Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, prima laureată a Premiului „Timișoara pentru valori europene”: Primesc acest premiu ca pe un vot de încredere în capacitatea R. Moldova şi a cetăţenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost laureată sâmbătă, 13 ianuarie, Premiul „Timişoara pentru valori europene”, înfiinţat în acest an de Municipiul Timişoara pentru a onora personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene, relatează Agerpres.

Premiul i-a fost înmânat de către primarul Dominic Fritz, care a spus despre Maia Sandu că apare nu doar ca un lider puternic pentru poporul său, ci ca un model pentru milioane de europeni din afară Moldovei. Acesta a mai afirmat că că viitorul comun european este mai fragil şi mai ameninţat ca niciodată, după 1989, iar competiţia dintre democraţiile liberale şi regimurile autoritare se intensifică.

„Preşedinta Maia Sandu a crezut în aspiraţiile europene ale Moldovei atunci când mulţi le considerau utopice. Cu o muncă incredibilă, determinare, curaj şi un bun simţ rar întâlnit în politică, luptă cu perseverenţă pentru a contura o cale europeană pentru Moldova. (…) În februarie 2023, serviciile din Ucraina şi Moldova au deconspirat un complot al Rusiei pentru o lovitură de stat în Moldova. Pericolul fizic este real. Maia Sandu a condus şi conduce ţara prin aceste ameninţări concrete cu un calm şi, da, un curaj excepţional. Curajul ei nu este unul zgomotos”, a afirmat Dominic Fritz.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că premiul reprezintă „un vot de încredere în capacitatea Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi de a duce până la capăt lupta pentru libertate; o luptă dreaptă, legitimă şi necesară pentru viitorul nostru şi al întregului continent”.

„Ce vedem aici, la Timişoara, ce vedem în oraşele europene vrem şi pentru Republica Moldova. (…) Nivelul de trai pe care îl văd în oraşul dumneavoastră, libertatea de gândire şi exprimare, valorile europene să ajungă de neînvins şi aici, şi în Moldova”, a mai afirmat liderul de peste Prut, la ceremonia de decernare a premiului.

Şefa statului moldovean a detaliat, în cuvântarea sa, că extinderea Uniunii Europene către Est a reprezentat o reparaţie istorică la scară largă.

„Această reparaţie nu va fi niciodată completă dacă state precum Republica Moldova sau Ucraina vor rămâne în afara spaţiului comunitar. Locul oamenilor care aleg libertatea este alături de statele şi popoarele lumii libere, nu în vreo zonă gri, sub umbra ameninţărilor permanente la adresa suveranităţii şi independenţei. Ştim cu toţii că în Republica Moldova aceste ameninţări – fie directe, fie prin intermediari trădători, oligarhi dispuşi să-şi vândă concetăţenii fără ruşine – nu vor conteni, ci dimpotrivă, se vor intensifica pe măsură ce noi ne vom rupe de legăturile păguboase ale trecutului. Dar noi nu ne temem şi nu ne vom abate de la drumul nostru. În ultimii ani, am reuşit să scăpăm de dependenţa de gazul rusesc, am reorientat exporturile noastre către noi pieţe de desfacere, construim şi reparăm drumuri şi poduri care ne leagă de Uniunea Europeană. Republica Moldova nu mai este la cheremul Kremlinului, ci îşi decide singură soarta şi păşeşte hotărât pe calea integrării europene”, a subliniat preşedinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a arătat că acest fapt a fost recunoscut de statele membre ale Uniunii Europene atunci când, în decembrie 2023, au decis că Republica Moldova, alături de Ucraina, merită să deschidă negocierile de aderare pentru ca apartenenţa celor două ţări la comunitatea de valori europene să îşi găsească confirmarea istorică prin aderarea la UE.

Ea a mulţumit pentru sprijinul pe care ţara sa l-a primit din partea României, „un sprijin necondiţionat, frăţesc”.

„Când ne-a fost mai greu, am putut să ne bazăm pe ajutor la toate nivelurile; mă refer aici la preşedintele României, la Guvern, la Parlament, la Casa Regală, la societatea civilă, dar şi la autorităţile publice locale, precum gazdele noastre de astăzi, din inima Banatului”, a conchis Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova efectuează o vizită la Timișoara, România, în perioada 12-13 ianuarie, la invitația primarului Dominic Fritz. 

Aceasta este prima laureată a acestui premiu, instituit de Municipiul Timișoara în 2023. Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.

Tot pe 13 ianuarie, șefa statului va fi găzduită de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și cu Alteța Sa Regală, Principele Radu la Castelul regal de la Săvârșin. De asemenea, Președinta Maia Sandu se va întâlni vineri, 12 ianuarie, cu comunitatea de moldoveni stabilită la Timișoara.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova aderă la Programul Europa Digitală pentru o digitalizare mai rapidă a societății

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Republica Moldova se alătură Programului Europa Digitală, noul program de finanțare al UE este axat pe aducerea tehnologiei digitale mai aproape întreprinderilor, cetățenilor și administrațiilor publice.

„Întrucât tehnologia și infrastructura digitală au un rol esențial atât în viața privată, cât și mediile de afaceri, Comisia Europeană a lansat Programul Europa Digitală cu un buget global de 7,5 miliarde de euro pentru a accelera redresarea economică și a modela transformarea digitală a societății și economiei europene, ceea ce ar aduce beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii. Programul Europa Digitală este finanțat de Uniunea Europeană. Perioada de implementare – 2021-2027”, a anunțat Delegația UE în Republica Moldova. 

Pandemia de COVID-19 a evidențiat nu numai cât de mult ne bazăm pe tehnologia noastră pentru a fi disponibilă, ci și cât de important este ca Europa să nu fie dependentă de sisteme și soluții provenind din alte regiuni ale lumii. Pregătirea drumului pentru atingerea acestui obiectiv este un program DIGITAL.

Programul Europa digitală va oferi finanțare strategică pentru a răspunde acestor provocări, sprijinind proiecte în cinci domenii-cheie de capacitate: în ceea ce privește supercalculul, inteligența artificială, securitatea cibernetică, competențele digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. Finanțarea de 7,5 miliarde de euro urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei Europei, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Programul Europa digitală nu va aborda aceste provocări în mod izolat, ci va completa finanțarea disponibilă prin alte programe ale UE, cum ar fi programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare și Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru infrastructura digitală, Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile structurale.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

UE este pe deplin solidară cu R. Moldova, transmite comisarul european pentru afaceri interne în întâlnirea cu Maia Sandu: Suntem uniți împotriva amenințării la adresa securității din partea Rusiei

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a avut joi o întâlnire cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, aceasta din urmă fiind însoțită de o delegație de oficiali europeni.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău, oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, provocările actuale de securitate și migrație cu care se confruntă țara noastră dar și despre riscurile la adresa securității statului. 

”Uniunea Europeană este pe deplin solidară cu Republica Moldova. Suntem uniți împotriva amenințării la adresa securității din partea Rusiei”, a scris Johansson într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter, lăudând-o pe Maia Sandu, despre care a spus că sub conducerea sa, Republica Moldova ”face progrese semnificative și impresionante în lupta împotriva corupției”.

La rândul său, președinta Republicii Moldova și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Totodată, Maia Sandu i-a mulțumit comisarului european pentru susținerea Republicii Moldova la gestionarea fluxului de refugiați ucraineni, odată cu declanșarea războiului în țara vecină.

Ea a subliniat importanța susținerii în continuare a Ucrainei și a precizat că Republica Moldova se pregătește să livreze un nou pachet umanitar țării vecine.

În același timp, președinta Republicii Moldova și-a reafirmat angajamentul de a continua reformele pentru a avansa pe calea integrării europene. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Nicolae Ciucă, întâlnire cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană a R. Moldova: Sprijinul nostru constă în pregătirea cadrului de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles

Published

on

© Nicolae Ciucă/Facebook

Preşedintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă a avut marţi o întrevedere cu Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, în prima ei vizită externă de la preluarea funcţiei, se arată într-o postare pe Facebook.

Nicoale Ciucă a asigurat-o pe aceasta de „continuarea susţinerii pe care Parlamentul nostru o acordă Republicii Moldova în plan european” şi a transmis că încurajează implementarea măsurilor cu care guvernul de la Chişinău s-a angajat în faţa Comisiei Europene, în această fază a procesului de aderare.

„Sprijinul nostru constă în pregătirea cadrului de negocieri dintre Chișinău și Bruxelles, identificarea de specialiști care pot sprijini buna funcționare a administrației publice de peste Prut și o pregătirea unei agende de reforme necesare”, a precizat șeful Senatului.

Nicolae Ciucă a mai transmis că Parlamentul apreciază adoptarea recentă a Planului de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE și încurajează implementarea măsurilor cu care guvernul de la Chișinău s-a angajat în fața Comisiei Europene, în această fază a procesului de aderare.

În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. În acest context, ei au invitat Comisia Europeană să transmită Consiliului un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul Comisiei privind cererea de aderare a Republicii Moldova.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Mircea Hava16 mins ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE15 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.16 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA16 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA16 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA17 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA17 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO17 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending