Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

”Manifestul pentru Europa viitorului”. Înainte de summitul unde se va rescrie istoria UE, Alianța 2020 USR-PLUS și-a prezentant la Sibiu viziunea asupra viitorului Uniunii Europene: Propunem tuturor forțelor pro-europene o nouă agendă pentru Europa

Published

on

©️Alianța 2020 USR PLUS/ Facebook

Alianța 2020 USR-PLUS a lansat miercuri, la Sibiu, orașul gazdă unde la 9 mai – dată care marchează și 142 de ani de la Războiul de Independență – va avea loc primul summit de Ziua Europei unde se va decide viitorul Uniunii Europene, ”Manifestul pentru Europa viitorului”, cu patru priorități, prin care Dacian Cioloș și Dan Barna propun o singură Uniune de la est la vest, fără două viteze de integrare, o Europă dedicată tuturor cetățenilor săi, cărora să le asigure protecția și un continent al inovării, competitiv la nivel global.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat miercuri, la Sibiu, că este necesară o Uniune Europeană de la est la vest şi o Uniune a tuturor cetăţenilor ei, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

”Dorim să vă prezentăm astăzi, în numele Alianţei 2020 USR PLUS, un manifest pentru Europa viitorului folosind oportunitatea evenimentului care se pregăteşte pentru mâine, Summitul European, cu prezenţa şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. Ziua Europei este cel mai oportun moment pentru ca Alianţa 2020 USR PLUS, profund europeană, să prezinte viziunea ei despre viitorul Europei”, a spus Cioloş.

Conform acestuia, ”Europa se află la o răscruce, indiferent cum se va finaliza Brexitul” și de aceea Alianța 2020 USR- PLUS propune patru priorități: ”O singură Uniune, de la est la vest, o Uniune Europeană a tuturor cetăţenilor, o Europă a inovării, care îşi protejează cetăţenii”.

Dacian Cioloş este convins că în alegerile europarlamentare din luna mai ”se vor confrunta două viziuni, una care vrea întărirea UE, alta care doreşte întoarcerea Europei în trecut.”

Dacian Cioloş este convins că în alegerile europarlamentare din luna mai ”se vor confrunta două viziuni, una care vrea întărirea UE, alta care doreşte întoarcerea Europei în trecut.”

”Este fundamental să rezistăm tentației de creare a unei Uniuni Europene à la carte, în care fiecare stat membru alege ce vrea. Orice model de integrare și regrupare a unor state membre care vor să avanseze mai rapid în anumite domenii poate să fie o formă de inițiere și consolidare de etapă, benefică pentru proiectul european cu condiția asigurării accesului deschis și sprijinului pentru cei care vor să se alăture acestui proces pe parcurs”, a adăugat liderul PLUS, care a precizat că Alianța 2020 propune ”crearea unui mecanism de consultare structurată între instituțiile europene, cele naționale și cetățeni, care să conducă la integrarea reală a rezultatelor acesteia în deciziile Uniunii”.

”Din păcate, au trecut 12 ani de la aderare. 12 ani în care România nu a profitat așa cum ar fi trebuit de avantajele si oportunitățile pe care le avem la dispoziție ca membri ai Uniunii Europene. Am ajuns astăzi la cel mai jos nivel al relației noastre cu Europa, într-un moment în care am fi putut să ne afirmăm și să devenim o țara cu adevărat importanta în UE având în vedere președinția pe care o exercitam la Consiliul Uniunii Europene. Aceste alegeri europene sunt despre o mare alegere pentru Romania: vrem să fim o țară europeană care să conteze în UE sau vrem să continuam să fim o țară periferică, la marginea Europei. Prin Manifestul pe care l-am prezentat astăzi propunem tuturor forțelor pro-europene o nouă agendă pentru Europa”, a declarat Dacian Cioloș, președinte PLUS și copreședinte al Alianței”, este precizat în documentul amintit în preambul.

La rândul său, liderul Uniunea Salvați România, Dan Barna, a vorbit despre o ”Europă a inovării, competitivă la nivel global” și despre ”O Europă care își protejează cetățenii”.

”Europei îi lipsește infrastructura digitală strategică și nu reușește suficient să faciliteze o tranziție ușoară a inovației către piață. De aceea, noi credem că avem nevoie de măsuri care să asigure că Uniunea se consolidează ca lider în avangarda revoluției industriale 4.0. Sunt necesare investiții majore pentru a crea o infrastructură digitală strategică europeană care să asigure independența Europei în domeniul stocării, utilizării și prelucrării datelor, securității cibernetice, precum și al inovării în domeniul inteligenței artificiale și răspândirii acesteia la scară largă”, consideră președintele USR Dan Barna.

Liderii Alianței 2020 spun că susțin întărirea unei Uniuni Europene pentru Apărare, care să consolideze totodată prezența și capacitatea NATO pe teritoriul Europei. ”În același timp, credem că este nevoie de întărirea capacităților de răspuns și sprijin european în situația în care un stat membru este confruntat cu dezastre naturale sau cauzate de om, terorism, atacuri cibernetice sau atacuri hibride. De asemenea, credem că Europa trebuie să aibă o politică comercială pragmatică, în paralel cu dezvoltarea unei politici europene de urmărire a investițiilor directe străine (non-UE) care să țină cont de interese europene și naționale strategice (e.g. terenuri agricole, energie, infrastructura critică, resurse naturale, etc.)”, a explicat Barna.

În încheierea manifestului, Alianța 2020 USR-PLUS precizează că ”Europa este casa naostră comună și trebuei să rămână așa. Ea are nevoie acum mai mult decât oricând de toată energia, determianrea și pasiunea oamenilor ei, din est și din vest, din sud și din nord. Noi suntem pregătiți să construim, împreună cu toți cei cu care împărtășim aceleași valori și idealuri, o Europă a viitorului mai puternică, mai democratică și mai apropiată de oameni ș ide nevoile lor”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending