Connect with us

U.E.

Manfred Weber: ,,Viktor Orbán urmează calea politică greșită”. Aș dori să văd cum social-democrații și liberalii aplică articolul 7, cum ar fi în cazul guvernului din România care este afectat de corupție

Published

on

FOTO: EPP Group

Manfred Weber, candidatul ,,cap de listă” pentru Partidul Popular European în viitoarele alegeri europene, a declarat într-un interviu pentru redacția  SPIEGEL, că populiștii de dreapta reprezintă o amenințare semnificativă pe măsură ce începe campania. Dar, în cazul lui Viktor Orbán, el este deja un ,,brand” populist.

Manfred Weber a răspuns la o serie de întrebări formulate de cei doi jurnaliști  and , care au încercat să afle ce înseamnă pentru el ,,acasă” și dacă există o amenințare din partea populiștilor în viitoarele alegeri europene, având în vedere că ei se vor folosi de acest concept ,,acasă”pentru a exclude persoanele cu rădăcini străine. 

,,Nu aș fi așa de sigur de asta. Există un astfel de lucru care este un mod european de viață. Ea descrie fundamentul, valorile și regulile pe care nimeni nu le pune la îndoială: statul de drept, democrația, mass-media independentă, economia socială de piață și egalitatea dintre bărbați și femei. Toate aceste lucruri sunt văzute, în esență, în același mod în Suedia, precum și în Republica Cehă.”, a răspuns Weber referitor la ideea de ,,acasă”, dacă aceasta poate să traverseze diferite granițe, având în vedere că pentru majoritatea oamenilor, cuvântul acasă se referă probabil la împrejurimile imediate și nu la un întreg continent.

Jurnaliștii susțin că există riscul, însă,  ca populiștii să folosească conceptul de acasă pentru a exclude persoanele cu rădăcini străine.

,,Aceasta este tocmai diferența dintre noi și ,,firebrand-urile” de dreapta. Fiind bavarez, german și european – pentru oameni ca Marine Le Pen sau Matteo Salvini, este contradictoriu, dar pentru mine, ele sunt o simbioză. Ca atare, votanții pot alege între două modele extrem de diferite pe 26 mai.”, a subliniat liderul PPE referitor la atitudinea populuștilor.

S-a observat că aveți un astfel de brand în rândul dvs. Uniunea Socială Creștină (CSU) din Bavaria, de care aparțineți, și partidul său soră, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), fac parte din grupul PPE, precum și partidul Fidesz al lui Viktor Orbán. Iar el nu este timid să fie împotriva migranților în țara sa.

,,Viktor Orbán urmează calea politică greșită. În special când vine vorba de stil sau de întrebări fundamentale despre ordinea democratică, el prezintă asemănări cu șeful Lega Salvini și cu liderul PiS Jaroslaw Kaczynski. Aceasta nu este o cale pe care o urmăresc și nici PPE.”

După atacurile sale asupra președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care este și membru al PPE, l-ați avertizat pe Orbán că se distanțează din ce în ce mai mult de grupul de centru-dreapta. Jurnalinștii der Spiegel întreabă dacă vor cere CDU și CSU excluderea lui Fidesz din PPE

Manfred Weber a asigurat că se vor lua măsuri concrete după consultări în interiorul grupului PPE: ,,Cu comentariile sale și campania sa ,,poster” (Reamintim că: Partidul lui Orbán a produs recent afișe care susțin că Juncker și George Soros doresc să promoveze imigrația ilegală în Ungaria), Orbán a afectat grav PPE. De aceea, mă aștept să-i ceară scuze și să pună capăt campaniei. Dincolo de asta, nu ne putem întoarce la afaceri ca și când nu s-a întâmplat nimic. A atins un nou nivel; contestațiile nu mai sunt suficiente. Vom lua măsuri concrete foarte curând.”

Având în vedere că mai multe partide membre ale PPE doresc să adreseze o petiție (mai multe informații despre scrisorile partidelor aici) pentru eliminarea Fidesz cât mai curând posibil. Weber a fost întrebat dacă și el va susține acest proces de excludere a lui Viktor Orban din PPE. 

,,Toate opțiunile sunt pe masă. În prezent, discutăm problema în cadrul PPE. Vor fi decizii privind modul în care dorim să continuăm cu Viktor Orbán. Voi face propuneri.”

Viktor Orbán a precizat în repetate rânduri că nu intenționează să părăsească PPE de unul singur.

,,Sunt candidatul principal al PPE și este de datoria mea și a echipei de conducere a PPE să determinăm strategia noastră de campanie, și nu Orbán. Este vorba despre înțelegerea politică a PPE. Abilitatea lui Viktor Orbán este una slabă. În loc să susțină în mod pozitiv propunerile proprii, el preferă  să alarmeze lumea.”

Manfred Weber a votat personal în Parlamentul European în favoarea unei proceduri de ,,supremație a dreptului” împotriva Ungariei, în conformitate cu articolul 7 din Tratatul UE. Dar alții din partidul CSU a ales să nu i se alăture, chiar dacă este lider. ,,Credeți că vă lipsește autoritatea?”, a fost întrebat.

..Fără decizia mea de a permite votul să continue și de a vota în favoarea procedurii statului de drept, nu ar fi existat o majoritate. PPE a fost pregătit să ia măsuri semnificative împotriva unui membru al propriului său grup. Aș dori să văd că social-democrații și liberalii fac același lucru, de exemplu atunci când vine vorba de guvernul social-liberal din România afectat de corupție.”, a subliniat Manfred Weber.

Întreg interviul aici.

Citiți și:  Presiunea internă crește în Parlamentul European, membrii grupului PPE doresc excluderea lui Victor Orbán din familia popularilor europeni

 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Bolile rare reprezintă o prioritate-cheie în noul Program de Sănătate al UE

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, a transmis în cadrul Conferinței Naționale pentru bolile rare și sănătatea digitală că „bolile rare reprezintă o prioritate cheie în noul Program de Sănătate al UE-EU4Health.

„Onorat să particip astăzi la Conferința Națională Bolile Rare și sănătatea digitală, alături de ASR Margareta a României. Bolile rare reprezintă o prioritate-cheie în noul Program de Sănătate al UE, EU4Health, pentru ca am fost responsabil la nivel european”, a scris Cristian Bușoi pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit deputatului european, este momentul schimbărilor și al politicilor publice de sănătate curajoase: „Am început deja cu EU4Healh, iar viitorul trio de președinții ale Consiliului UE (Franța, Republica Cehă și Suedia) vor duce bolile rare în continuare ca prioritate în perioada 2022-2023”, a mai adăugat acesta.

„Pacienții din România trebuie să știe că nu sunt deloc singuri. Ca și până acum, le voi susține toate demersurile care se materializează în acces mai bun la diagnostic, acces la servicii medicale și tratament. Sunt președinte al Comisiei pentru Cercetare și știu că știința ne ajută să luptăm cu toată forța și chiar să învingem bolile care par fără leac. Și mai știu ceva. Avem fonduri fără precedent. Pandemia a dechis oportunități unice pentru finanțarea sănătății și a serviciilor medicale transfrontaliere”, a mai transmis acesta.

”Trebuie să profităm de aceste fonduri și să fim mai puternici decât boala”, a conchis Cristian Bușoi.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, în prima sa vizită oficială în RM: UE este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

Published

on

© Charles Michel - Twitter

Președintele Consiliului European, Charles Michel, se află în prima sa vizită oficială în Republica Molodova și i-a transmis președintei Maia Sandu, sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru agenda ei „ambițioasă”.

„I-am transmis președintei Maia Sandu sprijinul total pentru agenda sa ambițioasă. Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova. Susținerea noastră este strâns legată de reforme. Doar lupta cu corupția şi consolidarea statului de drept pot asigura progresul. Vă doresc mult succes”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Reamitim că Charles Michel efectuează o serie de vizite în Moldova, Georgia și Ucraina începând de duminică, 28 februarie, până miercuri, 3 martie, potrivit unui comunicat.

Liderul european s-a mai întâlnit cu președinta Republicii Moldova, în a doua jumătate a lunii ianuarie, la Bruxelles, în cadrul vizitei pe care aceasta efectuat-o la instituțiile UE după preluarea mandatului în fruntea țării, unde a avut întrevederi și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu mai mulți comisari europeni, între care cei pentru extindere, pentru buget și pentru justiție.

Citiți și Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Consiliului European: Republica Moldova își reia calea firească. Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european

În Ucraina, Charles Michel se va alătura președintelui Zelenskyy în vizita din estului Ucrainei înainte de o discuție despre relațiile UE-Ucraina la Kiev și înainte de a se întâlni cu reprezentanți ai instituțiilor care luptă împotriva corupției.

Pe lângă relațiile bilaterale și lupta comună împotriva Covid-19, viitorul Parteneriatului Estic va fi, de asemenea, un subiect important pe agenda vizitei în vecinătatea răsăriteană.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

Published

on

© European Commission - Twitter

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Executivului.

„Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în aplicare solidaritatea europeană. În urma unei cereri primite prin Mecanismul de protecție civilă al UE, România a trimis o echipă medicală pentru a sprijini tratamentul pacienților cu COVID-19 din Slovacia”, se arată în postarea Executivului.

O echipă compusă din cinci medici şi nouă asistenţi medicali ajută autorităţile medicale de la Bratislava. 

“România răspunde solicitării de asistenţă internaţională lansată de autorităţile din Slovacia. Acest răspuns exprimă soluţia concretă a solidarităţii Uniunii Europene faţă de statele membre. Autorităţile medicale din Slovacia au acum mai mult ca niciodată nevoie de ajutor, iar mesajul nostru este unul simplu – ” personalul medical din Slovacia nu trebuie să fie singur în această luptă neechilibrată cu acest inamic invizibil; Nu sunteţi singuri”, a precizat comunicatul Executivului.

În contextul susţinerii eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă – solicitare primită de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, de la Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC) – Guvernul României doreşte să sprijine Republica Slovacia prin trimiterea unei echipe medicale specializate în anestezie şi terapie intensivă, a adăugat sursa citată.

Astfel, precizează Guvernul, o echipă compusă din 5 medici şi 9 asistenţi medicali formată prin grija Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă este pregătită să ajute autorităţile medicale de la Bratislava. Echipa este însoţită şi de doi reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Misiunea este prevăzută să dureze 21 de zile.

Citiți și: Comisia Europeană mulțumește României pentru echipa de medici trimisă în Slovacia: România acționează în spiritul solidarității

© European Commission – Twitter

© European Commission – Twitter

© European Commission – Twitter

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi1 hour ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Bolile rare reprezintă o prioritate-cheie în noul Program de Sănătate al UE

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European, în prima sa vizită oficială în RM: UE este cel mai de încredere partener al Republicii Moldova

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Echipa de medici români trimisă în Slovacia, apreciată de Comisia Europeană: ”Când vecinii au nevoie de ajutor, punem în practică solidaritatea europeană”

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, despre dozele donate de România Republicii Moldova: Mulțumesc României pentru oferta sa generoasă și rapidă

U.E.5 hours ago

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, expulzată de regimul Maduro, va părăsi țara marți

Eugen Tomac6 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: În timp ce România și UE aduc primele doze de vaccin la Chișinău, Rusia livrează milioane de doze către Uniunea Africană

Cristian Bușoi22 hours ago

Cristian Bușoi, negociatorul PE pentru programul de sănătate al UE, salută donația României de vaccinuri pentru RM: Promisiune onorată

U.E.24 hours ago

Republica Moldova a primit prima tranșă de vaccinuri donate de țara noastră. Mesajul Maiei Sandu: ”Mulțumim, România! Mulțumim, Uniunea Europeană!”

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Florin Cîțu: Astăzi livrăm Republicii Moldova primele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca

Gheorghe Falcă1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Am dezvoltat centrul Aradului prin proiecte majore europene în valoare de 25 de milioane de euro

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE2 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache2 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA5 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL6 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

Advertisement
Advertisement

Trending