Connect with us

MAREA BRITANIE

Marea Britanie se ”asigură că Ucraina dispune de toate instrumentele necesare pentru a se apăra”. Londra trimite Kievului noi piese de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc

Published

on

© Ministry of Defence/ Twitter

Marea Britanie va trimite Ucrainei noi piese de artilerie și peste 1.600 de arme antitanc, a anunțat joi secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”Împreună cu partenerii noştri internaţionali vom asigura că Ucraina dispune de instrumentele necesare pentru a-şi apăra ţara de invazia ilegală a lui Putin”, a scris Wallace într-un comunicat.

Ministrul britanic a mai menţionat că Marea Britanie va livra de asemenea sisteme de radar anti-baterie, sute de drone şi peste 50.000 de cartuşe de muniţie.

Amintim că Marea Britanie a anunțat în cadrul summitului NATO, găzduit de Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline, ajutor suplimentar acordat Ucrainei, în vreme ce Alianța Nord-Atlantică și-a asumat angajamentul de a sprijini Kievul în tranziția de la echipamente sovietice la cele occidentale.

Pentru a sprijini Kievul în lupta sa pentru libertate în fața agresiunii militare ruse, Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.

Marea Britanie a furnizat până acum Ucrainei o întreagă serie de echipamente militare, între care aproape 7.000 de arme antitanc, sute de rachete şi vehicule de luptă blindate, şi de asemenea se ocupă de instruirea militarilor ucraineni.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic subliniază nevoia ca aliații să rămână fermi în sprijinul pentru Ucraina: Nu trebuie să ne lăsăm intimidați de amenințările lui Putin. Trebuie să continuăm să sancționăm Rusia

Published

on

© Andrew Parsons / No 10 Downing Street/ Flickr

Premierul britanic, Liz Turss, a subliniat că aliații ar trebui să rămână fermi în privința sprijinului acordat Ucrainei și să ignore tentativele de intimidare ale președintelui rus, Vladimir Putin, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Cred că nu a anticipat puterea reacţiei din partea lumii libere”, a declarat Truss pentru CNN într-un interviu difuzat duminică, făcând trimitere la deciziile lui Vladimir Putin, care a anunțat în această săptămână o mobilizare militară parțială, folosind, în același timp, amenințările cu un posibil conflict nuclear, o dovadă a disperării în fața pierderilor pe care le înregistrează forțele ruse.

”Nu ar trebui să ascultăm tentativele sale de intimidare şi ameninţările sale false. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să sancţionăm Rusia şi să continuăm să-i sprijinim pe ucraineni”, a adăugat oficialul britanic, ale cărei prime discuții telefonice pe care le-a avut după ce și-a preluat noile atribuții au fost cu președinții SUA și Ucrainei, Joe Biden, respectiv Volodimir Zeleneski.

Marea Britanie s-a dovedit a fi un aliat neobosit al Kievului de când Rusia a declanșat războiul, la 24 februarie, și continue să sprijine Ucraina, cea mai recentă dovadă în acest sens fiind asistența militară în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline care ar urma să ajute acest stat în 2023 să se apere de invadatorii ruși.

Cât privește sancțiunile suplimentare împotriva Rusiei, miniștrii de externe din G7, format în care se află și Regatul Unit, au condamnat deja escaladarea deliberată din partea Moscovei și au promis noi măsuri punitive.

Astfel de decizii sunt așteptate și din partea Uniunii Europene, conform mențiunilor Înaltului său Reprezentat, Josep Borrell, care a informat că șefii diplomațiilor din UE au convenit să pregătească un al optulea pachet de sancțiuni.

Chiar dacă există divergențe între Londra și parteneri tradiționali, precum UE, pe alte segmente, de exemplu angajamentele post-Brexit, care au provocat un val de nemulțumire și în Administrația Biden, fapt ce i-a fost adus la cunoștință premierului britanic de către președintele SUA, Liz Truss a punctat în același interviu mai sus amintit că aliații trebuie să coopereze atât în privinţa poziţiei lor faţă de Rusia, cât şi faţă de China.

Recentele discuții dintre oficialul britanic și premierul nipon, precum și cele dintre președinții american și francez cu privire la contracararea provocărilor reprezentate de China relevă astfel obiectivele comune ale Occidentului în regiunea Indo-Pacific.

 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 mld. de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă

Published

on

© Ministry of Defence/ Facebook

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace a declarat că Marea Britanie va crește cheltuielile forțelor sale armate cu cel puțin 52 miliarde de lire sterline ca răspuns la agresiunea rusă, informează PA Media/dpa, preluat de Agerpres

În primul său interviu de când Liz Truss a preluat funcția de premier, Ben Wallace a confirmat că aceasta își respectă promisiunea din campanie de a crește cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Wallace a declarat pentru The Sunday Telegraph că armata „se va mări de fapt” ca urmare a creșterii cheltuielilor, care, potrivit lui, a survenit după zeci de ani de „protejare împotriva reducerilor sau de reconciliere a reducerilor cu luptele moderne”.

El a adăugat că angajamentul presupune un buget anual de apărare de aproximativ 100 miliarde de lire sterline până în 2030 – o creștere de 52 miliarde de lire sterline față de suma actuală, pe care ministrul Apărării a numit-o „uriașă”.

De asemenea, Wallace a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării şi l-a criticat pe fostul ministru al finanţelor Rishi Sunak şi Ministerul de Finanţe pentru „jaful corporatist” asupra forţelor armate începând cu anii 1990. „Până în punctul în care ministerul sub conducerea lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei”, a adăugat Wallace.

„Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba”, a declarat Wallace.

Acesta a fost numit din nou în funcție după ce a susținut-o pe Truss în competiția pentru conducerea conservatoare – o poziție pe care a luat-o atunci când Sunak nu a ținut cont de solicitările sale în cadrul Revizuirii Integrate (Integrated Review 2021) a apărării și securității.

„Motivul pentru care am susținut-o pe Liz Truss a fost că riscurile pe care eram pregătiți să le tolerăm la mijlocul deceniului nu mai sunt riscuri pe care vreau să le tolerez în lumina agresiunii rusești”, a declarat Wallace pentru The Sunday Telegraph. „Există anumite riscuri pe care nu ni le mai putem asuma cu adevărat. Și de aceea i-am scris ministrului de finanțe în martie anul trecut pentru a-i spune că lucrurile pe care nu le-am primit în cadrul RI și pe care le-am cerut, ne sunt necesare”, a explicat ministrul apărării.

Cu Kwasi Kwarteng acum la cârma vistieriei guvernului, Wallace a dat de înțeles că relația dintre cele două departamente va fi mult mai armonioasă.

„Realitatea este că vom lucra cu Ministerul de Finanțe pentru a ne asigura că avem un buget care crește pentru a face față amenințării și ambițiilor noastre”, a spus acesta. „Kwasi va fi un cancelar extraordinar și deschis… Nu va închide ușa de la Numărul 11 (reședința ministrului de finanțe) și nu se va ascunde în spatele ei”, a subliniat Wallace.

Cu puțin timp înainte de a pleca în SUA, Truss a dezvăluit că a solicitat o actualizare a RI, care a fost publicată în martie 2021. Prezentată de Boris Johnson, aceasta a prevăzut reducerea dimensiunii armatei cu 9.500 de membri și eliminarea unei treimi din gradele sale.

Actualizarea, care se așteaptă să fie publicată până la sfârșitul anului 2022, va fi coordonată de consilierul special al premierului pentru afaceri externe și apărare, profesorul John Bew.

Într-o declarație care s-a axat în principal pe discursul susținut de Truss la ONU, Downing Street a dezvăluit, de asemenea, că o „strategie reîmprospătată” a RI „va asigura că investim în capacitățile și alianțele strategice de care avem nevoie pentru a ne menține poziția fermă împotriva coerciției din partea unor puteri autoritare precum Rusia și China”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

SUA și Marea Britanie sunt pregătite ”să protejeze realizările” Acordului din Vinerea Mare, transmite președintele Biden

Published

on

© No. 10/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, a punctat, în timpul unei întâlniri cu noul premier britanic, Liz Truss, că țările lor sunt ”hotărâte să protejeze realizările” acordului de pace nord-irlandez, un subiect sensibil în relația dintre SUA și Regatul Unit, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Președintele Joe Biden a avut astăzi (n.r. miercuri) o întâlnire cu prim-ministrul Liz Truss, prilejuită de desfășurarea Adunării Generale a ONU. Președintele Biden a transmis condoleanțele sale în urma pierderii Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, și a apreciat oportunitatea de a-și prezenta omagiile la funeraliile de stat. Liderii s-au angajat să continue strânsa coordonare în ceea ce privește provocările globale, inclusiv sprijinul acordat Ucrainei, dar și în cazul provocărilor reprezentate de China, asigurând în același timp surse de energie durabile și accesibile. Liderii au discutat despre importanța continuării sprijinului pentru Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. De asemenea, aceștia și-au afirmat angajamentul comun de a proteja câștigurile obținute în cadrul Acordului de la Belfast”, este menționat într-un comunicat dat publicității de Casa Albă.

Un proiect de lege menit să elimine unilateral verificări vamale pentru a facilita circulația mărfurilor, prevederi ce se regăsesc în protocolul privind Irlanda de Nord, a stârnit îngrijorări nu doar din partea Uniunii Europene, dar și peste ocean.

Joe Biden, care nu ezită să evidențieze cu orice prilej rădăcinile irlandeze, i-a adus la cunoștință nemulțumirile predecesorului lui Liz Truss, Boris Johnson.

De respectarea protocolului privind Irlanda de Nord, care asigură pacea pe insula irlandeză, depinde și încheierea unui acord de liber schimb între Statele Unite și Regatul Unit.

Liz Truss a admis că o astfel de înțelegere comercială cu Statele Unite nu va fi încheiată în viitorul apropiat, fiind puțin probabil ca discuțiile să fie lansate ”pe termen mediu”, potrivit The Guardian.

Este pentru prima dată când Guvernul de la Londra admite că nu există practic nicio șansă să fie stabilit rapid un acord comercial cu SUA, în pofida faptului că Washingtonul este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii, fapt ce ar aduce un real beneficiu acestei țări care s-a desprins de Uniunea Europeană, gest ce a lăsat un gol comercial în economia britanică.

În schimb, noul prim-ministru a subliniat că prioritățile sale vor fi aderarea la Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), o zonă de liber schimb de 9 trilioane de lire sterline.

Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei, ce reprezintă o piață de 500 de milioane de persoane și include unele dintre cele mai mari economii din Asia-Pacific și din cele două Americi.

Negocierile de aderare au fost deja demarate la mijlocul lunii iunie 2021. Conform calculelor, o alăturare a Marii Britanii la CPTPP va crește exporturile britanice către țările din acest acord cu 65% (37 de miliarde de lire sterline) până în 2030.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA8 seconds ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA14 mins ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA12 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA17 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA17 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL17 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA19 hours ago

New Strategy Center, printre organizatorii conferinței ”European-American Security Dialogue: Black Sea Security Net Assessment”, eveniment dedicat consolidării dialogului strategic transatlantic

Daniel Buda19 hours ago

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă ”abuzul autorităților” iraniene asupra protestatarilor pașnici și solicită UE impunerea de sancțiuni

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Maia Sandu anunță că Republica Moldova ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina

ROMÂNIA23 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending