România va prelua, la cererea Comisiei Europene, zece imigranți salvați din Marea Mediterană, într-un efort comun al câtorva state membre de a pune capăt situației precare în care se află persoanele salvate pe mare, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
,,În privința ultimelor evoluții din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluții pentru salvarea vieților migranților. Autoritățile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranți, care să fie relocați (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta)”, se arată în comunicat.
Potrivit MAE, decizia ,,arată disponibilitatea României de a contribui la efortul de solidaritate în astfel de situații, fiind vorba de persoane vulnerabile, care necesită protecție, iar acest răspuns nu pune în niciun fel presiune pe sistemul românesc de azil”.
Relocarea în România a unor migranți nu este o premieră pentru autoritățile române. MAE dezvăluie că au mai existat situații similare în acest an, România participând la 3 astfel de apeluri de preluare făcute de către Comisia Europeană, respectiv 2 din Italia, pentru un număr de 10 persoane și 1 din Malta, pentru un număr de 5 persoane aflate în nevoie de protecție, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane.
În comunicat se dau asigurări legate de faptul că ,,autoritățile române cunosc situația din Marea Mediterană și România a participat activ la discuțiile purtate în vederea identificării unor soluții, atât pentru evitarea pierderii de vieți omenești, cât și pentru împiedicarea deschiderii unor breșe care să conducă la încurajarea migrației ilegale”.
Chiar dacă situația actuală nu poate fi comparată cu nivelul fluxurilor de migranți din perioada 2015-2016, fenomenul rămâne foarte ingrijorator, cu o creștere semnificativă a mortalității în rândul migranților care aleg această cale.
În condițiile în care, în ultimii ani nu s-au înregistrat progrese semnificative în negocierea reformării Regulamentului Dublin, în timpul Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, autoritățile române implicate au reușit să identifice soluții punctuale prin introducerea unui nou concept, respectiv aranjamentele temporare, un instrument fără caracter legislativ obligatoriu menit sa simplifice coordonarea dintre statele membre UE în astfel de situații.
Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarității, prin participarea la mecanismul de împărțire a responsabilității, pe bază de voluntariat, ținând cont de realitățile din fiecare stat membru și a capabilităților de care acesta dispune pentru a-și asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecție internațională, deseori vulnerabile.
România ar mai putea primi din imigranții pe care Italia i-a refuzat
România ar mai putea prelua din migranții salvați din Marea Mediterană de către o navă de caritate aparținând ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, potrivit afirmațiilor făcute de premierul Italiei, Giuseppe Conte, într-o scrisoare adresată vicepremierului și ministrului de interne Matteo Salvini pe 15 august. Pe lângă România, persoanele salvate ar urma să fie relocate în Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia și Spania, însă autoritățile române nu au confirmat acest lucru.
Nava de salvare ,,Open Arms” se află de 14 zile în apele italiene, în apropierea Insulei Lampedusa, după operațiunea de salvare a unor migranți în largul coastelor Libiei, însă în dimineața zilei de vineri, 13 persoane au fost transportate de urgență pe uscat din motive medicale, potrivit BBC.

© Giuseppe Conte/Facebook
Premierul Giuseppe Conte i-a transmis lui Matteo Salvini o scrisoare publică, în care îl acuza pe acesta de ,,colaborare neloială și de ,,obsesie” față de menținerea unei politici a ,,ușilor închise” în gestionarea situației în care este implicată nava Open Arms, deși chiar șeful guvernului i-a cerut să asigure asistența imediată a minorilor aflați pe ambarcațiune.
,,Îți înțeleg concentrarea fidelă și obsesivă pentru abordarea problemei imigrației prin reducerea acesteia la formula ,,ușilor închise. Ești un lider politic și te străduiești în mod legitim să-ți sporești constant sprijinul public”, a scris prim-ministrul italian.
În scrisoarea sa, Conte a spus că a convins șase țări ale UE să primească unii dintre migranți aflați bordul navei de caritate Open Arms, printre care și România.
Salvini a răspuns comentariilor lui Conte la o conferință de presă din afara orașului italian Caserta.
,,Da, sunt vinovat că am o obsesie pentru siguranța cetățenilor italieni și o obsesie pentru combaterea traficanților de oameni și a ONG-urilor complice ale traficanților de oameni. Șaizeci de milioane de italieni îmi plătesc salariul pentru această obsesie”, este răspunsul lui Matteo Salvini, citat de BBC.
Matteo Salvini a emis un decret prin care interzicea debarcarea în porturile italiene a migranților salvați pe mare, susținând că măsura este necesară pentru ,,protejarea ordinii publice”. Decizia lui Salvini, la care nu vrea să renunțe cu niciun chip, a înrăutățit atmosfera deja foarte tensionată din Guvern pe fondul retragerii partidului său, Liga, din coaliția de guvernare cu Mișcarea 5 Stele (M5S), și al solicitării privind organizarea de alegeri anticipate.
De asemenea, ministrul apărării, Elisabetta Trenta, membră a M5S, a refuzat să semneze un al doilea decret de urgență emis de Salvini prin care interzicea acostarea navei Open Arms în portul din Lampedusa, declarând că ,,sfidarea Curții este ilegală”, iar ,,politicul nu trebui să-și piardă umanitatea”, relatează Euronews.
Primul decret emis de Matteo Salvini a fost anulat prin decizia unui tribunal italian, însă chiar și în aceste condiții, nava de salvare refuză să acosteze dacă autoritățile italiene nu îi vor permite în mod explicit să debarce imigranții salvați din Marea Mediterană. Temerea echipajului este justificată în condițiile în care căpitanul navei Sea Watch 3 a fost arestat într-o situație foarte asemănătoare în luna iunie.