Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Majoritatea pro-europeană din Parlamentul European, puternic mesaj de unitate în fața liderilor Consiliului European înaintea negocierilor pentru viitorul președinte al Comisiei Europene

Published

on

Liderii celor mai mari grupuri politice din Parlamentul European – PPE, S&D, ALDE și Verzii – au adoptat miercuri o declarație comună referitoare la noul program al Comisiei Europene pe care îl consideră drept un ”fundament” în raport cu care noul președinte al Comisiei Europene trebuie să se angajeze pentru a obține ”o majoritate largă și stabilă” în Parlamentul European.

Declarația, semnată de Manfred Weber (PPE), Udo Bullmann (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE), Ska Keller și Philippe Lamberts (Verzii), reprezintă un acord comun asupra unui proces politic care are drept scop definirea unei ”ambiții comune pentru următoarea perioadă legislativă”.

Cele patru grupuri pro-europene, care vor totaliza peste 500 de eurodeputați în noul Parlament European, vor demara discuțiile la data de 12 iunie cu scopul de a finaliza înainte de viitorul Consiliu European, din 20-21 iunie, când liderii țărilor membre sunt așteptați să discute și, eventual, să decidă desemnările pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, dar și pentru celelalte poziții cheie, între care președintele Consiliului European, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și președintele Băncii Centrale Europene.

Suntem puternic încurajați de numărul substanțial crescut de concetățeni care au participat la alegeri. Este intenția noastră comună de a ne angaja într-un mod constructiv unul cu celălalt, ținând cont de cerințele lor de schimbare, pentru a demonstra că Uniunea Europeană poate livra pentru toți” se arată în textul menționat semnat de liderii celor patru grupuri, care transmite un mesaj politic aparte: deși liderii Consiliului European trebuie să decidă asupra persoanei desemnate să îi succeadă lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene, Parlamentul European este cel care trebuie să întrunească o majoritate pentru ca respectivul candidat să fie ales în funcție.


Ce spune Tratatul de la Lisabona?

Potrivit aliniatului 7 al Articolului 17 din Tratatul de la Lisabona, procedura de numire a președintelui Comisiei Europene este definită după cum urmează: ”Ținând seama de alegerile pentru Parlamentul European și după consultări adecvate, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, va propune Parlamentului European un candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Acest candidat va fi ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor săi. În cazul în care candidatul nu obține un vot majoritar de aprobare în Parlament, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, va propune în termen de o lună un nou candidat care va fi ales de Parlamentul European în baza aceleiași proceduri”.


Semnalul grupurilor politice dublează sensul declarației Conferinței Președinților din 28 mai, în care președintele Parlamentului Europena și liderii de grupuri politice și-au reafirmat susținerea pentru procedura Spitzenkandidat, cea prin care candidatul partidului care câștigă alegerile europene este desemnat președintele Comisiei Europene.

Din această perspectivă, favorit să devină viitorul președinte al Comisiei Europene este candidatul PPE, Manfred Weber, însă  procesul este amplu contestat de președintele Franței și mai mulți lideri liberali, Emmanuel Macron criticând voalat ”lipsa de experiență” la nivel înalt a lui Weber, care nu a deținut nicio funcție de top guvernamentală de-a lungul carierei sale politice.

Calculele politice post-alegeri indică faptul că PPE are prima șansă în aceste negocieri, în condițiile în care popularii europeni dispun de cele mai variate scenarii pentru a forma 0 majoritate pro-europeană în jurul lui Manfred Weber: fie alături celelalte trei grupuri politice (S&D, ALDE – En Marche, Verzii), fie doar cu S&D și cu Verzii, fie împreună cu S&D și ALDE-En Marche.

Situația este însă complicată, în condițiile în care, pentru prima dată, grupurile PPE și S&D nu mai pot forma o majoritate fără implicarea unui al treilea grup politic, iar popularii europeni nu dețin majoritatea necesară în Consiliul European pentru a-și propulsa, cu ușurință, candidatul la șefia Comisiei Europene.

Citiți și Cine sunt cei șase lideri europeni care se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a negocia numirea noului președinte al Comisiei Europene

În prezent, statusul tratativelor urmează a fi influențat de o primă discuție în rândul celor șase prim-miniștri desemnați de cei 28 de lideri europeni să coordoneze informal negocierile și de dialogul instituțional și politic pentru care președintele Consiliului European Donald Tusk a fost mandat să negocieze un ”pachet de patru nume” pentru funcțiile menționate, ținând cont de un echilibru de gen, geografic, demografic și de afiliere politică.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă la summitul PPE și la reuniunea extraordinară a Consiliului European: Liderii UE vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 25 februarie, și vineri, 26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda discuțiilor va viza aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu.

Anterior reuniunii de joi de la nivelul Consiliului European, care va începe la ora 16:00, șeful statului va participa la summitul prin videoconferință al Partidului Popular European.

De asemenea, în cadrul discuțiilor reuniunii de vineri vor fi abordate securitatea și apărarea, îndeosebi cooperarea la nivel UE și complementaritatea UE-NATO, și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.

Continuarea activității de coordonare în contextul pandemiei COVID-19, discuțiile privind un certificat european de vaccinare, construirea reziliența față de amenințările viitoare, cooperarea UE-NATO și vecinătatea sudică vor fi pe agenda reuniunilor prin videoconferință ale Consiliului European, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare transmisă liderilor înainte de reuniuni.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor, cu accent pe discuția privind un certificat european de vaccinare.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Amintim că la videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

La capitolul securitate și apărare, membrilor Consiliului European li se vor alătura secretarul general NATO Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.

Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare. Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO.

Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, scrisoare către liderii europeni: La Consiliul European de joi și vineri vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare

Published

on

© European Union, 2020

Continuarea activității de coordonare privind pandemia COVID-19, cât și avansarea aspectelor importante ale agendei comune sunt elementele centrale pe care le-a menționat Charles Michel în scrisoarea de invitație către membrii Consiliului European înainte de videoconferința din 25 și 26 februarie. Reuniunea se va concentra asupra combaterii pandemiei, asupra strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, cât și asupra securității și apărării. 

Lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19 continuă. Aceasta rămâne o provocare din cauza apariției unor noi variante și a necesității de a ajunge la un echilibru corect între restricții și buna circulație a bunurilor și serviciilor pe piața unică”, a precizat acesta. 

El a subliniat că prioritatea imediată trebuie să fie accelerarea vaccinărilor în interiorul UE, accelerarea procesului de autorizare a vaccinurilor, precum și a producției și a livrării acestora. 

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Noile variante au devenit dominante în multe state membre. Acest lucru implică îmbunătățirea capacității noastre de secvențiere și pregătirea bazelor pentru actualizările vaccinului. S-ar putea să fie necesare măsuri restrictive pentru călătoriile neesențiale pentru a controla răspândirea virusului. Cu toate acestea, fluxul de bunuri și serviciile pe piața unică, rămân esențiale”, a adăugat președintele Consiliului European.

Făcând trimitere la COVAX, pilonul destinat vaccinurilor, Charles Michel a a evidențiat importanța solidarității cu partenerii. „Privind dincolo de prioritățile noastre imediate, cred că merită să facem un bilanț al lecțiilor învățate din experiența noastră de până acum. Prin urmare, vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare pentru sănătate, indiferent de forma pe care o poate lua”.

“În sfârșit, cred că ar trebui să ne continuăm activitatea pentru a defini o abordare comună a certificatelor de vaccinare”, a completat el, cunoscut fiind faptul că la videoconferința din luna ianuarie liderii au amânat o decizie în acest sens.

Reuniunea din 25 februarie se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Șeful Consiliului European a propus ca sesiunea de lucru de joi să se dedice tuturor acestor probleme critice, iar vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  se va alătura videoconferinței pentru un schimb de opinii despre cooperarea UE-NATO. 

„Vom discuta despre cum să ne îmbunătățim capacitatea colectivă de a răspunde provocărilor și amenințărilor de securitate. Înaltul Reprezentant Borrell ne va pune la curent cu lucrările aflate în desfășurare pe busola strategică. Aș dori, de asemenea, să dedicăm ceva timp atacurilor cibernetice și amenințărilor hibride care prezintă provocări foarte reale pentru securitatea noastră. Nu în ultimul rând, vom discuta despre relațiile noastre cu vecinătatea sudică”, a conchis Charles Michel.

Videoconferința va începe joi, 25 februarie, la ora 14:00 GMT, iar vineri, 26 februarie se va relua la ora 8:00 GMT pentru sesiunea de lucru privind securitatea, apărarea și vecinătatea sudică.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă marți la o videoconferință cu Charles Michel și alți lideri europeni înaintea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie privind COVID-19, securitatea și apărarea

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa marți la o reuniune în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie, informează Administrația Prezidențială.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană vor participa joi și vineri la două reuniuni în format videoconferință.

Reuniunea din 25 februarie va fi consacrată combaterii pandemiei de COVID-19 și strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Acesta se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. În ce privește România, țara noastră se află în top-ul țărilor UE în ceea ce privește numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate

La videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

Videoconferința din 26 februarie va cuprinde pe agendă subiecte precum securitatea, apărarea și vecinătățile UE, liderilor europeni urmând să li se alăture și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea dedicată dosarelor securității și apărării reprezintă o primă discuție strategică la nivelul statelor UE pe aceste două chestiuni după instalarea administrației Joe Biden la Washington.

Vineri, noul președinte american a susținut primul său discurs către aliații europeni, într-o alocuțiune virtuală la ediția specială a Conferinței de la München, unde Biden a transmis că “America și alianța transatlantică au revenit”, a reafirmat angajamentul SUA față de clauza de apărare colectivă din tratatul NATO, a salutat contribuțiile în creștere ale aliaților europeni în bugetele apărării și a asigurat că va lucra îndeaproape cu partenerii din UE și cu fiecare capitală europeană în parte pentru a aborda provocările globale, numind în acest sens atacurile la adresa democrației, încercările Rusiei de a slăbi UE și NATO și competiția pe termen lung cu China.

De asemenea, luni, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avut o întrevedere virtuală cu toți cei 27 de miniștri de externe din țările UE, reuniți la Bruxelles pentru a discuta, între altele, despre relațiile în derivă cu Rusia și perspectivele unor noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Relațiile Uniunii cu Federația Rusă, dar și cu Turcia, vor face obiectul unei agende separate la Consiliul European de primăvară din 25-26 martie.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi11 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D13 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi13 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu atrage atenția că UE s-ar putea confrunta în următorii zece ani cu ”abandonul efectiv a 5 milioane de hectare de teren” agricol: România, printre țările cele mai afectate

RENEW EUROPE14 hours ago

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a depus o serie de amendamente prin care solicită ca modificarea kilometrajului la mașini să fie infracțiune pedepsită în toate statele UE

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA2 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending