Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Manfred Weber: Votul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, o greșeală. Cele două țări nu se află pe ruta migrației, mai degrabă ar trebui să vorbim de Ungaria

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Veto-ul exprimat săptămâna trecută de Austria în privința aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost o greșeală deoarece cele două țări nu se află pe ruta migrației, a declarat marți seară președintele grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, îndreptându-și atenția asupra Ungariei ca rută pentru migrația ilegală.

“Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală și resimțim frustrarea când vorbim despre această eroare. (…) Vreau să mă refer la respect. România și Bulgaria au arătat că înfăptuiesc un control corect la frontiere, România a arătat cum poate ajuta Ucraina. În vremuri de război, să arătăm că suntem uniți. Extinderea ar fi însemnat că credem în noi. Există o problemă cu migrația ilegală, iar centrele din Austria, Belgia, Germania sau Olanda sunt pline. Migrația ilegală trebuie combătută, dar mai bine o facem împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele mari de migranți. Cifrele Frontex arată că România și Bulgaria nu sunt pe ruta migrației. Mai degrabă ar trebui să vorbim de Ungaria, Viktor Orban a deschis granițele. Acolo există probleme cu migrația ilegală. Veto-ul a fost greșit, iar cetățenii români și bulgari se pot baza pe sprijinul PPE”, a afirmat Weber, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, consacrată deciziei Consiliului JAI privind extinderea spațiului Schengen.

Veto-ul Austriei din cadrul reuniunii Consiliului JAI face obiectul unei dezbateri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, care are loc marți, la solicitarea celor trei mari grupuri politice, PPE, S&D și Renew Europe, iar președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat că printre temele de discuție de la summitul UE din 15 decembrie se va afla și vecinătatea sudică, cu accent pe relațiile cu Balcanii de Vest și gestionarea migrației.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a promis luni că miercuri, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, va prezenta “două-trei acțiuni” pe care le va iniția pentru a putea progresa pe dosarul Schengen.

Austria și Olanda au votat joia trecută, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere.  De altfel, ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. 

În același timp, reprezentanții Comisiei Europene, prin vicepreședintele Margaritis Schinas, au cerut un vot pozitiv pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul de liberă circulație. Susținere pentru România a fost manifestată și de Germania, Franța, Slovacia, Suedia și Spania, ultimele două fiind țările care vor deține anul viitor, câte șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene.

În prima sa reacție, imediat după veto-ul Austriei, președintele Klaus Iohannis a avertizat că această decizie politică “riscă să afecteze unitatea europeană” și a afirmat că “România merita un vot favorabil” și că “nu ne vom opri până nu vom adera” la Schengen.

Drept răspuns politico-diplomatic la veto-ul Austriei, România a decis chemarea ambasadorului Emil Hurezeanu pentru consultări, într-un semnal clar al părții române de a sublinia poziția de dezacord ferm cu conduita Austriei și de a diminua nivelul actual al relațiilor cu acest stat. Mai mult, Bucureștiul a avertizat că vor exista “consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale ca urmare a poziției Austriei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia pentru Transport și Turism din PE a votat avizul privind bugetul multianual al UE post-2027. Gheorghe Falcă: Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului Gheorghe Falcă privind prioritățile UE în bugetul UE post-2027 în materie de infrastructură de transport, mobilitate militară și sprijinirea turismului.

”Astăzi, în Comisia pentru Transport și Turism din Parlamentul European, am votat avizul privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027! Ca raportor din partea Grupului PPE, am contribuit în mod direct la acest document esențial, care stabilește prioritățile Uniunii Europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, mobilitatea militară și sprijinirea turismului”, a anunțat europarlamentarul, prezentând prioritățile introduse: 

  • Modernizarea și extinderea rețelei TEN-T – pentru o conectivitate mai bună între regiunile UE, eliminarea blocajelor și îmbunătățirea transportului feroviar.
  • Facilitatea Conectarea Europei (MIE) – alocări financiare mai mari pentru proiectele de infrastructură esențiale, inclusiv în România!
  • Mobilitate militară – investiții pentru securitate, modernizarea infrastructurii duale civil-militar și creșterea rezilienței strategice a Uniunii.
  • Turism și digitalizare – sprijin pentru IMM-uri, promovarea produselor regionale și dezvoltarea unui turism mai inovator și accesibil.

”Pentru România, acest Aviz deschide calea unor investiții record în infrastructură, transport și turism, esențiale pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă”, a anunțat europarlamentarul.

Acesta a ținut să mulțumească colegilor săi pentru sprijinul acordat.

”Continuăm să lucrăm pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru conectivitate și pentru securitate în întreaga Uniune Europeană”, a conchis Gheorghe Falcă.

 

 

Continue Reading

PPE

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce SUA au oprit finanțările

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP (LEFT); © European Union 2021 (RIGHT)

Europarlamentarul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să acorde sprijin financiar și instituțional postului de radio ”Europa Liberă”, după ce administrația Trump i-a tăiat fondurile.

„Am semnat o scrisoare în acest sens, alături de mai mulți europarlamentari. (…) Acesta este un moment crucial în care Uniunea Europeană trebuie să își reafirme angajamentul față de libertatea presei, combaterea dezinformării și susținerea valorilor democratice. Solicităm măsuri imediate pentru a explora fezabilitatea sprijinului financiar al UE pentru Radio Europa liberă și pentru asigurarea continuității activității sale”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit deputatului european, „lipsa finanțării pentru această instituție esențială amenință libertatea presei și democrația, în special în regiunile unde jurnalismul independent este deja sub atac.”

De asemenea, Dan Motreanu a reamintit importanța postului de Radio Europa Liberă pentru România în perioada comunistă: „Pentru milioane de români, Radio Europa Liberă a fost vocea adevărului în perioada dictaturii comuniste. Într-o perioadă în care minciuna era politică de stat, ascultarea emisiunilor acestui post, bruiat de comuniști, reprezenta pentru mulți oameni singura modalitate de a se informa corect. Oamenii care trăiesc și astăzi în regimuri dictatoriale, precum Rusia sau Belarus, merită să poată afla informații corecte. Cetățenii din țările aflate la începutul democrației, precum România, au nevoie, de asemenea, de surse alternative de informare”, a mai subliniat acesta. 

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la reducerea finanțării acordate de SUA pentru Radio Europa Liberă și Voiea Americii, declarând că UE nu poate acoperi automat deficitul.

Agenția SUA pentru Media Globale a oprit la sfârșitul săptămânii subvențiile pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), care a fost fondată în timpul Războiului Rece și emite în 23 de țări, inclusiv Belarus, Rusia, Ucraina, Iran și Afganistan, precum și pentru Vocea Americii.

„Acum, întrebarea pentru noi este dacă putem veni cu finanțarea noastră pentru a umple golul lăsat de SUA? Răspunsul la această întrebare este … nu automat”, a spus ea, adăugând că UE va “vedea ce putem face”, relatează The Guardian.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cărui țară găzduiește la Praga sediul postului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), a declarat luni că va solicita la reuniunea cu omologii săi din statele UE salvarea măcar parțială a acestui post, adică alocarea de fonduri în acest scop.

UE a discutat deja în ce măsură ar putea umple golurile lăsate de încetarea bruscă a unei mari părți a USAID, care depășește cu mult grupul media. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

Published

on

© Dan Motreanu / Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a semnat o scrisoare prin care solicită Comisiei Europene să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus.

„România este țara din UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Solicităm Comisiei Europene să propună soluții speciale în cadrul Politicii de Coeziune. Acest lucru va permite o redresare economică eficientă, va opri plecările de cetățeni și va consolida comunitățile locale din aceste regiuni”, a scris deputatul european, pe Facebook.

 

Dan Motreanu a subliniat că cetățenii din aceste regiuni se confruntă zilnic cu efectele negative ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, menționând că valul mare de refugiați pune o presiune semnificativă pe sectorul locativ, serviciile medicale și infrastructura publică locală.

De asemenea, europarlamentarul român a avertizat că amenințările hibride, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare exacerbează și mai mult destabilizarea, subminând coeziunea socială și descurajând investitorii.

„Ca urmare, observăm o depopulare în creștere, falimentul companiilor, o creștere a șomajului și marginalizarea progresivă a acestor regiuni. n calitate de europarlamentar, acționez pentru sprijinirea acestor regiuni. În cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, am susținut un amendament care prevede alocarea a 0,26% din bugetul UE pentru politica de coeziune exclusiv regiunilor de frontieră și zonelor rurale, pentru a sprijini dezvoltarea acestora și pentru a întări securitatea la nivel local”, a concluzionat Dan Motreanu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL8 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul de 30 zile convenit de Trump cu Putin, dar apreciază că este “corect să știm în detaliu ce au oferit rușii americanilor sau ce au oferit americanii rușilor”

RUSIA11 hours ago

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război

RUSIA11 hours ago

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

CONSILIUL EUROPEAN13 hours ago

O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE13 hours ago

”Menținerea unui contact constant cu Secretariatul OCDE, esențială pentru atingerea obiectivului strategic al aderării României la OCDE”, subliniază Corina Crețu

U.E.14 hours ago

Germania: În ultima zi de mandat, Bundestag-ul adoptă reforma istorică a “frânei constituționale a datoriei”, oferindu-i lui Merz un “cec în alb” pentru investiții în apărare

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții Concordia: Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Orice discuție privind revenirea la petrolul și gazele rusești amenință interesele de securitate ale Europei, avertizează țările UE care se învecinează cu Rusia

ROMÂNIA15 hours ago

România face progrese semnificative în privința reducerii numărului de decese rutiere, dar rămâne printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale mortalității

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending