Connect with us

U.E.

Manifestația pro-UE din Piața Victoriei, replicată de marșul a zeci de mii de oameni din Germania care au demonstrat unitatea europeană împotriva naționalismului și extremei drepte în contextul alegerilor pentru PE

Published

on

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

Cu o săptămână înainte de alegerile pentru Parlamentul European, zeci de mii de persoane au ieșit duminică în stradă în Germania pentru a-și exprima sprijinul pentru Europa și pentru a trimite un mesaj împotriva naționalismului și a extremei-dreapta, relatează Deutsche Welle.

Marșurile au fost planificate în șapte orașe importante din Germania, printre care Berlin, Frankfurt, Hamburg, Köln, Leipzig, München și Stuttgart.

Potrivit organizatorilor, 45 000 de persoane au participat la marșul de la Köln au participat 45 000 de persoane – depășind cu mult cele 25.000 de persoane care așteptate, spune sursa citată.

Președintele social-democraților din Germania, Andrea Nahles, și principalul candidat al partidului la alegerile pentru Parlamentul European, ministrul german de justiție, Katharina Barley, au participat la mitingul de la Köln.

,,O Europă pentru toată lumea nu este o Europă a statelor națiune în care ne luptăm unul cu celălalt”, a scris Nahles pe Twitter. ,,O Europă pentru toată lumea este, mai presus de toate, o Europă socială care se reunește – mai ales împotriva dreptei. Pentru asta protestîm astăzi și este ceea ce susținem în aceste alegeri”, a adăugat ea.

Cu toate că oamenii ieșiți la marșuri sprijină Europa, mulți spun că UE trebuie să treacă prin niște schimbări majore pentru a avea în continuare succes în viitor.

Combaterea extremei-dreapte, primul pas spre schimbare

Marșurile germane au avut loc sub steagul ,,O Europă pentru Toți: Vocea ta împotriva naționalismului”, cu peste 100 de organizații ale societății civile și partide politice venind în sprijinul cetățenilor ieșiți în stradă. 

Deși demonstranții au ieșit în stradă în sprijinul UE, organizatorii au cerut, de asemenea, schimbări ale construcției europene.

,,UE trebuie să se schimbe pentru a avea un viitor”, au scris organizatorii pe site-ul de internet dedicat marșurilor. Aceștia au cerut schimbări pentru a promova diversitatea și pentru a garanta justiția socială, precum și pentru a apăra drepturile omului – în special pentru solicitanții de azil și cei care au nevoie de salvare din apele Mării Mediterane.

Marșurile din Germania nu au fost singurele manifestații civice organizate în UE.  Alte evenimente pro-UE au avut loc în orașele din Polonia, România, Ungaria, Suedia, Austria, Spania, Italia, Franța, Olanda, Danemarca, Marea Britanie și Bulgaria.

Mulți dintre protestatari sunt îngrijorați de faptul că partidele eurosceptice și de extremă dreaptă ar putea înregistra victorii majore în alegerile din 23-26 mai, în special pe fondul ratei de participare scăzute a alegătorilor la alegerile pentru PE pe întreg teritoriul UE.

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

În acest context, mii de oameni s-au strâns duminică seară în Piaţa Victoriei, în cadrul manifestației „Toţi pentru Europa” şi i-au îndemnat pe români să meargă la vot.  Pe scenă au urcat actori şi muzicieni care i-au rugat pe cei prezenţi să nu stea în case pe 26 mai. În timpul evenimentului, oamenii veniţi în faţa Guvernului au transmis un mesaj către Uniunea Europeană, formând o inimă chiar în centrul Pieţei.

© Diana Zaim/ CaleaEuropeană.ro

,,Ieşim pentru a le spune celor ce încă nu s-au decis să participe la alegeri că de votul lor depinde nu doar viitorul României, ci şi al Europei. Manifestăm pentru a încuraja tinerii să iasă la vot. Nu dăm culoare politică manifestaţiei, însă îi dăm spirit european”, a declarat Tudor Brădăţan,directorul executiv al Declic, comunitatea civică care a organizat evenimentul. 

Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de acţiuni care au avut loc duminică în 49 de oraşe europene din 13 ţări. În România, acţiunea s-a desfăşurat simultan în şapte oraşe, iar românii din diaspora au organizat propriile evenimente la Madrid, Milano, Barcelona, Londra, Paris şi Zurich, relatează Digi24.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Presiunile SUA asupra europenilor dau roade: Statele UE vor adopta o decizie prin care ”state terțe ar putea fi invitate în mod excepțional” să ai parte la proiecte ale apărării europene

Published

on

© US Mission to the EU/ Twitter

Statele membre ale Uniunii Europene au recunoscut luni că un stat sterț va putea să ia parte, în mod excepțional, la anumite proiecte din cadrul cooperării structurare permanente (PESCO), Consiliul UE urmând să pregătească o decizie în acest sens ”cât mai devreme cu putință”.  

Poziția Consiliului vine astfel în întâmpinarea unor îngrijorări substanțiale de la Washington care a avertizat recent că regulamentele Fondului European de Apărare și PESCO ar putea provoca prejudicii în relația dintre UE și NATO după ”decenii de integrare a industriei de apărare transatlantice”.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii europeni au recunoscut că ”un stat terț ar putea și ar trebui să ofere o valoare adăugată substanțială la proiectele PESCO, să contribuie la consolidarea PESCO și a PSAC și să îndeplinească angajamente mai ambițioase, cu respectarea deplină a principiului autonomiei decizionale a UE și a statelor sale membre”.

În acest context, Consiliul ”așteaptă cu interes adoptarea cât mai devreme cu putință a unei decizii a Consiliului privind condițiile generale în care state terțe ar putea fi invitate, în mod excepțional, să ia parte la anumite proiecte PESCO”, mai arată sursa citată.

În privința PESCO, Consiliul UE a încurajat țările UE să prezinte noi propuneri de proiecte până cel târziu la 31 iulie 2019.

De altfel, într-un interviu pentru Euractiv, publicat chiar luni în timpul reuniunii Consiliului UE de la Luxemburg, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană a transmis că țara sa a primit ”semnale contradictorii” privind implicarea unei țări terțe și s-a referit îndeosebi la componenta de cercetare și dezvoltare în materie de apărare.

”Am primit semnale că participarea țărilor terțe – și mă refer la finanțare pentru cercetare și dezvoltare – în proiecte europene va fi problematică. Și când spunem țări terțe, vorbim în realitate de Statele Unite. Da, sunt și alte țări implicate, dar Statele Unite sunt principala țara care colaborează cu Uniunea Europeană în SUA. Vrem ca firmele noastre să fie tratate la fel în Europa cum sunt tratate companiile europene în Statele Unite – nu mai bine, nu mai rău”, a afirmat Gordon Sondland.

Atât poziția Consiliului UE, cât și cea a SUA, apar și în contextul în care Franța, Germania și Spania au semnat, luni, la un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului (SCAF), proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040.

Pe de altă parte, miniștrii de Externe și cei Apărării din țările UE au adoptat concluzii privind securitatea și apărarea în contextul Strategiei globale a UE care pun accentul și pe misiunile și operațiile politicii de securitate și apărare comune, PESCO, Procesul anual coordonat de revizuire privind apărarea, Fondul European de Apărare, cooperarea cu NATO, contracararea amenințărilor hibride și mobilitatea militară.

Citiți mai multe despre apărarea europeană

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu anunță în ce comisii de specialitate din PE va activa în noul mandat

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu a transmis un mesaj cu privire la planurile sale de activitate în Parlamentul European spunând că va continua să activeze în aceleași comisii precum în mandatul precedent, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marian-Jean Marinescu a amintit că delegația României în Grupul PPE, care rămâne cel mai puternic grup al Parlamentului European, este a treia cea mai mare, majoritatea componenței acesteia fiind asigurată de eurodeputați ai Partidului Național Liberal, care a obținut victora în alegerile europene din România.

,,Noul Parlament European se structurează acum, după alegerile din 26 mai, iar grupul PPE a trecut, ca de obicei, prin acest proces cel mai rapid dintre toate grupurile politice, dovedindu-și încă o dată eficiența și soliditatea. Cu 14 membri, din care 10 de la PNL, România are cea de-a treia delegație în cadrul Grupului PPE, ceea ce înseamnă că va avea o influență semnificativă în cadrul grupului. Așa cum anticipam înaintea alegerilor, PPE rămâne cel mai puternic și stabil grup politic din Parlamentul European”, scrie europarlamentarul român.

De asemenea, Marinescu a vorbit și despre comisiile de specialitate din Parlamentul European în care va activa începând de la 2 iulie.

,,În ce mă privește, voi continua activitatea în aceleași comisii ca în mandatul precendent: TRAN (Transport și turism), ITRE(Industrie și energie), respectiv CONT (control bugetar)”, anunță acesta.

Marian-Jean Marinescu este cunoscut pentru activitatea sa ca apărător al intereselor transportatorilor români în Parlamentul European. Este unul dintre europarlamentarii cei mai influenți la nivelul PPE. Prin munca sa în Parlamentul European a adus României numeroase beneficii, în special în ceea ce privește infrastructura de transport și interesele transportatorilor români.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini: UE salută soluția pașnică de la Chișinău. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să păstreze direcția reformelor

Published

on

Uniunea Europeană va rămâne foarte vigilentă și va monitoriza atent următorii pași pe care-i vor face autoritățile de la Chișinău pentru implementarea reală a reformelor, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

„A fost mereu clar pentru noi ce trebuie de făcut pentru a avea sprijinul total al UE, inclusiv cel financiar: implementarea Acordului de Asociere, agenda de reformare a ţării nu pentru asta cere UE, dar din cauza aspiraţiilor poporului moldovean de a vedea realizate aceste reforme. Salutăm faptul că s-a găsit o soluţie paşnică pentru criză. Transmitem un mesaj de angajament, prin vizita comisarului Hahn. Şi un mesaj de abordare aprofundată că vom monitoriza atent paşii următori, dar că angajamentele pe care autorităţile şi le-au anunţat vor fi realizate şi cum va evolua situaţia. Vom rămâne foarte vigilenți și îi îndemnăm pe prietenii din Republica Moldova să rămână angajați pozitivi și concret pe direcția de realizare a agendei de reforme, cred că țara așteaptă asta de mult timp”, a spus Mogherini, potrivit deschide.md.

Șefa diplomației europene a subliniat că pentru a avea susținerea UE, inclusiv cea financiară, Chișinăul trebuie să implementeze Acordul de Asociere și să îndeplinească agenda de reforme.

Federica Mogherini a făcut aceste precizări în condițiile în care situația din Republica Moldova s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului.

Transferul pașnic al puterii a fost salutat anterior și de comisarul pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending