Austria vrea opțiunea ”exit” din zona euro. Oficiali UE: Euro este ireversibil

Reprezentanţi ai Guvernelor din Finlanda şi Austria au dat avertismente puternice legate de posibile rupturi ale zonei euro văzute ca iminente în următoarea perioadă, în timp ce Bruxelles-ul a reafirmat că planul de contracarare a crizei vizează mai multă integrare şi a precizat încă o dată că Euro este ireversibil, potrivit Adevarul.ro.

Ministrul finlandez de Externe Erkki Tuomioja a transmis un avertisment extrem de dur, într-un interviu pentru the Telegraph:

Trebuie să privim deschis posibilitatea ruperii zonei euro…. Nu este ceva pentru care cineva să pledeze în Finlanda. Dar trebuie să fim pregătiţi. Oficialii noştri, la fel ca toată lumea, trebuie să aibă un plan operaţional pentru orice eventualitate”, a adăugat Tuomioja. El a adăugat că ruperea zonei euro nu înseamnă sfârşitul Uniunii Europene. Chiar ar putea face UE să funcţioneze mai bine”, a mai spus ministrul de externe finlandez.

Într-un interviu acordat cotidianului austriac Kurier, preluat de Open Europe, ministrul austriac de externe Michael Spindelegger a spus că e nevoie de opţiunea de Exit din zona euro, fără a menţiona în mod direct Grecia. Spindelegger a sugerat faptul că ţări precum Germania, Finlanda şi Ţările de Jos ar sprijini ideea.

Întrebaţi despre declaraţiile Finlandei, oficiali UE au precizat astăzi că nu fac comentarii la comentarii.

Considerăm că euro este ireversibil. Am luat notă de poziţia comună a celor 27 de state membre, inclusiv Finlanda, la ultimul Consiliul European, prin care şefii de stat şi de guverne şi-au asumat că vor face „orice este necesar” pentru euro. Acesta este drumul pe care îl vedem în viitor”, a precizat oficialul UE. Potrivit acestuia, Comisia Europeană nu lucrează la niciun plan alternativ şi nu ia în calcul scenariile legate de ruperea zonei euro.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  brotherpeacemaker.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.