Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă că prima tranșă de 14.000 de doze din vaccinul anti-COVID produs de compania americană Moderna au ajuns miercuri dimineaţa la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, din Capitală, urmând să fie distribuite în centrele regionale de vaccinare în perioada următoare.
„Prima tranşă, de 14.000 de doze de vaccin Moderna, a intrat în România aseară. Dozele au ajuns azi dimineaţă la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale de vaccinare”, precizează MApN, pe pagina sa de Facebook.

© MApN
Serul a ajuns, marţi seară, în România, pe cale terestră, intrând în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II. Vaccinurile au fost aduse cu un camion, escortat de poliţişti, iar formalităţile de frontieră au durat câteva minute, existând culoar asigurat pentru trecere, informează Agerpres.
Amintim că Guvernul României a solicitat oficial Comisiei Europene încă 8 milioane de doze de vaccin anti-COVID din cele 200 milioane de doze negociate la nivelul UE cu Pfizer/BioNTech, potrivit anunțului făcut marți de premierul Florin Cîțu.
Care sunt diferențele dintre vaccinurile BioNTech-Pfizer și Moderna?
Potrivit unui comunicat al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare.

© MApN
Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.
ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech-Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.
Cine se poate vaccina?
Vaccinul BioNTech-Pfizer este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.
Câte doze trebuie făcute?
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.
Cum se distribuie?
Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.
Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.
Până la 12 ianuarie a.c., ora 17.00, numărul total de persoane vaccinate în România împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) este de 140.447, potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV).