Connect with us

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu l-a invitat pe Joe Biden să efectueze o vizită la Chișinău: Moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Corespondență din Varșovia

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri că a discutat marţi, la Varşovia, cu preşedintele american Joe Biden “despre consecinţele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova şi despre eforturile noastre de a menţine pacea şi ordinea publică în ţară”, adăugând că i-a transmis liderului de la Casa Albă că “moldovenii îşi doresc să rămână parte a lumii libere” şi că l-a invitat să facă o nouă vizită la Chişinău.

Joe Biden a vizitat Chişinăul la 11 martie 2011, în calitate de vicepreşedinte al administraţiei Barack Obama.

“La invitația președintelui SUA, Joe Biden, am participat la evenimentul public de la Varșovia, acolo unde domnia sa a susținut un discurs istoric care a marcat un an de la începerea războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. După adresarea sa, am discutat cu Președintele american despre consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova și despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară”, a scris Maia Sandu, pe Facebook, miercuri dimineață.

 

Marți seară, Casa Albă a comunicat că, la întâlnirea cu Maia Sandu, președintele Biden a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

“El a evidențiat asistența în curs de desfășurare a SUA pentru a ajuta Moldova să își consolideze rezistența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică, precum și pentru a aborda efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei“, arată sursa citată.

De cealaltă parte, Maia Sandu a precizat că i-a transmis “președintelui Biden că moldovenii își doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranță și să-și realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană și i-am mulțumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică și transformarea democratică a țării noastre”.

“Am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite Președintelui Statelor Unite ale Americii că, în situația dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie și mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida reziliența economică. Îi suntem recunoscători poporului american și pentru ajutorul oferit de către Guvernul SUA în ultimul an în vederea depășirii crizei energetice. Acest lucru ne-a permis să oferim compensații cetățenilor cu venituri mici pentru a putea face față mai ușor prețurilor crescute la resursele energetice. Mizăm în continuare pe susținerea guvernului american în efortul nostru de diversificare a surselor de energie și de consolidare a securității energetice”, a mai adăugat ea.

“Prietenii noștri americani ne-au fost alături încă din primii ani de Independență și ne bucurăm să îi știm în continuare alături de Moldova și acum, în aceste vremuri complicate”, a mai spus Sandu, precizând că l-a invitat pe Joe Biden să efectueze o vizită în Republica Moldova.

 

Întrevederea lui Biden cu Sandu, prima dintre cei doi lideri, vine în contextul în care liderul american a folosit discursul său istoric din curtea Palatului Regal din Varșovia pentru a saluta Republica Moldova și hotărârea acestei țări și a președintei Maia Sandu în a alege libertatea și calea aderării la UE, cerând aplauze pentru șefa statului moldovean.

De asemenea, întâlnirea Biden – Sandu, cât și prezența președintelui R. Moldova la discursul liderului SUA de la Varșovia, a avut loc pe fondul informațiilor că Federația Rusă pregătește un plan pentru destabilizarea țării. În același registru, Maia Sandu va fi primită joi la București de președintele Klaus Iohannis, după participarea liderului român la summitul extraordinar al formatului B9 de la Varșovia.

În aceeași zi cu prezența Maiei Sandu la Varșovia, președintele rus Putin a anulat un decret ce recunoștea “suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană.

Lunea trecută, președinta Republicii Moldova a declarat că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că “prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Aflată în perioada 17-19 februarie la Conferința de Securitate de la München, Maia Sandu a cerut ca “Moldova să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, afirmând că “neutralitatea te poate apăra doar când celelalte state o respectă”. Tot atunci, președinta R. Moldova a fost asigurată de secretarul de stat american Antony Blinken că “SUA sprijină ferm securitatea și independența R. Moldova” în fața comploturilor Rusiei de a destabiliza țara.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni, la Pentagon, o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a discuta o serie de probleme bilaterale și regionale, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei trei lideri au condamnat războiului brutal ales de Rusia împotriva Ucrainei și au promis un sprijin neclintit poporului ucrainean. Secretarul Austin a mulțumit României pentru că continuă să găzduiască peste 3.000 de forțe americane și aliate pentru a consolida descurajarea și apărarea de-a lungul flancului estic al NATO.

Secretarul Austin, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Tîlvăr și-au împărtășit opiniile cu privire la preocupările de securitate din Marea Neagră.

Leadershipul puternic al României în regiunea Mării Negre a fost vital pentru a combate agresiunea crescută a Rusiei“, a transmis Lloyd Austin.

Șeful Pentagonului a lăudat angajamentul continuu al României de a cheltui peste 2 % din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale în achiziționarea de echipamente militare moderne și interoperabile cu cele ale NATO, conchide sursa citată.

Citiți și Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, luni, în contextul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şeful Guvernului afirmând că avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi oficiali au subliniat relaţia privilegiată dintre România şi Statele Unite, evidenţiată de un Parteneriat Strategic de peste două decenii şi întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuţia la securitatea regională în zona Mării Negre.

În acest context, secretarul american al apărării a lăudat eforturile făcute de ţara noastră şi a evidenţiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înfiinţarea Centrului de pregătire de la Feteşti pentru piloţii de F-16.

Au fost trecute în revistă, cu această ocazie, cele mai importante evoluţii din punct de vedere al apărării atât în relaţiile bilaterale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, ca bază pentru aprofundarea şi extinderea cooperării în acest sector, inclusiv cu rezultate economice care să aducă beneficii de securitate.

“Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar şi de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esenţială pentru o securitate naţională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea şi dezvoltarea capabilităţilor din industria naţională, prin investiţii comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte fabricarea de muniţie, precum şi transferuri tehnologice şi specializarea forţei de muncă autohtone”, a declarat şeful Executivului de la Bucureşti.

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a evidenţiat interesul României pentru o coordonare completă din punct de vedere militar cu Statele Unite şi a subliniat că, în perspectiva Summitului Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc anul viitor la Washington, România îşi va menţine angajamentele de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare şi va continua să pledeze pentru un profil sporit al Mării Negre pe agenda NATO, se mai arată în comunicat.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidenţiat excelenta colaborare dintre Statele Unite şi România, ca parteneri strategici şi aliaţi, a remarcat rolul de lider al ţării noastre în eforturile pentru stabilizarea situaţiei regionale şi a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor şi infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.

De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federaţia Rusă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.

Continue Reading

SUA

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

Published

on

© Official White House Photo by Carlos Fyfe

Casa Albă i-a atenționat pe liderii Congresului că timpul se scurge pentru aprobarea asistenței suplimentare pentru Ucraina, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că victoriile Kievului pe câmpul de luptă riscă să fie puse în pericol, informează Politico Europe.

În scrisorile trimise luni liderilor partidelor din Camera Reprezentanților și din Senat, directoarea Casei Albe pentru Buget, Shalanda Young, a avertizat că lipsa de acțiune până la sfârșitul anului cu privire la un nou ajutor destinat Kievului amenință să ”îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”.

”Vreau să fiu clar: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane. Nu există un vas magic cu fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Nu mai avem bani – și aproape că nu mai avem timp”, a scris Young, director al Biroului de Management și Buget.

Scrisori similare au fost trimise și președintelui Camerei Reprezentanților Mike Johnson, liderului minorității din Cameră Hakeem Jeffries, liderului majorității din Senat Chuck Schumer și liderului minorității Mitch McConnell.

Semnalul acesta de alarmă este ultimul care vine din partea unor oficiali de rang înalt, în timp ce administrația face presiuni pentru ca cererea de finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari a președintelui Joe Biden pentru Ucraina să primească undă verde.

Propunerea face parte dintr-un pachet suplimentar de 106 miliarde de dolari pe care Biden l-a trimis legislatorilor în octombrie pentru fonduri suplimentare pentru Ucraina, Israel, Pacific și granița dintre SUA și Mexic.

Presiunea Casei Albe vine, de asemenea, în contextul în care Senatul se pregătește de un vot important asupra pachetului de sprijin. Schumer intenționează să organizeze un vot asupra propunerii lui Biden în această săptămână în Senat.

Dar republicanii din Cameră și Senat au insistat ca banii suplimentari pentru Ucraina să fie condiționat de modificări ale politicii de securitate la frontieră.

Parlamentarii au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord și a-l trimite spre aprobarea președintelui Biden înainte de sfârșitul anului.

Dacă liderii din Congres vor amâna aprobarea ajutorului pentru Ucraina pentru anul viitor, există riscul ca acest sprijin să intre în malaxorul discuțiilor privind finanțarea guvernului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO21 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL28 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA7 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE10 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending