Mănăstirea Putna va fi restaurată cu fonduri nerambursabile de 3 milioane de euro

manastirea-putnaMănăstirea Putna va intra în viitorul apropiat într-un proces de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului şi infrastructurii, în cadrul unui proiect de peste 3 milioane de euro de fonduri nerambursabile, potrivit unui anunț făcut de vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, relatează rnews.ro. Starețul mănăstirii, Velnic Melchisedec depusese proiectul în 2010, dar, până acum, nu a fost considerat important, potrivit demnitarului de la Palatul Victoria. Dragnea a mai precizat că a ţinut ca proiectul să fie demarat cât mai repede astfel încât, peste doi ani, când se vor sărbători 550 de ani de la ctitorire, mânăstirea să arate aşa cum se cuvine.

Banii au fost alocaţi pentru restaurarea şi consolidarea Casei Domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, pe o suprafaţă de 2.000 mp, pentru sistemul electric şi termic al mănăstirii, pentru iluminatul arhitectural exterior, care va spori atractivitatea monumentului istoric. La acestea, se adaugă lucrări pentru refacerea învelitorii şi a accesului în mănăstire, pe o suprafaţă de 2.900 mp, şi construcţia a două info-chioşcuri.

Proiectul îşi propune conservarea unui simbol naţional şi cultural al poporului român şi al credinţei ortodoxe. Este vorba de o cerere de finanţare depusă încă din 2009, dar, la acea vreme, nu s-a considerat necesar. Sperăm ca, peste 2 ani, când mănăstirea va aniversa 550 de ani, să arate aşa cum se cuvine. Voi veni şi eu să văd lucrările realizate cu aceste fonduri europene.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

“Este o mare bucurie pentru noi, sunt peste 4 ani de când aşteptăm ca acest proiect să fie semnat. În 2016, vom sărbători 550 de ani de la fondare, ne pregătim cu proiecte culturale şi mulţumim tuturor celor care ne sprijiniţi. Sperăm ca, pe 10 iulie 2016, să ne vedem la Mormântul Sfântului Voievod Ştefan, despre care Eminescu a spus că ar fi altarul conştiinţei naţionale. Vă aşteptăm, de altfel, şi la începerea lucrărilor.”, a afirmat părintele stareţ.

Intenţia reprezentanţilor mănăstirii este de a completa, în viitor, actualul proiect cu unele care să vizeze restaurarea obiectelor de patrimoniu deţinute.

În acest sens, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a precizat: „Este prevăzut, în Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014-2020, un domeniu specific pentru finanţarea acestor investiţii importante, în cadrul următorului program Regio. În ceea ce priveşte bisericile din lemn care au ars, noi suntem deschişi la orice solicitare, dacă putem să ajutăm să se refacă, cu dragă inimă o vom face. Şi premierul are deschidere pentru aşa ceva şi sunt sigur că pentru orice solicitare vom găsi mecanismul prin care să finanţăm”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.