Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu a discutat cu Misiunea Comisiei Europene despre planul de redresare economică pentru Republica Moldova: Ne va permite să depășim mai ușor perioada de criza

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut vineri o discuție ”foarte bună cu Misiunea Comisiei Europene, condusă de Katarína Mathernová, director general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere”, aflată la Chișinău pentru a prezenta detaliile planului de redresare economică, oferit țării vecine.

”Am abordat mai multe subiecte pe agenda noastră cu Uniunea Europeană – angajamentul pentru reformarea justiției și combaterea corupției, dar și eforturile pe care trebuie să le facem pentru recuperarea economică și pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Am vorbit despre gestionarea pandemiei și, în acest context, am mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul rapid oferit Republicii Moldova pentru a face față crizei sanitare, iar ulterior – pentru lansarea campaniei de vaccinare. Datorită acestui sprijin, putem salva vieți omenești”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Președinta Republicii Moldova a amintit că planul de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro ”este rezultatul unui efort mare făcut în ultimele câteva luni de Comisia Europeană, în dialog cu echipa mea și cu reprezentanții altor autorități de la Chișinău”.

”Realizarea Planului ne va permite să depășim mai ușor perioada de criza în care ne aflăm, dar accesarea fondurilor prevăzute depinde de angajamentul și capacitatea autorităților Republicii Moldova de a reforma profund justiția, a combate corupția și a realiza schimbări necesare în sistemul de guvernare”, a subliniat Maia Sandu.

Comisia Europeană a anunțat miercuri un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care va mobiliza circa 600 milioane de euro sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții, susținute prin garanții mixte și financiare.

Noua finanțare va fi acordată pentru o perioadă de 3 ani în vederea promovării investițiilor, care vin să susțină recuperarea durabilă și incluzivă a țării în urma crizei cauzate de pandemia COVID-19.

Planul se conturează în jurul a 5 piloni: gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și ocupare a forței de muncă; dar și statul de drept și reforma sectorului justiției.

Investițiile vor fi efectuate pe baza unei abordări ”mai mult – pentru mai mult”, marcând progresul privind reformele structurale în domeniul justiției și combaterii corupției, în mod special, fiind o premisă pentru asistența financiară.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Președinta Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița să formeze un nou Guvern în Republica Moldova

Published

on

© European Union 2021

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 30 iulie, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Potrivit șefului statului, Natalia Gavrilița are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

„Am toată încrederea că Prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă, și că maximum în două săptămâni Republica Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne și un nou început pentru țară. Oamenii așteaptă schimbări în bine și pentru aceasta este nevoie de acțiuni ferme și de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetățeanului”, a transmis Maia Sandu pe pagina de Facebook. 

 

Republica Moldova va avea un nou Guvern după ce s-au desfășurat peste Prut, în urmă cu trei săptămâni, alegeri anticipate, în urma cărora partidul PAS al Maiei Sandu a ieșit câștigător.

Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate, potrivit Agerpres.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

Published

on

© Cătălin Drulă/ Facebook

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere are în derulare cinci proiecte pentru reabilitarea podurilor de peste Prut şi pentru construirea unui pod la Ungheni, a transmis luni ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

“Reabilităm podurile de peste Prut şi construim unul nou. Îmbunătăţim prin infrastructură legăturile dintre România şi Republica Moldova! Compania de drumuri are în derulare cinci proiecte importante, finanţate prin fonduri europene nerambursabile, pentru reabilitarea podurilor de peste Prut şi pentru construirea unui nou pod peste acest râu, la Ungheni”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre proiecte este Podul de la Galaţi – Giurgiuleşti, pe DN 2B, construit în 1949, cu o lungime de 125 de metri.

Execuţia lucrărilor a pornit în iulie şi se va încheia peste 9 luni.

Proiectul vizează: consolidare grindă cu zăbrele; sablare şi vopsire tablier; reparare placa de beton armat care susţine calea pe pod; refacere cale pe pod şi trotuare; schimbare parapete pietonale şi de siguranţă; refacere rampe de acces; protejare picioare pod cu un dig de piatră brută.

Celelalte poduri ce vor fi reabilitate sunt Podul de la Albiţa – Leuşeni, pe DN 24B, Podul de la Sculeni, pe DN 24, Podul de la Oancea – Cahul, pe DN 26A (la acest pod CNAIR lucrează deja la proiectele de reabilitare care se vor desfăşura pe modelul Podului de la Galaţi – Giurgiuleşti).

În ceea ce priveşte Podul de la Ungheni, de pe Autostrada Unirii A8 Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni, proiectarea este deja în derulare. “Studiul de fezabilitate pentru pod este finalizat, iar, după ce obţinem acordul de mediu aflat în procedură, lansăm licitaţia de proiectare şi execuţie”, a adăugat ministrul.

“Accesul peste râul Prut devine astfel mai uşor şi mai sigur prin toate aceste puncte, spre beneficiul cetăţenilor României şi cei ai Republicii Moldova. O infrastructură modernă este cheia ridicării şi dezvoltării economice a regiunilor care sunt deservite de ea”, a subliniat Drulă. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu la ședința de inaugurare a noului Parlament: Din acest moment declar toleranță zero față de orice act de corupție

Published

on

© European Union 2021

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat toleranţă zero faţă de corupţie în discursul său susținut în noul Parlament de la Chișinău, care s-a reunit luni în prima sa sesiune de constituire, şi le-a atras atenția deputaților că „ordinea trebuie să înceapă din legislativ”, informează Agerpres.

„După atâtea eșecuri, măcar acum după 30 de ani să construim un stat pentru oameni, nu pentru găști. Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara. Cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”, a transmis Maia Sandu.

În același timp, ea a salutat votul cetăţenilor Republicii Moldova care au optat pentru democraţie şi un parlament onest, pentru că „au continuat să creadă în puterea fiecărui vot, în pofida dezamăgirilor în decursul a trei decenii”.


„Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara. Vrem să vedem un Parlament în care să respecte procedurile. Legile trebuie propuse pentru consultare publică, oamenii încurajaţi să-şi expună opinia, iar experţii chemaţi să contribuie”, a adăugat aceasta.

Președinta a menţionat că principala prioritate rămâne lupta împotriva corupţiei. „Din acest moment declar toleranţă zero faţă de orice act de corupţie. În lupta cu corupţia, Parlamentului îi revine un rol foarte important. Votul de pe 11 iulie trebuie să fie auzit şi de cei care trebuie să stea la straja legii, de judecători şi de procurori. Acest vot masiv vă priveşte în cel mai direct mod”, a punctat Maia Sandu.

În cadrul discursului său, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova se află în față unor provocări majore, deoarece a fost lovită recent de pandemia de COVID-19 și de criza economică.

„Moldova se confruntă de decenii cu sărăcie, corupție și migrație. O mare parte a oamenilor și în special tinerii nu mai au încredere în posibilitatea unui viitor bun acasă. Pleacă, fără gândul de a se întoarce. Ca să rezolvăm aceste probleme trebuie să facem eforturi enorme cu toții și să gestionăm mai bine resursele pe care le avem și generând resurse noi prin investiții și crearea de locuri de muncă”, a mai spus ea. 

Referitor la Consiliul Audiovizualului, Maia Sandu le-a transmis parlamentarilor că se pronunţă pentru o instituţie care să sancţioneze manipularea şi dezinformarea. În ceea ce priveşte viitorul guvern, ea a subliniat că aşteaptă de la acesta un nou model de dezvoltare economică. 

Uniunea Europeană a salutat rezultatele alegerilor din Republica Moldova și se declară pregătită să susțină “toate eforturile de a avansa pe calea reformelor mult așteptate. Cetăţenii Republicii Moldova şi-au demonstrat angajamentul pentru democraţie şi statul de drept la alegerile legislative anticipate, acordând un mandat clar şi puternic Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partid pro-reformă, pregătit să înceapă punerea în aplicare a agendei ambiţioase a preşedintelui Maia Sandu, se arată într-o declarație a Uniunii Europene emisă după scrutinul din Republica Moldova.

Reamintim că după procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova, PAS a acumulat 52,8% din voturi (63 de mandate), Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate), iar Partidul Şor – 5,74% din voturi (6 mandate).

La alegerile parlamentare anticipate au participat 1,447 milioane de alegători sau 48,41% din totalul votanţilor înscrişi pe listele electorale. Peste hotare au votat peste 212.000 moldoveni. Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenţi electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent.

Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 5%, pentru un bloc electoral – 7% şi pentru candidaţii independenţi – 2%. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL1 week ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 week ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending