INTERNAȚIONAL
Geopolitica Nordului : lupta pentru resurse din zona Arctica
Published
12 years agoon

Regiunea Arctica prezinta un amalgam interesant de interese geopolitice si economice, de la resurse energetice pana la cai de acces si rute comerciale.
Concurenta s-a accentuat o data cu procesul de incalzire a climei si de topire a ghetarilor ce au facut accesibile resursele de hidrocarburi, estimate la un sfert din resursele neexploatate mondiale (aproximativ 90 de miliarde de barili de petrol si 1,670 de trilioane de metri cubi de gaze). Interesul in zona este accentuat si de prezenta unor zacaminte de aur, uraniu, plumb, zinc si nichel.
Jucatorii din zona au format un Consiliu al zonei Arctice din care fac parte Danemarca, SUA, Canada, Federatia Rusa, Norvegia, o institutie care are pretentia de a gestiona disputele dintre statele arctice. Pe langa statele Consiliului Arctic, Islanda, Suedia si Finlanda au si ele o politica activa in zona.
Politica fata de statele terte este ferma, nu permit implicarea acestora in agenda arctica, avand posibilitatea doar de a obtine statutul de observator permanent (Uniunea Europeana si China au obtinut deja acest statut cu conditia de a renunta la orice pretentie asupra regiunii de a fi un bun global).
Astfel ca, pentru a mentine o balanta echilibrata, China (care nu are posibilitatea unei implicari directe in zona arctica) incearca sa limiteze influenta Rusiei in zona prin sustinerea unor state mai mici precum Norvegia si Islanda.
Evolutiile in geopolitica nordului sunt direct determinate de politicile nationale ale statelor implicate.
O echipa de cercetatori rusi, in 2008, in cursul unei expeditii a marcat fundul oceanului cu un steag rus si a declansat, la nivel simbolic, implementarea politicii Federatiei Ruse in regiune. Consiliul Securitatii Rusiei a publicat in 2009 un document intitulat “Principiile politicii de stat a Federatiei Ruse in Arctica pana 2020” prin care isi propunea crearea unei grupari militare separate pentru aceasta regiune. Autoritatile de la Moscova preconizau ca pana in 2016, Oceanul Arctic ar putea deveni principala baza de resurse a Rusiei , considerand drept teritoriu al sau 18% din platoul continental al Arcticii, cu o suprafata echivalenta cu 20.000 km2.
Prin pretentiile sale, Rusia intra in conflict cu majoritatea statelor din zona – lantul de munti subacvatici ce constituie catena Lomonosov fiind revendicata si de Danemarca si Canada, cu Norvegia tensiunile se acumuleaza pe granita comuna in Marea Barents, iar interesul SUA este de a limita expansiunea economica si militara ruseasca in zona, insistand ca pasajul nordic sa fie declarat ca parte a apelor internationale.
Federatia Rusa, angrenata intr-o lupta cu mai multe fronturi deschise, promoveaza o politica de forta. Prezenta militara in zona arctica este intarita de la un an la altul ceea ce a incurajat si celelalte state sa militarizeze zona – Canada construieste o baza arctica pe Insula Cornwallis, Norvegia si Danemarca infiinteaza comandamente militare speciale si forte de reactie rapida, SUA desfasoara cu regularitate exercitii militare.
Protejarea intereselor in regiunea arctica prin prezenta militara transforma zona intr-o tabla de sah geopolitica extrem de complexa. O disputa ce se realizeaza pe modelul unui Razboi Rece ce au capacitatea de a se transforma in conflicte propriu-zise.
Aportul ONU in zona, de mentinere a stabilitatii si a pacii, este pana acum vizibil, in sensul in care tarile implicate, au depus cereri de extindere a zonelor economice in Oceanul Arctic la Comisia pentru delimitarea platoului continental, un organism infiintat prin Conventia ONU cu privire la dreptul maritim. Solicitarile nu au primit inca rezolvare, statele avand sarcina de a demostra ca extinderea ceruta constituie o prelungire naturala a platoului lor continental, ceea ce face ca atmosfera sa ramana inghetata.
Evolutiile in zona arctica se vor incalzi pe masura ce prezenta militara va fi mai substantiala, iar masurile diplomatice si de negociere din cadrul ONU vor intarzia sa apara.
Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu
You may like
În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”
Iulian Chifu: Serghei Karaganov și esența gândirii ideologice ruse. Agresiunea ca mod de viață și Teoria războiului bun
Înaintea summiturilor G7 și NATO, Kaja Kallas s-a întâlnit cu emisarul lui Trump pentru a discuta despre colaborarea UE-SUA ”pentru a pune capăt războiului” rus din Ucraina
Nicușor Dan, la Odesa: Singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța. Trebuie să facem tot ce putem ca Ucraina să negocieze dintr-o poziție de forță
INTERNAȚIONAL
Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității
Published
38 minutes agoon
June 14, 2025By
Diana Zaim
Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Guvernul României a transmis un mesaj prin care reafirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral.
„Acum 145 de ani, România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice. Sărbătorim și onorăm tot ceea ce am realizat împreună cu partenerul nostru strategic cheie”, se arată în mesajul transmis de Executivul de la București.
PM interim @CatalinPredoiu: 145 years ago🇷🇴& 🇺🇸established diplomatic relations. We celebrate&honor all that we achieved together with our key strategic partner. We are ready to intensify defense&security cooperation, economic projects and stronger people-to-people connections.
— Guvernul României (@GuvernulRo) June 14, 2025
Guvernul subliniază că relația româno-americană a cunoscut o evoluție solidă în ultimele decenii, bazată pe valori și obiective strategice comune. În acest context, autoritățile române se declară pregătite să aprofundeze cooperarea în domenii esențiale pentru securitatea și prosperitatea ambelor națiuni: „Suntem pregătiți să intensificăm cooperarea în domeniul apărării și securității, proiectele economice și legăturile tot mai puternice între oameni”, precizează Guvernul României.
Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C.
Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.
În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.
Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.
ROMÂNIA
145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru
Published
1 hour agoon
June 14, 2025
Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.
“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.
România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.
Today we celebrate 145 years of diplomatic relations with our close ally, the USA.
As we reflect on this journey, we celebrate not only the many milestones of our cooperation, but the spirit of friendship that evolved into a robust Strategic Partnership.
Ready to work… pic.twitter.com/KxD0JfTPOT
— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) June 14, 2025
Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.
INTERNAȚIONAL
Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”
Published
4 hours agoon
June 14, 2025By
Diana Zaim
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii, ministrul român al afacerilor externe a transmis un mesaj de apreciere și angajament ferm față de parteneriatul strategic al țării noastre cu SUA.
„Aniversarea unei prietenii este o bucurie împărtășită. La fel sunt și valorile care ne-au adus aproape și ne-au condus către parteneriatul strategic de care ne bucurăm astăzi”, a declarat oficialul român.
Acesta a subliniat că România și SUA sunt aliați în cadrul NATO, iar cooperarea lor contribuie direct la asigurarea securității cetățenilor ambelor țări: „Suntem aliați NATO, iar acțiunile noastre asigură securitatea statelor și a cetățenilor României și ai Statelor Unite ale Americii.”
Mesajul ministrului afacerilor externe Emil Hurezeanu și al însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA în România, Michael Dickerson, cu ocazia aniversării a 145 de ani de relații diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii pic.twitter.com/ArOgT5SVFf
— Ministry of Foreign Affairs of Romania 🇷🇴 (@MAERomania) June 14, 2025
Ministrul a subliniat și importanța relației de prietenie care stă la baza cooperării bilaterale: „Suntem prieteni, iar eforturile noastre asigură prosperitatea și inovația de care societățile noastre au nevoie. Lumea este în continuă schimbare, apar provocări și oportunități noi, însă ceea ce rămâne neschimbat este voința noastră comună.”
Emil Hurezeaznu a reafirmat angajamentul României pentru un parteneriat „mereu mai activ și mereu mai solid.”
Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C.
Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.
În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.
Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu, către secretarul general al OCDE: La conferința ministerială de anul viitor, sperăm să fim extrem de aproape de aderarea efectivă