Connect with us

ROMÂNIA

MAE, mesaj către Comisia Europeană: România va include politica de extindere spre Balcanii de Vest în prioritățile președinției Consiliului din 2019

Published

on

Strategia pentru Balcanii de Vest adoptată de către Comisia Europeană și care confirmă perspectiva europeană a regiunii ca ”investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune” evidențiază cu claritate rolul politicii de extindere în atingerea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene şi a vecinătății sale, consideră Ministerul Afacerilor Externe, care salută strategia publicată de executivul european.

De asemenea, MAE a transmis executivului european că va include politica de extindere a Uniunii Europene între prioritățile președinției României la Consiliul UE din 2019. Această prioritate este inclusă și în programul actualei președinții, cea a Bulgariei, ea vizând conectivitatea europeană a Balcanilor de Vest și cuprinzând inclusiv organizarea unui summit dedicat Balcanilor de Vest, în luna mai la Sofia, la 15 ani distanță de la precedenta astfel de reuniune.

FOTO: Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Twitter

Conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro, Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană, la 6 februarie 2018, a Strategiei privind „O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune”, document programatic așteptat atât de către partenerii din regiune, cât și de către statele membre ale Uniunii Europene, care evidențiază cu claritate rolul politicii de extindere în atingerea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene şi a vecinătății sale, în linie cu viziunea prezentată de către președintele J.C. Juncker în discursul său privind Starea Uniunii, din septembrie 2017.

Citiți și Extinderea UE. Comisia Europeana a adoptat ”calea de urmat” pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest

”Ministerul Afacerilor Externe remarcă în mod deosebit atenția reînnoită acordată de către Comisia Europeană politicii de extindere în regiunea Balcanilor de Vest, ca investiție strategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune, precum și reconfirmarea angajamentului pentru o perspectivă europeană clară și credibilă a regiunii, în beneficiul cetățenilor”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit MAE, ”pentru România, ca stat membru care a valorificat nemijlocit în ultimii 10 ani beneficiile în urma procesului de extindere și care a dezvoltat o expertiză importantă în cadrul procesului său de aderare, Uniunea nu va putea fi cu adevărat completă fără a urmări cu consecvență avansarea acestei politici în  regiunea sud-estică a continentului european”.

MAE: România va include politica de extindere printre prioritățile mandatului său la președinția Consiliului UE

Ca promotor al politicii de extindere și din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România susține obiectivele Strategiei vizând asigurarea stabilității, securității și prosperității, precum și a unei prezențe mai vizibile a UE în regiune. România își propune să acționeze în sprijinul acestui obiectiv, inclusiv prin înscrierea politicii de extindere printre prioritățile mandatului său de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.

Foto: Calea Europeană

Ministerul Afacerilor Externe va continua să acorde importanță, în contextul Strategiei și al dezbaterilor ulterioare pe marginea acesteia, reiterării cadrului agreat în privința politicii de extindere, în special centrarea pe abordarea obiectivă a statelor candidate și potențial candidate din perspectiva voinței și capacității fiecăreia dintre acestea de a îndeplini criteriile necesare de aderare, pe baza principiului meritelor proprii, precum și pe respectarea Tratatului Uniunii Europene, în special a articolului 49 al acestuia.

Ministerul Afacerilor Externe ia notă, de asemenea, şi sprijină intenția Comisiei de a lansa o serie de noi inițiative emblematice pentru a veni în întâmpinarea eforturilor de transformare şi modernizare în regiune, în domeniile specifice de interes comun: consolidarea statului de drept, cooperarea consolidată în materie de securitate și migrație, dezvoltarea economică şi socială, conectivitatea în domeniile transporturilor și energiei, agenda digitală, reconciliere și relații de bună vecinătate.

Ministerul Afacerilor Externe va contribui la dezbaterile de la nivelul instituțiilor europene, pe marginea Strategiei avansate de Comisia Europeană, reiterând susținerea fermă a României pentru politica ‘ușilor deschise’ a UE în favoarea tuturor statelor care au voința și capacitatea de a îndeplini toate criteriile de aderare la UE, cu respectarea principiului meritelor proprii şi a prevederilor Tratatului Uniunii Europene.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19 când acesta va fi disponibil

Published

on

© Comisia Europeană

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat sâmbătă, la Iaşi, că a solicitat Uniunii Europeană zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19, în momentul în care va fi disponibil.

Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută“, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

El a precizat că în primul rând vor fi vaccinaţi cei care fac parte din categoriile cele mai expuse.

“Acei lucrători care sunt personal medical, cei cu vârste extreme (copii şi bătrâni – n.r), cei care au comorbidităţi trebuie să beneficieze de acest vaccin”, a spus Nelu Tătaru.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

Comisia Europeană a încheiat luni, 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

Continue Reading

ROMÂNIA

România a trimis ajutor umanitar în Liban. Ministrul Bogdan Aurescu: Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru. Nu sunteți singuri

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a exprimat sâmbătă solidaritatea și empatia profunde ale Guvernului României față de Liban și față de poporul libanez după cele două explozii care au avut loc marți la Beirut și în urma cărora peste 100 de oameni au murit, peste 5.000 de persoane au fost rănite, iar peste 300.000 au rămas fără adăpost.

Șeful diplomației române a participat sâmbătă alături de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, și de Rana Mokaddem, Ambasadorul Republicii Libaneze în România, la Baza 90 Transport Aerian, la decolarea aeronavelor cu ajutor medical destinat gestionării efectelor exploziei produse la depozitul de azotat de amoniu din Beirut, din data de 4 august 2020, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem aici pentru a exprima solidaritatea și empatia profunde ale Guvernului României față de Liban și față de poporul libanez. În urmă cu câteva zile am fost martorii unei veritabile tragedii în capitala Republicii Libaneze, Beirut. Bilanțul exploziilor a fost devastator: foarte multe vieți omenești au fost pierdute, mii de libanezi au fost răniți, sute de mii de persoane au fost afectate grav, locuințe, spitale, școli au fost distruse de suflul puternic al exploziilor.  Libanul este o țară apropiată societății românești, în care trăiește și un număr important de români, iar gândurile noastre și întreaga noastră compasiune se îndreaptă către locuitorii din Beirut, afectați de această tragedie. Permiteți-mi, și pe această cale, să adresez, în numele Guvernului României, condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire grabnică celor răniți în urma acestor evenimente tragice, iar cetățenilor libanezi care trăiesc în România, și care au rude rămase în Liban, poate chiar la Beirut, le transmit că societatea românească este alături de ei în aceste clipe grele”, a spus Bogdan Aurescu.

România a pus la dispoziție două aeronave (C-130 Hercules și C-27J Spartan) pentru transportul a opt tone de materiale medicale destinate tratamentului victimelor din Republica Liban. Acest ajutor a fost posibil datorită eforturilor agregate ale Guvernului României, ale societății civile din România și ale comunității libaneze din România. 

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Beirut va întâmpina transportul materialelor medicale la sosirea avioanelor pe teritoriul Republicii Liban, pentru a se asigura de predarea acestuia în bune condiții către autoritățile locale.

“În contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, am învățat că cel mai important lucru este solidaritatea. Și de aceea, astăzi, când Libanul și societatea libaneză au nevoie de sprijin pentru a-și reconstrui reziliența, acest ajutor, pe care astăzi îl trimitem la Beirut, este extrem de important. Mă bucur că, prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență și al Ministerului Apărării Naționale, poate fi transmis astăzi acest ajutor umanitar provenit din partea comunității libanezilor din România, din partea societății civile, mediului de afaceri, precum și din partea Guvernului României. Sperăm ca echipamentele medicale să fie de folos medicilor din prima linie și să aducă alinarea necesară locuitorilor Beirutului. Le transmit prietenilor libanezi un singur lucru în acest moment, și anume acela că nu sunteți singuri!”, a conchis Aurescu.

Continue Reading

ROMÂNIA

Forțele Aeriene Române: Compania Aerostar Bacău, desemnată Centru de Mentenanţă pentru avioanele F-16

Published

on

© Forțele Aeriene Române/ Facebook

Compania Aerostar Bacău a fost desemnată Centru de Mentenanţă pentru avioanele multirol F-16 după ce vineri a fost semnat protocolul de colaborare între Statul Major al Forţelor Aeriene şi Compania S.C. Aerostar S.A., conform unui anunţ al Forțelor Aeriene Române.

Potrivit SMFA, acest protocol contribuie la dezvoltarea și continuarea unei relații de colaborare strânse dintre industria națională de apărare și Ministerul Apărării Naționale.

S.C. Aerostar S.A. cu o prezență de peste 60 de ani pe teritoriul național și o istorie în cooperarea cu Forțele Aeriene Române, prin participarea la programe de anvergură în domeniul aviației militare, desemnat Centru de Mentenanță aeronave F – 16, asigură concentrarea tuturor resurselor necesare într-un singur centru de mentenanță pe teritoriul României, atât pentru regenerarea resursei cât și pentru modernizarea aeronavelor F-16.

În contextul acordării a 2% din P.I.B. către bugetul Ministerului Apărării Naționale, viziunea strategică a Guvernului României este de a reconecta industria națională de apărare la ritmul de dezvoltare tehnologică necesar participării cu produse competitive la programele majore de înzestrare pe care le derulează Armata României.

Anul trecut, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România cumpără încă cinci avioane multirol F-16 pentru Forțele Aeriene Române. 

Primele patru aeronave din acest lot vor sosi în anul 2020, iar ultima în anul 2021. Ele se vor alătura celor 12 care execută deja misiuni de poliție aeriană națională.

Cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending