Connect with us

S&D

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Stefan Löfven, posibilul viitor președinte al PES: Și-a arătat susținerea pentru propunerea noastră de constituire a unui grup de lucru pe energie în cadrul PES

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut vineri o întâlnire la Berlin cu fostul premier al Suediei, Stefan Löfven, în cadrul căreia acesta din urmă și-a exprimat ”susținerea pentru propunerea PSD de constituire a unui grup de lucru pe energie în interiorul PES, unde să identificăm soluțiile aplicabile la nivel european pentru a ne putea proteja atât populațiile, cât și economia”.

”Am avut mai devreme o întâlnire excelentă cu unul dintre cei mai importanți lideri ai stângii europene, fost premier al Suediei, dl. Stefan Löfven, discuție în care a fost reafirmat sprijinul total al socialiștilor europeni pentru intrarea României în spațiul Schengen”, a precizat Ciolacu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta i-a transmis fostului premier suedez că ”PSD îi susține candidatura la președinția PES”.

”Suntem convinși că, astfel, stânga europeană își va reconfirma rolul de principal pilon al redresării și rezilienței Uniunii Europene în fața crizelor politico-economice pe care continentul este obligat să le depășească”, a mai adăugat președintele Partidului Social Democrat.

Marcel Ciolacu participă zilele acestea la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), găzduit de formațiunea politică a cancelarului german, Olaf Scholz, prilej cu care va fi ales noul preşedinte al formaţiunii paneuropene.

Citiți și:
Fostul premier suedez Stefan Löfven candidează pentru a-i succeda lui Serghei Stanishev la conducerea Partidului Socialiștilor Europeni

Delegaţii vor adopta şi o rezoluţie pentru susţinerea fermă a aderării României la spaţiul Schengen.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat la Săptămâna Societății Civile, un eveniment în care ”vocea cetățenilor se face auzită cu adevărat”, în cadrul căruia a evidențiat rolul ”societății civile” în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”.

”Societatea civilă este cheia pentru o Europă mai unită, mai democratică și mai rezilientă. Avem nevoie de oameni cu viziune, care să lupte pentru Europa și care să nu lase politica să se îndepărteze de oameni”, a subliniat eurodeputatul.

În acest sens, vicepreședintele Parlamentului European a reliefat necesitatea unui ”parteneriat real între instituții și societatea civilă”.

”Împreună putem combate extremismul, putem promova coeziunea și putem apăra valorile europene peste tot în Europa. Am reiterat angajamentul meu pentru un cadru european care să sprijine organizațiile societății civile, precum și demersurile realizate pentru a le oferi resursele și spațiul civic necesar pentru a-și face vocea auzită”, a arătat Victor Negrescu.

Eurodeputatul a subliniat importanța societății civile în ”promovarea intereselor, valorilor și nevoilor cetățenilor”.

”Societatea civilă nu este ceva abstract, nu este o construcție al cărei rol este de a face pe placul cuiva, ci reprezintă totalitatea organizațiilor, grupurilor și inițiativelor care acționează independent de stat și de mediul politic sau economic, cu scopul de a promova interesele, valorile și nevoile cetățenilor. Include asociații, fundații, sindicate, grupuri civice, mișcări sociale, organizații caritabile, asociații profesionale, platforme de tineret, grupuri religioase sau de mediu, inițiative cetățenești și chiar rețele de voluntariat. Unele promovează valorile tradiționale, altele progresiste”, a mai spus Negrescu.

În încheiere, vicepreședintele Parlamentului European a reiterat deschiderea sa de a colabora cu toți cei care ”aleg să se implice, să construiască și să apere cetățenii și democrația”.

”Europa are nevoie de o societate civilă puternică”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PES, Victor Negrescu, le propune liderilor UE cinci direcții esențiale în contextul ”actualelor provocări europene și globale”: Vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul UE

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Partidului Socialiștilor Europeni, Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, participă la reuniunea liderilor social-democrați europeni, organizată online în contextul summitului Consiliului European.

În acest context, Victor Negrescu a prezentat ”cinci direcții esențiale în ceea ce privește deciziile care trebuie luate de liderii europeni și poziționarea României”:

A. Consolidarea competitivității economice: ”România trebuie să susțină inițiativele europene care vizează simplificarea și reducerea poverii administrative, precum și consolidarea pieței energetice și a Uniunii Competențelor. Planul European pentru Competitivitate nu trebuie să ia din resursele politicii de coeziune și a celei agricole și trebuie să solicităm să sprijine sectoare cu potențial economic pentru România, precum sectorul digital și cel al inovației. Liderii din aceste domenii solicită menținerea cotei de 30% pentru transformarea digitală”, subliniază Victor Negrescu.

B. Negocierile de pace privind Ucraina: Eurodeputatul subliniază că ”este esențial ca România să își reafirme angajamentul pentru o pace durabilă și garanții de securitate pentru zona Mării Negre”.

Acesta sugerează că ”o propunere pe care România o poate face este implicarea activă a zonelor frontaliere în procesul de reconstrucție prin alocarea de fonduri dedicate”.

C. Întărirea capacităților de apărare ale UE: Victor Negrescu îndeamnă România ”să susțină implementarea Cărții Albe privind viitorul apărării europene, pentru a asigura o apărare comună eficientă și pentru a răspunde adecvat provocărilor de securitate actuale”.

Totodată, el reiterează ”propunerea ca statele frontaliere să beneficieze de fonduri suplimentare”.

D. Gestionarea eficientă a migrației și obiectivele globale: ”Este important ca România să participe activ la eforturile UE de îmbunătățire a politicilor de returnare și de gestionare a fluxurilor migratorii, precum și la acțiunile globale de interes pentru țara noastră, asigurându-se că aceste politici respectă drepturile fundamentale ale omului”, subliniază vicepreședintele PES.

E. Participarea la discuțiile privind viitorul cadru financiar multianual (CFM): Eurodeputatul încurajează România ”să se implice activ în dezbaterile privind următorul CFM și noile resurse proprii ale UE, pentru a se asigura că interesele sale naționale sunt protejate și că bugetul UE reflectă prioritățile actuale ale Uniunii”.

”Dezvoltarea României depinde de fondurile europene și trebuie să ne asigurăm că va continua să beneficieze de alocări consistente în viitorul CFM. Totodată, este evident că avem nevoie de un buget european mai mare, dar noile resurse nu trebuie să reprezinte o povară pentru bugetele naționale”, explică Victor Negrescu importanța momentului.

În final, eurodeputatul care a reușit să înființeze primul intergrup dedicat educației din Parlamentul European reiterează ”propunerea ca 20% din viitorul CFM să meargă spre educație și formarea competențelor”.

”Aceste direcții vor contribui la consolidarea poziției României în cadrul Uniunii Europene și la promovarea intereselor naționale în contextul actualelor provocări europene și globale”, conchide Victor Negrescu.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

Published

on

© European Union 2025 Source: EP

Vicepreședintele Parlamentului European, membru în noua Comisie pentru Sănătate Publică din Legislativul European, pledează pentru prioritizarea sănătății în viitorul buget european pe termen lung. O serie de măsuri social-democrate pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în Uniunea Europeană a fost votată, cu largă majoritate, în cadrul Comisiei SANT.

„Ca raportor al Grupului S&D pentru avizul Comisiei pentru Sănătate privind un buget european revizuit pe termen lung, am reușit să includ în compromisul final, votat azi cu o largă majoritate, o serie de măsuri esențiale pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în Uniunea Europeană. (…) Aceste măsuri reprezintă un pas important către un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat. Lupta pentru mai multe resurse și reforme ambițioase continuă, dar reușita de acum ne apropie de o Europă în care sănătatea devine o prioritate reală pentru toți cetățenii”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Ce măsuri au fost propuse și votate pentru îmbunătățirea sistemului european de sănătate:

  • Prioritizarea finanțării sănătății în viitorul Cadru Financiar Multianual (MFF), pentru a asigura resurse adecvate acestui domeniu vital.
  • Acces la medicamente și materiale medicale inovatoare pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, cancerului, afecțiunilor de sănătate mintală, bolilor rare și celor care afectează copiii.
  • Sprijinirea medicinei personalizate și a diagnosticului bazat pe inteligență artificială, pentru a revoluționa îngrijirea pacienților.
  • Educație sanitară și prevenție, inclusiv prin promovarea unei nutriții sănătoase.
  • Combaterea deficitului de personal medical, prin investiții în condiții mai bune de muncă, cercetare și dezvoltare, precum și prin sprijinirea tinerilor profesioniști din domeniu.
  • Îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, pentru a facilita mobilitatea pacienților și derularea studiilor clinice la nivel european.
  • Extinderea platformelor de telemedicină, pentru a facilita accesul la servicii medicale în întreaga UE, mai ales pentru zonele rurale, izolate și persoanele vârstnice.
  • Creșterea accesibilității spitalelor și a unităților medicale pentru persoanele cu dizabilități.

Reamintim că responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre. 

   Citiți și: Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, propune integrarea sănătății ca și competență europeană: Europa trebuie să facă mai multe în domeniul sănătății

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO12 hours ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA15 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU16 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending