Connect with us

POLITICĂ

Manifestul Noului Europenism. Fostul consilier prezidențial, Iulian Chifu, propune relansarea ”viziunii unei Europe libere, întregi şi paşnice”

Published

on

Contextul crizelor europene, care alimentează naționalismul deopotrivă în țările fondatoare ale proiectului european și în cele care au luat drumul integrării mai târziu, determină o nouă resetare a ideologiilor politice în Europa, una ce îl determină pe Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și președintele al Centrului de Prevenire a Conflictelor&Early Warnings, să propună un manifest pentru un nou europenism.

iulian_Chifu”Cea mai importantă problemă a Europei rămâne recrudescenţa curentelor naţionaliste, populiste, xenofobe, anti-imigranţi, islamofobe, antisemite. O revenire la barbarismele secolelor succesive de istorie a unei Europe măcinate de războaie şi rivalităţi, la abordarea intolerantă şi autocratică. Pentru că reîntoarcerea la naţionalisme şi etnicisme înseamnă izolare, prevalarea diferenţelor şi nu a lucrurilor comune, egoism şi nu solidaritate, preeminenţa excepţionalismului în faţa valorilor comune ale toleranţei, respectului pentru drepturile omului, democraţie, competiţie corectă, acces egal la oportunităţi”, subliniază Chifu într-un editorial publicat pe pagina sa de Facebook.

Chifu nu omite nici conceptele periculoase ale democrației suverane de tip putinist sau a democrației iliberale nuanțată de premierul ungar, Viktor Orban, și atribuită în mass-media acțiunilor noului guvern din Polonia, precizând criza și presiunea la care sunt supuse valorile pe care noi ni le-am asumat ca proiecte de țară.

”Euro-atlanticismul, susţinerea relaţiei transatlantice, pro-americanismul par în egală măsură în criză, sub presiune, subiectul criticilor, a contestărilor şi oprobiului unui tip de război informaţional cu tentacule tot mai prezente în spaţiul european. Constatăm tot mai mult în Europa şi în România, de asemenea, că se remarcă o întreagă pleiadă de politicieni, formatori de opinie, decidenţi, dar şi oameni obişnuiţi, care critică tot mai mult acţiunile Uniunii Europene, ale NATO, ale Statelor Unite. Un lucru bun şi sănătos, altfel, critica oricăror decizii, dacă ele nu s-ar face de pe poziţiile naţionaliste, populiste, xenofobe, ale unor abordări retrograde ale extremelor şi ale ignorării valorilor şi principiilor fondatoare ale Europei, amplificând şi creând temeiuri tendinţelor de scindare ale Europei şi a legăturii transatlantice, prin apologii ale „democraţiei suverane”(Vladimir Putin) sau „democraţiei iliberale”(Viktor Orban)”, scrie Iulian Chifu.

Un nou europenism

Observând pericolul în care se regăsește națiunea prin subminarea obiectivelor comune în detrimentul excepționalismului naționalist, dar și schimbul de generații care nu își mai amintesc drepturile, libertățile și avantajele Uniunii Europene și ale relației transatlantice, fostul consilier prezidențial propune viziunea unui nou europenism ca o nevoie comună a României, Europei și Occidentului.

Un nou europenism reprezintă  ”o relansare a ideilor şi principiilor europene, de reenergizarea atractivităţii modelului european, a relansării viziunii unei Europe libere, întregi şi paşnice. Iar pentru asta trebuie respinse diviziunile prin inima Europei, de orice fel, trebuie sancţionate pornirile spre a impune, eventual cu forţa armelor, sfere de influenţă, suveranitate limitată, excepţionalism şi agresiune militară, revizionism şi porniri revanşarde. Modelele violenţei, agresivităţii şi a impulsivităţii, a abordărilor unilaterale de orice fel, sunt la fel de reprobabile ca şi impunerea în inima Europei a naţionalismelor, xenofobiei, extremismului, radicalismului, islamofobiei, populismului sau izolaţionismului. Ne lipsesc lideri, trebuie să-i găsim pe cei care pot mişca înainte Noul Europenism, regăsirea forţei şi redescoperirea, propovăduirea valorilor reale care ne-au garantat transformarea europeană, integrarea, democraţia, libertatea şi prosperitatea, principiile şi valorile Occidentului. Între altele, solidaritatea, competenţa, profesionalismul, munca, inventivitatea, antreprenoriatul, toleranţa, deschiderea, competiţia corectă, europenismul, spiritul comunitar, euroatlanticismul”.

În opinia sa, dreapta europeană trebuie ”să preia Noul Europenism, să explice tuturor ce înseamnă această unitate a Occidentului, sancţionând greşelile europenilor, occidentalilor pe baza spiritului critic cultivat şi profesionist şi nu a criticismului, dar respingând revizionismul, revanşismul gregar, populismul guvernării cu ochii la mass media şi la sondaje de opinie, mediocraţia şi mediacraţia, ascunderea în spatele unei voinţe publice generalizante şi profund schematizate, influenţată de războaiele moderne informaţionale şi de propaganda autocraţiilor izolaţioniste şi belicoase, care duc Europa şi lumea spre război, stagnare, scindare şi duşmănii fratricide. Cu SUA integrată în profunzimea Europei şi Europa încastrată în fundamentele drepturilor individuale, sistemelor economice şi securitate de dincolo de ocean, cu legături economice şi comerciale durabile, cu interferenţe subtile şi profunde şi cu capacitatea de a atrage şi de a proiecta valori în vecinătate. Cu deschiderea spre extindere, cu capacitatea de model, cu forţa transformativă a noilor democraţii”.

Editorialul integral este disponibil aici.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Premierul Ludovic Orban afirmă că trebuie îndeplinite toate recomandările Comisiei Europene şi respectate principiile şi valorile europene

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, arătând că este timpul ca ceva să se schimbe, ”pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

“Astăzi, când România marchează Ziua Justiţiei, este un bun prilej să reflectăm asupra parcursului recent al Justiţiei române, mai ales că 2020 este ultimul an cuprins în strategia actuală de dezvoltare a sistemului judiciar. Au fost şi paşi înainte, pe care trebuie să-i consolidăm, dar trebuie să analizăm obiectiv şi ceea ce nu s-a făcut din motive care ţin atât de mediul judiciar, cât şi de climatul politico-legislativ din ultimii ani. Obiectivele cuprinse în strategie au rămas, din păcate, în mare parte neîndeplinite. Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar”, a precizat prim-ministrul, într-un mesaj transmis de Guvern.

El consideră că ”este timpul ca ceva să se schimbe, pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice”.

”Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi – cei din mediul politic şi cel instituţional – să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept”, a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ”să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei”.

”Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri. În ceea ce priveşte Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar şi planul de acţiune aferent care vor fi aplicate începând cu anul 2021, trebuie să ne raportăm la obiective realiste, care să ţină cont de stadiul în care ne aflăm acum”, a adăugat acesta.

În opinia acestuia, eforturile pentru ca lucrurile să intre pe un făgaş normal trebuie să vină şi din interiorul sistemului judiciar, care nu trebuie să mai permită sub nicio formă interferenţe de orice natură în actul de justiţie.

”Să nu mai avem situaţii în care anumite dosare să treneze, pentru ca legea să fie cu adevărat lege pentru toţi în România. Concomitent, acest lucru înseamnă îndeplinirea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi asumarea ireversibilă a respectării principiilor şi valorilor europene. Apreciez munca tuturor profesioniştilor din acest domeniu, judecători, procurori, avocaţi, grefieri şi toate celelalte profesii juridice, am încredere că vor acţiona în spiritul suprem al legii şi al dreptăţii şi le urez succes în nobila lor misiune”, a transmis Ludovic Orban.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Ziua Justiției. Președintele Klaus Iohannis reafirmă prioritatea luptei împotriva corupției: Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări benefice la nivelul întregii societăți

Published

on

© Administrația Prezidențială

Lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și trebuie ferm combătut, a afirmat, duminică, președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj trimis cu ocazia Zilei Justiției.

“Cu ocazia Zilei Justiției, felicit întregul personal din sistemul judiciar pentru activitatea pe care o desfășoară, mai ales în contextul dificil provocat de epidemia de COVID-19. Justiția are misiunea de a apăra drepturile, libertățile fundamentale și interesele legitime ale cetățenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni și criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societățile noastre, iar protejarea dreptului la viață și a dreptului la sănătate a căpătat noi valențe”, a spus președintele, conform unui mesaj remis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a arătat că ultimele luni au generat schimbări care anterior erau greu de imaginat în domeniul justiției, iar tranziția spre mediul online ca mijloc de soluționare a litigiilor sau plusul de eficiență adus pentru justițiabili și pentru personalul din domeniul justiției sunt dovezi clare că folosirea noilor tehnologii și a beneficiilor acestora pentru înfăptuirea actului de justiție trebuie să devină o regulă, iar nu o excepție.

“Noile standarde atinse înseamnă, de fapt, o democrație mai funcțională, motiv pentru care încurajez toți actorii din sistemul judiciar să continue cu hotărâre eforturile în această direcție. Criza traversată a avut un impact puternic asupra profesiilor liberale și asupra economiei în general. Nu trebuie să uităm, însă, că în spatele codurilor de procedură și al dreptului material se află destinele oamenilor, iar valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicați în înfăptuirea actului de justiție trebuie să rămână aceleași: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj. Doar prin respectarea acestor valori, justiția contribuie la construirea încrederii în stat și în lege”, a afirmat Iohannis.

Președintele a mai subliniat că în ultimii ani, agenda publică a fost dominată de încercări repetate de a subordona justiția politicului, iar întreaga energie a forțelor democratice din România s-a concentrat pe stoparea unor astfel de demersuri.

“A venit momentul ca tot acest potențial de schimbare și îmbunătățire a justiției, ca serviciu public, să fie valorificat într-un demers constructiv. Nevoia unei infrastructuri adecvate, o legislație clară, coerentă și predictibilă, un dialog constant și onest în interiorul sistemului judiciar și construirea unui consens cu privire la prioritățile acestuia sunt aspecte asupra cărora nu mai pot exista întârzieri. Totodată, lupta împotriva corupției rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică și socială, afectează consolidarea democrației și, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranța zero față de orice act de corupție va produce schimbări profunde și benefice la nivelul întregii societăți“, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a transmis, în finalul mesajului său, întregul sprijin “tuturor celor care, în ciuda dificultăților întâmpinate sau riscurilor la care s-au expus, au rămas dedicați misiunii nobile a profesiei pe care au îmbrățișat-o, contribuind la un deziderat mereu actual în viața unui stat – o societate mai dreaptă”.

 “La mulți ani cu ocazia Zilei Justiției!”, a conchis Iohannis.

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 5 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României. Are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul Bogdan Aurescu, mesaj de Ziua Independenței SUA: Parteneriatul Strategic dintre România și SUA este mai puternic ca oricând

Published

on

© MAE

Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii este mai puternic ca oricând, a afirmat, sâmbătă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, într-un mesaj cu prilejul împlinirii a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență a SUA.

“La mulți de ani de 4 iulie și felicitări prietenilor și aliaților noștri din SUA. Parteneriatul Strategic dintre România și SUA este mai puternic ca oricând. Aștept cu nerăbdare să consolidăm mai departe cooperarea noastră excelență în beneficiul cetățenilor noștri”, a scris Aurescu, pe contul său de Twitter.

De altfel, șeful diplomației române a făcut săptămâna trecută un schimb de scrisori cu omologul său american, Mike Pompeo, în contextul aniversării anul acesta a 140 de ani de relații diplomatice între România și SUA. 

Mai mult, săptămâna viitoare, la 11 iulie, România și SUA marchează 23 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending