Connect with us

U.E.

Manfred Weber salută decizia lui Klaus Iohannis de a-l numi premier pe Ludovic Orban: ”Avem nevoie de un nou capitol între România și Europa”

Published

on

© Manfred Weber/ Twitter

Liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru al României.

Într-o postare pe Twitter, Weber, care și-a lansat candidatura la șefia Comisiei Europene în cadrul unui eveniment al aleșilor locali și regionali ai PPE găzduit de PNL la București, îi transmite lui Orban că poate conta pe sprijinul grupului PPE în Parlamentul European și pe cel al Partidului Popular European.

Vești bune vin din România, unde președintele Klaus Iohannis l-a propus pe Ludovic Orban de la PNL pentru funcția de prim-ministru. Avem nevoie de un nou capitol între România și Europa, bazat pe încredere reciprocă și solidaritate”, a scris Weber, liderul grupului PPE fiind un critic fervent al guvernului social-democrat și al măsurilor din sfera justiției în raport cu care instituțiile UE și actorii politici europeni au avertizat că subminează statul de drept.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat marți pe președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, pentru funcția de prim-ministru, acesta fiind însărcinat să formeze un nou cabinet executiv cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestitură.

”Organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pe 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o perioadă de guvernare de succes, pentru că asta ne dorim cu toții. Situația nu va fi simplă deloc, fiindcă opoziția e atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum e legea bugetului. Dar, toate sunt posibile, am încrederea că se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

De partea sa, Ludovic Orban a promis că PNL va oferi românilor o guvernare normală și a anunțat că printre priorități se regăsește consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul UE.

În cazul în care cabinetul Orban va fi votat în Parlament, va fi pentru prima oară după aproape opt ani când ambele ramuri ale puterii executive din România – președinția și guvernul – sunt conduse de aceeași culoare politică, afiliată tot Partidului Popular European.

De altfel, delegația română din grupul PPE în Parlamentul European, din care fac parte zece eurodeputați PNL, este a treia cea mai mare delegație națională, după cea a Germaniei și cea a Poloniei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Sondaj YouGov: Aproximativ 42% dintre germani consideră că SUA își vor pierde poziția de lider mondial în favoarea Chinei în următoarele decenii

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Aproximativ 42% dintre germani consideră că Statele Unite nu-și vor mai putea păstra poziția ca lider mondial în următoarele câteva decenii, China urmând să o preia, a arătat un sondaj publicat marți de YouGov și citat de Deutsche Welle.

Doar 14% dintre cei chestionați de institutul YouGov, din Marea Britanie, cred că SUA își vor păstra supremația. Aproximativ 23% nu au fost hotărâți, iar 22% nu au răspuns la întrebarea sondajului: „Ce țară, SUA sau China, va fi mai puternică în decursul următorilor 50 de ani, în opinia dumneavoastră?”.

Opiniile cu privire la această chestiune au variat în funcție de preferințele electorale ale respondenților. Susținătorii Partidului de Stânga au avut tendința majoritar de a prezice viitoarea dominație a Chinei asupra SUA (54%), la fel ca și susținătorii Democraților Liberi pro-mediul de afaceri și ai ecologiștilor (52%).

Alegătorii care susțin partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania au fost cel mai înclinați să răspundă că SUA vor rămâne puterea mondială dominantă, dar chiar și aici, doar 17% au răspuns în această direcție.

Sondajul, la care au participat 4.054 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, a fost realizat în perioada 10-12 iulie.

Continue Reading

U.E.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, mesaj către statele ”frugale” înaintea summitului Consiliului European: Nu va exista o redresare economică dacă nu există unitate

Published

on

© Steffen Seibert/ Twitter

Premierul spaniol Petro Sanchez a subliniat marți nevoia ca liderii UE să ajungă luna aceasta la un acord privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și pachetul de redresare economică post-pandemie, informează Politico Europe.

”Guvernul Spaniei va face tot ce este necesar pentru a ajunge la un acord în luna iulie”, a menționat Sanchez în cadrul conferinței de presă cu Angela Merkel, cancelarul german, desfășurată la Berlin.

”Iulie trebuie să fie luna acordului. Nu va exista o redresare dacă nu există unitate, dacă nu avem un acord”, a completat oficialul spaniol.

 Întâlnirea premierului Pedro Sanchez cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, face parte dintr-o serie de consultări înainte de summitul Consiliului European, care va avea loc în perioada 17-18 iulie, moment în care șefii de stat sau de guvern se vor reuni pentru prima dată în format fizic pentru a discuta despre pachetul financiar de peste 1.800 de miliarde de euro.

Citiți și: 
Înaintea summitului Consiliului European, Angela Merkel și Giuseppe Conte fac apel la solidaritate europeană privind planul de relansare economică: Avem nevoie de un răspuns puternic, coordonat

Un mesaj similar a fost transmis și de premierul italian Giuseppe Contre, care a avut, de asemenea, o întrevedere cu Merkel. Șeful executivului de la Roma a punctat că ”este momentul să fim curajoși” și că ”avem nevoie de un răspuns puternic, coordonat”.

La rândul său, cancelarul german a subliniat importanța unui ”fond de redresare masiv” care să nu fie redus ”la dimensiunea piticilor. să depunem efort pentru a arăta că Europa dorește să rămână unită în momente de răstriște”, a precizat Merkel reporterilor.

Cu toate acestea, liderul de la Berlin și-a arătat reținerea cu privire la șansele obținerii unui acord în cadrul întrevederii care va avea loc în această săptămână.

Amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la finalul lunii mai în plenul Parlamentului European, planul economic de 1.850 de miliarde de euro, format dintr-un buget multianual de 1.100 de miliarde de euro și un plan de redresare economică post-pandemie care se ridică la 750 de miliarde de euro ce vizează pe trei piloni: sprijin pentru statele membre cu investiții și reforme, pornirea inițială a economiei UE prin stimularea de investiții private, abordarea lecțiilor crizei. Instrumentul Next Generation EU prevede să distribuie cei 750 de miliarde de euro după următoarea schemă: 500 de miliarde sub formă de subvenţii şi 250 de miliarde sub formă de împrumuturi.

Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect.

Franța și Germania, prin vocea ministrului german de Finanțe Olaf Scholz și omologul său francez, Bruno Le Maire, au pledat în favoarea identificării unui acord rapid la nivelul liderilor UE, care urmează să se reunească la mijlocul lunii iulie, pentru prima data în persoană de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în vederea continuării discuțiilor referitoare la planul de redresare a economiei europene post-pandemie, având drept obiectiv obținerea unui acord, după sesiuna plenară a Parlamentului European care începe miercuri, în cadrul căreia eurodeputații vor avea o dezbatere cu privire la summitul Consiliului European din 17-18 iulie.

De cealaltă parte, cancelarul austriac Sebastian Kurz a estimat că summitul Consiliului European, care a avut loc la 19 iunie, reprezintă doar ”începutul unei lungi negocieri” şi a insistat ca acest plan să se bazeze pe credite limitate în timp, nu pe subvenţii, o poziție împărtășită și de alte state, printre care și Țările de Jos.

Pentru a crește nivelul de dificultate al acestor negocieri, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat că se opune oricărei “condiționalități” în cadrul planului de redresare, prin care Comisia Europeană urmărește să se asigure că banii europeni sunt cheltuiți pentru îmbunătățirea competitivității, calificând această intenție drept “inacceptabilă din punct de vedere politic”.

La rândul său, premierul italian Giuseppe Conte le-a atras atenția omologilor europeni că va refuza să susțină un plan de relansare european ”la preț redus” în timpul viitorului summit al Consiliului European din 17-18 iulie, exprimându-și speranța că această primă întrevedere în format fizic a șefilor de stat sau de guvern va fi una ”decisivă”. De altfel, acesta, împreună cu omologul spaniol, Pedro Sanchez, vor încerca să convingă împreună patru membri ai UE mai „frugali” să sprijine planul de redresare economică prezentat de Comisia Europeană pentru depășirea crizei de coronavirus.

În încercarea de a convinge statele de nord, reşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus vineri o variantă de compromis pentru viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021-2027 şi pentru fondul de redresare propus de Comisia Europeană.

Michel a prezentat propunerea sa de compromis privind relansarea economică a Uniunii Europene, compusă dintr-un pachet de 750 de miliarde de euro prin instrumentul de redresare Next Generation EU și de 1.074 de miliarde de euro alocați prin Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Pentru rambursarea sumelor pe care Comisia Europeană le va atrage de pe pieţele financiare în vederea constituirii fondului de redresare, ar urma, conform propunerii avansate de Michel, să fie instituită începând de anul viitor o taxă la nivelul UE pentru plasticul nereciclat de unică folosinţă, iar începând din 2023 o taxă asupra tranzacţiilor digitale şi încă una asupra produselor importate în UE din state care nu au obiective de mediu la fel de ambiţioase cum sunt cele pe care Comisia Europeană le-a înscris în Pactul Ecologic European. Ulterior ar urma să fie instituite şi alte taxe la nivel european, inclusiv o nouă schemă privind tranzacţiile cu emisiile de carbon în sectorul aviatic şi cel maritim.

Continue Reading

U.E.

Eurostat: Tinerii din România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențele digitale de bază 

Published

on

© UNICEF

 

România, țara contrastelor, unde în ciuda numărului mare de elevi olimpici în domeniul IT, datele eurostat arată că tinerii din țara noastră se află pe ultimul loc în Uniunea Europeana la capitolul de competențe digitale de bază sau peste nivelul de bază.

Doar 56% dintre tinerii români au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază, arată datele publicate miercuri de Eurostat, cu mult sub media europeană de 80%.

© Eurostat

În contrast, în Croaţia ponderea tinerilor care au competenţe digitale de bază sau peste nivelul de bază este de 97%, în Estonia, Lituania şi Olanda este de 93% iar în Grecia de 92%.

Competenţele digitale sunt necesare pentru a putea urma cursuri online, o situaţie care a devenit evidentă în ultimele luni când mulţi tineri nu au putut merge la şcoli, universităţi sau alte instituţii de pregătire din cauza măsurilor de izolare asociate cu pandemia de COVID-19.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending