Connect with us

NATO

MApN: România susține ferm adoptarea unei noi declarații UE-NATO și salută oportunitățile adoptării Busolei Strategice a UE și a noului Concept Strategic al NATO

Published

on

@ European Union 2021

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat luni și marți, la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, context în care a evidențiat oportunitatea pe care definirea Busolei Strategice și revizuirea Conceptului Strategic al NATO o prezintă, pentru a reflecta în mod corespunzător complementaritatea dintre UE și NATO, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul sesiunii comune a miniștrilor apărării și a miniștrilor de externe, din data de 15 noiembrie, a avut loc o primă dezbatere a proiectului Busolei Strategice. Prin acest document, statele membre își propun consolidarea dimensiunii de securitate și apărare, prin oferirea unor elemente de direcționare cu privire la modalitățile de răspuns la amenințările și provocările cu care se confruntă.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a susținut importanța acestui viitor instrument de orientare a acțiunii UE în domeniul securității și apărării și a subliniat importanța unei abordări ambițioase, dar pragmatice și realiste în același timp.

De asemenea, Simona Cojocaru a exprimat sprijin pentru consolidarea capacității Uniunii de a răspunde la crize externe, prin optimizarea instrumentelor existente, într-o manieră complementară cu NATO. De asemenea, a evidențiat importanța rezilienței, inclusiv în ceea ce privește sprijinul acordat de forțele armate autorităților civile, în situații de urgență, dar și importanța susținerii partenerilor din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest în consolidarea propriei reziliențe. Referitor la parteneriate, secretarul de stat a menționat importanța unei relații transatlantice solide și a consolidării cooperării și coordonării dintre UE și NATO.

În cea de-a doua zi a reuniunii, dezbaterile au debutat cu o prezentare a evoluțiilor privind o serie de aspecte curente. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a prezentat stadiul actual al operației EUFOR Althea, ca urmare a prelungirii mandatului operației în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, evoluțiile privind inițiativa Prezențelor Maritime Coordonate, progresele înregistrate în domeniul mobilității militare și stadiul actual al PESCO. Tot la acest punct, a fost discutată și situația de la granița Belarusului cu Polonia, Lituania si Letonia, prilej cu care a fost transmis un mesaj de solidaritate și a fost reconfirmată determinarea statelor membre de a nu permite utilizarea migrației ca instrument hibrid de presiune asupra Uniunii Europene.

Discuțiile au continuat cu o sesiune dedicată misiunilor militare de instruire ale Uniunii Europene, în cadrul căreia miniștrii apărării și reprezentanții acestora au dezbătut modalități privind creșterea eficacității lor, în baza lecțiilor învățate în teatrele de operații.

Reprezentantul român a susținut importanța consolidării misiunilor de instruire ale UE, într-o manieră realistă, acesta fiind un element esențial al menținerii credibilității acțiunii externe.

Forțele armate române participă în EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia și, începând de anul viitor, România va contribui cu personal și în cadrul EUTM Mozambic. În același timp, împreună cu alte state membre, țara noastră a apreciat oportunitatea evaluărilor privind posibilitatea lansării unei misiuni de pregătire și asistență a UE în sprijinul Ucrainei, ca răspuns la solicitarea administrației de la Kiev de reformare a sistemului de educație militară din această țară.

În cadrul prânzului de lucru, la care a participat și Secretarul General al NATO, a fost reluată dezbaterea privind situația din Belarus și Ucraina, cu accent pe necesitatea coordonării eforturilor celor două organizații în aceste regiuni. În continuare, a avut loc un schimb de idei privind cele două procese de reflecție – Busola Strategică a UE și revizuirea Conceptului Strategic al NATO. De asemenea, au fost dezbătute modalități vizând consolidarea cooperării între cele două organizații, inclusiv în perspectiva unei potențiale noi declarații privind cooperarea UE-NATO. Evoluțiile recente au arătat necesitatea coordonării pe o serie de teme de interes comun –  reziliența, tehnologiile emergente și disruptive, precum și aspectele climatice cu impact asupra domeniului apărării.

Secretarul de stat Cojocaru a evidențiat oportunitatea pe care definirea Busolei Strategice și revizuirea Conceptului Strategic al NATO o prezintă, pentru a reflecta în mod corespunzător complementaritatea dintre UE și NATO, precum și direcționări privind modalitățile prin care cooperarea și coordonarea dintre cele două organizații poate fi eficientizată. În context, oficialul român a exprimat susținere fermă pentru adoptarea unei noi declarații comune privind cooperarea UE-NATO, indicând reziliența ca domeniu în care cooperarea practică este esențială.

În marja reuniunii CAE, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, a participat marți, 16 noiembrie, la reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA) în formatul miniștrilor apărării din statele membre ale UE.

În cadrul întrevederii, au fost discutate posibilitățile de consolidare a rolului EDA în eforturile de stimulare a inovării și promovare a oportunităților de colaborare în domeniul tehnologiilor viitorului la nivelul UE. În acest context, a fost evidențiată importanța sprijinului pe care Agenția îl acordă statelor membre în implementarea inițiativelor dedicate inovării în domeniul apărării, acționând ca instrument de prioritizare în ceea ce privește dezvoltarea capabilităților de apărare ale viitorului și ca interfață în relația cu instituțiile și agențiile UE.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale a comunicat sprijinul României pentru rolul asumat de EDA în domeniul inovării, având în vedere necesitatea ca Uniunea Europeană să mențină avansul tehnologic față de competitori. De asemenea, Simona Cojocaru a subliniat necesitatea ca nivelul de ambiție asociat demersurilor EDA în domeniul inovării să fie corelat cu resursele avute la dispoziție, inclusiv prin coordonarea eforturilor cu Comisia Europeană și asigurarea complementarității cu inițiativa similară lansată la nivelul NATO (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic  – DIANA).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

Published

on

© President of Turkey/ Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua o vizită în Turcia în perioada 03-04 iunie 2023. Sâmbătă, el va participa la ceremonia de învestire a președintelui Republicii, Recep Tayyip Erdoǧan, la Ankara, după ce acesta a câștigat un al doilea madnat în urma alegerilor prezidențiale din 28 mai, informează un comunicat al Alianței.

Stoltenberg și-a anunțat deja de joi intenția de a vizita Ankara „în viitorul apropiat” pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO. Acesta a declarat că a vorbit deja cu Erdogan la telefon la începutul acestei săptămâni pentru a „sublinia importanța de a face progrese” în ceea ce privește aderarea țării nordice.

Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei. Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie.

Erdoǧan, care a fost reales duminică pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de președinte al Turciei, a acuzat Suedia că este un refugiu pentru „teroriști”, în special pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că Stockholmul și-a îndeplinit „toate angajamentele” pentru a adera la NATO și a îndemnat Turcia și Ungaria să permită țării sale să intre în Alianță.

În context, șeful NATO a salutat intrarea în vigoare, joi, a noilor legi antiterorism ale Suediei. „Acest lucru arată că Suedia și-a respectat angajamentele asumate în cadrul Memorandumului trilateral încheiat anul trecut la Madrid. Și demonstrează că aderarea rapidă a Suediei va contribui la securitatea Alianței”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

Secretarul general va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu președintele Erdoǧan și cu înalți oficiali turci la Ankara.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

Published

on

© US Department of State/ Flickr

Propunerile de a impune încetarea focului sau concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii președintelui Vladimir Putin și la încurajarea viitoarelor atacuri, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken, într-un discurs mult așteptat susținut la Helsinki și în care prezentat strategia americană de întărire a Ucrainei împotriva amenințărilor rusești pe termen lung.

Blinken, făcând ceea ce oficialii au descris ca fiind un discurs semnal în capitala celui mai nou aliat NATO, Finlanda, a făcut o pledoarie pentru ceea ce el a spus că a fost “eșecul strategic colosal” al lui Putin în Ucraina, unul care, potrivit lui, a izolat Moscova, i-a slăbit economia și a expus slăbiciunea armatei ruse, cândva temută, relatează Washington Post.

 

Discursul a avut în contextul în care guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să recucerească teritoriul controlat de Rusia într-o nouă ofensivă, iar președintele Biden încearcă să împiedice erodarea sprijinului puternic al Occidentului pentru lupta existențială a Kievului.

Pe măsură ce cresc apelurile pentru o pace mediată din partea unor națiuni precum China și Brazilia, Blinken a prezentat, de asemenea, principiile pentru ceea ce el a numit “o pace justă și de durată”, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, reparațiile pe care Rusia trebuie să le achite și răspunderea pentru crimele de război.

La o zi după ce a participat la reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la Oslo, șeful dipomației americane a respins apelurile la încetarea focului sau la concesii de terenuri ucrainene în orice formule de “teritoriu pentru pace”, perspective despre care a spus că ar reprezenta o “pace Potemkin”.

În politică și diplomație, termenul de “pace Potemkin” sau “sat Potemkin”  este o construcție, la propriu sau la figurat, al cărei scop este de a oferi o fațadă exterioară unei situații, de a-i face pe oameni să creadă că situația este mai bună decât este. Denumirea îi este atribuită după a fost Grigory Potemkin, un lider militar rus, om de stat, nobil și favorit al țarinei Ecaterinei cea Mare, care a domnit în secolul al XVIII-lea.

O încetare a focului care pur și simplu îngheață liniile actuale pe loc – și îi permite lui Putin să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit și să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou – nu este o pace justă și durabilă. Ar legitima acapararea de teritorii de către Rusia. Ar recompensa agresorul și ar pedepsi victima“, a spus el.

Blinken a declarat că Statele Unite vor sprijini negocierile “dacă și când Rusia este pregătită să lucreze pentru o pace adevărată”.

Împreună cu Ucraina și cu aliații și partenerii, suntem pregătiți să purtăm o discuție mai amplă despre securitatea europeană care să promoveze stabilitatea și transparența și să reducă probabilitatea unui conflict viitor“, a spus el.

Cu o zi în urmă, la castelul Mimi din Bulboaca, unde Republica Moldova a găzduit cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat garanții de securitate și perspectivă clară de aderare la NATO, în vreme ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au anunțat că se vor întâlni la Potsdam pentru a discuta despre “garanții de securitate imediate” pentru Ucraina și “diferite de statutul de membru NATO”.

Discursul lui Blinken a evidențiat toate modurile în care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost un eșec strategic, precum și eforturile noastre continue de a sprijini apărarea de către Ucraina a teritoriului, suveranității și democrației sale, în vederea obținerii unei păci juste și durabile.

Discursul a fost co-organizat de Institutul finlandez pentru afaceri internaționale și susținut de orașul Helsinki.

Continue Reading

NATO

NATO trebuie să ajute Ucraina să-și consolideze capacitatea de apărare pe termen mediu și lung pentru a descuraja viitoare atacuri, este apelul lansat de Antony Blinken

Published

on

© NATO/ Flickr

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta și mai mult armata ucraineană în următorii ani în vederea unei victorii în actual război și pentru a descuraja viitoare atacuri, a evidențiat joi secretarul de stat american, Antony Blinken, anunță DPA, citat de Agerpres.

SUA sunt ”concentrate pe a ajuta Ucraina să-şi construiască capacitate de apărare şi descurajare pe termen mediu şi lung pentru ca atunci când agresiunea curentă se va încheia Ucraina să aibă capacitatea deplină să descurajeze, şi dacă va fi necesar, să se apere împotriva unei agresiuni viitoare”, a spus Blinken joi, după o reuniune informală a miniştrilor de externe ai NATO de la Oslo.

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru a ajuta această țară invadată de Rusia.

Citiți și: Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

În timp ce miniștrii de externe din NATO se întâlneau la Oslo, Parlamentul European adopta un proiect de lege pentru creșterea producției europene de muniții și rachete.

Legea privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) urmărește să accelereze livrarea de muniții și rachete în Ucraina și să ajute statele membre să își refacă arsenalele.

Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări în valoare de 500 de milioane de euro, ASAP urmărește să sporească capacitatea de producție a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniție sol-sol și muniție de artilerie, rachete și componente ale acestora.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia și va monitoriza în permanență disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora și a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabilește mecanisme, principii și norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util și durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA9 hours ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Civic German la Düsseldorf: Românii sunt pro-europeni convinși. Aderarea la Schengen ar fi un semnal important pe fondul creșterii euroscepticismului în Europa

INTERNAȚIONAL14 hours ago

România, reprezentată de Bogdan Aurescu la ceremonia de învestire a lui Erdogan: Suntem parteneri strategici și aliați apropiați în NATO

MAREA BRITANIE14 hours ago

Regele Charles al III-lea a mărturisit ce-l leagă de România: Am fost mișcat profund de suferințele românilor după al Doilea Război Mondial. Am vrut să amintesc lumii că România este o țară specială

MAREA BRITANIE15 hours ago

AFP: Transilvania este “onorată” să îl primească regele “său” Charles al III-lea, care a ales România pentru prima sa călătorie în străinătate după încoronare

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

MAREA BRITANIE1 day ago

Klaus Iohannis l-a primit pe regele Charles al III-lea, “un mare prieten al României”, la Palatul Cotroceni: Datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și tradițiilor românești a trecut granițele

U.E.1 day ago

Annalena Baerbock consideră că războiul rus din Ucraina a reprezentat un punct de cotitură pentru securitatea din regiunea Mării Baltice: Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor

NATO1 day ago

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE a sprijinit România cu 3 miliarde de euro prin instrumentul SURE pentru a proteja locurile de muncă și lucrătorii de impactul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Bruxelles-ul propune modernizarea normelor UE privind siguranța și durabilitatea maritimă și prevenirea poluării apelor de către nave

MAREA BRITANIE1 day ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO2 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA2 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending