Connect with us

MAREA BRITANIE

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a referendumurilor fictive desfășurate în patru regiuni ucrainene cu obiectivul de a alipi aceste teritorii la Rusia, fapt ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE britanic, ”regimul rus a organizat aceste referendumuri fictive într-o încercare disperată de a acapara teritorii și de a-și justifica războiul ilegal. Procesul reflectă aceeași abordare întâlnită în cazul Peninsulei Crimeea, în 2014, combinând dezinformarea, intimidarea și rezultatele fictive. Aceste referendumuri nu reprezintă voința demonstrată a poporului ucrainean și reprezintă o încălcare gravă a integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei”.

”Referendumurile de fațadă, organizate cu arma în mână, nu pot fi considerate libere sau corecte, iar rezultat lor nu va fi niciodată recunoscut. Acestea urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat. Sancțiunile de astăzi îi vor viza pe cei care se află în spatele acestor voturi fictive, precum și persoanele care continuă să susțină războiul de agresiune al regimului rus. Suntem alături de poporul ucrainean și sprijinul nostru va continua atât timp cât va fi nevoie pentru a le restabili suveranitatea”, a subliniat ministrul de externe, James Cleverly.

Pentru a pune în aplicare aceste referendumuri false, regimul rus a desfășurat funcționari și colaboratori în fiecare dintre aceste regiuni controlate temporar – 33 dintre aceste persoane sunt sancționate astăzi. Printre acestea se numără:

  • Serghei Eliseev: șeful guvernului din Kherson, recent instalat de guvernul rus și viceamiral în marina rusă. De când a dezertat din marina ucraineană în 2014, Eliseev a continuat să submineze independența Ucrainei;
  • Ivan Kusov: ministrul Educației și Științei din așa-numita Republică Populară Lugansk și însărcinat de Pasechnik – liderul RPL – cu sarcina de a ”ajuta instituțiile noastre de învățământ să se integreze fără probleme în sistemul educațional al Rusiei”;
  • Evhen Balitskyi: șeful instalat de ruși al așa-numitului guvern din Zaporojie, care a susținut invazia rusă din martie prin declarații publice de susținere. În august, Balitskyi ar fi semnat un decret pentru a permite organizarea unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia;
  • Evgheni Solntsev: vicepreședintele așa-numitei Republici Populare Donețk.

IMA Consulting, supranumită ”agenția de PR favorită a lui Putin”, a fost, de asemenea, sancționată. Se pare că IMA ar fi fost desemnată să gestioneze campaniile publice pentru aceste referendumuri false – atât pentru a sprijini punerea lor în aplicare în cele patru teritorii controlate temporar, cât și pentru a le conferi o falsă legitimitate în Rusia.

Goznak, o companie producătoare de documente cunoscută pentru monopolul pe care îl deține asupra producției a ”zeci de milioane” de documente de stat, inclusiv pașapoarte eliberate rapid în teritoriile controlate temporar, a fost, de asemenea, sancționată.

Putin continuă să se bazeze pe camarila sa de oligarhi și elite pentru a-și finanța războiul.

Astfel, alți patru oligarhi, cu o avere netă globală combinată estimată la 6,3 miliarde de lire sterline, au fost, de asemenea, sancționați pentru că au sprijinit sau au obținut beneficii de la guvernul Rusiei și au operat în sectoare de importanță strategică. Printre aceștia se numără:

  • God Nisanov și Zarah Iliev: cunoscuți ca ”regii imobiliarelor” din Rusia și cu o avere netă comună de 2 miliarde de lire sterline, cei doi dețin și controlează grupul Kievskaya Ploshchad, o importantă companie de construcții care operează pe întreg teritoriul Rusiei;
  • Iskander Makhmudov: președinte și fondator al Ural Mining and Metallurgic Company. Un mare magnat al industriei siderurgice, Makhmudov are o avere netă globală estimată la 2,7 miliarde de lire sterline.
  • Igor Makarov: președinte și proprietar al ARETI International Group, un investitor important în sectorul petrolului și al gazelor și fondator al Itera, prima companie de gaze independentă din Rusia înainte de a fi cumpărată de compania de stat Rosneft. Makarov are o avere estimată la 1,6 miliarde de lire sterline.

Pachetul include, de asemenea, 55 de membri ai consiliului de administrație din organizații de stat care continuă să finanțeze mașina de război rusă. Printre cei sancționați se numără:

  • 23 de persoane din Consiliul de administrație și Consiliul de management al Gazprombank;
  • 16 membri ai Consiliului de supraveghere, ai Consiliului executiv și director ai Sberbank;
  • 10 persoane din cadrul Sovcombank, inclusiv vicepreședintele și membrii Consiliului de supraveghere și ai Consiliului de administrație.

Regatul Unit a sancționat peste 1 200 de persoane fizice și peste 120 de entități, inclusiv peste 120 de oligarhi cu o avere netă globală combinată estimată la peste 130 de miliarde de lire sterline.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”

Published

on

© Volodimir Zelenski / X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer, că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului” cu Rusia și, ulterior, o „pace reală și durabilă”.

„Chiar de miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite — suntem pregătiți să mergem mai departe într-un mod cât mai constructiv, așa cum am procedat și în trecut, pentru a obține o încetare necondiționată a focului, urmată de instaurarea unei păci reale și durabile”, a scris Zelenski, pe X.

 

Volodimir Zelenski le-a mulțumit tuturor partenerilor internaționali care continuă să ofere sprijin Ucrainei în eforturile sale de a obține pacea.

„O încetare necondiționată a focului trebuie să fie primul pas către pace, iar acest Paște a arătat clar că acțiunile Rusiei sunt cele care prelungesc războiul”, a adăugat acesta.

De asemenea, Zelenski a discutat cu Starmer și despre cooperarea dintre Ucraina și Regatul Unit în cadrul formatelor europene de securitate.

În contextul intensificării agresiunii ruse asupra Ucrainei, săptămâna trecută, o delegație oficială ucraineană — formată din ministrul afacerilor externe, Andrii Sybiha, ministrul apărării, Rustem Umerov, și șeful cabinetului președintelui, Andriy Yermak — a efectuat o vizită de lucru în Franța.

În cadrul vizitei, delegația ucraineană a participat la o serie de reuniuni bilaterale și multilaterale cu reprezentanți ai statelor din coaliția celor dispuși și capabili să garanteze securitatea Ucrainei, în special Franța, Germania și Regatul Unit.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.

În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.

 

Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.

“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.

Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.

“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.

Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.

Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.

Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și SUA să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, subliniază vicepreședintele JD Vance

Published

on

© The White House/ Flickr

Vicepreședintele american JD Vance consideră că există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și America să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, ceea ce reprezintă un impuls pentru oficialii britanici care se străduiesc să obțină un acord, informează Politico Europe

Vance a lăudat ”afinitatea culturală” dintre cele două țări și a subliniat legătura personală a președintelui Donald Trump cu Regatul Unit, vorbind despre perspectiva unui acord.

”Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, a declarat Vance într-un interviu acordat UnHerd. ”Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. El a iubit-o pe regină. Îl admiră și îl iubește pe rege. Este o relație foarte importantă”, a continuat acesta.

Vance a spus despre Trump că ”este un om de afaceri și are o serie de relații de afaceri importante în (Marea Britanie)”, dar ”cred că este mult mai profund decât atât”.

”Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în mod fundamental, America este o țară anglo-saxonă”, a continuat vicepreședintele american.

El crede că ”există o șansă bună ca, da, să ajungem la un mare acord care să fie în interesul ambelor țări”.

Guvernul britanic a încercat să încheie un acord economic cu SUA, urmărind să reducă tarifele de 25% impuse de Trump pentru metale și mașini, precum și taxa minimă de 10 % pe care Trump a impus-o pentru toate produsele importate în SUA.

”Cu Regatul Unit avem o relație mult mai reciprocă decât avem cu, să zicem, Germania. Deși îi iubim pe germani, aceștia sunt foarte dependenți de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe întreprinderi americane care ar dori să exporte în Germania”, a spus Vance.

Regatul Unit și Australia se numără printre țările cărora secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le acordă în prezent prioritate în vederea încheierii unui acord comercial. O persoană apropiată Casei Albe a declarat pentru POLITICO că Australia ”este un pic mai puțin complexă din punct de vedere al politicii interne” decât Regatul Unit.

Ministrul britanic al industriei, Sarah Jones, a salutat marți comentariile lui Vance, dar nu a dorit să vorbească despre negocieri specifice.

”Știm că suntem într-o poziție bună. Avem conversații bune. Există o înțelegere care trebuie încheiată, dar nu aș putea să vă spun când va fi încheiată, dar este pozitiv faptul că vicepreședintele este optimist cu privire la negocierile noastre”, a declarat ea pentru LBC.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA4 minutes ago

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

ROMÂNIA1 hour ago

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

SECURITATE2 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Londra amână negocierile de pace privind războiul din Ucraina pe fondul absenței secretarului de stat american Marco Rubio

ROMÂNIA2 hours ago

Ministerul Finanțelor: România se va încadra în 2025 în ținta de deficit de 7% din PIB asumată prin Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Negociatorul-șef al bugetului UE 2028-2034, Siegfried Mureșan, cere creșterea bugetului multianual UE pentru a finanța adecvat apărarea, coeziunea și agricultura

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Marco Rubio anunță o amplă reformă a Departamentului de Stat: Vom elimina birocrația ”tentaculară”

SĂNĂTATE4 hours ago

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

INTERNAȚIONAL4 hours ago

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

NATO23 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending