Premierul britanic Boris Johnson și omologul său suedez Magdalena Andersson au semnat miercuri, la Stockholm, un acord privind garanții de securitate și apărare reciproce, o înțelegere similară urmând a fi parafată și cu Finlanda, pavând astfel calea pentru ca cele două țări nordice – state membre UE, dar nealiniate militar – să declanșeze procesul de aderare la NATO, într-un răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Johnson și Andersson au semnat o declarație de securitate prin care Marea Britanie se angajează să apere Suedia în cazul în care armata acestei țări ar fi atacată, relatează BBC și The Guardian, care anticipează că în cursul aceleiași zile premierul britanic își va lua același angajament față de Finlanda. Și Reuters notează că Marea Britanie descrie ambele declarații semnate cu Suedia și Finlanda drept “un pas înainte în cooperarea în domeniul apărării și securității”.
“Suntem fermi și fără echivoc în sprijinul nostru atât față de Suedia, cât și față de Finlanda, iar semnarea acestei declarații de securitate este un simbol al asigurării veșnice dintre națiunile noastre”, a declarat premierul într-un comunicat emis înainte de a lua cuvântul.

© No. 10/ Flickr
Conform declarației, Johnson “expune intenția Regatului Unit de a sprijini forțele armate ale celor două națiuni în cazul în care oricare dintre ele se va confrunta cu o criză sau va fi atacată”.
În cazul în care oricare dintre țări va fi atacată, Marea Britanie și Suedia se vor ajuta reciproc în diverse moduri, a declarat liderul suedez Magdalena Andersson în debutul conferinței comune de presă cu Boris Johnson.
La conferința de presă comună cu premierul suedez, Magdalena Andersson, șeful guvernului de la Londra a declarat că Marea Britanie va sprijini orice decizie a Suediei cu privire la o eventuală viitoare aderare la NATO, subliniind că pactul de asigurare a securității cu Suedia este o discuție separată de viitoarea relație a Suediei cu NATO, care este “o chestiune care ține de Suedia”.
“Ceea ce spunem cu tărie este că, în cazul unui dezastru sau al unui atac asupra Suediei, atunci Regatul Unit va veni în ajutorul Suediei cu tot ceea ce aceasta va solicita. (…) Cred că există o problemă separată cu privire la NATO, pe care cred că Suedia o va aborda în cursul următoarelor zile. Nu este treaba mea să comentez acest lucru, cu excepția, desigur, a faptului că sunt sigur că Marea Britanie va sprijini orice fel de acțiune pe care Suedia va decide să o întreprindă”, a explicat el.
Citiți și Suedia şi Finlanda au decis să depună simultan cereri de aderare la NATO. Alianța s-ar extinde la 32 de state membre și și-ar dubla granița cu Rusia
Suedia și Finlanda sunt așteptate să anunțe în zilele următoare o decizie de a adera la Alianța Nord-Atlantică, extinzând blocul politico-militar de la 30 la 32 de membri. De altfel, miniștrii de externe ai celor două țări sunt așteptați sâmbătă și duminică la Berlin, acolo unde omologii lor din NATO vor avea o reuniune informală ca parte a procesului de pregătire a summitului NATO de la Madrid din 28-30 iunie și de adoptare a noului Concept Strategic al Alianței.
Ministrul suedez al apărării a afirmat marți că aderarea Suediei și Finlandei la NATO va consolida apărarea regiunii nordice, iar Comisia de Apărare a Parlamentului finlandez a declarat că aderarea la NATO este cea mai bună opțiune pentru Finlanda pentru a-și garanta securitatea națională.
O aderare a Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ar dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO ar însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.
Finlanda și Suedia sunt state partenere ale NATO și participă cu regularitate la reuniune Alianței Nord-Atlantice la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și la summit-urile șefilor de stat și de guvern.
Semnarea unui protocol de aderare între Alianță și cele două țări scandinave ar trebui ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.