Mai mulți jurnaliști, printre care și corespondentul Deutsche Welle, au fost arestați în Belarus. Consiliul Europei solicită respectarea libertății presei

Ministerul german de Externe a solicitat Belarusului ”să respecte libertatea de expresie a presei”, după ce câțiva jurnaliști independenți din țțară au fost arestați, printre aceștia aflându-se și un corespondent al radiodifuzorului german Deutsche Welle, anunță Politico Europe.

Foto: The Global Investigative Journalism Network/ Twitter

”Guvernul federal urmăreşte foarte atent evoluţiile din teren”, a declarat Ministerul german de Externe, ca urmare a reţinerii, miercuri, a lui Pavel Bîkowski, corespondentul în Belarus pentru serviciul în liba rusă al postului de radio german Deutsche Welle.

Bîkowski, un cetăţean din Belarus, a fost arestat după o percheziţie de două ore în locuinţa sa, potrivit unui raport al Deutsche Welle, care a cerut eliberarea sa imediată.

În urma percheziţiei, autorităţile au confiscat calculatoarele, telefoanele şi cardurile bancare.

Reţinerea sa a urmat unei discuţii la postul de radio, în care Bykowski a discutat despre controalele făcute marţi de autorităţi în două redacţii independente belaruse – site-ul Tut.by şi agenţia BelaPAN. Controalele s-au încheiat cu reţinerea mai multor jurnalişti din ambele redacţii, inclusiv a redactorului-şef al Tut.by, aceştia fiind acuzaţi că au accesat şi folosit ilegal informaţii online furnizate de agenţia de stat BelTA, controlată de stat.

Cei acuzaţi riscă o pedeapsă cu închisoare de până la doi ani, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Printre cei reținuți se numără și redactorul-șef al agenției de presă independente BelaPAN, Irina Levșina, potrivit Agerpres. 

Reacții au venit și din partea Consiliului Europeni, care a condamnat arestările, precizând în cadrul unei declarații că ”libertatea mass-media reprezintă unul dintre cele mai importante drepturi ale omului într-o societate democratică. Aceasta ar trebui respectată oriunde în Europa”.

Reporteri fără Frontiere (Reporters Without Borders) – care a plasat în 2018 Belarusul pe locul 155 între ţările privind libertatea presei – şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la percheziţii.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a jurnaliştilor, afirmând că arestările ”provoacă îngrijorări serioase cu privire la respectul faţă de mass-media independentă din Belarus”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.