Connect with us

ROMÂNIA

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Published

on

© Guvernul României

Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, luni, 27 noiembrie, la evenimentul de inaugurare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societății RetuRO din Bonțida, județul Cluj.

„Lansarea SGR va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor. SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa după Germania din perspectiva numărului de ambalaje procesate. Reprezentăm în același timp o premieră globală: cel mai mare sistem de acest fel integrat și sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

 

Șeful Guvernului a subliniat, totodată, că evenimentul marchează un „moment istoric” din perspectiva orientării României spre sustenabilitate.

„Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile (30 noiembrie, n.r.) se va lansa sistemul garanție-returnare (SGR) în România. De aceea cred că astăzi vorbim de un moment zero pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel național. Chiar nu mă feresc de cuvinte; cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu în ultimii 30 de ani vreau să îl felicit pe ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, pentru determinarea de a pune în aplicare acest sistem, dar și pe reprezentanții mediului privat, producători și importatori de băuturi în ambalaje SGR, pentru că au înțeles că acesta este calea cea mai bună de urmat pentru o țară mai curată și pentru a avea ambalaje mai sustenabile”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Începând cu 30 noiembrie, a mai spus acesta, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un sistem de garanție-returnare. „Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar trei zile, odată cu alăturarea României, vor fi peste 163 milioane de cetățeni europeni mai atenți cu mediul în care locuiesc”, a punctat șeful de la Palatul Victoria.

Premierul a arătat, de asemenea, că, dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea și un impact economic direct. „Înființarea centrelor de colectare ale RetuRO va crea peste 600 de locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor și vor stimula investiții similare în transport și reciclare atât pe orizontală, cât și pe verticală.”

Marcel Ciolacu a oferit asigurări că Guvernul va continua „să susțină cu toată forța astfel de inițiative inovatoare în protecția mediului și gestionarea ambalajelor”, dar a făcut apel la colaborarea cu mediul privat. „Contez pe dumneavoastră în acest efort, pentru că doar împreună putem da mai multă coerență acestui subiect atât de actual și cu implicații pe termen mediu și lung”, a spus premierul României.

La final, acesta a felicitat încă o dată Ministerul Mediului și mediul privat și a încurajat instituția „să continue și în perioada următoare acest tip de demers necesar tuturor”. A„m toate convingerea că împreună putem transforma România într-o țară cu adevărat sustenabilă”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

La centrul RetuRO din Bonțida vor fi transportate, atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor fi numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

FONDURI EUROPENE

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

Published

on

© Alexandru Rogobete - Facebook

Președintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Alexandru Rogobete, a participat vineri la inaugurarea secției ATI de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, reabilitată cu sprijinul fondurilor europene, al PNRR și al bugetului de stat.

„Astăzi am avut onoarea să particip la inaugurarea secției ATI de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, un loc unde fiecare clipă contează, unde curajul și dedicarea medicilor fac diferența între viață și moarte. Această secție, reabilitată cu sprijinul fondurilor europene, al PNRR – sănătate și al bugetului de stat, reprezintă mai mult decât o realizare tehnică. Este o promisiune că vom lupta neîncetat pentru a asigura pacienților șansa la viață, indiferent de cât de grea este bătălia”, a transmis Alexandru Rogobete într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

 

De asemenea, Alexandru Rogobete a subliniat că simte o „responsabilitate profundă” de a susține în continuare proiectele „care schimbă cu adevărat destine”.

„Eforturile noastre comune – de la deciziile politice și proiectele PNRR, până la munca medicilor și încrederea oamenilor – pot transforma spitalele în locuri de speranță, unde lupta pentru viață are șanse mai mari de câștig. Astăzi, am simțit din nou că împreună putem face diferența”, a conchsi Rogobete.

Continue Reading

ROMÂNIA

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a participat, în perioada 16 – 17 ianuarie 2025, la reuniunea informală Snow Meeting, desfășurată la Trakai și Vilnius, în Lituania. Evenimentul, dedicat temelor de politică externă și de securitate, este organizat anual de către MAE lituanian și reunește miniștri de externe din state membre UE și NATO, precum și înalți oficiali și reprezentanți ai mediului academic din Europa și SUA. 

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în intervențiile sale, șeful diplomației române a subliniat necesitatea menținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin acțiunile europene, transatlantice și împreună cu partenerii globali. A prezentat viziunea României cu privire la subiectele majore de pe agenda NATO, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Haga.

În context, Emil Hurezeanu s-a referit la amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la cele mai recente încălcări ale spațiului aerian național, în urma atacurilor Federației Ruse din 16 ianuarie asupra infrastructurii fluviale ucrainene de la Dunăre.

Oficialul român a reiterat imperativul continuării sprijinului oferit Ucrainei și s-a referit la asistența constantă și pe multiple paliere oferită Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei asupra statului vecin. A punctat și necesitatea sprijinirii altor state vulnerabile, cu accent pe Republica Moldova.

Citiți și: Ministrul de Externe Emil Hurezeanu și omologul lituanian au discutat despre aprofundarea coordonării în privința consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO

În marja participării la reuniunea Snow Meeting, ministrul Emil Hurezeanu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, și cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna.

În cadrul întrevederii cu omologul polonez, ministrul Emil Hurezeanu a salutat caracterul dinamic al dialogului româno-polon, subsumat Parteneriatului Strategic bilateral și reflectat de o excelentă colaborare în plan securitar, economic și sectorial. A exprimat susținere pentru prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, subliniind importanța unității și generării de soluții în special pentru creșterea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au subliniat importanța consolidării Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.  

În cadrul întrevederii cu omologul eston, ministrul Emil Hurezeanu a salutat relațiile excelente dintre cele două țări, buna coordonare în cadrul UE și NATO, precum și al formatelor regionale. A avut loc un schimb de opinii privind substanțializarea cooperării bilaterale, cu accent pe oportunitățile de intensificare a relațiilor economice și sectoriale. Dialogul pe temele de actualitate de pe agenda europeană și de securitate a reliefat similitudinea de abordări, pornind de la preocuparea comună a ambelor state pentru avansarea proiectului european, consolidarea Flancului Estic al NATO și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova. 

Continue Reading

ROMÂNIA

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

Published

on

© Statul Major al Apărării

Nawaf Salameh, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office, și generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, vor semna la Washington pe 21 ianuarie, după inaugurarea președintelui Donald Trump, acordul de parteneriat privind lansarea American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor româno-americane prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării, care va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerțul și tehnologia.

“Pe fondul transformărilor globale și al unei noi conduceri care remodelează peisajul geopolitic, Statele Unite și România au o oportunitate unică de a aprofunda relația lor bilaterală. Sprijinite de o alianță puternică în cadrul NATO și de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate și sociale dintre cele două națiuni devin esențiale pentru promovarea stabilității regionale și a prosperității comune”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Nawaf Salameh, un susținător cheie al consolidării relațiilor româno-americane, subliniază importanța implicării economice ca fundament pentru un parteneriat strategic rezilient.

“Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite și România nu este doar o chestiune de comerț; este piatra de temelie a stabilității, creșterii și respectului reciproc”, a declarat Salameh.

Viziunea sa pentru o colaborare extinsă urmărește să aducă împreună părți interesate diverse pentru a crea încredere și oportunități de creștere reciprocă, arată sursa citată.

Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, evidențiază conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică și pregătirea pentru apărare.

“O infrastructură economică stabilă și solidă este esențială pentru securitatea regională și pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO”, a remarcat generalul Jones.

“România a fost un partener și un prieten critic atât pentru NATO, cât și pentru Statele Unite timp de decenii”, a continuat el, subliniind importanța securității energetice și a inovației în alinierea dezvoltării economice cu prioritățile strategice de apărare.

Noua American Romanian Business Roundtable (ARBR)

Pilonii-cheie ai ARBR includ:

   • Colaborare în sectoarele Apărării și Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA și România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare și a sprijini capacitățile operaționale ale NATO.

   • Creștere economică și comercială: Promovarea relațiilor bilaterale de afaceri și dezvoltarea comerțului și colaborării între Statele Unite și România pentru a stimula investițiile sustenabile și a spori reziliența economică a ambelor națiuni.

   • Inovație, Inteligență Artificială și Dezvoltarea Forței de Muncă: Organizarea de inițiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligența artificială și formarea forței de muncă pentru a pregăti liderii viitorului și a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră.

American Romanian Business Roundtable (ARBR) a fost creată pentru a întări legăturile comerciale și a aprofunda relațiile româno-americane. În calitate de organizație cu membri, ARBR va reuni companii de top din sectorul privat românesc și american, din industrii critice. Aceasta va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt și delegații, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda prioritățile strategice comune.

ARBR va juca un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică și reziliența infrastructurii, subliniind importanța energiei în promovarea creșterii economice sustenabile și stabilității regionale. Aceste inițiative nu doar că vor îmbunătăți parteneriatele economice, dar vor contribui și la o stabilitate mai largă în Europa de Est.

Aceste eforturi vor include abordarea importanței tot mai mari a infrastructurii digitale, securității cibernetice și suveranității datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur și rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaționale și inițiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înțelegere reciprocă între SUA și România.

Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea și îmbunătățirea contribuțiilor critice ale României ca hub regional și accelerarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanța, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șefa diplomației UE cere prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce Ungaria amână decizia, așteptând instalarea lui Donald Trump la Casa Albă și opinia acestuia

U.E.3 hours ago

Ministrul german al apărării Boris Pistorius consideră insuficient un buget al apărării de 2% din PIB

FONDURI EUROPENE3 hours ago

Secția ATI de la Spitalul Militar din București, reabilitată cu sprijinul PNRR, anunță președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților: Reprezintă mai mult decât o realizare tehnică

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Polonia vrea să coopereze „cât mai strâns posibil” cu SUA, în ciuda unor „dificultăți obiective”, afirmă Donald Tusk

IRAN6 hours ago

Rusia și Iran au semnat un parteneriat strategic pentru o nouă ordine care să înlocuiască “dictatul” și “hegemonia” Occidentului

ROMÂNIA6 hours ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.6 hours ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE24 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.24 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending