Connect with us

MAREA BRITANIE

MAE român solicită Ministerului de Externe al Marii Britanii să ia măsuri pentru sancționarea manifestărilor xenofobe la adresa românilor din Regatul Unit

Published

on

© UK Embassy Bucharest/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a solicitat Ministerului britanic de Externe şi conducerii poliţiei metropolitane londoneze să ia măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie.

”Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, MAE, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situaţie Ministerului britanic de externe şi conducerii poliţiei metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente şi de a lua măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie. De asemenea, cazul a fost adus şi la cunoştinţa Delegației Uniunii Europene în Marea Britanie, având în vedere importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării şi protejării drepturilor cetăţenilor europeni”, precizează MAE, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Precizările MAE vin în urma informaţiilor conform cărora două firme româneşti din Londra au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob.

Conform sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă şi discriminatorie şi, în egală măsură, încurajează cetăţenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situaţii sau care au cunoştinţă de astfel de situaţii să informeze atât Ambasada României la Londra, cât şi autorităţile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun.

MAE subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societăţii britanice faţă de cetăţenii români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică şi apreciată pentru contribuţia activă la dezvoltarea economiei şi societăţii britanice, menţionează sursa citată.

Separat, într-o postare pe Facebook, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, i-a îndemnat pe cetățenii români care locuriesc în Marea Britanie, să sesizeze orice incident în care sunt ținta unor amenințări xenofobe sau rasiste.

Amintim faptul că la 31 ianuarie 2020, în ultima zi a Marii Britanii ca parte a Uniunii Europene, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie telefonică cu Christopher Pincher, ministru de stat pentru Europa şi Americi în MAE britanic, la solicitarea acestuia, ocazie cu care ministrul român a subliniat că, în contextul Brexit, pentru ţara noastră este foarte important ca regimul pe care Regatul Unit îl va aplica cetăţenilor europeni, în toate domeniile, să nu implice diferenţe de tratament între aceştia.

Potrivit Ministerului de Interne britanic, 435.700 de cetățeni români care trăiesc în Regatul Unit au aplicat până la 31 decembrie 2019 pentru obținerea statutului de ”rezident permanent” (”settled status”) sau pre-settled status.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MAREA BRITANIE

Coronavirus: Premierul britanic Boris Johnson răspunde la tratament, iar starea lui este stabilă

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson, internat într-un spital din Londra după ce s-a infectat cu noul coronavirus, răspunde la tratament şi starea sa este stabilă, a anunţat miercuri Downing Street, potrivit agenţiilor DPA şi EFE.

”Premierul se menţine stabil clinic şi răspunde la tratament. El primeşte în continuare îngrijiri la unitatea de terapie intensivă a spitalului Sf. Thomas. Starea sa de spirit e bună”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că premierul primeşte ”tratament standard cu oxigen”, fără vreun alt mijloc de respiraţie asistată, şi a confirmat că Boris Johnson nu mai munceşte, însă poate discuta cu alte persoane dacă este nevoie.

”Suntem profund recunoscători pentru mesajele de sprijin pe care le-a primit prim-ministrul. Cred că răspunsul populaţiei în faţa coronavirusului a fost fantastic”, a mai spus purtătorul de cuvânt al executivului britanic, care în lipsa lui Johnson este condus de ministrul de externe Dominic Raab, cel care va trebui să decidă săptămâna viitoare dacă vor fi menţinute actualele măsuri de izolare a populaţiei pentru a frâna răspândirea coronavirusului.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, depistat pozitiv în 27 martie, este primul lider al unei mari puteri despre care s-a confirmat că este purtător al coronavirusului. El a ajuns la spital după zece zile de izolare, timp în care a continuat să manifeste simptome specifice COVID-19.

Luni, Johnson a fost transferat la secția de terapie intensivă după ce starea sa de sănătate s-a agravat

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Coronavirus: Regina Elisabeta a II-a i-a urat premierului Boris Johnson ”însănătoşire grabnică şi deplină” și i-a transmis un mesaj de susținere logodnicei sale

Published

on

© The Royal Family/ Twitter

Regina Elisabeta a II-a i-a urat prim-ministrului Boris Johnson ”însănătoșire grabnică și deplină” și i-a trimis un mesaj de susținere logodnicei sale însărcinate, care menifestă la rândul său simptome de COVID-19, și familiei acestuia, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Regina i-a trimis un mesaj lui Carrie Symonds şi familiei Johnson”, a anunţat Palatul Buckingham.

”Maiestatea sa a spus că se gândeşte la ei şi că îi doreşte prim-ministrului o însănătoşire grabnică şi deplină”, a mai precizat sursa citată.

La rândul lor, Ducii de Cambridge i-au transmis premierul britanic ”însănătoșire grabnică în acest moment dificil”. ”Gândurile noatre se îndreaptă către prim-ministru și familia sa care, la fel ca mulți din Regatul Unit și din lume, sunt afectați de coronavirus”, au precizat aceștia, potrivit Politico Europe

Liderii occidentali, printre care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cel al Consiliului European, Charles Michel, președinții Franței și Statelor Unite, Emmanuel Macron, respectiv Donald Trump, i-au transmis premierului britanic și familiei sale mesaje de susținere și încurajare.

Premierul Boris Johnson a fost luni seara transferat la terapie intesivă după ce starea sa de sănătate s-a agravat., după ce, anterior, a fost spitalizat.  Amintim că acesta a fost testat pozitiv în urmă cu 11 zile cu SARS-COV-2, a fost duminică spitalizat, ridicând dubii cu privire la capacitatea sa de a conduce acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus.

Downing Street a transmis că starea premierului britanic Boris Johnson a fost stabilă noaptea trecută și că i se administrează oxigen prin mijloace standard, nu cu ajutorul altor dispozitive de asistenţă respiratorie.

Potrivit Politico Europedacă starea sa se va înrăutăți, Dominic Raab, ministrul de externe, este cel însărcinat cu conducerea interimară a Executivului de la Londra. 

În același timp, dacă principalul consilier al lui Johnson, Dominic Cummings, sau directorul de comunicare al Downing Street, Lee Cain, se vor afla în incapacitatea de a-și exercita atribuțiile în timpul pandemiei de coronavirus, portofoliul lor va fi preluat de Isaac Levido, directorul de campanie al Partidului Conservator din perioada alegerilor parlamentare sau de Paul Stephenson, directorul de comunicare al campaniei pro-Brexit, Leave.

Dominic Cummings, în vârstă de 48 de ani, unul dintre artizanii victoriei taberei Brexitului în cadrul referendumului din 23 iunie 2016, se află deja în izolare încă de la finalul lunii martie, după ce a manifestat simptome de COVID-19. 

Regatul Unit a înregistrat în ultimele 24 de ore 786 de noi decese, numărul celor care au murit în urma infectării cu SARS-CoV-2 depășind astfel 6.000. Peste 55.000 de persoane au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Downing Street: Starea de sănătate a lui Boris Johnson este stabilă, iar prim-ministrul se află “într-o stare de spirit bună”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Starea premierului britanic Boris Johnson, internat luni la terapie intensivă din cauza îmbolnăvirii de COVID-19, a fost stabilă noaptea trecută, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialul a declarat presei că lui Johnson, spitalizat duminică, i se administrează oxigen prin mijloace standard, nu cu ajutorul altor dispozitive de asistenţă respiratorie. Premierul nu a avut nevoie de ventilaţie mecanică, a precizat purtătorul de cuvânt.

Prim-ministrul ”este în continuare într-o stare de spirit bună”, a afirmat el.

Boris Johnson, în vârstă de 55 de ani, depistat pozitiv în 27 martie, este primul lider al unei mari puteri despre care s-a confirmat că este purtător al coronavirusului. El a ajuns la spital după zece zile de izolare, timp în care a continuat să manifeste simptome specifice COVID-19.

Luni, Johnson a fost transferat la secția de terapie intensivă după ce starea sa de sănătate s-a agravat

În context, mai mulți lideri occidentali s-au alăturat luni seară cu mesaje de susținere pentru prim-ministrul britanic Boris Johnson, urându-i acestuia “să depăşească rapid această încercare”, iar Donald Trump s-a oferit să trimită ajutoare pentru Johnson, pe care l-a numit “prietenul meu și pentru prietenul națiunii americane”.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020

ajutorcoronavirus.ro

Advertisement
Advertisement

Trending