Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu, discuții cu un înalt oficial american despre sprijinul SUA în creșterea capacităților de stocare și transport prin porturile de la Galați și Constanța

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, joi, cu James O’Brien, coordonator al Biroului pentru aplicarea Sancţiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, despre climatul de securitate la Marea Neagră, în contextul recentelor atacuri ruseşti asupra unor obiective de infrastructură din Ucraina.

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Guvern, premierul a salutat adoptarea de către Administraţia SUA a Strategiei privind Marea Neagră şi a arătat deschiderea Executivului român de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategiei. 

“Partea română a exprimat, totodată, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA şi care se alătură deciziilor importante de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administraţia SUA, inclusiv în urma dialogului şi consultării apropiate cu România”, se mai arată în comunicat.

Cei doi oficiali au reafirmat sprijinul pentru securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esenţială pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către pieţele globale, după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu prelungi Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră şi a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creşterea capacităţilor de tranzit la punctele de frontieră, precizează comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea şi dezvoltarea capacităţilor de tranzit deja existente şi angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii şi al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creşterea capacităţilor de stocare şi export prin porturile de la Galaţi şi Constanţa.

Aflat în România, oficialul american a avut întrevederi și cu ministrul apărării Angel Tîlvăr și cu secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE, Iulian Fota, iar vineri acesta va participa la o reuniune de coordonare între România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană și Statele Unite privind exporturile de cereale ucrainene, întâlnire care va avea loc la Galați.

Întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de a trece în revistă cooperarea economică, precum şi schimburile comerciale bilaterale în creştere, dar şi investiţiile americane din România, adaugă comunicatul Executivului.

Au fost evidenţiate şi apreciate, de asemenea, eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit marți, la Palatul Elisabeta, de Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, potrivit Guvernului României.

Premierul a fost întâmpinat în faţa Palatului Elisabeta de MS Margareta şi de ASR Principele Radu, care l-au invitat la dejun.

Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, Custodele Coroanei şi prim-ministrul au purtat o amplă discuţie referitoare la acţiunea publică a Casei Regale în consolidarea societăţii româneşti şi a comunităţilor locale, în aprofundarea rolului ţării noastre în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi în susţinerea regală a integrării europene a Republicii Moldova. La întâlnire a participat și Principele Consort.

„Casa Regală este un reper al patriotismului și al dragostei de țară. Este de datoria noastră, a tuturor, să susținem aceste valori și să ne respectăm istoria. Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume”, a afirmat șeful Guvernului, după întrevedere. 

După dejun, premierul Marcel Ciolacu a fost invitat în Sala Regilor, unde a semnat în Cartea de Aur a Palatului Elisabeta. 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Published

on

© Ambasada României în Regatul Suediei

În perioada 28-30 septembrie, ambasadorul României în Regatul Suediei, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat o vizită de lucru la Göteborg,  unde a vizitat Biserica românească și s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești, a avut întrevederi cu oficialități locale (Guvernatorul Sten Tolgfors,  Președintele Regiunii Västra Götaland, Renée Bengtsson,  Primarul orașului Göteborg, Aslan Akbas,), cu oameni de afaceri (președintele Business Region Göteborg, Ulf Landin), precum și cu Președintele Corpului Consular din zona de Vest a Suediei, Robert Hörnqvist, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Totodată, a avut o întâlnire cu vice-Rectorul Universității din Göteborg, Malin Broberg și a participat la acțiuni (lansări de carte, seminarii, ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu 2023 scriitorului suedez Bengt Berg) organizate de ICR Stockholm la Târgul de Carte de la Göteborg, care este cea mai mare manifestare de acest gen din Scandinavia.

Pe parcursul tuturor discuțiilor, ambasadorul României:

    • S-a referit la contextul internațional complex (războiul ilegal, nejustificat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei), în care România și Suedia au abordări similare și sincrone în privința Ucrainei;
    • A precizat că în cadrul UE, Romania și Suedia sunt state like minded în multe dosare importante, cum ar fi energia nucleară, digitalizarea, procesul de extindere al UE și sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova;
    • A reiterat susținerea fermă a României pentru candidatura Suediei la NATO, exprimând speranța că Suedia se va integra curând în Alianță;
    • A prezentat stadiul foarte bun al relației bilaterale dintre România și Suedia, cu accent asupra reluării contactelor politico-diplomatice la cel mai înalt nivel (spre ex. vizita de lucru la Stockholm a Primului Ministru al României, din 30 martie a.c.) și dinamicii pozitive și în continuă creștere a schimburilor economice bilaterale. Notăm că la finele anului 2022, schimburile economice bilaterale au depășit 1.3 miliarde EUR, iar pe primele 6 luni ale anului curent, schimburile comerciale totale au fost de 775,86 milioane EUR, cu o creștere de 5,51% comparativ cu 2022. Balanța comercială s-a păstrat una excedentară, favorabilă părții române, fiind de 16,60 mil. euro. Exportul românesc este dominat de produse cu un nivel ridicat de prelucrare, cu valoare adăugată mare, ceea ce garantează o eficiență ridicată pentru firmele exportatoare. Atât la export, cât și la import, mărfurile din grupele mașini, aparate, echipamente și vehicule, aeronave și echipamente de transport, reprezintă peste 50% din total, ceea ce înseamnă că au asigurat un export de produse cu un grad superior de prelucrare și sunt rezultatul investițiilor suedeze în România, în producție.
    • S-a referit laudativ la comunitatea românească care este foarte bine integrată în societatea suedeză și contribuie în mod esențial la consolidarea relațiilor bilaterale și a celor de tipul people-to-people.
    • I-a invitat pe interlocutori să viziteze România, ale cărei bogății naturale și diversitate culturală sunt încă insuficient de bine cunoscute potențialilor turiști suedezi.

La întrevederea cu membrii comunității românești, ambasadorul român s-a referit în plus la procesele electorale care vor avea loc în anul 2024, precizând că Ambasada va conta, în continuare, pe sprijinul cetățenilor  români din zonă în organizarea cu succes a respectivelor scrutine. A precizat că Ambasada susține de principiu idea de înființare a unui Consulat General la Goteborg, precizând că pentru aceasta ar trebui parcurse unele etape birocratice importante, cum ar fi adoptarea unei legi specifice privind reprezentarea externă a României, modificarea schemei de personal extern a MAE, identificarea resurselor umane necesare și bugetarea efectivă a funcționării oficiului consular respectiv. Până atunci, Ambasada României la Stockholm are în vedere să continue practica organizării de Consulate itinerante în Suedia, așa cum a făcut-o cu succes, recent, la Sölvesborg și Goteborg, cunoscute fiind distanțele mari până la Stockholm și dificultățile de deplasare întâmpinate de unii cetățeni români (în special de persoanele cu copii mici). În final, E.S Daniel Ioniță i-a încurajat pe cetățenii români din Suedia să se asocieze în diverse forme de colaborare profesională sau culturală, promițând că va analiza cu atenție toate propunerile care vin din partea acestora.

Vizita a reprezentat un excelent prilej de promovare a României în zona de Vest a Suediei, care este poate printre cele mai dinamice și de interes din punct de vedere economic, iar în regiunea respectivă trăiesc mii de cetățeni români.

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”, a evidențiat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul evenimentului de marcare a introducerii acestei noi discipline la nivel național.

”Marcăm atât un act de educație, cât și un act de dreptate morală. Istoria evreilor se confundă cu istoria lumii și elevii noștri trebuie să aibă un acces neîngrădit încă din școală la această tematică. Este istoria supraviețuirii și a dezvoltării neîntrerupte a unui popor care nu poate lipsi din conștiința unui bun și educat cetățean al unei societăți democratice”, a spus Ciucă la începutul discursului său.

Acesta a explicat că prin această nouă disciplină, ”generațiile actuale și viitoare vor afla despre contribuția semnificativă a minorității evreiești la istoria românească, despre mari oameni de cultură și știință de origine evreiască, dar și despre complicatele și cumplitele realități trăite aici, în special în perioada celui de-al Doilea Război Mondial”.

”Elevii vor afla, de asemenea, că în trecutul țării noastre au fost și momente întunecate, generate de mișcări și grupuri politice cu impulsuri genocidare și antisemite iar minoritatea evreiască a fost dramatic zdruncinată prin crime în masă, deportări colective și discriminare fățișă”, a completat președintele Senatului.

Din punctul său de vedere, avem nevoie ”să înțelegem, să acceptăm, să promovăm și să garantăm nu doar drepturile și libertățile fundamentale ale fiecărui cetățean, ci și drepturile colective ale minorităților naționale” dacă vrem ”să devenim o societate incluzivă și puternică, bazată pe valorile democrației și ale pluralismului”.

Pentru a deveni o astfel de societate, avem nevoie de recunoașterea adevărului istoric și de asumarea acestuia. Educația ne ajută să îndeplinim ambele deziderate. Prezentând trecutul aşa cum a fost, mai ales cu umbrele sale, creăm anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranţei faţă de cei de alt neam sau de altă religie. Văd deci această disciplină şcolară, nou introdusă la nivel naţional, drept o disciplină civică, de importanţă reală în formarea unei atitudini sociale sănătoase și echilibrate. Această disciplină de studiu denotă, de fapt, că mesajul pluralist şi gradul de toleranţă din România de azi sunt o dovadă de maturitate democratică, de asumare a istoriei noastre, aşa cum a fost ea”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Acesta speră că ”Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti, cu diverse organisme publice şi ale societăţii civile, să facă tot ceea ce e tehnic necesar pentru ca predarea acestei discipline să se poată face la cele mai înalte standarde didactice”.

”Acesta e un nou test pentru capacitatea generală a României de a creşte calitatea actului educaţional, de a forma generaţii de elevi pregătiţi, care să poată gândi liber, lucid, nuanţat şi foarte important, tolerant”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA10 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN19 mins ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA1 hour ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi1 hour ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.2 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA10 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu6 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending