ROMÂNIA
Marcel Boloș: După Comisia Europeană, ne atrage atenția și FMI că trebuie să reducem deficitul bugetar. Riscăm să pierdem 75 de miliarde euro și să închidem toate proiectele de investiții
Published
1 year agoon
By
Teodora Ion
Ministrul Finanțelor Marcel Boloș semnalează că instituțiile europene și financiare internaționale, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, reclamă nevoia sustenabilității fiscal-bugetare pentru a nu pierde fondurile europene și pentru a duce mai departe proiectele de dezvoltare.
”Vine Comisia Europeană și spune: << Aveți grijă cu deficitul bugetar, dacă nu faceți ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteți în pericol să vă suspendăm fondurile europene, toate, și din Politica de coeziune și din PNRR>>. Mai pe românește: <<v-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund>>. Miza? Riscul să pierdem 75 de miliarde euro și să închidem toate proiectele de investiții, care ar rămâne fără sursă de finanțare: adică toate proiectele din bani europeni ce înseamnă drumuri noi, spitale noi, școli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau rețele de apă-canalizare s-ar opri”, a semnalat Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a anunțat că ieri a primit vizita Fondului Monetar Internațional, veniți în delegația anuală pentru examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional.
”Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme și politici economice responsabile, dar au subliniat: <<Aveți nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetară. Aveți nevoie să reduceți deficitul bugetar și să luați măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii>>. În tot acest timp, țările UE care <<donează>> pentru noi privesc cum dăm din umeri. Așa am ajuns să vorbim despre nevoia unui pachet de măsuri fiscal-bugetare asumat de coaliția de guvernare, care ține agenda publică deja de prea mult timp. Un efort necesar și un efort care nu se poate opri aici”, consideră ministrul Finanțelor.
În viziunea sa, aceste măsuri vor aduce ”beneficiile unui stat mai disciplinat și mai corect, care îi protejează pe cei care fac investiții”.
”Pentru că va însemna cheltuieli publice mai înțelept făcute și cu resursa umană corect dimensionată, dar și un cadru fiscal mai predictibil pentru mediul de afaceri și mai onest pentru români”, conchide Marcel Boloș.
Ministerul Finanțelor a publicat săptămâna trecută Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Documentul introduce, de asemenea, un impozit suplimentar pentru bănci, care va fi calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
În egală măsură, se diminuează de aproape opt ori pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor, de la 500.000 de euro la 60.000 de euro. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate.
Așadar, impozitul de 1% va fi achitat de microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc sau sunt egale cu 60.000 de euro și care nu desfășoară activități precum editare a jocurilor pe calculator sau a altor produse de software, facilităţi de cazare, restaurante etc.
De cealaltă parte, impozitul de 3% va viza microîntreprinderile care realizează venituri peste acest prag de 60.000 de euro sau desfășoară activități, principale sau secundare corespunzătoare anumitor coduri CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind 7 tehnologia informației, 5510 – Hoteluri şi alte facilități de cazare similare, 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice – numai pentru societățile profesionale cu personalitate juridică, constituite de avocați potrivit legii, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Facilitățile fiscale vor fi restrânse la un singur contract individual de muncă pentru cei care realizează venituri din activități de creare de programe pentru calculator sau din construcții.
Termenul pentru aplicarea acestor facilități a fost stabilit pentru 31 decembrie 2028, la fel ca în cazul celor care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură şi în industria alimentară.
Mai mult, se introduce un plafon pentru scutirea de la plata impozitului pe venit, și anume venitul brut lunar nu trebuie să depășească 10.000 de lei. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
Proiectul prevede și un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare după cum urmează:
a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se calculează după cum urmează:
a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE
Marcel Boloș: Prin proiectul strategic „Dr. LASER”, România face un salt esențial în cercetarea medicală de elită privind diagnosticarea și tratamentul cancerului
UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică
România și R. Moldova vor semna o declarație prin care funcționarii MIPE îi vor ajuta pe omologii moldoveni să se specializeze în accesarea fondurilor europene
ROMÂNIA
ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)
Published
2 hours agoon
March 23, 2025
ICI București a fost prezent la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU), desfășurată pe 20 martie 2025 și organizată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Evenimentul a reunit specialiști din domeniul resurselor umane și IT din administrația publică centrală, marcând un pas important în digitalizarea proceselor de management al resurselor umane.
În cadrul conferinței, s-au discutat beneficiile platformei SIMRU și impactul său asupra eficientizării activităților de resurse umane din sectorul public. Acest sistem digital integrat are rolul de a standardiza și automatiza procese esențiale, precum administrarea personalului, managementul organizațional, pontajul, cererile de concediu, evidența formării profesionale și raportarea.
Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a explora perspectivele de extindere ale platformei, inclusiv posibilitatea integrării unui modul de servicii financiare pentru gestionarea prezenței și a drepturilor salariale în administrația publică centrală.
Reprezentanții ICI București au subliniat importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale, evidențiind contribuția cercetării și dezvoltării în optimizarea fluxurilor administrative. Participarea institutului la acest eveniment reflectă angajamentul instituției de a sprijini transformarea digitală a administrației publice din România. Prin expertiza sa în cercetare și inovare,
SIMRU este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Jalonul 177, fiind parte a investiției „Transformarea digitală în managementul funcției publice”. Această inițiativă face parte din Componenta 14 – Buna Guvernanță, având obiectivul de a reduce birocrația și de a îmbunătăți serviciile publice printr-o funcție publică modernizată și profesionistă.
ROMÂNIA
Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația
Published
21 hours agoon
March 22, 2025
Vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, la Suceava, că autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile necesare în cadrul dosarului Visa Waiver. Acesta a subliniat că amânarea aderării României la program nu are legătură cu deficiențe ale părții române, ci cu o decizie a Statelor Unite de a-și reevalua politicile privind migrația, transmite Agerpres.
„În ceea ce privește Visa Waiver, autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile. Din ceea ce am înțeles noi, acolo este vorba, în Statele Unite, de o evaluare a tuturor programelor care sunt contingente subiectului migrație. Nu este o chestiune legată de România sau de Visa Waiver”, a explicat Predoiu.
Citiți și
Declarațiile vicepremierului au fost făcute după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a respins, vineri, acuzațiile senatorului Petrișor Peiu, potrivit cărora autoritățile române nu ar fi respectat cerințele tehnice necesare aderării la program.
„Ceea ce este periculos și incorect comunicat public ieri de către un parlamentar iresponsabil este informația că autoritățile române nu ar fi în linie sau în regulă cu probleme tehnice asociate acestui dosar. Dacă nu am fi fost în regulă, nu am fi fost acceptați în program”, a declarat Predoiu.
Într-un comunicat oficial, MAI a calificat afirmațiile senatorului drept „nefondate” și „alarmiste”, subliniind că România a făcut progrese majore în combaterea criminalității organizate, inclusiv prin cooperare internațională.
Ministerul a precizat că, în 2024, Poliția Română a destructurat 116 grupuri infracționale organizate, în colaborare cu parteneri interni și internaționali, demonstrând astfel angajamentul său în consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
„Declarațiile senatorului Petrișor Peiu sunt nefondate, în flagrantă contradicție cu realitatea, alarmiste și riscă să prejudicieze eforturile României în consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, a transmis MAI.
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru a transmis în luna ianuarie 2025 că România a fost acceptată în Visa Waiver și că „românii au fost așezați pe primul loc”. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize.
Autoritățile române își mențin angajamentul de a continua colaborarea cu SUA pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la programul Visa Waiver, un obiectiv esențial pentru facilitarea călătoriilor românilor în Statele Unite.
ROMÂNIA
Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024
Published
22 hours agoon
March 22, 2025
România s-a situat în top 5 țări europene cu cele mai multe investigații deschise de Parchetul European (EPPO) în 2024, alături de Italia, Germania, Bulgaria și Grecia, potrivit datelor publicate în raportul anual de activitate al organismului.
În total, EPPO a avut 2.666 de investigații active la nivel european, cu un prejudiciu estimat de peste 24,8 miliarde de euro. Cele mai mari pagube investigate s-au înregistrat în Italia (3,48 miliarde de euro), Germania (2,74 miliarde de euro) și România (2,3 miliarde de euro).
Fraudele din România sub lupa EPPO
România a avut 251 de cazuri active la sfârșitul anului 2024, dintre care 12 au vizat fraude cu TVA, iar restul au fost legate de deturnarea fondurilor europene și corupție. În total, procurorii EPPO au investigat 380 de infracțiuni financiare cu implicarea autorităților române.
În ceea ce privește măsurile judiciare, procurorii EPPO din România au obținut ordine de înghețare a activelor în valoare de 45,17 milioane de euro și au confiscat active de 11 milioane de euro. De asemenea, 7 condamnări definitive au fost pronunțate, iar 11 persoane au fost găsite vinovate de instanțe.
La nivel european, fraudele legate de TVA au reprezentat peste 53% din prejudiciul total investigat, iar EPPO a emis 205 rechizitorii în 2024, în creștere cu 47% față de 2023. În total, au fost înghețate active în valoare de 2,42 miliarde de euro.
Cele mai multe cazuri din România au vizat fraude din programele de dezvoltare regională și urbană (136 de cazuri), agricultură și dezvoltare rurală (67 de cazuri) și programele de ocupare a forței de muncă și coeziune socială (58 de cazuri).
Anchete internaționale cu implicarea României
EPPO a coordonat în 2024 mai multe investigații internaționale, unele dintre ele implicând și România. Un exemplu notabil este „Resilient Crime”, o operațiune în care autoritățile române au colaborat cu cele din Italia, Austria și Slovacia pentru destructurarea unei rețele de fraudă cu fonduri europene din programul NextGenerationEU.
Rolul Parchetului European (EPPO), condus de procurorul-șef european Laura Codruța Kövesi, este de a proteja interesele financiare ale UE prin intermediul dreptului penal. Acesta investighează fraudele care implică fonduri UE de peste 10 000 de euro și fraudele transfrontaliere în materie de TVA care implică prejudicii de peste 10 milioane de euro.
Independent de guvernele naționale, de Comisia Europeană și de alte instituții, organe, oficii și agenții ale UE, EPPO, împreună cu Curtea de Justiție a UE, reprezintă pilonul de justiție al UE. Acesta reprezintă și acționează în numele interesului public european.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA3 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL5 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- ROMÂNIA1 week ago
INCAS a operaționalizat o infrastructură de cercetare-dezvoltare-instruire, CAART, un centru modern dedicat studiilor avansate atmosferice și observării Pământului
- NATO1 week ago
Trump îi spune secretarului general NATO că SUA au nevoie de Groenlanda. Mark Rutte nu dorește implicarea NATO în această chestiune