Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu subliniază că integrarea europeană a R. Moldova este ”proiectul nostru de țară” la care ”trebuie să contribuim cu toții”: Odată realizat, va asigura pacea și creșterea nivelului de trai al oamenilor

Published

on

© presedinte.md

Integrarea europeană ”este proiectul nostru de țară care, odată realizat, va asigura pacea, modernizarea economică a țării și creșterea nivelului de trai al oamenilor”, a subliniat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a participat la Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE) și în cadrul căreia a mai punctat că acesta ”este un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții”.

Membrii Comisiei au evaluat modul de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova, informează Administrația Prezidențială de peste Prut într-un comunicat.

Totodată, printr-un decret al președintei, au fost numiți noi membri ai Comisiei – miniștri, parlamentari, reprezentanți ai organelor de drept și ai societății civile.

Membrii comisiei au fost informați despre faptul că, din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate până la sfârșitul lui 2022, 16 sunt realizate și nouă se află la etapa finală. Printre acțiunile realizate se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică.

Printre acțiunile care sunt în faza de finalizare se numără: evaluarea extraordinară a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor (pre-vetting); clarificarea competențelor Procuraturii anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește combaterea corupției mari.

De asemenea, urmează promovarea unui pachet de acte normative care să elimine influența oligarhilor din sfera politică, economică și mass-media – acest lucru reprezintă una dintre recomandările Comisiei Europene din iunie 2022.

Președinta Maia Sandu a menționat că măsurile rămase trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie și a subliniat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni.

Războiul ilegal pornit de Rusia împotriva Ucrainei a dat un imbold Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a accelera demersurile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Astfel, la 28 februarie 2022, Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE, urmată îndeaproape de Republica Moldova și Georgia, care au urmat exemplul Kievului la 3 martie.

La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri. Ucraina a primit partea din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 8 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 13 aprilie. Ucraina și-a transmis răspunsurile la data de 17 aprilie și, respectiv, 9 mai.

Georgia și Republica Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Chișinăul și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai.

Parcurgerea acestor etape a deschis Comisiei Europene calea de a recomanda, la 17 iunie, ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate, în vreme ce Georgiei i s-a oferit o perspectivă de a deveni membră a UEdecizia șefilor de stat sau de guvern, reuniți într-un summit al Consiliului European, venind la 23 iunie.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Maia Sandu, apel către democrațiile lumii să sprijine R. Moldova: O democraţie stabilă este ca un far, o lumină strălucitoare pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Preşedinta Maia Sandu a făcut apel către liderii statelor democratice să susţină Republica Moldova pentru ca aceasta să poată rămâne parte a lumii libere, în discursul său susţinut miercuri seara în cadrul celui de-al doilea summit pentru democraţie găzduit de preşedintele american Joe Biden, informează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

“O democraţie stabilă este ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum. Având un război în plină forţă la hotar şi fiind ţinta unor atacuri hibride finanţate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea ţării, democraţia Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor ameninţări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viaţă”, a declarat Maia Sandu, în discursul său.

Preşedinta Republicii Moldova a vorbit şi despre efortul autorităţilor de la Chişinău în vederea consolidării proceselor democratice, referindu-se în special la reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Ea a mai spus că în pofida provocărilor, autorităţile sunt hotărâte în angajamentul lor.

“Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eşec al democraţiei – o perioadă de corupţie politică. (…) Noi am iniţiat reforme care vizează eliminarea corupţiei din vamă, din sistemul bancar, din educaţie şi din administraţia publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupţiei din justiţie. Lipsa onestităţii în justiţie sabotează credinţa că democraţia poate oferi securitate, oportunităţi economice şi dreptate”, a spus ea.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că este la fel de important ca statele democratice să lucreze împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea şi propaganda ce ameninţă regimurile noastre democratice.

Citiți și Șase țări UE, printre care Polonia și țările baltice, s-au alăturat R. Moldova și Ucrainei într-un apel internațional adresat marilor companii IT pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării

La cel de-al doilea summit pentru democraţie, găzduit de preşedintele american Joe Biden, participă lideri din 120 de ţări, organizaţii ale societăţii civile şi companii din tehnologie.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Șase țări UE, printre care Polonia și țările baltice, s-au alăturat R. Moldova și Ucrainei într-un apel internațional adresat marilor companii IT pentru protejarea democrației și combaterea dezinformării

Published

on

© European Union 2022

Premierii Republicii Moldova, Ucrainei, Poloniei, țărilor baltice și ai altor două țări europene – Cehia și Slovacia – au semnat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă marile companii în domeniul IT să acționeze împotriva manipulării și interferențelor informaționale străine, inclusiv a campaniilor de dezinformare care subminează pacea și stabilitatea în Europa.

Apelul Chișinăului vine în contextul participării la cel de-al doilea Summit pentru Democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden, și la care va participa, astăzi, cu un discurs, președinta Maia Sandu, informează Guvernul moldovean.

Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare.

Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare.

Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete. Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați.

”Acesta este un apel la acțiune, deoarece manipularea și interferența malignă străină, inclusiv campaniile de dezinformare reprezintă o amenințare la adresa democrației, a stabilității și a securității noastre naționale. Marile companii de tehnologie au puterea de a fi aliați vitali în efortul nostru comun de a combate atacurile informaționale ostile împotriva democrațiilor și a ordinii internaționale bazate pe reguli.”, spun prim-miniștrii Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Moldova, Slovacia și  Ucrainei.

”Vă îndemnăm să vă uniți forțele cu guvernele democratice și cu societatea civilă și să lucrați împreună pentru a proteja integritatea informațiilor și pentru a asigura securitatea societăților noastre.” notează liderii europeni în apelul comun lansat astăzi.

Apelul face parte din efortul mai amplu de promovare a valorilor democratice și de combatere a dezinformării.

Recent, Consiliul European i-a cerut Comisiei Europene, la propunerea României, să prezinte  un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova, pentru a nu o lăsa ”pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.

Solicitarea venită din partea țării nostrea se înscrie în eforturile întreprinse pentru a ajuta Chișinăul în fața acțiunilor  de destabilizare sponsorizate de Moscova. Amintim în acest sens apelul lansat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia reuniunii omologilor din UE, și anume de a stabili o misiune civilă pentru securitatea Republicii Moldova și de a crea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și un nou regim de sancțiuni împotriva Rusiei.

Răspunsul a fost oferit la scurt timp de Înaltul Reprezentant la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

”În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride“, a adăugat Borrell.

Între timp, Uniunea Europeană a decis să cumpere un radar mobil cu rază lungă de acțiune pentru armata Republicii Moldova, alocând încă 40 de milioane de euro pentru apărarea acestei țări.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului începerea negocierilor de aderare la UE, afirmă ministrul de externe, Nicu Popescu

Published

on

© Nicu Popescu - Facebook

Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului cel puțin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce accelerează procesul de implementare a reformelor solicitate de Bruxelles, a anunțat miercuri ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters, citat de Agerpres.

În fruntea priorităților se află reformarea sistemului de justiție ”extrem de corupt”, dat fiind faptul că jumătate din recomandările Comisiei Europene sunt axate pe acest domeniu, a menţionat oficialul de la Chişinău.

”Aderarea la UE a unor ţări precum (Republica) Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europa revine la o situaţie de pace”, a spus ministrul Nicu Popescu, în timpul unei vizite la Berlin.

Vitale pentru stabilitatea Republii Moldova sunt și proiectele de infrastructură, precum și nterconectorul care leagă direct reţeaua sa electrică de cea a României, fără a mai trece pe teritoriul ucrainean, ceea ce i-ar diversifica şi spori securitatea aprovizionării cu energie.

Ministrul Nicu Popescu a spus că există sprijin politic şi economic internaţional pentru asemenea proiecte, dar procedurile de implementare a lor sunt prea lente. Fiind parţial finanţat din fonduri europene, termenul limită pentru realizarea acestei interconexiuni a reţelelor electrice este 2026.

Prioritatea strategică a Guvernului de la Chișinău este aceea de ”a accelera reformele pentru a aduce Europa acasă, pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2030”, a evidențiat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, într-o recentă vizită pe care a efectuat-o la București. 

Chișinăul a depus cererea la 3 martie 2022, în același timp cu Georgia, gest stimulat de unul similar întreprins de Kiev la 28 februarie 2022, la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

La 7 martie, anul trecut, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri.

Georgia și Republica Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Chișinăul și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai.

Parcurgerea acestor etape a deschis Comisiei Europene calea de a recomanda ca Ucrainei și Republicii Moldova să li se acorde statutul de țări candidate, în vreme ce Georgiei i s-a oferit o perspectivă de a deveni membră a UEdecizia șefilor de stat sau de guvern, reuniți într-un summit al Consiliului European, venind la 23 iunie 2022.

Continue Reading

Facebook

NATO3 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE16 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN18 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană deblochează 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități și tehnologii strategice de apărare

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE23 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending