ROMÂNIA
Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”
Published
11 months agoon
By
Teodora IonPremierul Marcel Ciolacu, prezent la AmCham CEO Business Forum, a propus dezvoltarea, împreună cu investitorii americani, a cinci obiective de investiți strategice și mecanismele de finanțare cele mai adecvate.
”Am venit astăzi în fața dumneavoastră alături de unii dintre cei mai importanți miniștri ai Guvernului României, de la ambele partide politice care reprezintă astăzi coaliția, fiindcă avem un obiectiv comun: să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an și în viitor. Dacă dumneavoastră câștigați mai bine în România, economia țării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri, așa cum spunea doamna ambasador, în primul rând în infrastructură, sănătate și educație. Voi încerca să fiu pragmatic, așa cum am învățat de la dumneavoastră. Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României. Încep prin a vă propune să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiți strategice și mecanismele de finanțare cele mai adecvate”, și-a început Ciolacu intervenția.
Acesta a amintit că Guvernul a ”setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani” pentru că România ”nu mai are timp de proiecte mici”.
”Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene și de la bugetul de stat. România nu mai are timp de proiecte mici. Dinamica economică și provocările de securitate sunt atât de mari încât este nevoie pentru prima dată să ardem etape și să accelerăm proiecte majore. Corporații mari cu experiență solidă în spate sunt partenerii de care are nevoie România în acest moment. Nu doar că avem la îndemână banii necesari, avem și un nou cadru al parteneriatului public-privat pe baza căruia putem lansa asemenea proiecte”, consideră premierul.
Prim-ministrul este conștient că ”investițiile nu se pot face pe vorbe”, fiind nevoie, de asemenea, de ”garanții ferme și de predictibilitate”.
”De aceea, vin astăzi în fața dumneavoastră cu o dublă garanție, atât fiscal-bugetară, cât și de ordin politic. Nu este pentru prima oară când o spun: nu vom mări taxele. Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR. Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a asigurat Marcel Ciolacu mediul de afaceri american din România.
Făcând trimite la faptul că România se află într-un an electoral, Marcel Ciolacu a dat asigurări că la finalul calendarului electoral, țara noastră va fi respins ”demagogia și populismul”.
”România va avea și dincolo de 2024 o guvernare solidă, alcătuită pe aceleași coordonate democratice. O guvernare în care investitorii străini își pot derula proiecte într-un climat de concurență reală, luptă contra evaziunii și mai puțină birocrație administrativă. Am lăsat pentru final promisiunea. De fapt, este mai mult de o promisiune, este o credință a mea ca om politic și prim-ministru: dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forte economice ale continentului. Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace”, s-a arătat convins premierul.
Din punctul său de vedere, ”doar de noi depinde să putem arăta în viitor în acest fel: în 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 300 miliarde euro în 2023; România poate avea un salariu mediu brut de 2.000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1.200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european; în al treilea rând, trebuie să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB; în al patrulea rând, să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro; în ultimul rând, să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică”.
”Sper că am fost suficient de clar cu privire la ceea ce ne dorim noi în acest moment. Îmi doresc înainte de orice, să fim eficienți. Toți oamenii de afaceri, la fel și românii, își doresc de la un guvern să fie eficient, nu neapărat puternic. De aceea, propun ca orice stabilim astăzi să aibă în spate și un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, așa cum lucrați dumneavoastră în corporații. Avem avantajul că atât doamna ambasador Kavalec, cât și eu suntem oameni aplicați și suntem hotărâți să ne ținem de obiectivul convenit cu administrația americană în cadrul vizitei mele de anul trecut, la Washington: să accelerăm dimensiunea economică a parteneriatului nostru strategic”, a continuat prim-ministrul.
Acesta a mulțumit mediului de afaceri american din România pentru ”energia și dedicarea puse pentru a construi afaceri atât de trainice și profitabile în România, care oferă un viitor mai prosper pentru sute de mii de români”.
”Am să vă stau la dispoziție pentru orice întrebare punctuală – și sunt ferm convins că vor fi – astfel încât să încercăm ca Statele Unite ale Americii să devină partenerul principal non-UE al României. Noi, nefiind în zona euro, cel mai mult sunt influențați de economia americană, cu toate că este greu de crezut, dar toți analiștii financiari ne arată acest lucru, că economia României este mult mai sensibilă la ceea ce se întâmplă în Statele Unite decât în Europa. Mai mult, în acest moment, partenerul numărul unu al României este Turcia”, a fost invitația lansată de Ciolacu.
Prim-ministrul a făcut referire și la investițiile majore în infrastructură datorită cărora România a evitat recesiunea.
El nu a omis să puncteze că România are ”această mare discrepanță, avem cei mai buni IT-iști din Europa, companiile americane au cei mai mulți angajați din Europa, în România și avem un sistem de digitalizare a sistemului public undeva în trecut”.
”Este o discrepanță atât de mare: ceea ce produce România, ceea ce produc IT-iștii din România și ceea ce se întâmplă în sistemul public. Și indiferent de câte probleme și ce presiune va fi – și asupra mea și a domnului ministru – vom duce la capăt, pentru prima oară după 30 și de ani, digitalizarea ANAF. Este inuman pentru un guvern să i se ceară să ia decizii în timp real și să nu aibă niciodată, să nu aibă niciun soft care să analizeze date în ceea ce privește riscul fiscal”, a deplâns Marcel Ciolacu situația.
Schimbând registrul, prim-ministrul a evidențiat că ”în România, cu ce provocări regionale, de securitate, în domeniul energiei, în economie, la ce provocări sunt în Europa, cu aceste transformări și modificări de fond, legislative și de viziune, nu poate aborda noul exercițiu financiar decât cu o stabilitate politică importantă în interior”
”Este evident că după data de 9 iunie, după alegerile europarlamentare, Europa, noua Comisie, Parlamentul European, Consiliu European vor avea o nouă viziune. Europa nu poate continua așa și cu măsurile luate la un moment dat corecte pentru vremurile acelea. România, în continuare, Europa, dacă va merge cu ce a decis acum 5 ani la începutul exercițiului, după alegerile europarlamentare, va transforma Europa într-un muzeu. Undeva trebuie găsit echilibrul”, a mai spus premierul.
El a amintit că România este și va continua să fie în rândul țărilor fruntașe privind energia verde.
”Avem, cum spuneam, cel mai important mixt de energie din Europa. Odată cu dezvoltarea offshore-ului eolian, ar trebui, împreună cu companiile pe care le reprezentați, să stăm la masă și să avem o viziune în ceea ce privește România și hub-ul energetic pe care îl poate construi România. Zona nucleară, din punctul meu de vedere, este o energie verde”, a mai spus Ciolacu.
Într-o referire la Ucraina și Republica Moldova, premierul a punctat că ”avem o obligație morală” de a ajuta aceste țări.
”Va trebui cumva să vă convingem pe dvs. care ați investit în România, să găsim garanțiile pe care să le ofere statul român, poate și Statele Unite ale Americii, deja și Germania, după discuția cu cancelarul Olaf Scholz, ar fi interesat să ofere garanții pentru companiile germane care activează în România, astfel încât să încercăm să echilibrăm un pic sustenabilitatea Republicii Moldova. Republica Moldova este un stat sustenabil prin implicarea Uniunii Europene, a Statelor Unite și în primul rând a României. Trebuie să-i ajutăm să devină sustenabili economic. La fel cum, cu toate un inconvenientele și cu toate discuțiile avute cu agricultorii din România, a trebuit și trebuie să ajutăm Ucraina. Dacă nu-i ajutăm măcar pe zona de export de cereale să devină sustenabili economic, nu vor mai avea nicio șansă în viitor. Poate anumite lucruri va trebui și noi… dar nu sunt lucruri de fond, este eterna abordare superficială în zona vamală a României”, a conchis Marcel Ciolacu.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Gabriela Firea, mesaj din plenul PE: Programele UE pentru tineret trebuie să includă fonduri și pentru locuințe accesibile
Premierul Ciolacu: “M-am asigurat că România este pe agenda președintelui Trump” în cadrul unor convorbiri telefonice, dintre care “una la Budapesta împreună cu Viktor Orban”
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
Premierul Marcel Ciolacu, președintele CE și PE salută numirea lui Rosen Zhelyazkov în funcția de prim-ministru al Bugariei
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Prezența activă a SUA în România și în regiunea Mării Negre este vitală pentru securitatea europeană și transatlantică, a subliniat Angel Tîlvăr în întâlnirea cu James O’Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa
ROMÂNIA
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Published
5 hours agoon
January 23, 2025By
Andreea RaduMinistrul finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că, împreună cu miniștrii agriculturii, apărării, dezvoltării, justiției, economiei, muncii, energiei, mediului și sănătății, a trasat prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte, urmând să continue discuțiile cu aceștia și în zilele următoare.
„Susținem creșterea economică și asigurăm plata salariilor și pensiilor. Așa cum ne-am angajat, plătim toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. Doar pentru pensii avem alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut, când execuția preliminară arată cheltuieli de peste 152 miliarde de lei, și 2023, când au fost plătite 126 miliarde de lei pentru pensii”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.
Mai mult, ministrul finanțelor a precizat că investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării.
„În domeniul agriculturii, prioritățile rămân sprijinirea dezvoltării sectorului zootehnic, continuarea programului INVESTALIM și finanțarea sistemelor de irigații. La Ministerul Economiei, continuăm sprijinul masiv pentru întreprinzători prin programele Start-up Nation și Construct PLUS, iar industria apărării va primi și anul acesta peste 2% din PIB”, a adăugat Tanczos Barna.
El a transmis că la Ministerul Transporturilor va continua creșterea finanțării alocate investițiilor, la fel ca în anii precedenți.
„În 2025, ministerul va avea la dispoziție cel puțin 31 miliarde de lei pentru investiții, comparativ cu execuția preliminară din 2024 de 26,1 miliarde de lei și cu 16,4 miliarde de lei în 2023. Din acest buget, 20 de miliarde de lei sunt alocate infrastructurii rutiere, care se vor concretiza în autostrăzi, drumuri expres și îmbunătățirea rețelei de drumuri naționale”, a detaliat ministrul.
Amintim că, marți, Consiliul ECOFIN, reunit la Bruxelles, a aprobat Planul Fiscal pe termen mediu al României. Privind deficitul bugetar al țării noastre, Consiliul a stabilit o periodă de timp pentru corectara situației de deficit excesiv până în 2030.
„Semnal de încredere din partea Consiliului UE, la ECOFIN. A fost aprobat Planul Bugetar-Structural privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie România. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani, în loc de 4, va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă. Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm investiţii de cel puțin 7% din PIB, reducere cheltuielile statului și fără creșteri de taxe și impozite”, a transmis ministrul finanțelor, Tanczos Barna, după participarea la reuniune.
ROMÂNIA
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
Published
5 hours agoon
January 23, 2025By
Diana ZaimPreședintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Alexandru Rogobete, subliniză importanța integrării Inteligenței Artificiale (IA) în sistemul de sănătate din România, în contextul în care viitorul digitalizării oferă soluții inovatoare în sectorul medical.
„Inteligența artificială (IA) joacă un rol din ce în ce mai important în domeniul sănătății, oferind soluții inovatoare care contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor medicale, optimizarea proceselor și creșterea accesului la îngrijiri de sănătate personalizate. În România, Strategia de digitalizare în sănătate vizează integrarea soluțiilor digitale pentru a facilita interoperabilitatea datelor medicale, a reduce timpul de așteptare pentru pacienți și a îmbunătăți luarea deciziilor clinice prin utilizarea informațiilor bazate pe dovezi”, a transmis deputatul Alexandru Rogobete într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Oficialul român a informat că Agenția Europeană pentru Medicamente și Șefii Agențiilor de Medicamente (HMA) au publicat un plan de lucru pentru inteligența artificială (AI) până în 2028, „care stabilește o strategie de colaborare și coordonată pentru a maximiza beneficiile IA pentru părțile interesate, gestionând în același timp riscurile.”
De asemenea, acesta a anunțat lansarea unei conferințe dedicată politicilor de îmbunătățire a sănătății digitale care va avea loc în luna martie: „Pe 25 martie vom discuta despre digitalizarea sănătății – unde suntem, ce urmează și care vor fi beneficiile pentru sistemul de sănătate, medici și pacienți.”
ROMÂNIA
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Published
5 hours agoon
January 23, 2025By
Teodora IonComisia Europeană a aprobat înregistrarea denumirii de vinuri ”Jidvei” în Registrul denumirilor de origine protejate (DOP), recunoscând calitățile sale distinctive.
Denumirea ”Jidvei” (înregistrată ca denumire de origine protejată) cuprinde vinuri albe, rosé, roșii, spumante și licoroase produse din soiuri de struguri cultivate în regiunea Alba din centrul-vestul României.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, podgoriile sunt organizate atât în parcele mari, cât și pe terase și platforme orientate spre sud, ceea ce favorizează producția de struguri.
Păstrarea tradiției viticole locale și utilizarea de tehnologii inovatoare în podgorii conferă vinurilor un profil aromatic larg și intens, cu concentrații de zaharuri și arome.
Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, etichetele de calitate protejează și promovează originile, tradițiile și caracteristicile unice a numeroase produse europene cu caracteristici specifice. România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană.
Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție.
Indicațiile geografice pot fi:
- DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin)
- IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin)
- IG – indicație geografică (pentru băuturi alcoolice și vinuri aromatizate).
Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din anumite regiuni și au anumite calități sau ale căror renume este legat de teritoriul în care sunt produse.
Diferența dintre DOP și IGP ține de cantitatea de materie primă provenită din acea zonă geografică sau de cât din procesul de producție trebuie să se desfășoare în acea regiune. Indicația geografică (IG) se aplică doar băuturilor alcoolice și vinurilor aromatizate.
România are 13 produse protejate în Uniunea Europeană, dintre care 11 cu indicație geografică protejată: salinate de Turda, pită de pecica, plăcinta dobrogeană, telemeaua de Sibiu, cârnații de Pleșcoi, scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Țara Bârsei, salamul de Sibiu, magiunul de prune de Topoloveni, cașcavalul de Săveni, salata de icre de știucă de Tulcea,
Telemeaua de Ibănești este indicație geografică protejată, în vreme ce salata tradițională cu icre de crap este specialitate tradițională garantată.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%