Connect with us

U.E.

Manifestația pro-UE din Piața Victoriei, replicată de marșul a zeci de mii de oameni din Germania care au demonstrat unitatea europeană împotriva naționalismului și extremei drepte în contextul alegerilor pentru PE

Published

on

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

Cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, zeci de mii de persoane au ieșit duminică în stradă în Germania pentru a-și exprima sprijinul pentru Europa și pentru a trimite un mesaj împotriva naționalismului și a extremei-dreapta, relatează Deutsche Welle.

Marșurile au fost planificate în șapte orașe importante din Germania, printre care Berlin, Frankfurt, Hamburg, Köln, Leipzig, München și Stuttgart.

Potrivit organizatorilor, 45 000 de persoane au participat la marșul de la Köln au participat 45 000 de persoane – depășind cu mult cele 25.000 de persoane care așteptate, spune sursa citată.

Președintele social-democraților din Germania, Andrea Nahles, și principalul candidat al partidului la alegerile pentru Parlamentul European, ministrul german de justiție, Katharina Barley, au participat la mitingul de la Köln.

,,O Europă pentru toată lumea nu este o Europă a statelor națiune în care ne luptăm unul cu celălalt”, a scris Nahles pe Twitter. ,,O Europă pentru toată lumea este, mai presus de toate, o Europă socială care se reunește – mai ales împotriva dreptei. Pentru asta protestîm astăzi și este ceea ce susținem în aceste alegeri”, a adăugat ea.

Cu toate că oamenii ieșiți la marșuri sprijină Europa, mulți spun că UE trebuie să treacă prin niște schimbări majore pentru a avea în continuare succes în viitor.

Combaterea extremei-dreapte, primul pas spre schimbare

Marșurile germane au avut loc sub steagul ,,O Europă pentru Toți: Vocea ta împotriva naționalismului”, cu peste 100 de organizații ale societății civile și partide politice venind în sprijinul cetățenilor ieșiți în stradă. 

Deși demonstranții au ieșit în stradă în sprijinul UE, organizatorii au cerut, de asemenea, schimbări ale construcției europene.

,,UE trebuie să se schimbe pentru a avea un viitor”, au scris organizatorii pe site-ul de internet dedicat marșurilor. Aceștia au cerut schimbări pentru a promova diversitatea și pentru a garanta justiția socială, precum și pentru a apăra drepturile omului – în special pentru solicitanții de azil și cei care au nevoie de salvare din apele Mării Mediterane.

Marșurile din Germania nu au fost singurele manifestații civice organizate în UE.  Alte evenimente pro-UE au avut loc în orașele din Polonia, România, Ungaria, Suedia, Austria, Spania, Italia, Franța, Olanda, Danemarca, Marea Britanie și Bulgaria.

Mulți dintre protestatari sunt îngrijorați de faptul că partidele eurosceptice și de extremă dreaptă ar putea înregistra victorii majore în alegerile din 23-26 mai, în special pe fondul ratei de participare scăzute a alegătorilor la alegerile pentru PE pe întreg teritoriul UE.

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

În acest context, mii de oameni s-au strâns duminică seară în Piaţa Victoriei, în cadrul manifestației „Toţi pentru Europa” şi i-au îndemnat pe români să meargă la vot.  Pe scenă au urcat actori şi muzicieni care i-au rugat pe cei prezenţi să nu stea în case pe 26 mai. În timpul evenimentului, oamenii veniţi în faţa Guvernului au transmis un mesaj către Uniunea Europeană, formând o inimă chiar în centrul Pieţei.

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

,,Ieşim pentru a le spune celor ce încă nu s-au decis să participe la alegeri că de votul lor depinde nu doar viitorul României, ci şi al Europei. Manifestăm pentru a încuraja tinerii să iasă la vot. Nu dăm culoare politică manifestaţiei, însă îi dăm spirit european”, a declarat Tudor Brădăţan,directorul executiv al Declic, comunitatea civică care a organizat evenimentul. 

Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de acţiuni care au avut loc duminică în 49 de oraşe europene din 13 ţări. În România, acţiunea s-a desfăşurat simultan în şapte oraşe, iar românii din diaspora au organizat propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris şi Zurich, relatează Digi24.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

Published

on

© European Union 2024

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene, a anunțat luni președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare transmisă acestora.

Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.

Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul de mare intensitate pe continentul nostru – încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional și amenințând securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice din ce în ce mai numeroase asupra statelor membre, a economiilor și societăților acestora“, a spus Costa, în scrisoarea transmisă celor 27 de lideri, el menționând și situația din Orientul Mijlociu la capitolul provocărilor geopolitice.

Deși discuția va avea loc pe fondul revenirii lui Trump la Casa Albă, scopul acestei reuniuni este de a pregăti terenul pentru deciziile pe care UE va trebui să le ia și de a oferi orientări Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant în pregătirea unei cărți albe privind viitorul apărării europene, care va acoperi inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Potrivit președintelui Consiliului European, discuția liderilor se va concentra pe “două mari principii”.

“În primul rând, Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezilientă, mai eficientă, mai autonomă”, a spus el în scrisoare. 

“Făcând acest lucru, ea va deveni un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în cadrul NATO”, a mai spus el.

Al doilea principiu este că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru forțele lor armate.

În același timp, Costa a arătat că există un interes comun în a coopera mai strâns la nivel european pentru a maximiza economiile de scară și a reduce costurile, pentru a garanta interoperabilitatea, pentru a asigura o cerere stabilă și pe termen lung – “astfel încât să ofere mai multă previzibilitate industriei noastre – și pentru a preveni duplicarea”. 

Președintele Consiliului European a subliniat că prin prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice va fi discutată cooperarea UE-NATO și sprijinul pentru Ucraina, în vreme ce participarea premierului britanic va marca o discuție axată pe dimensiunea securității și apărării în relațiile dintre UE și Regatul Unit.

Ambele părți doresc crearea, la propunerea guvernului laburist britanic, unui pact de securitate UE – Marea Britanie.

Potrivit lui Antonio Costa, în cadrul summitului, liderii UE vor se vor concentra pe definirea capacităților de apărare pe care trebuie să le dezvolte în colaborare în mod prioritar, datorită importanței lor pentru securitatea colectivă a UE, pe investiții mai mari și comune și pe consolidarea parteneriatelor existente.

“Suntem de acord să cheltuim mai mult și mai bine împreună? Cum putem accelera mobilizarea finanțării private și prin intermediul căror instrumente ale UE? Cum putem utiliza cel mai bine bugetul UE, pe termen scurt, mediu și lung? Având în vedere nevoile considerabile de finanțare, ce opțiuni comune suplimentare pot fi luate în considerare?”, sunt întrebările pe care șeful Consiliului European le propune liderilor UE, în vreme ce finanțarea comună în domeniul apărării se numără și printre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE.

Discuția centrată pe investițiile în apărare are la bază și o presiune întemeiată de viitorul președinte american Donald Trump, care le cere cu regularitate europenilor să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA.

Această reuniune informală va avea loc la Château de Limont, la circa 20 de kilometri de orașul Liege, în Belgia. Ea va fi prima de acest gen cu participarea Marii Britanii după ani de tensiuni legate de Brexit.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

Published

on

© UN Photo/Eskinder Debebe

Consiliul UE a decis luni să prelungească cu un an, până la 20 ianuarie 2026, măsurile restrictive existente împotriva celor care sprijină, facilitează sau permit acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), informează comunicatul oficial

Toate persoanele și entitățile identificate anterior ca fiind responsabile de participarea la finanțarea Hamas și PIJ sau de facilitarea acțiunilor lor violente vor rămâne pe listă. În total, 12 persoane și trei entități sunt sancționate în temeiul acestui cadru de măsuri restrictive.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul unei înghețări a activelor. Furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea este, de asemenea, interzisă. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie în UE.

La 7 octombrie 2023, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a emis o declarație în numele Uniunii Europene cu privire la atacurile împotriva Israelului, condamnând în termenii cei mai fermi atacurile multiple și fără diferențieri comise de Hamas în Israel și deplângând profund pierderile de vieți omenești.

UE și-a reafirmat angajamentul ferm față de o pace durabilă și trainică, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state, în care Statul Israel și un stat Palestina independent, democratic, contiguu, suveran și viabil coexistă în pace, securitate și recunoaștere reciprocă.

Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu partenerii internaționali în direcția relansării unui proces politic în acest scop.

Atacurile din 7 octombrie 2023 au fost declanșate de mișcarea islamistă Hamas, care a lansat o ofensivă majoră împotriva Israelului. În cadrul acestei acțiuni coordonate, militanții Hamas au traversat granița dintre Fâșia Gaza și Israel, atacând civili și soldați israelieni. Peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața, iar numeroși civili au fost luați ostatici. Aceste atacuri au generat o escaladare masivă a conflictului în regiune, declanșând represalii dure din partea Israelului, care a inițiat bombardamente asupra Fâșiei Gaza și o ofensivă militară extinsă care a ajuns până în Liban. 

Continue Reading

U.E.

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

Published

on

© Auswaertiges Amt

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a avertizat că actori regionali precum Turcia și Israel ar putea amenința pacea fragilă din Siria, în contextul reuniunii avute duminică, la Riad, între diplomați europeni și din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre ridicarea sancțiunilor UE, transmite Politico.

„Turcia își urmărește propria politică de securitate. Sunt în discuții intense cu Israelul pentru a-i convinge să oprească acțiunile militare acolo”, a declarat Baerbock pentru POLITICO într-un interviu. „Și apoi, după cum am spus, mai sunt toate celelalte miliții de pe teren care au exploatat brutal anii de război civil.”

Baerbock, care a vizitat Damascul pe 3 ianuarie, a remarcat semnale pozitive din partea noilor conducători ai Siriei, afirmând că promisiunea acestora de a include „toți actorii” în tranziția politică a țării „sună bine până acum”, dar rămâne de văzut dacă vor pune în aplicare această promisiune. „Succesul procesului este în mâinile acestui guvern de tranziție”, a spus ea.

Referindu-se la Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare desprinsă din al-Qaeda care a preluat controlul asupra Siriei într-o ofensivă fulgerătoare luna trecută, Baerbock a subliniat: „Trebuie să ne amintim constant că, da, aceasta este o miliție teroristă.”

HTS este susținută de diverse miliții sprijinite de Turcia, cunoscute sub numele de Armata Națională Siriană, formând un grup complex cu interese concurente.

Baerbock a participat la o întâlnire la Riad, alături de șefa diplomației UE, Kaja Kallas, și de diplomați europeni și din Orientul Mijlociu, pentru a discuta despre relaxarea sancțiunilor înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles pe 27 ianuarie.

„Vom analiza cum putem relaxa sancțiunile”, a scris Kallas pe X, confirmând că sancțiunile împotriva Siriei vor fi pe agenda miniștrilor de externe. „Dar acest lucru trebuie să se facă în urma unui progres tangibil în tranziția politică care reflectă diversitatea Siriei.”

La întâlnirea de la Riad, un grup de țări ale UE — Franța, Germania, Țările de Jos, Spania, Finlanda și Danemarca — au solicitat ca blocul să renunțe la sancțiunile împotriva Siriei, pregătind terenul pentru o decizie formală de ridicare a restricțiilor la reuniunea din 27 ianuarie.

Un document semnat de aceste țări, obținut de POLITICO, se concentrează pe transportul între UE și Siria, eliminarea interdicției asupra exportului de tehnologie pentru petrol și gaze și redeschiderea relațiilor bancare și de investiții.

Bashar al-Assad a fost la putere aproape 25 de ani, iar familia sa a condus Siria pentru mai mult de jumătate de secol. Regimul său, aliat cu Iranul și Rusia, a reprimat brutal drepturile omului, folosind arme chimice împotriva civililor în războiul civil care a devastat țara începând din 2011.

Milioane de sirieni strămutați trăiesc în prezent în UE, unde multe țări au suspendat aplicațiile pentru azil după căderea regimului Assad. Cel puțin o țară, Austria, a declarat că plănuiește să deporteze sirieni.

În context, șefa diplomației germane a subliniat importanța stabilizării situației politice din Siria „pentru a ne asigura că cei care au fugit de violență și teroare se pot întoarce într-o zi și pot trăi în siguranță în patria lor.”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO10 hours ago

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

CONSILIUL UE14 hours ago

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

U.E.15 hours ago

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

G716 hours ago

Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO

ROMÂNIA17 hours ago

Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR

ROMÂNIA17 hours ago

România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.4 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending