Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Londra, o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, în contextul unei vizite în Marea Britanie în cadrul căreia va fi semnată Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic româno-britanic.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în cadrul întrevederii, cei doi înalți oficiali au realizat un schimb aprofundat de opinii referitor la cooperarea bilaterală în domeniul apărării și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe stabilitatea și securitatea Mării Negre, în contextul evoluțiilor actuale ale mediului internațional de securitate provocate de războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Ambii înalți oficiali au subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale în domeniul apărării, unul dintre pilonii fundamentali ai Parteneriatului Strategic Româno-Britanic, marcat de o dinamică în creștere a cooperării pe capitole specifice, de la sprijinul britanic pentru pregătirea forțelor militare române, la participarea comună la operațiuni internaționale de menținere a păcii. În context, a fost reliefat interesul comun pentru continuarea aprofundării cooperării bilaterale în acest domeniu, în conformitate cu Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ce urmează a fi semnată cu ocazia vizitei de către ministrul Aurescu cu omologul britanic James Cleverly.
De asemenea, în cadrul întrevederii, șeful diplomației române a mulțumit pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliție aeriană ale NATO din țara noastră, precum și pentru prezența ofițerilor britanici în structurile de comandă ale Alianței în România, ca angajament clar al Regatului Unit față de securitatea flancului estic al NATO, în special la Marea Neagră.
Cei doi miniștri au abordat, totodată, aspectele prioritare pe agenda NATO, fiind subliniată de ambele părți importanța consolidării în continuare a prezenței aliate la Marea Neagră și pe întreg flancul estic, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu a evocat exemple concrete de situații îngrijorătoare generate de acțiunile iresponsabile ale Rusiei, inclusiv recenta doborâre a dronei SUA în Marea Neagră.
Ministrul Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe flancul estic poate proiecta o descurajare puternică. În acest sens, ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit dorește să se implice cât mai mult în această regiune și a primit cu deschidere invitația adresată de ministrul Aurescu la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București împreună cu Ucraina.
Totodată, ministrul Ben Wallace a evidențiat importanța cooperării constructive și eficiente a tuturor țărilor riverane la Marea Neagră, pentru creșterea rezilienței acestei regiuni. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile României în acest sens, la nivel bilateral, dar și în formate trilaterale sau regionale relevante.
De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat despre prioritățile summitului NATO de la Vilnius din acest an, ministrul Aurescu arătând că este necesară implementarea tuturor deciziilor aliate luate la summitul de la Madrid, din iunie 2022, pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare și apărare.
În ceea ce privește agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cei doi miniștri au evidențiat imperativul continuării solidarității și sprijinului internațional pentru Ucraina, atât timp cât este necesar, dar și pentru partenerii cei mai vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova.
În context, ministrul Wallace a adresat aprecieri deosebite României pentru susținerea multidimensională acordată Ucrainei, încă de la începutul războiului de agresiune, atât în cadrul bilateral, cât și din postura de stat membru UE și NATO, evidențiind rolul cheie pe care România l-a avut și îl are, inclusiv prin hub-ul logistic din nordul țării sau prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene.
În ceea ce privește situația din Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat o evaluare detaliată a situației din statul vecin și a măsurilor ample de suport luate de țara noastră. A menționat și relevanța crescută a Moldova Support Platform, format lansat anul trecut de ministrul Aurescu, împreună cu omologii din Germania și Franța, și în cadrul căruia România și Regatul Unit co-prezidează Grupul de lucru privind combaterea corupției.
Ministrul Aurescu a subliniat relevanța continuării susținerii internaționale pentru gestionarea de către autoritățile de la Chișinău a provocărilor complexe cu care se confruntă, cu accent pe consolidarea rezilienței și securității acestui stat, mai ales în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei. A salutat faptul că România și Regatul Unit sunt țări contributoare la fondul NATO de creștere a capacităților de apărare (DCB – Defence Capacity Building) pentru Republica Moldova.
Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru preocuparea și angajamentul demonstrate de autoritățile de la Londra față de stabilitatea și securitatea Republicii Moldova și față de această regiune în ansamblul său. Ministrul Aurescu și ministrul Wallace au evidențiat, împreună, importanța menținerii vigilenței extinse asupra întregii regiuni.
Cei doi miniștri au discutat și despre situația din Georgia și importanța menținerii cursului pro-european al acestei țări și au subliniat semnificația mandatului comun al României și Regatului Unit de Ambasade Punct de Contact NATO în această țară.
De asemenea, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii și despre principalele evoluții de pe agenda internațională, inclusiv Orientul Mijlociu, Iran și relațiile cu China.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 22-23 martie 2023, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la invitația omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly. În marja vizitei, șefii diplomațiilor română și britanică vor semna Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vor deschide prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.