Corespondență din Bulboaca
Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine, a subliniat joi președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un discurs susținut în deschiderea summitului Comunității Politice Europene pe care lidera de la Chișinău îl găzduiește la Castelul Mimi din Bulboaca.
“Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică“, a spus Maia Sandu, în prezența a aproximativ 50 de lideri din Europa, între care și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele Klaus Iohannis, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și liderii instituțiilor UE.
Ea a subliniat că îi găzduiește pe liderii din întreaga Europă “în împrejurimile liniștite ale Castelului Mimi”, în timp ce “pacea și liniștea de aici sunt într-un contrast puternic cu războiul violent care are loc chiar peste granița noastră”.
“Cel mai mare război de pe continentul nostru de la al Doilea Război Mondial. Un război pe care Rusia a ales să-l lanseze. Un război care ne reunește pe toți în dorința noastră puternică de a restabili pacea pe continentul nostru. Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru”, a spus președinta R. Moldova.
Ea i-a urat bun venit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că acest summit oferă platforma pentru a găsi soluții la care ne putem angaja cu toții pentru a readuce pacea, a aborda consecințele războiului și a proteja Europa.
“Acest summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie. O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune. O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent”, a completat Sandu.
Președinta R. Moldova a precizat că liderii participanți vor avea o discuție strategică despre cum să întărească securitatea continentului european și să abordeze consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, precum și aspecte legate de securitate energetică, conectivitate și protejarea infrastructurilor critice și a rețelelor electrice.
Republica Moldova găzduiește joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE).
47 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău, pentru a participa la acest eveniment.
Aceasta reprezintă o creștere față de cei 44 de lideri care au fost invitați la primul summit CPE din octombrie, la Praga. Acestora li se vor alătura șefii instituțiilor UE. Cu aproximativ 50 de lideri prezenți, summitul din această săptămână este una dintre cele mai mari reuniuni ale liderilor mondiali din acest an, după Adunarea Generală a ONU și COP.
Urmăriți și VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”
Summitul de joi a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Pe lângă lansarea MPUE și furnizarea de echipamente pentru apărare, UE a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Summitul are loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.
Sub deviza “Moldova nu este singură“, mai mulți lideri europeni, între care președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierii Estoniei, Belgiei, Cehiei, Slovaciei și Maltei, președintele Consiliului European Charles Michel, președinta Parlamentului European Roberta Metsola și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, au transmis mesaje de susținere.
Summitul CPE se desfășoară la 10 zile distanță de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai. La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție.