Connect with us

U.E.

Manfred Weber, înaintea summitului PPE de la Sibiu: Ca președinte al viitoarei Comisii Europene, voi prezenta un mecanism de evaluare a respectării statului de drept în întreaga UE

Published

on

@EPP Flickr

Manfred Weber nu a dorit să comenteze posibilitatea înființării unui post de comisar european pentru statul de drept, însă a confirmat că, dacă va deveni șeful Comisiei Europene, va propune un mecanism privind monitorizarea statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit declarației acestuia pentru CaleaEuropeană.ro

Candidatul din partea popularilor europeni pentru funcția de Președinte al Comisiei Europene, în alegerile europarlamentare  din luna mai, a spus că statul de drept va fi o prioritate pentru Comisia sa și respectarea acestuia trebuie să fie monitorizată la nivelul întregii Uniuni Europene, în mod egal.

,,Statul de drept este o chestiune fundamentală pentru viitoarea mea Comisie. Am de gând să prezint un mecanism privind statul de drept. Statul de drept nu este o problemă care privește doar România și Bulgaria (singurele state membre supuse Mecanismului de Verificare și Cooperare, n.r.), ci pe noi toți în Uniune. De aceea avem nevoie de un mecanism independent de evaluare care să fie implementat cu strictețe”, a declarat acesta.

,,Europenii trebuie să trăiască într-o societate unde nu există corupție, dar unde există independența justiției, o presă liberă și o democrație deplină. Asta este ceea ce așteaptă oamenii de la noi. Iar PPE va lupta pentru asta”, a adăugat Weber.

Președintele grupului PPE din Parlamentul European a făcut această declarație înaintea reuniunii pregătitoare a Partidului Popular European de la Sibiu, dinaintea summitului informal al șefilor de state și guverne din UE. 

Această întrebare a venit după declarația de ieri, 8 mai, a președintelui PPE, Joseph Daul, care a declarat, într-o conferință de presă comună cu liderul PNL, Ludovic Orban, că i-a solicitat lui Manfred Weber ,,să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept, a justiției independente și a luptei împotriva corupției”, dând drept exemplu negativ România.

Citiți și De la Sibiu, gazda summitului unde se va rescrie viitorul UE, președintele PPE Joseph Daul anunță: I-am solicitat candidatului nostru la șefia CE, Manfred Weber, să creeze o poziție de comisar care să fie însărcinat cu respectarea statului de drept

Alături de Manfred Weber la summitul Popularilor Europeni vor lua parte șefii de stat și de guvern, în frunte cu președintele României, Klaus Iohannis, liderii opoziției din partidele creștin-democrate din Uniunea Europeană, dar și președinții Consiliului European, Comisiei și Parlamentului European – Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, respectiv Antonio Tajani.

Președintele PPE, Joseph Daul, va fi gazda Summitului organizat în incinta complexului muzeal ASTRA, din Sibiu. Vor mai participa președintele PNL, Ludovic ORBAN, secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, precum și membrii din conducerea PPE.

În ceea ce privește participarea șefilor de stat și de guvern din UE, la eveniment vor fi prezenți președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, premierul Bulgariei, Boyko Borissov, premierul Letoniei, Krišjānis Karinš (Letonia), cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, premierul Croației, Andrej Plenkovic și premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Liderii de opoziție Frank Engel (Luxemburg) și Janez Janša (Slovenia) vor fi de asemenea prezenți.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

Published

on

© European Union, 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi ca vă organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiți de Rusia și la aducerea lor înapoi, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Este o amintire oribilă a celor mai întunecate vremuri din istoria noastră, deportările de copii care au loc acolo. Este o crimă de război”, a declarat Ursula von der Leyen după un summit desfăşurat la Bruxelles.

Aceasta a detaliat că 16,200 de copii au fost deportați și doar 300 dintre aceștia s-au întors până acum, astfel că mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională sunt justificate, este precizat într-un comunicat al Comisiei Europene. 

”În parteneriat cu ucrainenii, premierul polonez Morawiecki am lansat o inițiativă care urmărește să-i aducă înapoi pe copiii răpiți de Rusia. Pentru acest lucru, vom organiza o conferință. Suntem la începutul unei munci foarte grele. Urmărim să facem presiuni internaționale pentru a lua toate măsurile posibile pentru a stabili unde se află acești copii. Și ne propunem să ajutăm organismele ONU și organizațiile internaționale relevante să obțină informații mai bune și mai complete despre copiii care au fost deportați în Rusia. Acest lucru include și copiii care au fost ulterior adoptați sau transferați către familii adoptive rusești. Îi sunt foarte recunoscător Secretarului General al ONU, António Guterres, pentru că a oferit sprijinul agențiilor Națiunilor Unite. Pentru că acestea au, desigur, o experiență semnificativă pe acest subiect foarte dificil”, au fost detaliile oferite de Ursula von der Leyen în conferința mai sus amintită.

Pe lângă aceste eforturi, președinta Comisiei Europene a reiterat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraine.

Aceasta a amintit de noua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară destinată acestui stat, care are nevoie de ajutor pentru a putea asigura elementele esențiale în timp ce se apără. Pentru acest ultim aspect, Uniunea Europeană a decis să majoreze sprijinul militar pentru Kiev.

Pentru ca această promisiune să fie transformată în realitate, este nevoie ca Uniunea Europeană să-și sporească capacitate de producție a munițiilor, consideră von der Leyen, care a anunțat că instituția pe care o prezidează va prezenta o propunere legislativă care să permită accelerarea producției industriale de muniție.

Trebuie definite, în acest caz, aspectele juridice, precum sursa de finanțare, care putea veni via bugetul UE, sau cele legate de logistică, iar în acest caz este posibil să fie nevoie de ”construirea, extinderea și reconversia instalațiilor de producție și de consolidarea întregului lanț de aprovizionare cu muniții pentru a fi rapid”.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi, la Bruxelles, să solicite Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova în scopul de a ajuta această țară în fața tentativelor de destabilizare din partea Rusiei și de a susține parcursul de aderare al Moldovei la UE.

“Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune”, se arată în concluziile adoptate de liderii europeni la summitul european de primăvară.

Această decizie a fost anunțată în avanpremieră de președintele Klaus Iohannis.

Sosind joi la reuniunea Consiliului European, șeful statului a precizat că, prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este “inadmisibil ca această ţară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.

Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit – colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult – am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei“, a spus şeful statului, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Amintim că la reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.

Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

Published

on

© European Union, 2023

Uniunea Europeană plănuiește o nouă propunere legislativă pentru a îmbunătăți producția de muniție din Europa, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul primei zile a summitului Consiliului European în urma căruia liderii europeni au salutat acordul de la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării europeni de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune.

“Comisia va veni cu o propunere legală care să permită accelerarea producției industriale de muniție”, a declarat aceasta, într-o conferință de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel.

Această propunere ar putea include și “sprijin de la bugetul UE”.

Noul efort vine ca parte a unui acord mai amplu pe care liderii UE l-au aprobat joi și care va trimite Ucrainei 1 milion de cartușe.

 

În concluziile reuniunii se arată că “Uniunea Europeană se poziționează ferm și pe deplin alături de Ucraina și va continua să furnizeze un important sprijin politic, economic, militar, financiar și umanitar Ucrainei” și că “Uniunea Europeană și statele membre își intensifică eforturile pentru a contribui la satisfacerea nevoilor presante ale Ucrainei în plan militar și în materie de apărare”.

Astlfel, ținând seama de interesele în materie de securitate și apărare ale tuturor statelor membre, “Consiliul European salută acordul la care s-a ajuns în cadrul Consiliului de a livra urgent Ucrainei muniție sol-sol și muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune și prin mobilizarea unei finanțări adecvate efectuate, între altele, prin intermediul Instrumentului european pentru pace, cu scopul de a furniza un milion de muniții de artilerie în următoarele 12 luni, în cadrul unui efort comun, fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și de apărare a anumitor state membre“.

Deciziile de joi au venit și după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat prin videoconferință Consiliului European pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, în apropiere de frontul de sud.

El a mulțumit europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul.

Acest acord reprezintă un remarcabil pentru UE, un proiect de pace care, în esență, intră acum pentru prima dată în afaceri cu arme, notează Politico Europe.

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, plus Norvegia, au semnat luni acordul de proiect de 2 miliarde de euro al Agenției Europene de Apărare pentru achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și a reface stocurile naționale ale statelor membre.

Referitor la acest acord, președintele Klaus Iohannis a precizat că “este o abordare europeană, nu este o abordare națională și noi o sprijinim”.

“Ea este gândită să se desfășoare cu bani europeni, deci cu finanțare europeană, și printr-o agenție europeană, deci nu se țintește achiziție de tip național. Şi noi credem că este o abordare foarte bună, de aceea suntem de acord cu ea”, a explicat el, joi, la Bruxelles, înainte de lucrările summitului european.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA9 mins ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza, în parteneriat cu Varșovia și Kiev, o conferință care să ajute la localizarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

La propunerea României, Consiliul European solicită Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Acord istoric al liderilor europeni: UE Va livra urgent Ucrainei muniție de artilerie și, dacă se solicită, rachete, inclusiv prin achiziții comune

MAREA BRITANIE16 hours ago

A fost lansat forumul bilateral româno-britanic: România invită Marea Britanie să se implice în Inițiativa celor Trei Mări

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Subcomisia pentru sănătate publică înființată de Parlamentul European și-a început activitatea. Trei eurodeputați români fac parte din SANT

REPUBLICA MOLDOVA17 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi

ROMÂNIA18 hours ago

Spitalele din România, printre cele care au oferit îngrijire celor 2000 de pacienți ucraineni transferați de la începutul războiului prin Mecanismul de protecție civilă al UE

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Reconstrucția Ucrainei se ridică la 383 de miliarde de euro, arată un raport comun al Guvernului de la Kiev, Comisiei Europene, Băncii Mondiale și ONU

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

NATO20 hours ago

Marea Britanie și România au semnat o nouă Declarație Comună a Parteneriatului Strategic și au lansat prima ediție a forumului bilateral: Vom consolida apărarea pe termen lungă a NATO pe flancul estic și la Marea Neagră

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA1 day ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO2 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA1 week ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Team2Share

Trending