Connect with us

SUA

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European consideră taxele vamale suplimentare impuse de SUA Uniunii Europene drept nejustificate

Published

on

Grupul PPE din Parlamentul European face un apel către autoritățile americane să nu înceapă un război comercial cu UE prin impunerea unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de aluminiu și oțel. Grupul îi cere executivului european să formuleze un răspuns rapid Statelor Unite în ceea ce privește această chestiune, potrivit unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Foto: European Parliament

Liderul grupului din legislativul european, Manfred Weber consideră că măsurile comerciale împotriva UE nu sunt justificate:  “Măsurile nu sunt justificate și vor avea un impact negativ asupra ocupării forței de muncă. Nu ne putem permite acest lucru”, a declarat Manfred Weber, europarlamentar și președintele al Grupului PPE în Parlamentul European, în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg.

Mai mult, el a făcut precizare la o problemă mai mare, și anume economia planificată a Chinei care dezechilibrează piața globală. 

“De asemenea, trebuie să vorbim despre problema reală, care este China”, a spus Weber. “Avem nevoie de un plafon global pentru a proteja piața europeană și a împiedica inundarea prin dumping. Dacă am fi doar să punem în balanță iPhone și BMW, singurul câștigător ar fi China. Trebuie discutat cu SUA despre China.”

Europarlamentarul român, Iuliu Winkler, vicepreședinte al Comisiei INTA din Parlamentul European, a precizat că parteneriatul dintre UE și SUA trebuie să fie în beneficiul companiilor europene și americane, al economiilor de pe cele două maluri ale Atlanticului și să producă creștere economică sustenabilă și locuri de muncă pentru cetățenii noștri.

Conform lui Iuliu Winkler, problema pe care președintele Trump dorește să o rezolve prim impunerea unilaterală de taxe vamale provine, cu precădere, din criza creată de supraproducția de oțel din China. ”În China avem de-a face cu o economie centralizată, planificată, în care subvențiile de stat distorsionează, pe piața globală, prețul produselor siderurgice. (…) SUA, UE și aliații lor trebuie să continue demersurile pentru depășirea crizei de supraproducție și găsirea unor soluții comune la problema subvenționării de către anumiți parteneri globali a producției de oțel și a distorsiunilor care apar în acest mod. Măsurile unilaterale ale SUA nu sunt o soluție la această problemă globală, ci reprezintă o nouă criză”, a explicat vicepreședintele INTA.

 

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, va efectua săptămâna viitoare o vizită în Republica Moldova, pentru a reafirma sprijinul american pentru progresul Republicii Moldova privind aderarea la UE, a anunțat vineri Departamentul de Stat.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Cehia şi Republica Moldova, urmând ca la Praga să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO, a indicat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat.

La Chișinău, oficialul american va avea o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu alți oficiali ”pentru a reafirma sprijinul SUA pentru progresul Republicii Moldova în vederea aderării la UE și în domeniul securității energetice”.

Aceasta va fi a doua vizită a secretarului de stat al SUA la Chișinău, Antony Blinken vizitând Republica Moldova, în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina.

Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău în contextul turneului pe care l-a efectuat în șase țări din regiune și a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

La Praga, oficialul american se va întâlni cu ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, și cu alți oficiali de rang înalt pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina, despre colaborarea în domeniul modernizării apărării și despre aprofundarea legăturilor energetice.

În capitala cehă, Antony Blinken va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO pentru a discuta prioritățile pentru viitorul summit NATO de la Washington.

Continue Reading

SUA

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

Published

on

© Air Force Capt. Emma Quirk

Statele Unite au anunțat vineri un nou pachet de asistență militară în valoare de 275 milioane de dolari pentru Ucraina, destinat să consolideze capacitățile de apărare ale țării împotriva agresiunii continue a Rusiei. Acest ultim pachet de ajutor face parte din angajamentul SUA de a sprijini Ucraina, în special în eforturile sale de a respinge forțele ruse din apropierea Harkovului.

Potrivit Departamentului de Stat, pachetul include o gamă completă de arme și echipamente concepute pentru a răspunde nevoilor urgente de apărare ale Ucrainei, precum muniție pentru HIMARS; proiectile de artilerie de 155mm și de 105mm; sisteme anti-blindate, inclusiv rachete ghidate optic și rachete anti-tanc Javelin; muniții aeriene de precizie; arme ușoare și muniție de infanterie; muniții pentru demolare și mine anti-blindate; vehicule tactice; echipamente de protecție chimică, biologică, radiologică și nucleară; piese de schimb și echipamente de întreținere.

Aceasta este a cincea tranșă de asistență de securitate autorizată de președintele Joe Biden în cadrul suplimentului de securitate națională și a treia tranșă de ajutor militar acordat în baza prerogativei prezidențiale de retragere, care îl autorizează pe președinte să transfere articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea specifică a Congresului în timpul unei situații de urgență.

Când a aprobat pachetul suplimentar de ajutor de 95 miliarde de dolari, destinat cu precădere Ucrainei, Israelului și Taiwanului, Congresul a autorizat diverse forme de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, inclusiv articole din cadrul autorității prezidențiale de retragere a fondurilor în valoare de 8 miliarde de dolari.

Potrivit Departamentului de Stat, transporturile anterioare de ajutor au ajuns deja la forțele ucrainene, sporindu-le semnificativ capacitatea de a-și apăra teritoriul și de a proteja civilii.

Anunțul subliniază sprijinul constant al Statelor Unite pentru suveranitatea și independența Ucrainei. Președintele Biden a reiterat că SUA, împreună cu o coaliție internațională, vor continua să sprijine Ucraina în apărarea libertății sale împotriva incursiunilor rusești.

Livrarea rapidă a acestui nou pachet de asistență are scopul de a asigura că forțele ucrainene pot beneficia imediat de capacitățile suplimentare, sporindu-le eficiența operațională pe liniile de front din apropierea Harkovului.

Forțele Moscovei au bombardat luni de zile orașul Harkov din nord-estul țării și au lansat un asalt terestru în nordul regiunii înconjurătoare la 10 mai, ofensivă despre care Kievul spune că a blocat-o deocamdată pe două linii de atac.

Continue Reading

SUA

SUA anunță o restricționare a vizelor pentru ”persoanele responsabile de subminarea democrației” în Georgia și revizuirea cooperării cu țara din Caucaz în contextul legii privind ”influența străină”

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Statele Unite au anunțat că introduc noi restricții de viză împotriva Georgiei după ce Parlamentul acestei țări a adoptat o lege controversată privind ”influența străină” de sorginte rusească, materializând astfel avertismentele exprimate de secretarul de stat american Antony Blinken, care a anunțat marți că țara sa ar putea lua măsuri împotriva statului din Caucaz.

”În ultimele câteva luni, partidul de guvernământ <<Visul georgian>> a elaborat și adoptat o lege privind <<influența străină>> care înăbușă exercitarea libertății de asociere și de exprimare, stigmatizează organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și împiedică organizațiile media independente care lucrează să ofere georgienilor acces la informații de înaltă calitate.  Pe măsură ce cetățenii georgieni și-au exprimat opoziția față de această lege, am văzut indicii clare ale unei campanii de intimidare și ale utilizării violenței pentru a suprima disidența pașnică. Atât <<legea privind securitatea națională>>, cât și tacticile represive utilizate pentru a înăbuși disidența legitimă subminează democrația georgiană și libertățile fundamentale la care are dreptul poporul georgian și contravin obiectivului de lungă durată al Georgiei – reflectat în constituția sa – de integrare euro-atlantică și de parteneriat strategic cu Statele Unite”, explică același oficial american mai sus amintit într-un comunicat dat publicității de Departamentul de Stat al SUA.

În această situație, ”Departamentul de Stat pune în aplicare o nouă politică de restricționare a vizelor pentru Georgia, care se va aplica persoanelor care sunt responsabile sau complice la subminarea democrației în Georgia, precum și membrilor familiilor acestora”.

Aceasta vizează ”persoanele responsabile de suprimarea societății civile și a libertății de întrunire pașnică în Georgia printr-o campanie de violență sau intimidare”.

”Sprijinul Statelor Unite pentru democrația din Georgia este de lungă durată și reprezintă un element fundamental al relației noastre bilaterale. Orice persoană care subminează procesele sau instituțiile democratice din Georgia – inclusiv în perioada premergătoare, în timpul și după alegerile din Georgia din octombrie 2024 – poate fi considerată neeligibilă pentru vizele americane în temeiul acestei politici și i se poate interzice să călătorească în Statele Unite. Membrii de familie apropiați ai acestor persoane pot face, de asemenea, obiectul acestor restricții”, a explicat secretarul de stat american.

De asemenea, Antony Blinken a anunțat că lansează ”revizuire cuprinzătoare a cooperării bilaterale dintre Statele Unite și Georgia”, după cum anunța și Casa Albă săptămâna trecută. 

”Rămâne speranța noastră că liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege și vor lua măsuri pentru a merge mai departe cu aspirațiile democratice și euro-atlantice ale națiunii lor. Pe măsură ce revizuim relația dintre cele două țări, vom lua în considerare acțiunile Georgiei în luarea deciziilor noastre”, continuat acesta.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească.

Legiuitorii din această țară au ignorat astfel avertismentele venite din partea Occidentului și nemulțumirea manifestată de populație, care a ieșit în stradă pentru a-și arăta opoziția față de legislația care riscă să deturneze parcursul european al țării.

Este posibil ca partidul aflat la putere, “Visul georgian”, iniţiatorul legii, să nu renunțe și să o adopte definitiv, chiar dacă președinta țării a respins-o prin veto, având în vedere că dispune în Parlament de numărul necesar de voturi.  

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMUNICATE DE PRESĂ3 hours ago

ICI București a prezentat soluții digitale inovative pentru monitorizarea și managementul personalizat al persoanelor vârstnice

NATO9 hours ago

Stoltenberg: Beijingul alimentează războiul din Europa. Sprijinul acordat Rusiei este crucial în războiul împotriva Ucrainei

NATO9 hours ago

MAE condamnă cu fermitate acțiunile Rusiei pentru destabilizarea Flancului Estic și-și exprimă solidaritatea cu aliații estonieni, finlandezi și lituanieni

NATO10 hours ago

Șase țări din NATO vor ridica un „zid de drone” pentru a-și proteja frontierele

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Consiliul UE stabilește fundamentele unei viitoare politici industriale europene și invită următoarea Comisie să facă din aceasta un element-cheie al agendei sale

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății: Centrul pentru mari arși de la Spitalul Județean de Urgență Timișoara va fi finalizat până la sfârșitul anului

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu, prezent la UCM Reșita: Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă

SECURITATE1 day ago

Directorul general al ICI București, prezent la BSDA: IA și quantum computing schimbă paradigma pentru atacatori și apărare

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Șeful diplomației SUA merge săptămâna viitoare la Chișinău pentru a reafirma sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE

SUA1 day ago

SUA anunță un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 275 milioane de dolari

U.E.2 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.2 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA3 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL4 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL5 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA6 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending