Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, o finanțare de 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru finalizarea marilor șantiere de autostrăzi, a lucrărilor de modernizare a principalelor magistrale feroviare și a construcției magistralei de metrou spre Otopeni (M6), informează Agerpres.

”Continuarea marilor investiţii publice în infrastructură este prioritatea pe care o urmărim până la finalul mandatului. Aprobăm azi un memorandum pentru o finanţare de 5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Banca Europeană de investiții este un partener cheie și strategic pentru România, declara la începutul lunii martie prim-ministrul Marcel Ciolacu cu ocazia unei întâlniri cu noua președintă a instituției financiare, Nadia Calviño.

Mărturie a acestui fapt stă anunțul recent făcut de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

”Vă anunț că am semnat două contracte importante de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI), esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 milioane euro, pentru:  modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad; electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea- Episcopia Bihor. Sunt proiecte realizare din fonduri europene prin PNRR, pentru care trebuie să acoperim partea de cofinanțare”, dezvăluia zilele trecute Boloș.

Pentru proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord) România primește de la BEI o finanțare de 300 milioane euro.

Cât privește proiectul de modernizare a liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, contractul de finanțare cu BEI este în valoare tot de 300 milioane euro.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi

Published

on

© European Commission/ Twitter

Președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) a anunțat un pachet de finanțare în valoare de 3 miliarde EUR pentru agricultură, silvicultură și pescuit în întreaga Europă, precum și măsuri de consolidare a asigurărilor agricole. Împrumuturile Grupului BEI vor fi însoțite de alte instituții financiare participante, deblocând investiții pe termen lung în valoare de aproape 8,4 miliarde EUR pentru sectorul bioeconomiei. 

Potrivit unui comunicat de presă, sprijinul marchează cea mai mare inițiativă de finanțare sprijinită de BEI pentru agricultura europeană și va fi direcționat către întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), precum și către întreprinderile cu capitalizare medie. Acesta va fi distribuit în următorii trei ani, primele împrumuturi urmând să fie semnate în prima jumătate a anului 2025.

O parte din împrumuturi vor fi alocate tinerilor sau noilor fermieri, deoarece aceștia întâmpină, în general, mai multe dificultăți în obținerea finanțării bancare tradiționale. Sprijinul va viza, de asemenea, femeile fermier pentru a depăși un dezechilibru de gen în agricultură, precum și investițiile verzi pentru a ajuta fermierii să facă din tranziția verde un succes, în sprijinul obiectivelor de durabilitate ale Uniunii Europene.

Noua finanțare urmărește să stimuleze investițiile într-o serie de activități, inclusiv sănătatea solului, instrumentele digitale, gestionarea apei și reziliența la schimbările climatice. Acesta este, de asemenea, destinat să consolideze formarea în domeniul practicilor agricole durabile și achiziționarea de terenuri de către tinerii fermieri sau de către noii fermieri, contribuind la creșterea ponderii de 12 % a fermierilor europeni cu vârsta sub 40 de ani și a ponderii de 31,6 % a femeilor.

Pentru a asigura condiții favorabile de creditare, pachetul permite ca finanțarea să fie completată de subvenții la dobândă sau de subvenții de capital în cadrul bugetului UE și al bugetelor naționale. Instituțiile financiare participante vor beneficia, de asemenea, de sprijin consultativ suplimentar din partea programului „Green Gateway” și de un verificator consolidat al eligibilității verzi – o metodă online de evaluare a eligibilității și a impactului asupra climei al proiectelor de investiții verzi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs în cadrul Zilelor Europene Agroalimentare, prilej cu care a anunțat noi modificări legislative care să vină în ajutorul fermierilor, dar și noi măsuri pentru a atrage tineri să muncească sau să își deschidă afaceri în sectorul agricol, inclusiv  sprijinul BEI în valoare de 3 miliarde de euro în sectorul agroalimentar.

Ca parte a sprijinului său sporit pentru bioeconomie, Grupul BEI explorează modalități de îmbunătățire a asigurării agricole împotriva incidentelor meteorologice extreme mai frecvente, inclusiv a inundațiilor și a secetei. BEI va colabora cu Comisia Europeană, cu sectorul asigurărilor și cu alte părți interesate pentru a examina opțiunile de consolidare a sprijinului la nivelul UE pentru sistemele de asigurări actuale, împreună cu măsuri paneuropene de accelerare a investițiilor în adaptarea la schimbările climatice sau de asigurare a unei mai mari lichidități și a unei mai mari acoperiri a riscului de credit pentru întreprinderile afectate de dezastre climatice.

Noile inițiative fac parte dintr-un plan de acțiune al Grupului BEI în contextul unui „dialog strategic privind viitorul agriculturii UE”, lansat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ianuarie 2024. Dialogul este un nou forum care urmărește să dezvolte o înțelegere comună și să contureze o viziune comună pentru viitorul sistem agricol și alimentar al UE.

Grupul BEI va colabora îndeaproape cu Comisia Europeană pentru a pune în aplicare planul în vederea maximizării surselor de investiții publice, mobilizând și reducând în același timp riscurile legate de capitalul privat din sectorul agricol.

Planul de acțiune al Grupului BEI include, de asemenea:

  • Un program de împrumut de risc, care va oferi împrumuturi întreprinderilor inovatoare de-a lungul lanțului valoric agricol care lucrează, de exemplu, la noi tehnologii, la dezvoltarea plăților pentru servicii ecosistemice sau la tehnologii durabile pentru biocombustibili și biomateriale.
  • Scheme de garantare care ar putea mobiliza Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și/sau resursele naționale în cadrul planurilor strategice ale politicii agricole comune
  • Un program de investiții în societăți necotate pentru a sprijini administratorii de fonduri europene care vizează tehnologiile și soluțiile inovatoare europene pentru viitorul produselor alimentare (agritech, foodtech) și pentru a atrage investitori privați în acest sector.
  • Un domeniu de aplicare extins al împrumuturilor directe acordate contrapărților mijlocii și mari pentru a include nu numai cooperativele, ci și alte organizații sau entități ale fermierilor, cum ar fi comunitățile de irigații, asociațiile pentru întreținerea barajelor și digurilor sau întreținerea pădurilor.
  • Sprijin sporit pentru infrastructura din zonele rurale, cum ar fi rețelele rutiere, educația și gestionarea apei în agricultură.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Ministrul Marcel Boloș a semnat două contracte de finanțare cu BEI, esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 de milioane de euro

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministru interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a semnat două contracte importante de finanțare cu Banca Europeană de Investiții, esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 de milioane de euro.

Fondurile sunt pentru:

  • modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad;
  • electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea- Episcopia Bihor.

”Responsabilitatea înseamnă să înțelegem că dezvoltarea țării este un proces continuu și că, indiferent de context, trebuie să punem mereu pe primul loc nevoile și viitorul oamenilor. Vă anunț că am semnat două contracte importante de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI), esențiale pentru sectorul transporturilor, în valoare de 600 milioane euro, pentru:  modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad; electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea- Episcopia Bihor. Sunt proiecte realizare din fonduri europene prin #PNRR, pentru care trebuie să acoperim partea de cofinanțare”, a subliniat Boloș.

El a explicat că pentru proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (cel mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii feroviare din regiunea de Nord) România primește de la BEI o finanțare de 300 milioane euro.

”Vorbim despre un proiect ce are o valoare totală de 1,97 miliarde de euro pentru 166 km. După această investiție, viteza maximă cu care vor circula trenurile se va dubla, astfel că distanța între Cluj Napoca și frontieră va putea fi parcursă în aproximativ 2 ore”, a detaliat ministrul.

Referindu-se la proiectul de modernizare a liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, contractul de finanțare cu BEI este în valoare tot de 300 milioane euro.

”Valoarea totală a proiectului este de 1,75 miliarde de euro care înseamnă modernizarea a 162 km cale ferată ca linie dublă, electrificată. Investițiile în modernizarea infrastructurii feroviare nu se opresc la reducerea timpilor de călătorie. Ele generează o serie de beneficii tangibile pentru economie, pentru că reduc costurile de transport și fac legătura între regiunile României și piețele europene mai rapidă și eficientă, fapt ce atrage investitori și sprijină afacerile locale”, a conchis Marcel Boloș.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Banca Europeană de Investiții acordă 14,5 milioane de euro pentru a sprijini proiecte municipale în două orașe din Ucraina, devastate de război

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

În cele 1000 de zile de la invazia Rusiei, Ucraina a primit un sprijin constant din partea Uniunii Europene și a Băncii Europeane de Investiții (BEI). Lucrând în parteneriat strâns cu Comisia Europeană, BEI joacă un rol-cheie în redresarea Ucrainei prin inițiativele sale specifice. Astfel, BEI a anunțat că furnizează încă 14,5 milioane EUR în fonduri garantate de UE pentru a consolida infrastructura municipală critică, potrivit unui comunicat de presă

Din această finanțare, 7,8 milioane EUR sunt dedicate reabilitării și modernizării instalațiilor de alimentare cu apă și de colectare și tratare a apelor uzate din orașul Mykolaiv. Acest proiect va permite realizarea unor progrese considerabile în vederea îndeplinirii standardelor naționale și ale UE privind evacuarea apelor reziduale, va consolida durabilitatea și reziliența pe termen lung și va aborda problema penuriei de apă cauzată de bombardamentele rusești care au afectat grav infrastructura de alimentare cu apă a orașului Mykolaiv. Acest lucru face ca proiectul să fie deosebit de important pentru redresarea orașului.

Restul de 6,7 milioane EUR a fost alocat orașului Dnipro în cadrul Programului de infrastructură municipală din Ucraina (UMIP) al BEI, obiectivul fiind modernizarea iluminatului stradal prin înlocuirea lămpilor învechite cu sisteme LED eficiente din punct de vedere energetic. Această modernizare va reduce consumul de energie, costurile operaționale și de întreținere și va spori siguranța prin îmbunătățirea vizibilității și securității atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi.

„Agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei cauzează condiții inumane pentru poporul ucrainean, cum ar fi distrugerea infrastructurii și lipsa apei. Finanțarea BEI de astăzi pentru proiectele municipale din Mykolaiv și Dnipro, garantată de UE, va oferi sprijinul atât de necesar pentru redresarea orașelor, făcându-le mai sigure și mai rezistente. În această săptămână, când războiul intră în cea de-a 1 000-a zi, BEI și Comisia rămân alături de Ucraina”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, și comisar desemnat pentru portofoliul economiei și productivității.

Amintim că Parlamentul European a organizat marți o sesiune plenară extraordinară cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, marcând 1000 de zile de la invazia totală a Rusiei.

În discursul său, președintele Zelenski a mulțumit UE pentru sprijinul său continuu și a declarat că Ucraina, întreaga Europă și partenerii noștri din America și din întreaga lume au reușit nu numai „să-l împiedice pe Putin să ia Ucraina”, ci și să apere libertatea tuturor națiunilor europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA2 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE2 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO4 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA4 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO5 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA9 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending