Connect with us

POLITICĂ

Marcel Ciolacu, discuții consultative cu reprezentanții mai multor ONG-uri: Vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, a avut discuții consultative, miercuri, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai mai multor organizații nonguvernamentale, în contextul noilor măsuri fiscal-bugetare avute în vedere de guvern și publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit legislației privind transparența decizională.

Principala temă de dialog a fost constituită de continuarea, în condiții optime, a parteneriatului dintre stat și societatea civilă în misiunea socială pe care o au, cu accent pe soluții în ceea ce privește sponsorizarea corectă și transparentă a asociațiilor și fundațiilor din partea entităților comerciale.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea reformelor în ceea ce privește buna administrare a banilor publici, necesare atât implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și menținerii unui calendar predictibil în ceea ce privește aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). A ținut, de asemenea, să precizeze că aceste reforme vor ține cont de interesul public servit de organizațiile nonguvernamentale în toate domeniile și că vor fi evitate situațiile în care activitatea societății civile să fie afectată de modificările fiscal-bugetare aflate în dezbatere publică la acest moment.

Prim-ministrul a reconfirmat deschiderea Guvernului spre dialog și a invitat organizațiile nonguvernamentale prezente la discuții să identifice soluții, în colaborare cu reprezentanți ai Executivului, astfel încât fondurile asociațiilor și fundațiilor provenite din sponsorizări să fie utilizate în beneficiul societății și să fie prevenite abuzurile.

La rândul lor, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale au salutat ideea, conturată în cadrul dialogului, de a fi introdusă obligația auditării financiare în cazul asociațiilor și fundațiilor, subliniind că abuzurile în ceea ce privește destinația fondurilor provenite din sponsorizări pot decredibiliza și activitatea ONG-urilor cu aport social confirmat. De asemenea, au mulțumit șefului Guvernului pentru disponibilitatea la dialog și au confirmat că vor ține legătura cu reprezentanții Executivului până la găsirea celor mai bune soluții la provocările din zona fondurilor din sponsorizări pentru organizațiile nonguvernamentale.

Reuniunea de astăzi a fost organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoiciu și a avut loc la solicitarea societății civile, reprezentată de Asociația Parcul Delta Văcărești, Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Valori în Educație, Dăruiește Viață, Federația Organizațiilor pentru Protecția Copilului, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația Principesa Margareta, Hospice Casa Speranței, Platforma Socială din România și Salvați Copiii.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au mai participat la discuții viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

POLITICĂ

Marcel Ciolacu anunță inaugurarea a două noi investiții americane: Discuțiile cu delegația Congresului au vizat noi investiții SUA în România

Published

on

© Guvernul României

Discuțiile cu membrii delegației Congresului american purtate, marți, la Palatul Victoria au vizat și posibilitatea unor noi investiții ale companiilor din SUA în țara noastră, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în ședința de guvern.

“Am discutat și despre noi investiții ale companiilor din Statele Unite în țara noastră. Avem două exemple chiar zilele acestea. Un fond american a preluat fabrica Kendrion din Sibiu, ce produce sisteme și componente electromecanice. Iar gigantul Wendy’s, al treilea lanț de fast-food din lume, își deschide prima unitate pe piața românească, imediat după Paște”, a precizat Marcel Ciolacu.

 

Statele Unite rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa, iar România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al SUA din regiunea Mării Negre, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, care a efectuat o vizită în România.

Premierul a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părții române cu Congresul american și de a oferi, totodată, o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite.

“Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat șeful Executivului.

În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, premierul a subliniat necesitatea unui parteneriat transatlantic robust.

“SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană“, a mai afirmat Ciolacu.

Citiți și Șeful delegației Congresului SUA aflată în vizită la București: România este foarte importantă pentru noi. Vrem să întărim relațiile și să le ducem la un alt nivel

Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române.

“În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a evidențiat Ciolacu.

O altă temă de interes în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver, conform comunicatului.

“România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Guvernului

Citiți și Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)

Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens.

“Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

Citiți și Bolojan, la întâlnirea cu Congresul SUA: Parteneriatul Strategic, un element cheie al securității naționale a României; România a învățat lecțiile din procesul electoral din 2024

De asemenea, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ciolacu a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare, precizează sursa citată.

Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (republican – Florida), Dina Titus (democrat – Nevada), Lloyd Doggett (democrat – Texas), Ted Lieu (democrat – California), Neal Dunn (republican – Florida), Ilhan Omar (democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (republican – Florida) și Andy Ogles (republican – Tennessee).

Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea. 

Continue Reading

POLITICĂ

Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, prezintă îmbunătățirile aduse Busolei pentru competitivitate pentru ca ”România să profite” din plin de inițiativa UE

Published

on

© Ovidiu Cîmpean/ Facebook

Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, raportor al acestei comisii pentru una dintre cele mai  importante inițiative ale UE din ultimii ani, Busola pentru Competitivitate, a propus ”îmbunătățiri clare pentru ca România să profite” din plin de această inițiativă majoră.

”Ce înseamnă asta? O viziune ambițioasă pentru ca Europa să devină mai inovatoare, mai verde, mai sigură și mai competitivă pe plan global. Iar România are un rol esențial în acest proces”, a subliniat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

El a prezentat îmbunătățirile aduse:

  • Fonduri dedicate pentru regiunile mai puțin dezvoltate
  • Sprijin direct și rapid pentru IMM-uri în tranziția verde și digitală;
  • Măsuri pentru securitate energetică și independență față de importuri;
  • Investiții în competențe și reconversie profesională;
  • Un singur portal digital pentru accesul la toate fondurile europene.

”Europa se transformă. România trebuie să fie parte activă din această transformare. România are șanse reale de dezvoltare și poate atrage mai multe investiții, poate crea locuri de muncă mai bine plătite și o economie mai rezilientă”, a arătat acesta.

În calitate de raportor, Ovidiu Cîmpean a propus cinci linii de direcție:

A. Consolidarea componentei de coeziune economică și socială

  • Includerea unor măsuri specifice pentru reducerea decalajelor de competitivitate între regiunile UE;
  • Instituirea unui mecanism de evaluare periodică a impactului măsurilor propuse asupra convergenței economice;
  • Alocarea de resurse dedicate pentru statele membre și regiunile cu un nivel mai scăzut de dezvoltare

B. Facilitarea tranziției pentru IMM-uri

  •  Dezvoltarea unui mecanism de sprijin financiar direct pentru IMM-uri în procesul de adaptare la noile cerințe de decarbonizare și digitalizare;
  • Crearea unui program ”IMM Transition Fast Track” pentru simplificarea accesului la fonduri europene;
  • Introducerea unor stimulente fiscale armonizate la nivel european pentru IMM-urile care investesc în tehnologii curate și digitale.

C. Consolidarea dimensiunii de securitate energetică

  • Includerea unor obiective clare privind reducerea dependenței energetice a UE față de furnizorii externi;
  • Accelerarea interconectărilor energetice în regiunile mai puțin integrate;
  • Dezvoltarea unor mecanisme comune de achiziție a energiei la nivel european pe termen lung.

D. Abordare mai ambițioasă privind formarea de competențe

  •  Instituirea unui program european de reconversie profesională în domenii strategice;
  •  Crearea unei platforme digitale europene pentru învățarea continuă;

E. Îmbunătățirea coordonării între fondurile europene

  • Armonizarea criteriilor de eligibilitate și a procedurilor de aplicare între diferitele instrumente financiare.

Ovidiu Cîmpean a lansat un apel la adresa Parlamentului României, care, în viziunea sa, trebuie să contribuie la:

  1. Susținerea activă a direcțiilor de acțiune propuse în Comunicarea Comisiei, în special în domeniile de interes strategic pentru România.
  2. Monitorizarea procesului de implementare a măsurilor propuse și evaluarea impactului acestora asupra economiei naționale.
  3. Identificarea oportunităților pentru România în contextul noilor inițiative europene, în special în domenii precum energia curată, economia circulară și digitalizarea.
  4. Facilitarea unui dialog structurat între autorități, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă pentru a asigura o implementare eficientă a măsurilor propuse.
  5. Dezvoltarea unei strategii naționale de competitivitate, aliniată cu Busola pentru competitivitate a UE, care să identifice sectoarele prioritare pentru România și măsurile necesare pentru creșterea competitivității acestora.
  6.  Inițierea unui mecanism de monitorizare parlamentară pentru implementarea măsurilor din Comunicare, prin rapoarte bianuale prezentate în Comisia pentru Afaceri Europene.

Comisia Europeană a prezentat Busola pentru competitivitate, prima inițiativă majoră a acestui mandat, care oferă un cadru strategic și clar pentru orientarea activității Comisiei.

Citiți și: “Este timpul să repornim motorul inovării din Europa”: Comisia von der Leyen a lansat Busola competitivității, axată pe inovare, decarbonizare, securitate, simplificare, piața unică, finanțare și competențe

Busola trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze pentru a deveni locul în care viitoarele tehnologii, servicii și produse curate sunt inventate, fabricate și introduse pe piață și, în același timp, primul continent care atinge neutralitatea climatică.

Continue Reading

POLITICĂ

Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial “România înainte”: România are nevoie de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate

Published

on

© Crin Antonescu/ Facebook

România are nevoie de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate, iar a fi președinte al României reprezintă o misiune, a afirmat, miercuri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, cu ocazia lansării programului său.

“Miza acestor zile de dezbatere publică a acestor alegeri, care durează de mult, nu e una obișnuită. Funcția de președinte al României, după apropiatele alegeri, nu va fi o simplă funcție, chiar dacă supremă în statul român, nu va fi o simplă demnitate, nu va fi un simplu, un uzual mandat prezidențial. În convingerea mea, funcția de președinte va fi o misiune pe care, atunci când ți-o asumi în fața concetățenilor tăi, presupune un examen complex, un examen greu, pentru că misiunea aceasta nu înseamnă nimic mai puțin decât aceea de a spune: “Da, sunt gata, sunt pregătit, îmi asum să fiu pentru următorii cinci ani liderul de care această națiune are nevoie”, a declarat Antonescu, citat de Agerpres.

 

Potrivit acestuia, România are nevoie de un “lider de națiune”.

“Orice om cu suficientă inteligență, modestie și ceva bun gust are ezitări în fața unei asemenea pretenții, dar adevărul-adevărat, necrutățor, simplu, direct este acesta: România are nevoie de mai multă vreme, de bună vreme, de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate”, a transmis Crin Antonescu.

Lansarea oficială a programului prezidențial al candidatului Alianței electorale “România Înainte”, Crin Antonescu, a avut loc, miercuri, la un centru de evenimente din Capitală, în prezența a peste o mie de participanți.

La eveniment au participat președintele interimar Ilie Bolojan, precum și președinții PSD, PNL și UDMR – Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu și Kelemen Hunor.

De asemenea, au venit membri ai cabinetului Ciolacu, reprezentanți ai celor trei partide și din partea sectoarelor Capitalei. 

Programul integral al candidatului Crin Antonescu poate fi consultat aici.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO8 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA8 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA1 day ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA1 day ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA1 day ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO1 day ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO1 day ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL1 day ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA5 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending