Connect with us

ROMÂNIA

MAE: Ministrul Bogdan Aurescu i-a solicitat președintelui Consiliului de afaceri Româno-American un inventar al temelor de interes pentru companiile americane

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit joi, la sediul MAE, pe Eric Stewart, preşedintele executiv al Consiliului de afaceri Româno-American (American Romanian Business Council), context în care a solicitat interlocutorului elaborarea unui inventar al temelor de interes pentru companiile americane, de natură să ofere mai multă concreteţe discuţiilor cu misiunea AMRO din acest an.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul Aurescu şi Eric Stewart au evaluat, cu acest prilej, stadiul şi perspectivele cooperării româno-americane, fiind subliniat interesul puternic al Guvernului român şi al mediului de afaceri american pentru consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.

“Aceste aspecte urmează să fie dezvoltate inclusiv cu ocazia misiunii pe care AMRO intenţionează să o organizeze în România în a doua parte a anului 2020, la care şi-au arătat interesul să participe reprezentanţi ai numeroase companii americane, atât cele deja prezente în România, cât şi companii care doresc să exploreze oportunităţile de investiţii şi afaceri oferite de ţara noastră”, se arată în comunicat.

În context, ministrul român al Afacerilor Externe a solicitat interlocutorului elaborarea unui “inventar al temelor de interes” pentru companiile americane membre ale AMRO, de natură să ofere mai multă concreteţe discuţiilor cu misiunea AMRO din acest an.

Sursa citată menţionează că atât ministrul de Externe, cât şi reprezentantul AMRO au evidenţiat profunzimea cooperării dezvoltate în ultimii ani, concretizate atât în sprijinul AMRO pentru conştientizarea în SUA a importanţei României ca partener strategic, cât şi în sectoare strategice ale economiei, precum industria de apărare şi domeniul energiei.

Aurescu şi Stewart au subliniat, totodată, importanţa amplificării relaţiilor de colaborare între companii din SUA şi din România, pornind de la exemplele de succes existente.

“Pe agenda discuţiilor a mai figurat şi tema candidaturii României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv susţinut activ de către AMRO şi relevant pentru investitorii străini şi partenerii externi ai companiilor din România. A fost discutată continuarea campaniei de sprijin a AMRO pentru acest obiectiv. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa înregistrării de progrese în ceea ce priveşte includerea României în Programul Visa Waiver, un alt obiectiv susţinut activ de către AMRO”, se mai spune în comunicat. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Premierul Ludovic Orban, întâlnire cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Guvernul și-a propus să investească peste 400 de milioane de euro în agricultură și industria agro-alimentară

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban a avut joi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, în cadrul căreia au discutat despre măsuri de sprijin pentru combaterea efectelor secetei, care a afectat culturile agricole în acest an.

”Pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă, dar și pentru stimularea micilor producători să lucreze terenurile agricole, este nevoie, pe termen lung, de reabilitarea infractructurii de irigații, iar unul dintre obiectivele Guvernului în acest sens este construirea Canalului Siret-Bărăgan”, este într-un mesaj postat de Guvern pe pagina de Facebook.

De altfel, executivul și-a propus ca, prin Planul Național de Investiții de Relansare Economică, să investească peste 400 de milioane de euro în agricultură și industria agro-alimentară, în următorii ani.

Reprezentanții agricultorilor au mai discutat cu premierul Ludovic Orban despre soluții privind debirocratizarea și simplificarea procedurilor la nivelul administrației publice.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finanțelor, Florin Cițu, și ministru Agriculturii, Adrian Oros.

Continue Reading

ROMÂNIA

România poate fi judecată de Curtea de Justiție a UE pentru lipsa măsurilor luate de combatere a exploatării forestiere ilegale 

Published

on

© CaleaEuropeana/Zaim Diana

În noul ”pachet de decizii de contravenție” din luna iulie, Comisia Europeană solicită României să combată exploratările forestiere ilegale și să protejeze mai bine pădurile din siturile sale ”Natura 2000”. 

Comisia Europeană subliniază că România trebuie să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) 995/2010), care interzice producerea și introducerea pe piața UE a produselor fabricate ilegal de bușteni recoltați: ”Autoritățile naționale nu au reușit să verifice în mod eficient operatorii și să aplice sancțiunile corespunzătoare.”

Autoritățile din România au doar o lună la dispoziție să ia măsuri pentru combaterea exploatării forestiere ilegale, dacă nu vor ca Executivul European să emită un aviz motivat și să sesizeze România la  Curtea de Justiție din Uniunea Europeană, se arată în comunicatul oficial al Comisiei.

Experții Executivului au analizat în detaliu argumentele prezentate de România în urma unei scrisori de notificare trimise în februarie 2020, însă Comisia a ajuns la concluzia că ”problemele din teren nu au fost abordate.”

”Prin urmare, Comisia emite acum un aviz motivat. Dacă România nu acționează în termen de o lună, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție din Uniunea Europeana”, se mai arată în comunicat.

În plus, Comisia semnalează că există deficiențe în accesul publicului la informațiile de mediu în planurile de gestionare a pădurilor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție și solicită sancțiuni financiare pentru netranspunerea Directivei privind mărcile în legislația națională

Published

on

© European Union, 2019

Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție, solicitând sancțiuni financiare, ca urmare a faptului că nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436). România este singurul stat membru care nu a comunicat încă măsurile de transpunere a directivei, precizează un comunicat

Directiva privind mărcile constituie un pas important în modernizarea și armonizarea în continuare a legislației UE privind mărcile. Aceasta a introdus o serie de modificări semnificative în ceea ce privește dreptul material al mărcilor UE, cum ar fi: o nouă definiție a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive de respingere a cererilor de înregistrare și noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit. Directiva a introdus, de asemenea, dispoziții procedurale pentru armonizarea procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE, luând ca reper sistemul mărcilor UE.

Statele membre au fost obligate să transpună directiva în legislația națională până la 14 ianuarie 2019. României i s-a transmis un aviz motivat, iar aceasta a avut la dispoziție un termen pentru a răspunde. Totuși, în pofida faptului că i s-a acordat o prelungire a termenului de răspuns la avizul motivat, România nu a comunicat măsurile de transpunere. Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending