Connect with us

MAREA BRITANIE

Marea Britanie se distanțează de planurile lui Trump de a transforma Fâșia Gaza în ”Riviera Orientului Mijlociu”: Palestinienilor ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă pentru a reconstrui

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Premierul Keir Starmer a distanțat Marea Britanie de planul președintelui american Donald Trump de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza și de a o transforma în ”Riviera Orientului Mijlociu”, informează Politico Europe.

În prima sa distanțare publică față de noua administrație Trump, premierul britanic a insistat asupra faptului că palestinienilor ar trebui să li se permită să se întoarcă la casele lor – și a subliniat sprijinul britanic pentru o reglementare mai largă în Orientul Mijlociu.

”Trebuie să li se permită să se întoarcă acasă. Trebuie să li se permită să reconstruiască, iar noi ar trebui să fim alături de ei în această reconstrucție pe drumul către o soluție cu două state”, a spus el în Camera Comunelor miercuri la prânz.

Starmer, de centru-stânga, s-a străduit să se asocieze cu republicanul Trump cu privire la o serie de probleme de când președintele american a câștigat alegerile din noiembrie, în ciuda unei serii de potențiale puncte critice.

Dar Gaza rămâne un subiect fierbinte în partidul său laburist, iar Trump s-a confruntat deja cu o reacție rapidă din partea unor părți din Orientul Mijlociu față de planul său post-conflict.

Trump a profitat marți de o conferință de presă la Casa Albă, alături de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a promite că SUA vor ”prelua Fâșia Gaza” și o vor deține ”pe termen lung” după bombardamentul de 15 luni al Israelului asupra zonei, care a urmat atacurilor mortale din 7 octombrie 2023 ale Hamas asupra Israelului.

Trump a susținut că Egiptul și Iordania – care au respins public o aluzie anterioară la un astfel de plan – ar primi palestinienii din ruinele lăsate de campania de bombardamente a Israelului. O astfel de propunere ar implica strămutarea a 1,8 milioane de persoane.

Citiți și: Șeful diplomației americane s-a aliniat remarcilor lui Trump privind Fașia Gaza: SUA sunt pregătite să preia conducerea

Într-un anunț șoc, Donald Trump dezvăluie intenția SUA de a prelua controlul asupra Fâșiei Gaza pentru a aduce “stabilitate” și a deveni “Riviera Orientului Mijlociu”

”Avem oportunitatea de a face ceva fenomenal. Nu vreau să fiu drăguț, nu vreau să fiu un băiat deștept, dar Riviera Orientului Mijlociu, acest lucru ar putea fi ceva atât de magnific”, a spus Trump despre viitorul Gazei.

Dar Starmer, care a răspuns unei întrebări din partea liderului liberal-democrat din opoziție, Ed Davey, a subliniat că Marea Britanie se concentrează pe protejarea încetării focului între Israel și Hamas.

”Cea mai importantă problemă privind încetarea focului este, evident, ca aceasta să fie susținută și să o vedem prin faze. Iar acest lucru înseamnă că ostaticii rămași vor fi eliberați, iar ajutorul de care avem nevoie cu disperare va ajunge în Gaza rapid și în cantitățile necesare”, a spus el.

Prim-ministrul a declarat că două dintre cele mai emoționante imagini din ultimele zile au fost eliberarea ostaticei britanico-israeliene Emily Damari de către Hamas – și ”imaginea a mii de palestinieni mergând, literalmente mergând printre dărâmături, pentru a încerca să își găsească casele și comunitățile din Gaza”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au vorbit duminică la telefon despre un acord economic bilateral, a declarat luni un purtător de cuvânt al reședinței oficiale din Downing Street a prim-ministrului, informează EFE, potrivit Agerpres.

„Marea Britanie lucrează cu Statele Unite la un acord de prosperitate economică, bazându-se pe puterea comună a angajamentului nostru față de securitatea economică. Ca parte a acestor conversații, prim-ministrul și președintele Trump au analizat progresele înregistrate”, a declarat sursa oficială, fără a furniza alte detalii.

Aceasta a subliniat că executivul britanic „va ajunge doar la un acord care să fie în beneficiul interesului național, ceea ce reflectă mandatul acestui guvern de a oferi stabilitate economică poporului britanic”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt din Downing Street a refuzat să spună dacă Marea Britanie va elimina taxele pentru giganții tehnologici americani ca parte a acestui pact economic bilateral.

Ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, a afirmat duminică, în declarații pentru presă, că Londra dorește să facă „progrese” în negocierile sale cu SUA privind tarifele comerciale.

Cu toate acestea, Rachel Reeves nu a comentat dacă Marea Britanie a lua în considerare modificarea sau eliminarea unui impozit pentru companiile din domeniul tehnologiei cu scopul de a evita astfel de tarifele americane ca parte a negocierilor dintre cele două țări. 

Citiți și: Vor exista “consecințe severe” dacă Rusia și Putin încalcă liniile unui acord, avertizează Starmer după ce i-a reunit la Londra pe șefii militari ai “coaliției de voință” pentru Ucraina

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Vor exista “consecințe severe” dacă Rusia și Putin încalcă liniile unui acord, avertizează Starmer după ce i-a reunit la Londra pe șefii militari ai “coaliției de voință” pentru Ucraina

Published

on

© Picture by Simon Dawson / No 10 Downing Street

Președintele rus Vladimir Putin se va confrunta cu “consecințe grave” dacă încalcă un acord de pace cu Ucraina, a avertizat premierul Keir Starmer, în timp ce planificatorii militari occidentali încep să elaboreze planuri pentru aplicarea oricărui acord între cele două țări, relatează The Guardian.

Premierul britanic l-a avertizat pe președintele rus după ce s-a întâlnit cu oficiali din 31 de țări la baza militară Northwood de lângă Londra, unde au început să schițeze forțele occidentale care ar putea fi desfășurate pentru a proteja Ucraina în viitor. Printre țările reprezentate s-au numărat Franța, Polonia, Țările de Jos, România, Canada și Australia.

Starmer a declarat că lui Putin nu i se va permite să aibă un veto asupra modului în care Kievul decide să se apere, după ce președintele rus a cerut demilitarizarea Ucrainei ca parte a oricărui acord de pace.

Dar prim-ministrul nu și-a reiterat promisiunea de a pune bocanci pe teren, spunând în schimb că forțele aliate vor fi desfășurate pentru a sprijini trupele ucrainene, inclusiv pe mare și în aer, mai degrabă decât să le înlocuiască.

Scopul acordurilor de securitate este de a clarifica Rusiei că vor exista consecințe grave în cazul în care vor încălca orice acord”, a declarat el reporterilor după reuniune.

Acesta este motivul pentru care va fi nevoie de o componentă americană; pentru că trebuie să fie clar pentru Putin că vor exista consecințe severe dacă încalcă liniile”, a continuat Starmer.

Întrebat dacă este posibil ca trupele britanice să servească vreodată în Ucraina, așa cum a sugerat anterior, Starmer a spus că planificatorii militari discută despre oferirea de sprijin aerian, maritim și terestru.

“Există un sentiment puternic că, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, forțele ucrainene sunt printre cele mai puternice acum în Europa. Au capacitatea, au numărul și, de fapt, au experiența frontului”, a precizat șeful guvernului de la Londra.

O sursă de la Downing Street, biroul premierului britanic, a declarat că afirmațiile lui Starmer reflectă “natura trecerii la faza operațională” pe care premierul britanic a subliniat-o încă de sâmbătă, când i-a reunit pe liderii participanți la coaliție într-o videoconferință.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat joi seară un summit al “coaliția țărilor voluntare” în sprijinirea Ucrainei care va avea loc joia viitoare, pe 27 martie.

La reuniune, care va avea loc la Paris, vor participa “țările din coaliția celor dispuși”, alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a spus președintele francez la summitul liderilor UE de la Bruxelles.

Reuniunea va avea loc în timp ce liderii europeni se străduiesc să consolideze capacitățile de apărare ale Uniunii Europene în fața amenințărilor din partea Rusiei și a schimbărilor drastice ale politicii externe a SUA sub președinția lui Donald Trump. Aceasta reflectă, de asemenea, un sprijin politic din ce în ce mai mare pentru o “coaliție a celor dispuși” – un număr de țări UE împreună cu altele, posibil inclusiv Canada și Turcia – pentru a interveni în sprijinul Ucrainei.

Luni, reprezentanți ai guvernului SUA se vor întâlni cu diplomați de la Moscova și Kiev în Arabia Saudită pentru a negocia un posibil acord de încetare a focului.

Reuniți joi la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția premierului maghiar Viktor Orban, au constatat că “nu au loc negocieri reale în acest moment”, referindu-se la încercările lui Donald Trump de a pune capăt războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Ei au cerut Rusiei să dea dovadă de “voință politică reală pentru a pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, summitul Consiliului European nu s-a încheiat cu noi angajamente clare privind sprijinul militar al europenilor pentru Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Înalți oficiali militari se întâlnesc astăzi în Regatul Unit, pe măsură ce planificarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina intră într-o „fază operațională”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street Flickr

Înalți oficiali militari se întâlnesc joi în Regatul Unit, pe măsură ce planificarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina intră într-o „fază operațională”, informează presa internațională și Agerpres.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a încercat să adune o coaliție de state care ar fi dispuse să contribuie la impunerea unui acord de pace care ar putea fi convenit între Kiev și Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că crede că „o pace durabilă poate fi obținută în acest an” după o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump.

Premierul britanic Keir Starmer este așteptat să se întâlnească cu planificatori din domeniul apărării după ce în weekend a anunțat că liderii militari se vor reuni în scopul de a „pune în aplicare planuri puternice și robuste pentru a sprijini un acord de pace și a garanta securitatea viitoare a Ucrainei”.

„Mai devreme sau mai târziu, Putin va trebui să vină la masă. Așa că acesta este momentul. Lăsați armele să tacă, lăsați atacurile barbare asupra Ucrainei să înceteze odată pentru totdeauna și fiți de acord cu o încetare a focului acum” a punctat Starmer.

El a semnalat, de asemenea, trecerea la o „fază operațională”, după ce a confirmat întâlnirea de joi.

Adresându-se sâmbătă la o conferință de presă din Downing Street, Starmer nu a menționat care țări și-au luat angajamente concrete față de participarea la o forță de menținere a păcii, dar a spus că acțiunile pe care le-ar putea adopta vor fi un subiect de discuție în cadrul întâlnirii.

„Există capabilități diferite din diferite țări, dar acestea sunt discuții operaționale care au loc în legătură cu ce va putea fi capabilă să furnizeze această coaliție a celor dispuși” să se implice într-o forță de menținere a păcii în Ucraina, a spus el.

Summitul de la Londra al aliaților Ucrainei s-a încheiat cu liderii europeni vorbind “pe aceeași voce” într-un “moment de răscruce al istoriei” și cu premierul britanic Keir Starmer, gazda reuniunii, confirmând planurile de a asambla “o coaliție de voință” pentru a pune în aplicare un acord de pace între Rusia și Ucraina și a o garanta, cu sprijinul Statelor Unite. Premierul Keir Starmer a anunțat atunci că liderii prezenți au fost de acord să mențină fluxul de ajutor militar și să crească presiunea economică asupra Rusiei și că vor insista asupra faptului că Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor de pace. 

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, președintele rus a ridicat „puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne „necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o „condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte „negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE12 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL13 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.14 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.14 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE15 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.15 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL16 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending