Connect with us

U.E.

Manfred Weber: ,,Viktor Orbán urmează calea politică greșită”. Aș dori să văd cum social-democrații și liberalii aplică articolul 7, cum ar fi în cazul guvernului din România care este afectat de corupție

Published

on

FOTO: EPP Group

Manfred Weber, candidatul ,,cap de listă” pentru Partidul Popular European în viitoarele alegeri europene, a declarat într-un interviu pentru redacția  SPIEGEL, că populiștii de dreapta reprezintă o amenințare semnificativă pe măsură ce începe campania. Dar, în cazul lui Viktor Orbán, el este deja un ,,brand” populist.

Manfred Weber a răspuns la o serie de întrebări formulate de cei doi jurnaliști  and , care au încercat să afle ce înseamnă pentru el ,,acasă” și dacă există o amenințare din partea populiștilor în viitoarele alegeri europene, având în vedere că ei se vor folosi de acest concept ,,acasă”pentru a exclude persoanele cu rădăcini străine. 

,,Nu aș fi așa de sigur de asta. Există un astfel de lucru care este un mod european de viață. Ea descrie fundamentul, valorile și regulile pe care nimeni nu le pune la îndoială: statul de drept, democrația, mass-media independentă, economia socială de piață și egalitatea dintre bărbați și femei. Toate aceste lucruri sunt văzute, în esență, în același mod în Suedia, precum și în Republica Cehă.”, a răspuns Weber referitor la ideea de ,,acasă”, dacă aceasta poate să traverseze diferite granițe, având în vedere că pentru majoritatea oamenilor, cuvântul acasă se referă probabil la împrejurimile imediate și nu la un întreg continent.

Jurnaliștii susțin că există riscul, însă,  ca populiștii să folosească conceptul de acasă pentru a exclude persoanele cu rădăcini străine.

,,Aceasta este tocmai diferența dintre noi și ,,firebrand-urile” de dreapta. Fiind bavarez, german și european – pentru oameni ca Marine Le Pen sau Matteo Salvini, este contradictoriu, dar pentru mine, ele sunt o simbioză. Ca atare, votanții pot alege între două modele extrem de diferite pe 26 mai.”, a subliniat liderul PPE referitor la atitudinea populuștilor.

S-a observat că aveți un astfel de brand în rândul dvs. Uniunea Socială Creștină (CSU) din Bavaria, de care aparțineți, și partidul său soră, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), fac parte din grupul PPE, precum și partidul Fidesz al lui Viktor Orbán. Iar el nu este timid să fie împotriva migranților în țara sa.

,,Viktor Orbán urmează calea politică greșită. În special când vine vorba de stil sau de întrebări fundamentale despre ordinea democratică, el prezintă asemănări cu șeful Lega Salvini și cu liderul PiS Jaroslaw Kaczynski. Aceasta nu este o cale pe care o urmăresc și nici PPE.”

După atacurile sale asupra președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care este și membru al PPE, l-ați avertizat pe Orbán că se distanțează din ce în ce mai mult de grupul de centru-dreapta. Jurnalinștii der Spiegel întreabă dacă vor cere CDU și CSU excluderea lui Fidesz din PPE

Manfred Weber a asigurat că se vor lua măsuri concrete după consultări în interiorul grupului PPE: ,,Cu comentariile sale și campania sa ,,poster” (Reamintim că: Partidul lui Orbán a produs recent afișe care susțin că Juncker și George Soros doresc să promoveze imigrația ilegală în Ungaria), Orbán a afectat grav PPE. De aceea, mă aștept să-i ceară scuze și să pună capăt campaniei. Dincolo de asta, nu ne putem întoarce la afaceri ca și când nu s-a întâmplat nimic. A atins un nou nivel; contestațiile nu mai sunt suficiente. Vom lua măsuri concrete foarte curând.”

Având în vedere că mai multe partide membre ale PPE doresc să adreseze o petiție (mai multe informații despre scrisorile partidelor aici) pentru eliminarea Fidesz cât mai curând posibil. Weber a fost întrebat dacă și el va susține acest proces de excludere a lui Viktor Orban din PPE. 

,,Toate opțiunile sunt pe masă. În prezent, discutăm problema în cadrul PPE. Vor fi decizii privind modul în care dorim să continuăm cu Viktor Orbán. Voi face propuneri.”

Viktor Orbán a precizat în repetate rânduri că nu intenționează să părăsească PPE de unul singur.

,,Sunt candidatul principal al PPE și este de datoria mea și a echipei de conducere a PPE să determinăm strategia noastră de campanie, și nu Orbán. Este vorba despre înțelegerea politică a PPE. Abilitatea lui Viktor Orbán este una slabă. În loc să susțină în mod pozitiv propunerile proprii, el preferă  să alarmeze lumea.”

Manfred Weber a votat personal în Parlamentul European în favoarea unei proceduri de ,,supremație a dreptului” împotriva Ungariei, în conformitate cu articolul 7 din Tratatul UE. Dar alții din partidul CSU a ales să nu i se alăture, chiar dacă este lider. ,,Credeți că vă lipsește autoritatea?”, a fost întrebat.

..Fără decizia mea de a permite votul să continue și de a vota în favoarea procedurii statului de drept, nu ar fi existat o majoritate. PPE a fost pregătit să ia măsuri semnificative împotriva unui membru al propriului său grup. Aș dori să văd că social-democrații și liberalii fac același lucru, de exemplu atunci când vine vorba de guvernul social-liberal din România afectat de corupție.”, a subliniat Manfred Weber.

Întreg interviul aici.

Citiți și:  Presiunea internă crește în Parlamentul European, membrii grupului PPE doresc excluderea lui Victor Orbán din familia popularilor europeni

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Contractul semnat cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru achiziția și furnizarea de vaccinuri pentru UE rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate, a clarificat luni Comisia Europeană, după ce o declarație din ziua precedentă a comisarului european Thierry Breton a dat de înțeles că odată cu luna iulie vor înceta livrările din acest ser către statele membre, relatează Agerpres.

Thierry Breton a declarat duminică, la o zi după anunţul unui nou contract semnat de UE cu Pfizer, că blocul nu a reînnoit pentru moment contractul pentru furnizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu AstraZeneca după luna iunie.

Termenul „reînnoire” a contractului „se pretează confuziei şi ar trebui să-l evităm”, a spus purtătorul de cuvânt principal al Comisiei Europene, Eric Mamer. El a precizat că acordul cu AstraZeneca a fost semnat „pe baza distribuirii dozelor prevăzute”, aşadar contractul nu se încheie atât timp cât nu sunt livrate toate dozele cuprinse în document.

La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, a subliniat că „vaccinul AstraZeneca este foarte important pentru portofoliul nostru’” de vaccinuri anti-COVID-19 şi „este important să primim dozele prevăzute în contract”.

În schimb, cei doi au confirmat anunţul din aprilie al Comisiei Europene, potrivit căruia aceasta nu va opta pentru cumpărarea celor 100 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca la care are dreptul conform clauzelor contractului.

AstraZeneca a livrat Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an numai 29,8 milioane de doze de vaccin şi promite că, până la sfârşitul lunii iunie, numărul dozelor livrate va ajunge la 100 de milioane, adică numai o treime din cele prevăzute în contractul semnat cu Comisia Europeană, care din acest motiv a acţionat în judecată compania farmaceutică britanico-suedeză.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu, solicitare către statele UE: Agricultorii care aplică practici mai stricte pentru protecția animalelor trebuie să fie sprijiniți financiar

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, solicită statelor membre, alături de colegii eurodeputați din Comisia ENVI, să susțină inclusiv prin intermediul programelor naționale de sprijin agricultorii care aplică, în mod voluntar, practici mai stricte pentru protecția animalelor.

„Solicităm statelor UE să susțină, inclusiv prin intermediul programelor naționale de sprijin, agricultorii care aplică, în mod voluntar, practici mai stricte pentru protecția animalelor. Este vorba despre un proiect de aviz la care lucrăm în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a Parlamentului European, pentru punerea în aplicare a legislației UE privind bunăstarea animalelor de fermă”, a scris deputatul european într-o postare pe pagina de Facebook.

De asemenea, Dan Motreanu subliniază că odată cu adoptarea strategiei „De la fermă de la consumator, UE și-a propus să consolideze legislația privind bunul tratament și sănătatea animalelor, cu scopul de a stabili o serie de cerințe clare, ce vor trebui să fie aplicate corect și uniform peste tot în Uniune:„ Astfel, se va revizui legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul și sacrificarea animalelor, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice. Totodată, se va elabora o etichetă UE, aplicabilă pe produsele alimentare, care va indica gradul de bunăstare al animalelor, o măsura susținuta de marea majoritate a cetățenilor UE.”

Potrivit europarlamentarului PNL, acest aviz face referire și la transferul de cunoștințe: „În cadrul avizului menționat, solicităm organizarea de schimburi periodice cu reprezentanți ai autorităților naționale, asociații ale agricultorilor și experți în domeniul agricol cu privire la bunele practici și posibile îmbunătățiri în domeniul bunului tratament al animalelor. Transferul de cunoștințe în acest domeniu este foarte eficient, în pofida costurilor reduse pe care le implică și trebuie aplicat în practică mai rapid”, a mai adăugat acesta.

„O bunăstare a animalelor superioară îmbunătățește sănătatea animalelor și calitatea produselor alimentare și reduce nevoia de medicație”, a conchis acesta.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda participă la Bruxelles la discuțiile comisiilor de specialitate ale PE pe tema programului de acțiune al UE pentru mediu și implicațiilor comerciale ale COVID-19

Published

on

© European Union 2014 - Source EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), participă săptămâna aceasta, la Bruxelles, la discuțiile comisiilor de specialitate ale Parlamentului European privind, printre altele programul de acțiune al UE pentru mediu și implicațiile comerciale ale COVID-19. Acesta va participa, de asemenea, la reuniunile grupului PPE.

În cadrul Comisiei AGRI, Daniel Buda informează că se vor examina și supune la vot amendamentele aferente rapoartelor: Programul general al Uniunii de acțiune pentru mediu până în 2030 și Aspectele și implicațiile comerciale ale epidemiei de COVID-19. De asemenea, vor avea loc informări cu privire la situația actuală a negocierilor în curs din cadrul trilogurilor în ceea ce privește Planurile strategice PAC, Regulamentul orizontal și organizarea comună a pieței.

Mai departe, în cadrul Comisiei JURI, vor avea loc schimburi de opinii în contextul dialogului structurat cu Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală și cu Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori și transparență. De asemenea, va fi realizată o prezentare de EAVA pe tema „Un statut pentru asociațiile transfrontaliere și organizațiile non-profit europene – evaluarea valorii adăugate europene”.

În ultimul rând, Daniel Buda va participa la reuniunea Comisiei de Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, în cadrul căreia va avea loc o audiere pe tema Noi tehnici pentru produsele modificate genetic și impactul lor asupra sănătății și mediului.

 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

NATO13 hours ago

Declarația Summitului București 9, adoptată în prezența lui Joe Biden: “NATO rămâne piatra de temelie a securităţii euro-atlantice, iar rolul SUA în securitatea Europei este indispensabil”

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

ROMÂNIA14 hours ago

Ludovic Orban, întrevedere cu președintele Poloniei: Vizita este o foarte bună oportunitate pentru menținerea și consolidarea relației bilaterale și pe dimensiunea parlamentară

NATO14 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

CE revine cu precizări asupra declarației comisarului Thierry Breton: Contractul semnat cu AstraZeneca rămâne în vigoare după luna iunie până la îndeplinirea angajamentelor asumate

ROMÂNIA16 hours ago

Anca Dragu, la reuniunea președinților Parlamentelor din UE: Digitalizarea are potențialul de a îmbunătăți modul în care cetățenii se conectează la instituțiile fundamentale ale democrației

POLITICĂ16 hours ago

Cristian Diaconescu, mesaj de Ziua Regalității: Monarhia României s-a aflat întotdeauna de partea bună a istoriei, a domnit întru legea țării și pentru binele nației noastre

ROMÂNIA17 hours ago

Ludovic Orban a transmis președinților parlamentelor din UE că digitalizarea României este unul din pilonii Planului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Raport: Țările G7 trebuie să investească anual 1.000 de miliarde de dolari pentru a asigura o redresare economică solidă în urma pandemiei

Dan Motreanu17 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, solicitare către statele UE: Agricultorii care aplică practici mai stricte pentru protecția animalelor trebuie să fie sprijiniți financiar

NATO13 hours ago

Klaus Iohannis, către Joe Biden, la summitul B9: Pledez pentru o creștere a prezenței militare a SUA în România și sudul flancului estic al NATO

NATO14 hours ago

Secretarul general al NATO: Participarea lui Joe Biden la Summitul “București 9” demonstrează angajamentul SUA de a întări Alianța Nord-Atlantică

NATO18 hours ago

Klaus Iohannis: Prezența lui Joe Biden și a lui Jens Stoltenberg la summitul B9 arată că am reușit să creștem reziliența și postura de descurajare a NATO pe flancul estic

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisarul european Adina Vălean anunță că trenul Connecting Europe Express își va începe călătoria de promovarea a transportului feroviar verde în toamnă. Pe 18 septembrie, trenul se va opri și la București

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Moment istoric la Strasbourg. Emmanuel Macron și liderii instituțiilor UE au lansat Conferința privind viitorul Europei: Să ne scriem noi înșine noile noastre legende

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Conferința privind viitorul Europei reprezintă oportunitatea de a construi un nou scop comun

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Președintele PE, la lansarea Conferinței privind Viitorul Europei: Dacă reflecțiile cetățenilor implică o actualizare a Tratatelor, să fim curajoși! Nu ar trebui să existe niciun tabu legat de modul în care funcționează UE

Dragoș Pîslaru2 days ago

Dragoș Pîslaru: Prima idee pentru viitorul Europei este legătura dintre economic și social. Europa nu este doar despre milioane de euro, ci despre milioane de cetățeni

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, înaintea Summitului Social de la Porto: Dacă nu înțelegem că trebuie să integrăm categoriile vulnerabile, ne punem valorile democrației în pericol

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Marian-Jean Marinescu subliniază că cea mai importantă armă a UE împotriva populiștilor este ”conținutul activității noastre” și cere statelor membre să se implice pentru a câștiga ”bătălia comunicării”

Advertisement
Advertisement

Trending