Connect with us

ONU

MAE salută adoptarea rezoluției „Agenda 2030 a spațiului” în plenara Adunării Generale a ONU. Documentul inițiat de România a rezultat în urma a peste trei ani de negocieri

Published

on

© United Nations

MAE a salutat vineri, 29 octombrie, adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a rezoluției „Agenda 2030 a spațiului – spațiul ca vector al dezvoltării durabile”, inițiată de România, în calitate de președinte al Comitetului ONU pentru utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic (Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS).

Documentul inițiat de România a rezultat în urma a peste trei ani de negocieri organizate la Viena, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Promovarea acestei rezoluții, care abordează un domeniu de vârf din punct de vedere al tehnologiilor implicate și al caracterului inovator, se înscrie în orientarea de principiu a României de susținător al multilateralismului bazat pe reguli, ce contribuie la soluționarea unor probleme de interes pentru toate statele membre ONU. În același timp, adoptarea rezoluției confirmă că strânsa colaborare între instituțiile române de profil și diplomația română conduce la rezultate pozitive în cadrul multilateral sectorial.

Potrivit MAE, Rezoluția Adunării Generale a ONU evidențiază modul în care știința și tehnologiile spațiale pot contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, precum și la activitățile legate de combaterea schimbărilor climatice sau reducerea riscurilor de dezastre.

Agenda 2030 a spațiului are obiective majore în patru domenii mari de acțiune: economia spațiului, societatea spațiului, accesul la tehnologiile spațiului și diplomația spațiului. Scopul principal al diplomației spațiului este realizarea de parteneriate și întărirea cooperării internaționale, astfel încât spațiul să fie folosit în mod pașnic și activitățile din spațiu să fie realizate prin colaborare la nivel global.

Rezoluția a fost co-autorată de 61 de state din toate grupurile geografice și a fost adoptată prin consens.

După adoptarea, în anul 2015, de către Summit-ul ONU, a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, în agențiile specializate ale sistemului ONU a început un proces de reflecție asupra modului în care fiecare agenție poate contribui, prin mijloacele specifice domeniului de activitate, la realizarea obiectivelor dezvoltării durabile.

În acest context, Comitetul pentru utilizarea pașnică a spațiului extra-atmosferic – COPUOS – a inițiat în anul 2018 un proces complex de identificare a modalităților prin care tehnologiile și mijloacele tehnice spațiale pot aduce contribuția lor specifică la dezvoltarea globală durabilă.

Negocierile desfășurate în acest cadru pe parcursul a peste trei ani s-au finalizat prin adoptarea de către COPUOS a Agendei 2030 a spațiului, în luna septembrie 2021. Prin participarea conducerii și a experților Agenției Spațiale Române, țara noastră a avut un rol activ atât în procesul de negociere, cât și în finalizarea și adoptarea documentului, în calitate de președinte al COPUOS în anii 2020-2021.

În conformitate cu procedurile de lucru ale ONU, documentul a fost supus adoptării și de către Adunarea Generală, la sesiunea în curs, la data de 25 octombrie 2021.

 

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

ONU

Secretarul general al ONU i-a propus Angelei Merkel să prezideze un consiliu consultativ format din foști șefi de stat și de guvern

Published

on

© United Nations

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a oferit fostului cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, un rol de consilier la Naţiunile Unite, informează miercuri dpa, citând surse.

Guterres i-a propus Angelei Merkel să prezideze un consiliu consultativ care să fie format din foşti şefi de stat şi de guvern, potrivit surselor de la ONU, informează Agerpres.

Rolul acestui consiliu este de “a identifica bunurile globale publice şi alte zone de interes comun unde este cel mai mult nevoie de îmbunătăţiri de guvernare şi să propună modalităţi în care acest lucru ar putea fi realizat”.

Potrivit surselor de informaţii, Guterres a făcut această ofertă direct Angelei Merkel. Însă, potrivit aceloraşi surse, probabilitatea ca Angela Merkel să accepte acest post este destul de scăzută: se pare că nu există încă un răspuns din partea ei.

Politiciana conservatoare de 67 de ani nu a mai candidat la alegerile federale din septembrie şi s-a retras din politica naţională germană anul trecut, după 16 ani în care a fost cancelar federal.

Consiliul consultativ propus de Guterres este unul dintre principalele proiecte de reformă gândite de secretarul general al ONU în cel de-al doilea mandat al său, care a început în ianuarie.

Potrivit lui Guterres, pandemia de coronavirus a scos la iveală breşe majore în cooperarea internaţională. Preconizatul consiliu consultativ este menit să dea un impuls pentru reînnoirea practicilor şi principiilor de acţiune la nivel global. 

Continue Reading

CHINA

Declarație comună a marilor puteri nucleare: SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța afirmă că “un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”

Published

on

© United Nations

China, Franța, Marea Britanie, Rusia și Statele Unite au convenit că trebuie evitată o răspândire în continuare a armelor nucleare și un război nuclear, potrivit unei declarații comune a celor cinci puteri nucleare publicată luni de Kremlin.

Potrivit declarației, cele cinci țări – care sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – consideră că este responsabilitatea lor principală să evite războiul între statele nucleare și să reducă riscurile strategice, urmărind în același timp să colaboreze cu toate țările pentru a crea o atmosferă de securitate.

“Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, se arată în versiunea în limba engleză a declarației citată de Reuters.

“Întrucât utilizarea armelor nucleare ar avea consecințe de mare anvergură, afirmăm, de asemenea, că armele nucleare – atât timp cât acestea continuă să existe – ar trebui să servească unor scopuri defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul.”

Franța a publicat, de asemenea, declarația, subliniind că cele cinci puteri și-au reiterat determinarea pentru controlul armelor nucleare și dezarmare. Acestea vor continua abordările bilaterale și multilaterale pentru controlul armelor nucleare, se arată în declarație.

