Connect with us

INTERNAȚIONAL

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Published

on

Investirea presedintelui american Barack Obama va fi primul eveniment important din 2013, an marcat de alegeri in Israel, Tunisia, Iran si Pakistan, precum si in Italia si Germania, potrivit unei cronologii realizate de AFP, citata de Mediafax. 

IANUARIE

– 20 si 21 – WASHINGTON : Depunerea juramantului de catre presedintele Barack Obama, urmata a doua zi, de ceremonia de investitura, marcheaza inceputul celui de-al doilea mandat al celui de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite.

– 22 – ISRAEL : Alegeri legislative anticipate, dupa dizolvarea Parlamentului israelian in octombrie

– 23 – IORDANIA: Alegerile legislative anticipate dupa dizolvarea Parlamentului de catre regele Abdallah II.

FEBRUARIE

-24 si 25 – ITALIA : Alegeri legislative anticipate.

MARTIE

– 4 – KENYA : Alegeri generale (prezidentiale si parlamentare)

MAI

– PAKISTAN : Alegeri legislative, considerate un test de importanta majora pentru democratia din aceasta tara, unde trei guverne civile au fost indepartate prin lovituri de stat, dupa infiintarea statului in 1947.

IUNIE

– 14 – IRAN : Alegeri prezidentiale pentru desemnarea succesorului lui Mahmud Ahmadinejad.

– 17 si 18 – IRLANDA DE NORD/MAREA BRITANIE : Summitul G8

– 23 – TUNISIA: Alegeri prezidentiale si legislative (al 2-lea tur este prevazut pentru 7 iulie) dupa adoptarea noii Constitutii.

SEPTEMBRIE

– GERMANIA : Alegeri legislative. Cancelarul crestin-democrat, Angela Merkel, candideaza pentru un al treilea mandat.

OCTOMBRIE

– STOCKHOLM/OSLO (Suedia/Norvegia) : Anuntarea Premiilor Nobel.

NOIEMBRIE/DECEMBRIE

– POLONIA : Conferinta ONU privind schimbarile climatice.

Mai multe detalii aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  wikipedia

IRAN

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

Published

on

© Kremlin

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Masoud Pezeshkian au semnat vineri, la Kremlin, un acord de parteneriat strategic ce întărește în special “cooperarea lor militară” în cadrul unei alianțe dorite a fi o contrapondere la orice “dictat” din partea Occidentului, relatează AFP.

Supuse unor grele sancțiuni internaționale care le afectează economiile, Rusia și Iranul au înregistrat o apropiere accelerată în ultimii ani, în special după invazia rusă în Ucraina. Cele două țări au înregistrat în decembrie un eșec comun și o pierdere a influenței în Siria, odată cu fuga din țară a aliatului lor, președintele Bashar al-Assad.

“Acordul de parteneriat strategic global”, semnat vineri de Putin și Pezeshkian, este un pact care acoperă numeroase domenii și prin care Moscova și Teheranul se opun împreună “oricărui dictat venit din exterior”, scrie Agerpres.

“Țările noastre apără cu fermitate principiile primatului dreptului internațional, principiile suveranității și neamestecului în treburile interne și se opun cu hotărâre oricărui dictat din exterior”, a afirmat președintele Vladimir Putin în conferința de presă comună cu omologul său iranian Masud Pezeshkian, care a urmat ceremoniei de semnare a documentului.

Liderul de la Kremlin, care a semnat acorduri similare cu China și Coreea de Nord în ultimii ani, s-a declarat mulțumit de rezultatul negocierilor cu Pezeshkian, care, în opinia sa, au avut loc într-o atmosferă constructivă.

El a subliniat că Moscova și Teheranul împărtășesc poziții comune cu privire la multe probleme internaționale, precum și în ceea ce privește sancțiunile unilaterale occidentale, și a evidențiat creșterea comerțului bilateral, acordurile energetice și angajamentul Rusiei de a construi două noi reactoare la centrala nucleară Bushehr. Rusia și Iranul au discutat despre furnizarea de gaze rusești, a mai spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că, dacă acest proiect va fi pus în aplicare, livrările de gaze către Iran ar putea ajunge în cele din urmă la 55 de miliarde de metri cubi pe an, dar ar trebui să înceapă cu volume mici, de până la 2 miliarde de metri cubi.

Acordul prevede în special “dezvoltarea cooperării militare” și susținerea reciprocă în fața “amenințărilor în materie de securitate”, potrivit conținutului acordului compus din 47 de articole publicat de Kremlin după semnare.

Cele două țări, care au o poziție ostilă față de Occident, intenționează să desfășoare exerciții militare comune și diverse proceduri “cu scopul dezvoltării cooperării militare”, dar asigură că noul lor acord nu este îndreptat împotriva unor terțe țări.

Relațiile dintre Rusia și Iran s-au consolidat în ultimii ani, în special în contextul războiului din Ucraina, unde Moscova este sprijinită de Teheran, care ar fi furnizat drone și chiar rachete părții ruse, potrivit Occidentului.

“Iranul și Rusia, conștiente de responsabilitatea lor istorică, construiesc o nouă ordine”, a scris șeful diplomației iraniene într-un articol publicat în cursul săptămânii de agenția de presă rusă RIA Novosti. El a afirmat că este vorba de a înlocui “hegemonia” – subînțelegându-se cea occidentală – prin “cooperare”. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

Published

on

© Keir Starmer/ X

Aliații europeni trebuie să intervină pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei, a declarat premierul britanic Keir Starmer, pe fondul îngrijorărilor că Donald Trump va reduce sprijinul oferit de SUA când se va întoarce la Casa Albă săptămâna viitoare, informează Politico.

Într-un interviu pentru Politico, liderul britanic s-a angajat să joace „un rol deplin” în orice inițiativă de pace care va apărea odată cu revenirea lui Trump — inclusiv prin posibilitatea de a desfășura trupe britanice într-un rol de menținere a păcii.

Starmer a spus că este vital ca toți ceilalți aliați ai Ucrainei să mărească sprijinul militar și să-l pună pe președintele Volodimir Zelenski în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru negocierile cu Rusia. Pentru națiunile europene, asta înseamnă să compenseze lipsa de sprijin despre care mulți se tem că ar putea apărea sub conducerea lui Trump, după aproape trei ani de susținere militară americană oferită de președintele în exercițiu, Joe Biden.

Keir Starmer a sosit joi dimineață la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și a semna un „parteneriat istoric pe 100 de ani” cu Ucraina pentru „a aprofunda legăturile de securitate și a consolida parteneriatul pentru generațiile viitoare”.

„Parteneriatul nostru de 100 de ani este o promisiune că suntem alături de voi, nu doar astăzi sau mâine, ci pentru o sută de ani – mult după ce acest război se va încheia și Ucraina va fi din nou liberă și prosperă”, a spus Keir Starmer.

Întrebat dacă revenirea lui Trump ar însemna că Europa ar trebui să ofere mult mai mult Ucrainei, Starmer a spus: „Da, cred că, la nivel colectiv, trebuie să facem mai mult. Cred că acest lucru este recunoscut în toată Europa.” El a insistat că nu le spune altor țări „ce ar trebui sau nu ar trebui să facă” — subliniind că este „un colaborator politic” — dar a precizat că „trăim acum într-un context diferit în ceea ce privește conflictele din întreaga lume.”

Trump urmează să fie învestit luni, după victoria sa în alegerile din noiembrie, și a alarmat aliații Ucrainei sugerând că va pune capăt războiului într-o singură zi. Chiar dacă acest termen nu va fi respectat, echipa lui Trump crede că el va găsi rapid o modalitate de a insista asupra negocierilor de pace.

Săptămâna aceasta, senatorul republican Marco Rubio, cel desemnat de Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a declarat că atât Moscova, cât și Kievul vor trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

O astfel de retorică a atras inevitabil atenția liderilor europeni asupra modului în care va arăta pacea. O idee propusă de președintele francez Emmanuel Macron este desfășurarea unei forțe multinaționale de menținere a păcii.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Premierul britanic Keir Starmer dorește să se așeze la masa negocierilor și să încheie un acord comercial imediat după ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă.

Starmer dorește ca discuțiile cu echipa lui Trump să înceapă săptămânile următoare, a declarat el pentru Politico într-un interviu acordat joi. Premierul și Trump au discutat deja despre o întâlnire în SUA luna viitoare, după inaugurarea președintelui ales.

Vorbind în timp ce călătorea în Ucraina, Starmer a minimalizat amenințarea planului radical al lui Trump privind tarifele americane. ”Încă nu a avut loc inaugurarea, așa că să vedem care sunt deciziile atunci când ajungem la acea etapă”, a spus el.

”Am fost clar că am dori să purtăm discuții despre un acord comercial cu SUA, că nu acceptăm argumentul că există o alegere binară între o resetare cu UE și un acord cu SUA și, evident, momentul pentru aceste decizii va fi în săptămânile și lunile următoare”, a menționat Starmer.

În timp ce viitoarea administrație Trump încă își formulează politica comercială, președintele ales a amenințat cu taxe de până la 20 % asupra tuturor importurilor globale în SUA.

Unii experți în comerț și parlamentari conservatori din opoziție susțin că Regatul Unit va trebui să se distanțeze de standardele UE pentru a scăpa de măsurile punitive ale lui Trump.

Oficialii din cadrul Departamentului pentru afaceri și comerț din Regatul Unit se pregătesc deja pentru o serie de situații neprevăzute în primele săptămâni ale mandatului lui Trump. Experții au ales sectoarele auto și farmaceutic ca fiind potențial vulnerabile.

La o reuniune a cabinetului de la începutul acestei săptămâni, Starmer a prezentat obiectivele guvernului său în cadrul celei de-a doua administrații Trump.

”Prim-ministrul a vorbit despre hotărârea sa de a urmări un parteneriat cu SUA pentru secolul XXI, care ar proteja securitatea, ar promova creșterea noastră economică și ar valorifica oportunitatea noilor tehnologii”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street. Abordarea laburiștilor față de Trump va fi ghidată de ”pragmatismul condus de interesul național”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
IRAN13 minutes ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA21 minutes ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.24 minutes ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI46 minutes ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE18 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.18 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE19 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO19 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE20 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending