Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, intervievată de celebra jurnalistă Christiane Amanpour la CNN: Dacă Ucraina nu este ajutată, Rusia nu se va opri în Ucraina sau în Moldova

Published

on

© CNN

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru CNN că Ucraina trebuie să primească mai mult sprijin şi toată lumea ar trebui să înţeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri la Ucraina sau la Moldova.

Într-un interviu realizat în exclusivitate la Chişinău de celebra jurnalistă Christiane Amanpour, Maia Sandu a adăugat că speră că mai mult sprijin va veni în curând, astfel încât Ucraina să-şi poată recupera teritoriile şi să putem asista la “sfârşitul acestui război nebunesc”.

“Toată lumea ar trebui să înțeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri în Ucraina sau în Moldova”, a declarat președinta Republicii Moldova, care a precizat că autoapărarea Ucrainei ține de “securitatea continentului și, de asemenea, de sistemul internațional bazat pe reguli”.

Christiane Amanpour a discutat cu preşedinta Maia Sandu duminică, când Republica Moldova a marcat cea de-a 32-a aniversare a independenţei sale. Ţara se învecinează cu Ucraina şi a cunoscut tensiuni serioase cu Rusia, în special din cauza teritoriului separatist pro-rus din estul ţării, Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruseşti. În februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoştea parţial independenţa Republicii Moldova, reaminteşte CNN, potrivit Antena 3 CNN.

Maia Sandu a explicat în interviul acordat lui Amanpour că în Transnistria există un regim care este susţinut de Rusia. “Există trupele ruseşti care sunt staţionate ilegal în regiunea transnistreană. Şi, bineînţeles, acesta este modul în care autorităţile ruse încearcă să influenţeze lucrurile în Republica Moldova”, a spus Sandu.

 

Tensiunile au crescut şi mai mult de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, odată cu expulzarea reciprocă de diplomaţi între Moscova şi Chişinău.

“Când oameni din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales în mod democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există respect pentru această ţară”, a declarat Sandu pentru Amanpour, referindu-se la expulzarea diplomaţilor ruşi.

Republica Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a depus o cerere de aderare la scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia, iar apoi a primit statutul de candidat în iunie 2022. Preşedinta Maia Sandu a precizat că “este un proces lung” şi a recunoscut că “există încă judecători corupţi şi procurori corupţi care nu vor ca reformele să aibă succes”. Ea a subliniat însă că “democraţia din Moldova se va păstra atunci când ţara va deveni stat membru al UE”.

Întrebată despre moartea lui Evgheni Prigojin, Maia Sandu a menţionat că “acest lucru nu face decât să reconfirme riscurile care vin dinspre Rusia, o ţară care nu are justiţie”.

“Din păcate, acest lucru nu se limitează la graniţele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acţionează şi faţă de vecinii săi”, a spus Maia Sandu.

 

Interviul integral cu Maia Sandu a fost difuzat de CNN luni, la ora 20.00, ora României.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației UE, la Chișinău: Borrell i-a reafirmat Maiei Sandu solidaritatea și sprijinul UE pentru reforme în R. Moldova

Published

on

© Josep Borrrell/ Twitter

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, context în care cei doi oficiali au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova și au discutat despre progresele înregistrate de Republica Moldova pe drumul său către UE.

Potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă remis CaleaEuropeană.ro, Înaltul Reprezentant a apreciat dedicarea guvernului față de reforme, subliniind în același timp încrederea sa în capacitatea instituțiilor moldovenești de a continua să abordeze efectele colaterale ale agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Înaltul Reprezentant a subliniat importanța cooperării în curs de desfășurare în domeniile securității și apărării, evidențiind înființarea recentă a Misiunii de parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (MPUE). Misiunea lucrează deja în strânsă cooperare cu partenerii săi moldoveni pentru a consolida sectorul de securitate al țării.

UE va continua să fie solidară cu Republica Moldova și să o sprijine pe calea reformelor sale.

La Chișinău, Înaltul Reprezentant Borrell și ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, au semnat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind statutul Misiunii de parteneriat a UE în Moldova (MPUE).


Citiți și 

R. Moldova, inclusă în zona UE “în roaming, ca acasă”: UE a decis eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni de la 1 ianuarie 2024

Chișinăul, încă un pas pe calea integrării europene: R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE


Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Chișinăul, încă un pas pe calea integrării europene: R. Moldova devine membru cu drepturi depline al Mecanismului de protecție civilă al UE

Published

on

© Janez Lenarcic/ Twitter

Comisia Europeană și Republica Moldova au semnat vineri acordul prin care Moldova devine stat participant la Mecanismul de protecție civilă al UE, iar odată ce Acordul va fi ratificat de Moldova, acesta se va aplica provizoriu până la intrarea completă în vigoare la 1 ianuarie 2024, informează Comisia Europeană într-un comunicat.

Acest pas major al aderării Moldovei la fundamentul sistemului de management al riscului de dezastre al UE a fost marcat de o vizită a comisarului pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, la Chișinău, unde s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Ambii au semnat Acordul de acordare a statutului de membru al Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

“Astăzi, sunt mândru să urez bun venit Republicii Moldova în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de protecție civilă al UE. Acest pas vine la cinci luni după ce am prezentat Moldovei un document de parcurs cu privire la următorii pași pentru aderarea la Mecanismul de protecție civilă al UE. În timp ce atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la mii de ucraineni să fugă din război, Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostindu-i pe mulți. Vreau să mulțumesc autorităților de protecție civilă din Republica Moldova pentru munca depusă. Prin aderarea Moldovei la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, ne putem îmbunătăți în mod semnificativ pregătirea pentru situații de urgență și putem construi un sistem mai rezistent de gestionare a riscurilor de dezastre în Europa. Suntem mai puternici împreună”, a spus comisarul european.

Mecanismul de protecție civilă al UE se bazează pe cooperare și solidaritate. Acest lucru permite statelor să ofere asistență unui alt stat atunci când acesta este lovit de un dezastru. Moldova a beneficiat de Mecanismul de Protecție Civilă al UE pentru a face față unei strămutări de mare amploare declanșate de invazia Rusiei în Ucraina. La începutul acestui an, UE a instalat, de asemenea, 36 de generatoare de energie în 30 de spitale din Moldova din rezerva sa de energie rescEU. În plus, UE a sprijinit Republica Moldova cu 48 de milioane de euro în ajutor umanitar de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În calitate de membru cu drepturi depline al Mecanismului de Protecție Civilă al UE, Moldova nu numai că va putea primi sprijin imediat, ci poate trimite și asistență țărilor afectate de dezastre provocate de om sau naturale prin intermediul Mecanismului, ceea ce duce la un răspuns la criză mai puternic și mai bine coordonat. în Europa și în restul lumii.

Mecanismul de protecție civilă al UE își propune să consolideze cooperarea dintre țările UE și 10 state participante (Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania, Ucraina și, cel mai recent, Moldova) în domeniul protecției civile pentru a îmbunătăți prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre.

Atunci când o situație de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa și nu numai, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Comisia Europeană joacă un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre la nivel mondial.

De la înființarea sa în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la 700 de cereri de asistență în interiorul și în afara UE.

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, peste 700 000 de persoane au fugit în Moldova, iar țara găzduiește în prezent peste 100 000 de refugiați ucraineni.

18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Moldovei asistență în natură prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie.

Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Țările de Jos.

În plus, UE finanțează proiecte umanitare în Moldova pentru a sprijini refugiații vulnerabili din Ucraina, familiile locale care îi găzduiesc, precum și moldovenii vulnerabili care au nevoie. În acest scop, UE a alocat 48 de milioane EUR în asistență umanitară de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

R. Moldova, inclusă în zona UE “în roaming, ca acasă”: UE a decis eliminarea tarifelor de roaming pentru cetățenii moldoveni de la 1 ianuarie 2024

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Consiliul Justiție și Afaceri Interne a votat joi în favoarea eliminării taxelor de roaming pentru cetățenii Republicii Moldova, conform agendei reuniunii, decizia fiind adoptată după ce Comisia Europeană a adoptat o propunere de includere a serviciului de roaming în Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

Potrivit deciziei, de la 1 ianuarie 2024, vizitatorii moldoveni în UE vor putea să își folosească telefoanele mobile în aceleași condiții de preț ca și cum s-ar afla în Republica Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași drepturi atunci când vizitează Moldova.

Includerea Republicii Moldova în zona UE ”roam like at home” (n.r. (în roaming, ca acasă) este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiuni prioritare UE- Republica Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare deplină a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE- Republica Moldova (DCFTA) și pentru continuarea integrării  acestei țări în piața unică a UE.

Măsura vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G76 hours ago

Consultări între liderii G7, NATO și UE: Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe flancul estic, evocând trimiterea de avioane F-16 în România

G77 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu Biden și liderii G7, NATO și UE: Șeful statului a solicitat intensificarea eforturilor de apărare la Marea Neagră, inclusiv prin capabilități aeriene

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană recomandă țărilor să evalueze riscurile în patru domenii tehnologice esențiale pentru securitatea economică a UE: semiconductori, inteligență artificială, tehnologii cuantice, biotehnologii

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA10 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi10 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.11 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

ROMÂNIA9 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA12 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu15 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE2 days ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL6 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA6 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending