Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, susține că șeful statului, Klaus Iohannis, nu spune adevărul în privința depunerii de către celelalte state membre a Planului Național de Redresare și Reziliență.
„Iohannis minte din nou pentru Guvernul său. Fals! Iar nu sunteți pe fază și ați rămas în urmă, domnule Iohannis. Vă ajutăm noi unde să găsiți informații solide și documente europene despre ce fac alte țări în timp ce Guvernul dvs doarme în bocanci”, a scris Marcel Ciolacu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Marcel Ciolacu informează că Italia a depus PNRR ieri, așa cum a anunțat premierul Mario Draghi. Franța și Germania au prezentat ieri în comun și vor depune joi, de asemenea, planurile lor la Comisia Europeană, iar Spania a aprobat planul lor și îl vor trimite, de asemenea, la Bruxelles în foarte scurt timp.
„Numai Guvernul dvs, domnule Iohannis, s-a întors cu capul în traistă de la Comisia Europeană. Chiar dvs ați promis că PNRR va fi trimis până pe 30 aprilie, iar acum o dați la întors ca un școlar prins cu temele nefăcute. Înțelegeți că nu puteți. Că aveți un guvern incapabil. Înțelegeți că e nevoie de consultarea mediului de afaceri, a sindicatelor și a organizațiilor neguvernamentale pentru a reuși. Înțelegeți că toate țările civilizate au prezentat acest Plan în Parlamentele naționale. Încetați să mai fiți pe contrasensul Europei”, a mai subliniat Marcel Ciolacu în mesajul său.
Citiți și: Ministrul Cristian Ghinea: Am convenit cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii coaliției să depunem PNRR la Comisia Europeană pe 31 mai
Mai mult, Ghinea a anunțat în cadrul unor declarații pentru CaleaEuropeană.ro că va avea o discuție cu Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, și în acel moment ”vom putea pune la punct calendarul cel mai adecvat privind transmiterea oficială a PNRR”.
Separat, premierul Florin Cîțu a precizat că România se află în negocieri cu Comisia Europeană pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și că nu este adevărat că acesta a fost refuzat, ci doar s-a pus în discuție o remodelare a acestui plan.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a terminat de transmis Comisiei Europene, la începutul lunii aprilie, toate componentele extinse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind urmate și de o vizită a lui Cristian Ghinea la Bruxelles. Conform anunțurilor inițiale, PNRR ar fi trebuit depus la Comisia Europeană până la 31 mai.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost lansat în dezbatere publică luna trecută și are la bază cei 6 piloni principali conveniți de Parlamentul European și de Consiliul UE pe care sunt alocate bugetele sectoriale. PNRR cuprinde 30 de componente subsumate celor 6 piloni: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.
Aceste reforme și proiecte de investiții publice cuprinse în PNRR trebuie puse în aplicare până în 2026 pentru a putea accesa cele 30,44 miliarde de euro de care România va putea beneficia din Mecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro.