MAE rus: Sistemul antibalistic din România poate determina anularea Tratatul forțelor nucleare intermediare

Sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), iar responsabilitatea aparține Statelor Unite, acuză Ministrul rus de Externe.

Sisteme balistice americane sunt instalate în România, iar curând vor apărea şi în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, Tratatul forţelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat. În mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului”, afirmă Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare şi Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

”Vom fi pregătiți să purtăm discuții despre viitorul Tratatului oricând și oricum. Nu există motive să se spună că Rusia ar încălca acest acord”, a punctat oficialul rus, citat de agenția de presă Tass, citat de Adevărul.ro.

Directorul departamentului pentru neproliferare şi control asupra înarmărilor al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Vladimir Ermakov, a declarat că Moscova discută cu Washington toate problemele, inclusiv cele legate de scutul antirachetă, scrie RIA Novosti.

”Abordăm toate subiectele cu colegii noştri americani. Nu ar trebui să existe percepţia că totul s-a prăbuşit, că totul e ratat. Nu, ne întâlnim periodic”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la agenţia internaţională de ştiri Rossia Segodnia.

”Într-o astfel de evoluție negativă a situației, suntem nevoiți să discutăm în linii dure cu partenerii noștri americani despre faptul că nu mai putem vorbi despre viabilitatea acordului START, din momentul în care se pierde unul din fundamele ei – reținerea în domeniul apărării antirachetă”, a reamintit Iermakov.

Reprezentanți ai Rusiei și SUA vor avea în circa două săptămâni consultări asupra posibilității reînnoirii noului tratat START de reducere a armelor nucleare, care expiră în februarie 2021.

Denumit Noul START (pentru a nu se face vreo confuzie cu tratatul START semnat în anul 1991), acest tratat a fost semnat în anul 2010 de către preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev şi prevede o limitare paritară a arsenalelor nucleare ale SUA şi Rusiei. S-a stabilit atunci că tratatul va fi în vigoare timp de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii de comun acord pentru încă cel mult 5 ani.

NATO, SUA și România au transmis în dese rânduri că Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare este un element crucial în politica de securitate euro-atlantică, iar scutul antirachetă de la Deveselu respectă întru totul tratatul.

Reamintim, în context, că bugetul Pentagonului pentru anul 2019  conține alocări de 12,9 miliarde pentru Agenția de Apărare Antirachetă a SUA și pentru modernizarea sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite, un sistem intens criticat de Rusia și din care face parte și facilitatea antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu, din România.

Deși Statele Unite oferă garanții că și-au îndeplinit obligațiile prevăzute în tratat, nu este clar dacă președintele american, Donald Trump va fi de acord cu reînnoirea documentului pe care l-a calificat în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus, Vladimir Putin, potrivit relatărilor presei, drept unul dintre acordurile prost negociate de predecesorul său american, Barack Obama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.