Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 10 ani de la adoptarea, de către Consiliul European, la 24 iunie 2021, a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), inițiativă română-austriacă de cooperare regională menită să stimuleze cooperarea dintre statele riverane Dunării, se arată într-un comunicat, remis CaleaEuropeana.ro.
„Aniversarea a 10 ani de la adoptarea Strategiei reprezintă un nou prilej de a reafirma contribuția directă și substanțială pe care aceasta a avut-o, pe parcursul implementării sale, la susținerea unor obiective importante precum: promovarea convergenței economice și sociale în cadrul Uniunii, consolidarea cooperării între parteneri care împărtășesc aceleași valori și principii, dezvoltarea de proiecte și inițiative comune și stimularea schimbului de bune practici și dialogului între autoritățile din statele partenere”, se arată în comunicat.
Totodată, prin intermediul Strategiei au fost susținute obiectivele UE vizând promovarea activă a politicii de extindere a Uniunii și a Parteneriatului Estic.
Cu această ocazie, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a afirmat: “Astăzi, la marcarea a 10 ani de la adoptarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, ne bucură să constatăm că inițiativa politică comună a României și Austriei continuă să aducă valoare adăugată proiectului european. Obiectivele Strategiei rezonează pe deplin cu interesul nostru comun de întărire a rezilienței Uniunii, mai ales în contextul determinat de pandemia de Covid-19, precum și de urmărire a priorităților pe termen mediu și lung ale UE, îndeosebi în materie de schimbări climatice și digitalizare.”
Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că Strategia UE pentru Regiunea Dunării va continua să acționeze ca un accelerator de dezvoltare pentru regiune și de promovare a coeziunii, inclusiv în contextul noilor eforturi de redresare economică la nivel european post-pandemie, să faciliteze procesul de extindere a UE prin identificarea și valorificarea de noi sinergii cu acesta, precum și să contribuie la apropierea de standardele și valorile europene a țărilor din Vecinătatea Estică a UE participante la Strategie.
Ministerul Afacerilor Externe îi încurajează pe toți partenerii angajați în derularea de acțiuni în cadrul SUERD să continue eforturile de elaborare și implementare de proiecte concrete în cadrul Strategiei care să conducă la creșterea siguranței și calității vieții cetățenilor din regiunea Dunării. Totodată, MAE încurajează participarea susținută și în viitor la cooperarea din cadrul SUERD a reprezentanților administrației, societății civile, mediului academic și de afaceri din România pentru susținerea obiectivelor de dezvoltare ale Strategiei.
SUERD este una din cele patru strategii macro-regionale (SMR) ale UE, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria cu obiectivul de a coagula interesele convergente de dezvoltare ale regiunii din interiorul UE și din vecinătate. Aprobată de către Consiliul European la 24 iunie 2011, strategia este un proiect politic de mare vizibilitate, reprezentând prima inițiativă de amploare a României la nivelul UE.
În cadrul acestei Strategii, 14 state, incluzând aproximativ 115 de milioane de cetățeni, cooperează pentru dezvoltare și coeziune regională în spațiul dunărean sub sloganul Strategiei: „Prosperitate prin diversitate”. Regiunea geografică acoperită de SUERD se întinde de la Pădurea Neagră (Germania) la Marea Neagră, reunind nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).
Strategia are patru mari obiective (piloni), respectiv: interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului ambiant în regiunea Dunării, creșterea prosperității în regiunea Dunării și consolidarea regiunii Dunării, fiind structurată pe 11 arii prioritare/AP, fiecare coordonată de câte 2 state membre.
În cadrul acestei Strategii, România coordonează trei arii prioritare: AP1a – navigația pe căile interioare (prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu Austria), AP3 – promovarea culturii, turismului și a contactelor directe dintre oameni (prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relații Interetnice, împreună cu Bulgaria) și AP5 – gestionarea riscurilor de mediu (prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, împreună cu Ungaria). În ultimii ani, instituțiile românești au inițiat parteneriate cu alte state membre într-o serie de proiecte transnaționale care sunt implementate în prezent sub umbrela SUERD.
De la momentul deciziei de creare a Strategiei, România a acționat constant pentru promovarea la nivel european a principiilor și obiectivelor SUERD, inclusiv sub aspectul adaptării acesteia la evoluțiile politicilor de la nivel UE. Aceste demersuri au culminat cu acțiunile întreprinse pe durata Președințiilor anuale ale României la SUERD.
România a exercitat în două rânduri mandatul de Președinție rotativă a SUERD (2013, 2019), promovând coeziunea și convergența economică și socială în regiunea Dunării. Totodată, a contribuit activ la coordonarea cooperării dunărene în domeniile mobilității pe căile navigabile, culturii, turismului, contactelor directe între oameni, precum și al gestionării riscurilor de mediu.