Declarația așa-numitului grup P5 vine în contextul în care relațiile bilaterale dintre Statele Unite și Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în timp ce relațiile dintre Washington și China sunt, de asemenea, la un nivel scăzut din cauza unei serii de dezacorduri.

În noiembrie, Pentagonul și-a mărit brusc estimarea privind arsenalul de arme nucleare preconizat de China în următorii ani, afirmând că Beijingul ar putea avea 700 de focoase până în 2027 și posibil 1.000 până în 2030.

Washingtonul a îndemnat în repetate rânduri China să se alăture Statelor Unite și Rusiei într-un nou tratat de control al armelor, însă Beijing-ul a respins aceste invitații, în timp ce Moscova și Washington au prelungit anul trecut Tratatul New Start cu încă cinci ani.

Tensiunile geopolitice dintre Moscova și țările occidentale au crescut din cauza îngrijorărilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei vecine. Moscova afirmă că își poate muta armata în jurul propriului teritoriu după cum consideră necesar.

Joia trecută, președintele SUA, Joe Biden, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că o eventuală mișcare asupra Ucrainei va atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa, unde tensiunile sunt mari după consolidarea militară a Rusiei la graniță.

Oficialii americani și ruși vor avea discuții de securitate pe 10 ianuarie pentru a discuta despre preocupările legate de activitatea militară a fiecăruia dintre ei și pentru a face față tensiunilor crescânde legate de Ucraina, au declarat cele două țări.

O conferință privind un tratat nuclear major, care trebuia să înceapă marți la Națiunile Unite, a fost amânată până în august din cauza pandemiei COVID-19.

Continue Reading

ONU

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, premiat de ONU pentru inovare în serviciu public

Published

on

© Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a primit luni distincția Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru inovație în serviciu public în cadrul galei United Public Service Forum 2021 de la Dubai.

”Suntem cu adevărat recunoscători pentru acest premiu. Viziunea unei Românii durabile se bazează în primul rând pe puterea parteneriatelor. Da, am creat un cadru interinstituțional puternic care să poată implementa politici publice eficiente dar știm foarte bine că nu putem face nimic fără cooperarea cetățenilor, fără o mișcare cu adevărat socială care să aibă puterea de a schimba și modela mentalități. În multe dintre demersurile noastre am fost inspirați de practici grozave din alte state și sperăm, ca și noi la rândul nostru, să fim o inspirație pentru alții. Vom continua cu aceeași determinare și energie să creăm România Durabilă”, a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, potrivit unui comunicat.

United Public Service Forum este cea mai prestigioasă recunoaștere internațională a serviciilor publice. În fiecare an, în cadrul unei ceremonii, Organizația Națiunilor Unite (ONU) acordă premii pentru 4 categorii distincte. Din 193 de țări membre ONU și 180 de inițiative înregistrate, 63 au intrat în competiție la categoria „Creșterea eficienței instituțiilor publice de a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a fost desemnat câștigător, recunoscându-i-se altfel inovația și excelența în servirea interesului public și contribuția semnificativă la îmbunătățirea administrației publice din România pentru implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Ceremonia ce a avut loc la Dubai a debutat cu discursul Excelenței Sale doamna Ohood Khalfan Al Roumi, ministru de stat pentru Dezvoltarea Guvernului și pentru Viitor, din cadrul Guvernului Emiratelor Arabe Unite și cu discursul Excelenței Sale, doamna Catherine Pollard, secretar general adjunct pentru Management, Strategie, Politici și Conformitate din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

La eveniment au fost prezenți de asemenea doamna Daniela Grigore Gîtman, secretar de stat pentru Afaceri Interinstituționale în cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE), senatorul Leonard Azamfirei și reprezentanți ai Corpului Diplomatic.

Tot luni, consilierul de stat László Borbély a avut o întâlnire bilaterală cu Catherine Pollard, secretar general adjunct pentru Management, Strategie, Politici și Conformitate din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Catherine Pollard a apreciat cu această ocazie rolul activ pe care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă îl are la nivel regional în promovarea celor 17 Obiective de DezvoltaDurabilă ale Agendei 2030.

Continue Reading

Facebook

NATO6 hours ago

Emmanuel Macron anunță că Franța este dispusă să participe cu o prezență militară a NATO în România

POLITICĂ12 hours ago

Klaus Iohannis a lansat Planul național de combatere a cancerului: Nu putem construi o Românie a viitorului fără să fim atenţi la sănătatea cetăţenilor

ROMÂNIA12 hours ago

Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Sunt convins că putem implementa noul Plan Național de Combatere a Cancerului. Finanțarea europeană, un avantaj

Dan Motreanu12 hours ago

Dan Motreanu: Cele 835 milioane de euro din programul EU4Health vor putea aduce în 2022 un nivel fără precedent de investiții în domeniul sănătății

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Dan Cărbunaru: Guvernul a aprobat memorandumul prin care România va putea acorda în continuare asistență tehnică și financiară Republicii Moldova

CONSILIUL UE12 hours ago

Din plenul Parlamentului European, Emmanuel Macron susține că procedura aderării României la Schengen “merge mână în mână cu reformele care vor fi lansate în câteva săptămâni”

S&D13 hours ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

România și alte 18 state membre și din Balcanii de Vest primesc aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru a face față crizei sanitare

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Rusiei nu trebuie să i se permită să schimbe granițele naționale prin forță

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Noua Agenție a UE pentru Azil își începe activitatea. 500 de experți vor oferi sprijin pentru sistemele naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE14 hours ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.15 hours ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE15 hours ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.16 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

RUSIA2 days ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

Advertisement

Team2Share

Trending