Malta atrage atenția asupra instabilității Libiei: Implicarea Rusiei și sprijinul ei pentru facțiuni anti-guvernamentale pot conduce la război civil

Malta a avertizat recent cu privire la recentele acțiuni din Libia ale unui comandant libian susținut de Rusia care pun în pericol pacea și care cresc riscul izbucnirii unui „război civil” și, implicit, a unui noul val de refugiați care să se îndrepte către statele membre ale UE, notează EUObserver.

Foto: Wikipedia

Comandantul libian Khalifa Haftar avansează către Tripoli și amenință guvernul recunoscut de către ONU, potrivit declarațiilor ministrului maltez de externe, George Vella.

„Haftar și armata sa avansează gradul, dintre est spre vest și există posibilitatea de a se uni cu aliații săi din vest, din Zintane, și să avanseze printr-o mișcare curajoasă către regiunea Bani Walid, apoi Mistrata și Tripoli”, a declarat Vella.

„Acest lucru ar fi dezastruos deoarece ar duce la un război civil și ar crea și mai mulți refugiați care ar fugi din Libia.”

Mai mult, Vella a atras atenția și asupra legăturilor dintre Haftar și Rusia. Dacă până în prezent Rusia a respectat embargo-ul impus de către UE privind transportarea armelor către Libia, Haftar „a mers până în Rusia pentru a-și procura aceste arme”.

„Este foarte greu să ne dăm seama cum vor evolua lucrurile. Nu mă simt în siguranță. Cu toții știm că rușii din totdeauna și-au dorit să aibă baze militare în zona mediteraneană”, a mai precizat ministrul maltez de externe.

Pe 12 ianuarie Haftar a avut o vizită la bordul portavionului rusesc Admiral Kuznetsov, portavion care se retrage din Siria unde a ajutat trupele președintelui Bashar al-Assad, și a avut o convorbire video cu ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu.

Aceștia au discutat „chestiuni urgente în lupta împotriva terorismului internațional în Orientul Mijlociu”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului rus.

Libia este un stat foarte instabil, acest lucru putând fi foarte bine exemplificat prin loviturile de stat asupra guvernului recunoscut de ONU, GNA.

În prezent UE și GNA negociază cu privire la reducerea numărului migranților și sunt foarte aproape să încheie un acord. Libia a devenit principala rută a refugiaților după ce UE a închis coridorul Balcanilor de Vest.

„În acest moment lucrurile nu evoluează bine în Tripoli. Libia este pe cale să devină un stat eșuat. Să sperăm că nu se va ajunge în acel punct”, a mai arătat Vella.

Citiți și Malta a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Pe agenda malteză se află migraţia, securitatea, piaţa unică, incluziunea socială, politica de vecinătate şi politicile maritime

Este de așteptat ca Malta să pună pe agenda discuțiilor problema Libiei și ca liderii UE să cadă de acord cu privire la poziția Uniunii. Malta deține în prezent președinția Consiliului UE iar pe 3 martie va avea loc un summit informal la Valleta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.