Connect with us

ROMÂNIA

MAE, mesaj către Comisia Europeană: România va include politica de extindere spre Balcanii de Vest în prioritățile președinției Consiliului din 2019

Published

on

Strategia pentru Balcanii de Vest adoptată de către Comisia Europeană și care confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune” evidențiază cu claritate rolul politicii de extindere în atingerea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene şi a vecinătății sale, consideră Ministerul Afacerilor Externe, care salută strategia publicată de executivul european.

De asemenea, MAE a transmis executivului european că va include politica de extindere a Uniunii Europene între prioritățile președinției României la Consiliul UE din 2019. Această prioritate este inclusă și în programul actualei președinții, cea a Bulgariei, ea vizând conectivitatea europeană a Balcanilor de Vest și cuprinzând inclusiv organizarea unui summit dedicat Balcanilor de Vest, în luna mai la Sofia, la 15 ani distanță de la precedenta astfel de reuniune.

FOTO: Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Twitter

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană, la 6 februarie 2018, a Strategiei privind „O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune”, document programatic așteptat atât de către partenerii din regiune, cât și de către statele membre ale Uniunii Europene, care evidențiază cu claritate rolul politicii de extindere în atingerea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene şi a vecinătății sale, în linie cu viziunea prezentată de către președintele J.C. Juncker în discursul său privind Starea Uniunii, din septembrie 2017.

Citiți și Extinderea UE. Comisia Europeana a adoptat ”calea de urmat” pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest

”Ministerul Afacerilor Externe remarcă în mod deosebit atenția reînnoită acordată de către Comisia Europeană politicii de extindere în regiunea Balcanilor de Vest, ca investiție strategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune, precum și reconfirmarea angajamentului pentru o perspectivă europeană clară și credibilă a regiunii, în beneficiul cetățenilor”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit MAE, ”pentru România, ca stat membru care a valorificat nemijlocit în ultimii 10 ani beneficiile în urma procesului de extindere și care a dezvoltat o expertiză importantă în cadrul procesului său de aderare, Uniunea nu va putea fi cu adevărat completă fără a urmări cu consecvență avansarea acestei politici în  regiunea sud-estică a continentului european”.

MAE: România va include politica de extindere printre prioritățile mandatului său la președinția Consiliului UE

Ca promotor al politicii de extindere și din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România susține obiectivele Strategiei vizând asigurarea stabilității, securității și prosperității, precum și a unei prezențe mai vizibile a UE în regiune. România își propune să acționeze în sprijinul acestui obiectiv, inclusiv prin înscrierea politicii de extindere printre prioritățile mandatului său de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Foto: Calea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe va continua să acorde importanță, în contextul Strategiei și al dezbaterilor ulterioare pe marginea acesteia, reiterării cadrului agreat în privința politicii de extindere, în special centrarea pe abordarea obiectivă a statelor candidate și potențial candidate din perspectiva voinței și capacității fiecăreia dintre acestea de a îndeplini criteriile necesare de aderare, pe baza principiului meritelor proprii, precum și pe respectarea Tratatului Uniunii Europene, în special a articolului 49 al acestuia.

Ministerul Afacerilor Externe ia notă, de asemenea, şi sprijină intenția Comisiei de a lansa o serie de noi inițiative emblematice pentru a veni în întâmpinarea eforturilor de transformare şi modernizare în regiune, în domeniile specifice de interes comun: consolidarea statului de drept, cooperarea consolidată în materie de securitate și migrație, dezvoltarea economică şi socială, conectivitatea în domeniile transporturilor și energiei, agenda digitală, reconciliere și relații de bună vecinătate.

Ministerul Afacerilor Externe va contribui la dezbaterile de la nivelul instituțiilor europene, pe marginea Strategiei avansate de Comisia Europeană, reiterând susținerea fermă a României pentru politica ‘ușilor deschise’ a UE în favoarea tuturor statelor care au voința și capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea principiului meritelor proprii şi a prevederilor Tratatului Uniunii Europene.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Custodele Coroanei, Margareta: În momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani, pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră

Published

on

© Familia Regală a României

Custodele Coroanei Române, Margareta, a declarat sâmbătă că înainte să ajungă prima data în România, în urmă cu 30 de ani, se simțea ”ca o persoană fără umbră”, nefiind întreagă departe de țara sa, informează Agerpres.

”Îmi amintesc foarte bine momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani – pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră şi când am pus picioarele aici, am devenit o persoană întreagă”, a spus Majestatea Sa Margareta la finalul unui eveniment aniversar organizat la Teatrul Naţional, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României, pentru a sărbători 30 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.

Aceasta a vorbit și despre proeictele de viitor ale Fundației, printre acestea numărându-se crearea a peste o sută de Centre ”Generații”, care reunesc personae din mai multe generații.

”Este emoţionant şi sunt foarte mândră şi mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, pentru că singură nu se poate, dar ce este important este că am avut un semnal pentru viitor şi (…) vrem să creăm sute de centre inter-generaţionale şi mergem înainte. Avem nevoie de susţinere pentru asta”, a afirmat Custodele Coroanei.

La evenimentul aniversat, la care a participat și Principele Radu Duda, au venit pe scenă voluntari și membri implicați în activitatea Fundației Regale Margareta a României, în vreme ce un duet a interpretat mai multe piese clasice la violoncel.

De asemenea, a fost proiectat un film documentar dedicat activității Principesei Margareta în România.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe Bogdan Aurescu participă mâine la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, defășurată la Bruxelles

Published

on

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa duminică la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), desfășurată la Bruxelles, unde va susține o intervenție și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism şi discriminare, dar şi a modalităţilor concrete de contracarare a acestor tendinţe.

Conform unui comunicat al MAE, evenimentul este organizat de Preşedinţia luxemburgheză a organizaţiei şi are drept obiectiv principal adoptarea unui mesaj politic semnificativ prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000.

Ministrul român al afacerilor externe va susține o intervenție în deschiderea evenimentului și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism și discriminare, precum și despre modalitățile concrete de contracarare a acestor tendințe. Reuniunea ministerială se va încheia prin semnarea unei Declarații ministeriale.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 31 de state membre, 11 state observator și 7 parteneri internaționali permanenți.

IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust.

România a deținut în perioada martie 2016 – martie 2017 Președinția-în-exercițiu a IHRA. Cele trei priorități ale României au fost consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.

Cel mai semnificativ rezultat obținut de Alianță pe durata Președinției României a constat în adoptarea Definiției de lucru a antisemitismului, în cadrul reuniunii plenare a organizației de la București, din luna mai 2016.

Continue Reading

ROMÂNIA

Fonduri europene: 4,7 milioane de pachete cu produse de igienă vor ajunge, până în 2021, la persoanele defavorizate din România

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a demarat procesul de distribuire a pachetelor conținând produse de igienă destinate persoanelor defavorizate, prin proiectul cu fonduri europene „Acordarea de produse de igienă în cadrul POAD 2018-2020”, informează un comunicat

Scopul acestui proiect, a cărui valoare este de 141,2 mil. lei alocați prin FEAD și implementat la nivel național, este acordarea de sprijin persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

„Până anul viitor vom asigura, în etape, distribuirea a peste 4,7 milioane pachete conținând produse de igienă personală și produse de curățenie și îngrijire a locuinței. La finalul acestei luni, vom avea deja peste 1 milion de pachete distribuite în toată țara, adaptate beneficiarilor direct vizați, mulți dintre ei copii. Vorbim despre un program care contribuie la îndeplinirea obiectivelor privind incluziunea socială și reducerea sărăciei”, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

– persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending