Marea Britanie dorește un acord personalizat privind viitoarele relații comerciale cu UE: Vom dori să negociem aranjamente specifice

Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, a precizat sâmbătă că Marea Britanie va dori să negocieze un acord personalizat privind viitoarele relații comerciale cu Uniunea Europeană, respingând astfel propunerea negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, care a afirmat înainte de summitul Consiliului European care s-a desfășurat între 14-15 decembrie că viitoarea relație comercială între Londra și Bruxelles ar putea urma modelul CETA, acordul pe care comunitatea europeană l-a încheiat cu Canada, informează Reuters, citat de Gandul.info.

„Avem un nivel al comerţului şi al integrării comerciale cu UE 27 care este diferit de situaţia oricărui alt partener comercial al UE. Prin urmare, este foarte probabil că vom dori să negociem aranjamente specifice, acorduri personalizate. Aşadar, mă aştept că vom dezvolta ceva care nu reprezintă nici modelul Canadei, nici modelul Spaţiului Economic European, ci un acord care se bazează pe forţa relaţiei noastre actuale“, a precizat Hammond, prezent la o conferinţă la Beijing.

Șefii de stat și de guvern din UE au decis în cadrul reuniunii Consiliului European trecerea la cea de-a doua fază a negocierilor privind Brexit.

Președintele Donald Tusk a felicitat-o pe Theresa May pentru negocieri: “Liderii UE au decis să trecerea la cea de-a doua fază a negocierilor privind Brexit. Felicitări premierului Theresa May.”

China este una dintre ţările cu care Marea Britanie speră să semneze un acord comercial de liber schimb odată cu părăsirea Uniunii Europene, iar Londra şi Beijingul vor să demonstreze că retragerea Marii Britanii din blocul comunitar nu va afecta legăturile.

Decizia vine și pe fondul anunțului făcut de Londra, acela de a nu mai face parte din Piața Unică și Uniunea Vamală după încheierea perioadei de tranziție.

“Uniunea ia act de faptul că Regatul Unit și-a declarat intenția de a nu mai participa la Uniune vamală și la piața unică după încheierea perioadei de tranziție, iar Consiliul European va calibra abordarea sa în ceea ce privește cooperarea comercială și economică în lumina această poziție pentru a asigura un echilibru între drepturi și obligații, a păstra condiții de concurență echitabile, a evita suprimarea relațiilor existente cu alte țări terțe și pentru a respecta toate celelalte principii stabilite în orientările sale din 29 aprilie 2017, în special necesitatea de a păstra integritatea și buna funcționare a pieței unice.”

Liderii UE anunță că mai multe decizii privind negocierile vor fi luate în martie 2018, mai ales în ceea ce privește relația viitoare și au lansat un apel către Marea Britanie să ofere mai multă claritate cu privire la cadrul viitoarei relații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.