Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Boloș: Implementarea e-Factura, un pas semnificativ către modernizarea sistemului financiar. Suntem hotărâți să depășim provocările tranziției împreună cu mediul de afaceri și contribuabilii

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relaţia business-to-business (B2B), Ministerul Finanțelor anunță că, în primele zile de funcționare, peste 5 milioane de facturi au fost expediate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 25 miliarde de lei.

„Faptul că numai în ultimele 24 ore aproximativ un milion de facturi au fost transmise prin intermediul acestui sistem arată, fără îndoială, dovada concretă a funcționării sale. Sigur că implementarea e-Factura este un pas semnificativ către modernizarea sistemului nostru financiar. Înțelegem că această tranziție generează anumite provocări, dar suntem hotărâți să le depășim împreună cu mediul de afaceri și contribuabilii. Trebuie să gândim constructiv: prin intermediul unor întâlniri tehnice săptămânale și a unei colaborări strânse cu reprezentanții platformelor de facturare, dorim să consolidăm un dialog eficient. Este nevoie să lucreze cu exemple concrete acolo unde reclamă diverse inadvertențe, pentru a îmbunătăți continuu sistemul e-Factura. În același timp, luăm măsuri rapide atunci când apar aspecte cum este încărcarea repetată a facturilor, astfel că vom introduce un mecanism prin care sistemul e-Factura va anula automat facturile încărcate în mod repetat. N-aș vrea să uităm că măsura aceasta a venit în contextul în care datele Comisiei Europene arată 9 miliarde de euro pierderi de TVA din banii românilor, din care 40% din achiziții comunitare”, a explicat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește identificarea unor posibile îmbunătățiri care să asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, experții instituției au invitat reprezentanții acestor companii să colaboreze pentru a optimiza soluțiile tehnice, astfel încât adaptarea la sistem să fie cât mai fluidă și eficientă. Orice noi inițiative menite să sprijine utilizatorii în folosirea acestui instrument sunt primite cu receptivitate de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Reamintim că decizia privind extinderea Sistemului național RO e-Factura la relația B2B a venit pentru a oferi condiții care să contribuie la creșterea gradului de colectare a impozitelor, taxelor și a TVA. Colectarea acestor date va permite autorităților fiscale să verifice coerența dintre TVA declarată și TVA datorată în timp util și în mod automat. O astfel de verificare automată va îmbunătăți semnificativ competențele analitice ale ANAF. În plus, introducerea facturării electronice obligatorii este un instrument pentru urmărirea în timp real a lanțurilor de fraudare în materie de TVA, permițând adoptarea de măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase.

Extinderea Sistemului național RO e-Factura la relația B2B și utilizarea informațiilor în vederea consolidării sustenabilității financiare a României sunt elaborate în acord cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Procesul de implementare e-Factura va fi realizat în două etape, astfel:

În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro e-Factura începând cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligația, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B pentru livrări de bunuri și prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Următoarele operațiuni sunt exceptate de la obligația utilizării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura:

  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;
  • livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
  • livrările intracomunitare de bunuri.

Facturarea electronică nu se aplică în situația prevăzută de art.6 din OUG nr.120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Furnizorii, persoane impozabile stabilite în România, pentru operațiunile efectuate în relația B2B, persoane impozabile stabilite în România pentru operațiunile efectuate în relația cu instituții publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, și persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art.319 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează.

În a doua etapă, începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Începând cu data de 1 iulie 2024, pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art.266 alin.(2), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepția facturilor care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.120/2021, cu modificările și completările ulterioare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

MEDIU

2024 a fost cel mai călduros an din toate timpurile. Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ (Copernicus Global Climate Report)

Published

on

Data source: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

Copernicus Global Climate Report, publicat ieri, 10 ianuarie, confirmă că anul 2024 a fost cel mai cald din toate timpurile, fiind pentru prima oară când s-a depășit temperatura medie anuală  aglobală de 1,5°C, informează un comunicat oficial al Comisiei Europene. 

Anul trecut a fost, de asemenea, cel mai cald pentru toate regiunile continentale, inclusiv Europa, cu excepția Antarcticii și Australiei.

După cum se subliniază, de asemenea, în Raportul european privind starea climei din 2023 și în Evaluarea europeană a riscurilor climatice, continentul european s-a încălzit de două ori mai rapid decât media globală începând cu anii 1980, devenind astfel continentul cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ. Teritoriul european din zona arctică rămâne regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe Pământ, iar schimbările în circulația atmosferică favorizează valuri de căldură estivale mai frecvente. De asemenea, ghețarii se topesc și se produc schimbări în structura precipitațiilor.

Frecvența și gravitatea generală a fenomenelor meteorologice extreme sunt în creștere. Temperaturile la suprafața mării au rămas excepțional de ridicate, perioada iulie – decembrie 2024 fiind a doua cea mai caldă înregistrată pentru această perioadă a anului, după 2023.

UE s-a angajat să sprijine acțiunile globale privind clima și să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. UE a convenit asupra unor obiective și a unei legislații pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, iar Comisia a recomandat deja un obiectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% pentru 2040. În aprilie 2024, Comisia a publicat o comunicare privind modul de pregătire eficientă a UE pentru riscurile climatice și de creștere a rezilienței la schimbările climatice.

Copernicus, ochii Europei pe Pământ, este componenta de observare a Pământului a programului spațial al Uniunii Europene. Finanțat de UE, Copernicus este un instrument unic care privește planeta noastră și mediul său în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.

Continue Reading

SĂNĂTATE

Noul regulament HTA intră în vigoare. Pacienții statelor UE vor beneficia de un acces mai rapid la tratamente inovatoare

Published

on

© Calea Europeana - Zaim Diana

Regulamentul privind Evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA) va intra în vigoare duminică, 12 ianuarie. Acest regulament le va asigura pacienților statelor Uniunii Europene accesul la cel mai bun tratament disponibil pe piață, analizând în același timp costurile pentru pacient și impactul asupra organizării sistemelor de sănătate în administrarea tratamentului. 

Health Technology Assessment (HTA), așa-numita Evaluare a Tehnologiilor Medicale (ETM), reprezintă un proces complex ce măsoară valoarea adăugată a unei noi tehnologii medicale în comparație cu tehnologiile existente. HTA poate fi un instrument extrem de important pentru pacienții români în ceea ce privește accesul la noile medicamente, România fiind printre țările UE care le oferă gratuit pacienților cele mai puține medicamente inovatoare.

Noul regulamentva ajuta autoritățile naționale să ia decizii mai rapide și mai informate privind stabilirea prețurilor și rambursarea tehnologiilor medicale și va simplifica procedura pentru dezvoltatorii de tehnologii medicale. HTA va contribui la un acces mai rapid și mai larg la produse inovatoare noi și mai eficiente pentru pacienți.

Normele se vor aplica întreprinderilor care solicită autorizații de introducere pe piață pentru produsele lor prin introducerea unui cadru UE nou și permanent pentru evaluarea tehnologiilor medicale, inclusiv prin:

  • introducerea unui dosar unic de prezentare la nivelul UE pentru evaluările clinice comune, pentru a asigura punerea în comun a resurselor la nivelul UE și consolidarea calității științifice a HTA în întreaga UE, evitând în același timp duplicarea evaluărilor la nivel național.
  • stabilirea unor proceduri mai rapide care să impună ca evaluările clinice comune să fie finalizate în termen de 30 de zile de la autorizarea medicamentului;
  • consultarea sistematică a pacienților și a clinicienilor în timpul pregătirii evaluărilor, precum și implicarea și consultarea părților interesate de HTA.

Potrivit experților de la nivel național și european, România nu poate recupera decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare fără o reformă la nivelul autorităților din domeniul sănătății – Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate -, fără un buget semnificativ dedicat sănătății și fără o decizie și o prioritizare a politicului privind formarea experților și specialiștilor în sănătate, care să poată implementa corect noile regulamente europene în legislația națională.

   Citiți și:

Într-o primă etapă, începând cu 12 ianuarie, aceste noi norme se vor aplica cererilor de autorizație de introducere pe piață pentru un nou medicament împotriva cancerului sau un medicament pentru terapie avansată (ATMP). Normele vor fi extinse la medicamentele orfane în ianuarie 2028, iar din 2030 vor acoperi toate medicamentele noi. Dispozitivele medicale selectate cu risc ridicat vor fi, de asemenea, evaluate începând cu 2026.

Noul cadru al UE înlocuiește cooperarea de lungă durată între statele membre, finanțată de UE și bazată pe proiecte, privind evaluarea tehnologiilor medicale, respectând în același timp pe deplin responsabilitatea statelor membre pentru gestionarea serviciilor lor de sănătate, în funcție de contextul lor național.


Comisia Europeană a adoptat propunerea sa de regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale la 31 ianuarie 2018. Adoptat în decembrie 2021, regulamentul, un rezultat-cheie al strategiei farmaceutice a UE, a intrat în vigoare în ianuarie 2022. Acesta se aplică de la 12 ianuarie 2025. Pe parcursul acestei perioade de tranziție de trei ani, Comisia și statele membre s-au pregătit prin instituirea structurii de guvernanță necesare și au elaborat documente pregătitoare pentru a sprijini o aplicare eficientă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadoarea SUA: Accederea României în Visa Waiver, un moment istoric. Îmi doresc ca România să se califice la Campionatul Mondial de fotbal din SUA

Published

on

© Guvernul României

Accederea României în Programul Visa Waiver reprezintă un moment istoric, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec.

“Îmi face mare plăcere să vă anunț că astăzi, la Washington, secretarul pentru Securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de-a 43-a țară care accede în Programul Visa Waiver al Statelor Unite. Acesta este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă dintre cele două Guverne”, a afirmat Kavalec, la evenimentul de oficiere a deciziei autorităților americane privind includerea țării noastre în Visa Waiver.

Kathleen Kavalec a evidențiat Parteneriatul strategic România – SUA, arătând că acesta este bazat pe valori democratice comune, legături economice, culturale și de cooperare în domeniul securității și apărării.

“Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economie și cultură, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții. (…) După implementare, majoritatea călătorilor români care vizitează Statele Unite, în scop de afaceri sau turistic, nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze personal pentru a obține o viză fizică la o ambasadă sau la un consulat al SUA. În schimb, aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, de obicei în mai puțin de trei zile. Acest lucru va economisi timp și bani pentru românii care călătoresc în SUA și va reduce barierele pentru companiile românești care doresc să se asocieze cu companiile americane”, a transmis ambasadoarea.

 

Ea a adăugat că românii pot profita acum mai ușor de oferte de călătorie last minute în SUA de sărbători, pentru concerte, spectacole și evenimente sportive. Acest program va facilita, de asemenea, călătoriile pentru celebrări importante alături de rude sau prieteni, a menționat Kavalec.

“SUA au susținut cu tărie intrarea României în Schengen. Felicitări României pentru această realizare importantă care contribuie, de asemenea, la facilitarea călătoriilor, inclusiv ale americanilor care intră din România. (…) Îmi doresc ca echipa națională de fotbal a României să se califice la Campionatul Mondial din 2026 găzduit și pe teritoriul Statelor Unite. Știu că Hagi și mulți alți români iubitori de fotbal vor dori să fie acolo pentru a a-i susține pe tricolori și sper că mai mulți dintre voi vor putea călători la Los Angeles pentru a încuraja România la Jocurile Olimpice din 2028”, a mai spus ambasadoarea SUA.

Citiți și SUA anunță: România a intrat oficial în Visa Waiver. Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând cu 31 martie 2025

Ambasadoarea a mulțumit, de asemenea, presei pentru mediatizarea campaniei pentru accederea României în Programul Visa Waiver.

“Vreau, de asemenea, să le mulțumesc prietenilor noștri din presa românească pentru că ne-au ajutat să mediatizăm campania noastră de a aduce România în Programul Visa Waiver. Succesul de astăzi nu ar fi fost posibil fără sprijinul tuturor colegilor mei de la Ambasada Statelor Unite, care sunt aici, astăzi, cu noi”, a mai transmis Kavalec.

Kathleen Kavalec a mulțumit, totodată, celor care și-au exprimat sprijinul în urma incendiilor tragice care au loc în prezent în SUA. “Înseamnă mult să vedem că prietenii ne sunt alături din aceste momente dificile”, a completat ea.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA9 minutes ago

Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani

INTERNAȚIONAL21 minutes ago

Trump urmează să stabilească, în „lunile următoare”, relații care să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA

U.E.23 minutes ago

Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei

MAREA BRITANIE2 hours ago

Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare

EDITORIALE2 hours ago

Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA

INTERNAȚIONAL6 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

U.E.3 weeks ago

După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți

Trending