Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu cere aliaților sisteme antiaeriene și sprijin financiar pentru Republica Moldova, în contextul în care războiul rus în Ucraina continuă

Published

on

© presedinte.md

Republica Moldova a solicitat din partea aliaților săi sisteme defensive antiaeriene în contextul continuării războiului rus din Ucraina vecină, a subliniat președinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenției Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform Agerpres.

Acesta a ținut să completeze că eforturile Moscovei de a destabiliza Republica Moldova au eșuat până în prezent.

”Am cerut sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană. Înţelegem că Ucraina este prioritară şi trebuie să le primească, dar sperăm să primim şi noi ceva”, a spus Maia Sandu, care a avut mai multe întâlni cu în contextul participării sale la acest eveniment, printre cei cu care a purtat discuții numărându-se premierii olandez și spaniol, Mark Rutte și Pedro Sanchez, cancelarul german, Olaf Scholz, precum și președinții BEI și BERD, Werner Hoyer și Odile Renaud.

Ea a adăugat că țara sa are nevoie de asemenea de un ajutor financiar extern anul acesta care să fie cel puţin la nivelul celui din 2022, adică cel puţin 600 de milioane de euro, pentru a-şi proteja populaţia în faţa inflaţiei.

Citiți și:
Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Peste 70% dintre moldoveni susțin integrarea în UE. Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige războiul, altfel cu toții vom fi în pericol

La mijlocul lunii octombrie, ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, anunța că Autoritățile de la Chișinău lucrează în prezent la modificarea legislației naționale, astfel încât această să permită achiziții multianuale în domeniul apărării pentru ca, ulterior, Republica Moldova să poată cumpăra un sistem de apărare antiaeriană.

Oficialul moldovean explica atunci că Republica Moldova nu-şi permite un sistem de apărare antiaeriană, deoarece este ”costisitor”, astfel că, fără ”asistenţă din partea partenerilor străini”, Chișinăului îi ”va fi greu să obţinem această capabilitate”, motiv pentru care contează pe sprijinul Uniunii Europene pentru modernizarea sectorului de securitate și apărare.

Explicațiile de la acel moment veneau după ce trei rachete lansate de Rusia spre Ucraina au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, fapt criticat de președinta Maia Sandu, care a solicitat respectarea granițelor țării sale, dar și de președintele Klaus Iohannis.

Cât privește combaterea inflației, recent, Statele Unite au oferit Republicii Moldova un sprijin bugetar direct de 30 de milioane de dolari, prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), pentru a ajuta această țară să depășească criza energetică, sumă care se adaugă celor 50 de milioane de dolari furnizate la începutul lunii noiembrie.

Acestea sunt completate de pachetul financiar în valoare de 250 de milioane de euro anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ce cuprinde 200 de milioane de euro pentru securitatea energetică și 50 de milioane de euro destinate sprijinului bugetar.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat vineri, la invitația omologului ucrainean Volodimir Zelenski, alături de alți șefi de state și de guverne la evenimentele care au comemorat victimele masacrului de acum nu an de la Bucea, iar șefa statului moldovean a avut ulterior, la Kiev, consultări politice bilaterale cu Zelenski.

“Am revenit în acest loc pentru a onora victimele nevinovate – bărbați, femei, părinți și copii – sute de oameni uciși, mulți alții violați și torturați cu o cruzime de neimaginat. Nimeni nu credea că ororile despre care am citit în manualele de istorie pot avea loc și acum, pe continentul nostru, chiar în țara vecină. Aceste crime împotriva umanității trebuie oprite și pedepsite!”, a spus Maia Sandu, potrivit președinției de la Chișinău.

Liderul de la Chișinău a subliniat că Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina și poporul său:

“Noi am fost alături de poporul ucrainean din primele clipe ale războiului – și la fel vom rămâne, până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță. Pe măsură ce acest război brutal continuă, rămânem fermi în condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu statele democratice, alegem să rămânem de partea lumii libere. Credem în victoria Ucrainei în lupta ei pentru existență ca națiune, cu restabilirea integrității sale teritoriale. Și cerem Dreptate – fără Dreptate, nu putem avea Pace! Слава Україні!”, a conchis ea.

Ulterior, la Palatul Prezidențial din Kiev, Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski.

© presedinte.md

În discuții, șefa statului moldovean și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean, dar și admirația pentru curajul cu care își apără patria de agresiunea brutală a Rusei. 

“Am discutat cu Președintele Ucrainei o serie de subiecte de pe agenda bilaterală, inclusiv colaborarea noastră pe proiecte de modernizare și extindere a infrastructurii, și de consolidare a securității energetice. Am convenit, de asemenea, să ne coordonăm mai bine eforturile în procesul de obținere a inițierii negocierilor de aderare”, a spus șefa statului. 

Totodată, președinta Maia Sandu l-a asigurat pe omologul ei că Republica Moldova va fi în continuare alături de Ucraina și de oamenii ei curajoși care luptă pentru libertatea lor și pentru pacea noastră. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis găzduiește luni o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu: Să continuăm “sprijinul ferm și neabătut” al României și Germaniei pentru R. Moldova

Published

on

Președintele Klaus Iohannis îl va primi luni, la Palatul Cotroceni, pe cancelarul german Olaf Scholz, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, iar șeful statului va găzdui și o reuniune trilaterală la care va participa împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cancelarul Olaf Scholz, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Vizita Cancelarului german reprezintă un moment de reconfirmare a relațiilor bilaterale excelente, cu caracter strategic, dintre România și Republica Federală Germania, care se bazează pe o prietenie tradițională, relații istorice și interumane extinse, precum și pe interesul comun în ceea ce privește securitatea europeană în contextul actual dificil generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Discuțiile președintelui Klaus Iohannis cu cancelarul Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea și aprofundarea, în continuare, a cooperării româno-germane în toate domeniile de interes comun. Va fi accentuat interesul ambelor părți pentru dinamizarea schimburilor economice și a investițiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească, dar și a cooperării sectoriale. Totodată, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE și NATO.

În planul afacerilor europene, cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind temele de actualitate, cu o atenție specială acordată procesului de aderare a României la spațiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, asigurarea competitivității economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice și tranziția verde.

Citiți și Olaf Scholz, prima vizită în România. Cancelarul german și Klaus Iohannis vor avea și o întâlnire comună cu Maia Sandu

Președintele Klaus Iohannis și cancelarul Olaf Scholz vor discuta, de asemenea, despre situația de securitate generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaților, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piața globală, precum și sprijinirea parcursului european al acestei țări. Va fi abordată, totodată, cooperarea româno-germană în domeniul apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.

Cei doi lideri vor evidenția rolul important jucat de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din țara noastră, cu o contribuție majoră la apropierea și cunoașterea reciprocă a celor două națiuni.

Reuniunea trilaterală pe care o va găzdui președintele Klaus Iohannis are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Discuțiile vor transmite un mesaj clar privind continuarea sprijinului ferm și neabătut din partea partenerilor Chișinăului, în special în condițiile în care Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

În cadrul întrevederii va fi discutat, totodată, sprijinul pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu, apel către democrațiile lumii să sprijine R. Moldova: O democraţie stabilă este ca un far, o lumină strălucitoare pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Preşedinta Maia Sandu a făcut apel către liderii statelor democratice să susţină Republica Moldova pentru ca aceasta să poată rămâne parte a lumii libere, în discursul său susţinut miercuri seara în cadrul celui de-al doilea summit pentru democraţie găzduit de preşedintele american Joe Biden, informează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

“O democraţie stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forţă la hotar şi fiind ţinta unor atacuri hibride finanţate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea ţării, democraţia Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor ameninţări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viaţă”, a declarat Maia Sandu, în discursul său.

Preşedinta Republicii Moldova a vorbit şi despre efortul autorităţilor de la Chişinău în vederea consolidării proceselor democratice, referindu-se în special la reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Ea a mai spus că în pofida provocărilor, autorităţile sunt hotărâte în angajamentul lor.

“Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eşec al democraţiei – o perioadă de corupţie politică. (…) Noi am iniţiat reforme care vizează eliminarea corupţiei din vamă, din sistemul bancar, din educaţie şi din administraţia publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupţiei din justiţie. Lipsa onestităţii în justiţie sabotează credinţa că democraţia poate oferi securitate, oportunităţi economice şi dreptate”, a spus ea.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că este la fel de important ca statele democratice să lucreze împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea şi propaganda ce ameninţă regimurile noastre democratice.

Citiți și Șase țări UE, printre care Polonia și țările baltice, s-au alăturat R. Moldova și Ucrainei într-un apel internațional adresat marilor companii IT pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării

La cel de-al doilea summit pentru democraţie, găzduit de preşedintele american Joe Biden, participă lideri din 120 de ţări, organizaţii ale societăţii civile şi companii din tehnologie.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA6 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO6 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH22 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending