Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Boloș, vești bune de la Bruxelles: Aprobarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 intră în linie dreaptă pentru investiții europene de 30,45 mld. de euro

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloș, a anunțat, joi seara, o serie de rezultate pozitive pentru România, în urma vizitei sale de lucru la Bruxelles, în timpul căreia a discutat cu reprezentanți ai Comisiei Europene, printre care comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit.

„Aduc din nou mulțumiri domnilor Comisari Elisa Ferreira și Nicolas Schmit pentru discuțiile constructive pe care le-am avut împreună cu echipele noastre! Dialogul transparent și deschiderea arătată pentru România înseamnă că problemele ridicate de către noi își găsesc soluții”, a afirmat ministrul.

Potrivit unei postări pe Facebook, Marcel Boloș a primit asigurări de la Comisia Europeană privind aprobarea „în cel mai scurt timp” a Acordului de Parteneriat aferent perioadei de programare 2021-2027, trimis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în data de 14 aprilie 2022. Acordul de Parteneriat presupune investiții din fonduri europene de 30,45 miliarde de euro în actuala perioadă de programare.

„România are nevoie de aprobarea rapidă a CE pentru a recupera întârzierile acumulate! Avem la dispoziție 30,45 mld euro din Politica de Coeziune, care se adaugă fondurilor aferente PNRR, pe care trebuie să îi investim eficient”, a declarat ministrul Marcel Boloș, după discuțiile cu comisarul european pentru politica regională, Elisa Ferreira.

În context, acesta a mai menționat că a analizat cu reprezentanții DGREGIO implementarea Programelor Operaționale (PO), propunând măsuri pentru creșterea absorbției în actuala perioadă de programare.

Documentul transmis pe 14 aprilie Comisiei stabilește viitoarele linii strategice de finanțare și complementaritatea dintre fondurile și programele specifice Politicii de Coeziune în perioada de programare 2021-2027, precum și posibilitățile de finanțare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare.

Astfel, în perioada următoare România va putea transmite progresiv Comisiei Europene și programele operaționale, în funcție de încheierea negocierilor informale cu Comisia pentru fiecare în parte. Valoarea totală a finanțării politicii de coeziune și politicii de pescuit pentru 2021-2027 se ridică la 31,5 miliarde euro.

De asemenea, Marcel Boloș a anunțat aprobarea de către Comisie a cadrului legal propus de MIPE pentru ajustarea prețurilor din contractele aferente proiectelor finanțate pe fonduri europene, care reprezintă „o injecție de minim 700 milioane de euro de care economia românească are nevoie pentru deblocarea șantierelor de construcții.

Potrivit ministrului, peste 7.000 de proiecte beneficiază de mecanismele stabilite prin OUG 64/2022, prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creșterea prețurilor.

„Estimăm ca măsura Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene să aibă un impact între 0,7-1,2 mld. euro care sprijină deblocarea proiectelor și, până la urmă, a economiei”, a precizat Marcel Boloș.

Mai departe, demnitarul a împărtășit și alte vești bune, materializate „în urma acestor întâlniri productive în care Comisia Europeană și-a arătat sprijinul față de România”.

 

Prima dintre ele se referă la aprobarea schemei de finanțare în valoare de 300 milioane de euro pentru granturi de capital de lucru în sectorul alimentar, pentru care echipa responsabilă de PO Competivitate derulează „toate diligențele necesare” pentru a o pune la dispoziția beneficiarilor.

În al doilea rând, a fost agreată și posibilitatea utilizării fondurilor aferente REACT-EU din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), cu referire la acordarea de sprijin pentru IMM-uri în domeniul investițiilor în eficiența energetică, cu scopul reducerii cheltuielilor cu utilitățile.

În cele din urmă, după discuțiile cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit,  care au vizat sprijiirea grupurilor vulnerabile în contextul crizelor legate de inflația crescută și creșterea prețurilor la utilități, Marcel Boloș a anunțat că „Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027 a primit răspuns pozitiv”.

„S-a convenit asupra alocării suplimentare în procesul de programare a sumei de 250 de milioane de euro în cadrul Priorității 9 aferente Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) pentru sprijinirea persoanelor defavorizate. De asemenea s-a agreat decontarea parțială a voucherelor sociale din fonduri europene pentru pensionari, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale și familiile cu doi copii în întreținere care au venituri nete lunare sub 600 lei, beneficiarii de ajutor social, persoanele fără adăpost, în cadrul programului „Sprijin pentru România”, prin intermediul POIDS 2021-2027”, a precizat ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Potrivit acestuia, în următoarea perioadă, echipele de la nivelul Comisiei Europene și MIPE vor colabora pentru definitivarea POIDS, precum și în vederea transmiterii oficiale a acestuia până la sfârșitul lunii mai.

În timpul vizitei de lucru la Bruxelles, Marcel Boloș a mai discutat aspecte tehnice pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu reprezentanții Comisiei, printre care s-au numărat Céline Gauer, șefa Grupului operativ pentru Redresare și Reziliență, și Declan Costello, director general adjunct în cadrul DG ECFIN – Directoratul General Afaceri Economice și Financiare.

Mai precis, discuțiile s-au axat pe mecanismul și calendarul pentru validarea de către MIPE și Comisia Europeană a apelurilor de proiecte competitive din PNRR care urmează să fie lansate în acest an. Din perspectiva investițiilor aprobate, cele 69 de apeluri de proiecte competitive din PNRR au o valoare totală de 13,462 miliarde euro, din care 57 au termen de lansare în acest an, mai exact până la finele lunii iunie.

De asemenea, ministrul investițiilor și proiectelor europene a discutat cu reprezentanții Comisiei despre calendarul și particularitățile transmiterii în perioada următoare a primei cereri de plată din PNRR, în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) și 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut. Marcel Boloș a dorit, astfel, să se asigure că nu vor exista „blocaje” în acest proces.


România poate beneficia de aproape 80 de miliarde de euro până la finalul acestui deceniu, care sunt distribuite astfel 29,2 miliarde din Mecanismul de Redresare și Reziliență (reprezentând 4,52% din acest instrument), 28,22 miliarde din fondurile de coeziune (reprezentând 7,52%), 19,34 miliarde din politica agricolă comună (reprezentând 5,58%) și 1,94 miliarde din Fondul pentru o Tranziție Justă (reprezentând 11,09%).

Din cele 29,1 miliarde de euro pe care le are la dispoziție prin PNRR, România a primit deja 3,7 miliarde, adică 1,8 miliarde de euro sub formă de granturi, în luna decembrie, și 1,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, în luna ianuarie.

Până la finele lunii mai, Guvernul trebuie să transmită Comisiei Europene prima cerere de plată din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde de € din care 2,037 miliarde de euro granturi. A doua cerere de plată, programată pentru luna octombrie a acestui an, este în valoare de peste 3 miliarde de euro, din care 2,147 miliarde de euro granturi.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Published

on

© Guvernul României

Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Guvernul României a transmis un mesaj prin care reafirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

„Acum 145 de ani, România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice. Sărbătorim și onorăm tot ceea ce am realizat împreună cu partenerul nostru strategic cheie”, se arată în mesajul transmis de Executivul de la București.

Guvernul subliniază că relația româno-americană a cunoscut o evoluție solidă în ultimele decenii, bazată pe valori și obiective strategice comune. În acest context, autoritățile române se declară pregătite să aprofundeze cooperarea în domenii esențiale pentru securitatea și prosperitatea ambelor națiuni: „Suntem pregătiți să intensificăm cooperarea în domeniul apărării și securității, proiectele economice și legăturile tot mai puternice între oameni”, precizează Guvernul României.

Citiți și: Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Tot astăzi, 14 iunie, președintele Nicușor Dan a transmis la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.


Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a a reprezentat un reper esențial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de cooperare în sprijinul eforturilor țării noastre de reformă în domeniile politic, economic, militar și administrativ.

Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C. 

Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.

Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul aniversării a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj în care subliniază importanța acestui moment pentru unitatea europeană și reafirmă angajamentul țării față de valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

„Astăzi se împlinesc 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen — o piatră de temelie a unității europene”, a transmis prim-ministru interimar, Cătălin Predoiu, într-un mesaj postat pe contul X.

În mesajul său, premierul a evidențiat principalele beneficii ale spațiului Schengen: libertatea de circulație, securitatea comună și impulsul dat economiei europene. Potrivit premierului, aeste elemente, definesc spiritul aniversar marcat prin inițiativa europeană #Schengen40: „Libertatea de circulație, securitatea comună și creșterea economică definesc #Schengen40”, a transmis liderul guvernului interimar.”

„România, care din 2024 participă oficial la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene”, a mai adăugat acesta.

La împlinirea a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, Consiliul a adoptat o declarație prin care își reafirmă angajamentul față de spațiul Schengen și evidențiază rolul esențial al acestuia în consolidarea cooperării și integrării europene.

„Ne-am reunit cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a semnării Acordului Schengen pentru a sublinia angajamentul nostru comun față de securitatea Europei, consolidarea rezilienței și pregătirea pentru provocările actuale. Ghidați de valorile noastre comune, ne angajăm să continuăm să investim în spațiul comun fără frontiere interne, asigurând o gestionare solidă a frontierelor noastre externe, o luptă mai eficientă împotriva migrației ilegale și un nivel ridicat de securitate internă. Suntem hotărâți să colaborăm și să promovăm încrederea reciprocă, astfel încât generațiile actuale și viitoare de europeni să poată continua să se bucure de beneficiile spațiului Schengen”, a transmis Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al internelor și administrației.

   Citiți și: 1 ianuarie 2025: La majoratul aderării la UE, România completează integrarea în UE prin aderarea deplină la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre

Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Continue Reading

ROMÂNIA

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Published

on

Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.

“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.

Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL27 minutes ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA41 minutes ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA59 minutes ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G71 day ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE1 day ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending