Connect with us

NEWS

Marea Britanie va adopta măsuri legislative prin care le cere platformelor online să lupte împotriva ”conținuturilor periculoase” sub amenințarea unor ”amenzi grele”

Published

on

Guvernul britanic și-a anunțat luni intenția de a adopta măsuri legislative pentru a-i proteja pe utilizatorii de internet impunându-le platformelor online să lupte împotriva ”conținuturilor periculoase”, sub amenințarea unor ”amenzi grele”, anunță AFP, citat de Agerpres.

Într-o ”carte albă” publicată în comun, Ministerul de Interne şi Ministerul Domeniului Digital îşi dezvăluie planul de a crea ”un organism de reglementare independent’ care va trebui să se asigure că firmele online ‘îşi respectă responsabilităţile”.

”De mult timp, aceste companii nu fac suficient pentru a-şi proteja utilizatorii, în special copiii şi tinerii, de conţinuturi periculoase”, a precizat premierul Theresa May într-un comunicat. ”Este timpul să acţionăm diferit”, a adăugat ea.

”Epoca autoreglementării s-a terminat”, a subliniat ministrul însărcinat cu domeniul digital, Jeremy Wright, subliniind că actorii din acest sector nu au făcut suficient.

Guvernul de la Londra dorește să introducă o ”datorie de diligență” în materie de protecție a utilizatorilor, care ar implica faptul că platformele online combat ”conţinuturile violente sau care incită la violenţă ori la suicid, dezinformarea, hărţuirea cibernetică şi documentele necorespunzătoare care sunt accesibile copiilor”.

Guvernul promite o reglementare ”strictă” în materie de conţinuturi care trimit spre ”terorism sau pedofilie”. Noile reguli se vor aplica ”reţelelor de socializare”, dar şi ”site-urilor care găzduiesc fişiere, forumurilor de discuţie, serviciilor de mesagerie şi motoarelor de căutare”.

De asemenea, ar putea fi instaurat un ”cod deontologic” împotriva informaţiilor false şi se impune recrutarea de echipe dedicate verificării informaţiilor, ”în special în timpul perioadelor electorale”.

Va fi creată o autoritate de reglementare independentă, care se va asigura de respectarea noilor prevederi. Guvernul a lansat consultări pentru a stabili dacă noul organism va trebui creat sau această misiune poate fi atribuită unei instituţii publice existente.

Noua intituție va putea sancționa și ar urma să fie în măsură să aplice ”amenzi grele, să blocheze accesul la site-uri şi, potenţial, să îi acuze individual pe şefii” companiilor care încalcă legea.

Subiectul a ajuns din nou în atenţie după eşecul Facebook de a împiedica difuzarea în direct pe platforma sa a unor imagini de la masacrul din martie de la Christchurch (Noua Zeelandă) care a făcut 50 de morţi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NEWS

Actorul american Richard Gere îi dă replică lui Matteo Salvini: Eu îl numesc un ”Trump bebeluș”. Utilizează aceeași ignoranță radicală

Published

on

© Captură video/ Youtube

Actorul american Richard Gere l-a caracterizat pe vicepremierul și ministrul italian de Interne Matteo Salvini drept un ”Trump bebeluș” după ce acesta din urmă s-a opus debarcării navei cu migranți Open Arms în porturile italiene și i-a cerut lui Gere să-i găzduiască “în vilele sale” pe cei 160 de migranţi aflaţi la bordul respectivei ambarcațiuni.

Într-o replică pentru politicianul italian, Richard Gere a spus președintele american Donald Trump și Matteo Salvini au ”aceeași mentalitate”, notează Politico Europe.

De fapt, îl numesc pe Salvini un ”Trump bebeluș”. El utilizează aceeași ignoranță radicală, el exploatează frica și ura”, a afirmat Richard Gere pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

În urmă cu zece zile, ministrul de interne italian Matteo Salvini i-a cerut actorului american Richard Gere să-i găzduiască “în vilele sale” pe cei 160 de migranţi aflaţi la bordul unei nave care aparţine organizaţiei neguvernamentale spaniole Open Arms şi care aşteptau ca o ţară europeană să le permită accesul într-un port sigur.

Actorul american vizitase anterior ambarcaţiunea, aflată în ape internaţionale, în largul insulei Lampedusa (sudul Italiei), pentru a aduce provizii şi a-şi arăta sprijinul pentru aceşti oameni. Richard Gere a criticat legea antiimigraţie a ministrului italian de interne, Matteo Salvini, care impune amenzi ONG care salvează vieţi în largul mării şi a cerut să fie primiţi migranţii ajunşi în Europa şi care au strâns “atâtea povestiri de suferinţă”.

Între timp, Salvini a autorizat debarcarea a 27 de minori de pe nava ONG-ului spaniol, iar șase țări europene, printre care și România, și-au manifestat disponibilitatea de a prelua o parte dintre migranții africani salvați din apele Mediteranei.

Continue Reading

CHINA

Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă traficului

Published

on

© Александар Вучић / Facebook

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, au participat duminică la inaugurarea autostrăzii E-763, denumită ”Milos cel Mare”, aceasta fiind prima austostradă construită de chinezi în Europa, care a fost deschisă traficului, anunță Euronews și Tanjung, citate de Agerpres.

Autostrada E-763, care leagă orașele Obrenovac și Ljig, având o lungime de 62.7 de kilometri, concepută pentru viteză maximă de 130 km/h, face parte dintr-o rețea trans-europeană de autostrăzi care face legătura între Gdansk şi Atena, precum şi între Istanbul şi portul Bar de la Marea Adriatică.

Președintele Aleksandar Vucic a precizat în cadrul ceremoniei de inaugurare că această autostradă, construită de firma chineză Shandong Hi-speed Group, va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în Serbia şi va atrage investitori în oraşe de-a lungul autostrăzii.

Vucic a subliniat că o serie de companii chineze au contribuit la relansarea economiei Serbiei, în special firma HBIS, care a cumpărat combinatul siderurgic Smederevo, firma Zijin, care a preluat un producător de minereu de cupru din oraşul Bor, şi firma Linglong care a făcut invstiţii semnificative în oraşul Zrenjanin.

Serbia anunța în luna iulie a acestui an, prin vocea ministrului infrastructurii, Zorana Mihajlovic, că intenționează să împrumute mai multe miliarde de euro din China și alte țări străine în următorii ani, pentru a finanța investiții în proiecte regionale.

”Statul trebuie să demareze noi investiţii dacă vrea o creştere economică continuă, în caz contrar am putea avea probleme”, a mai spus Zorana Mihajlovic, care ocupă şi postul de vicepremier în cabinetul condus de Ana Brnabic.

Pentru a putea realiza acest lucru, autorităţile de la Belgrad intenţionează să investească până la opt miliarde de euro în infrastructură pe termen mediu, în principal graţie unor acorduri finanţate de China, dar şi de Rusia, Turcia şi Azerbaidjan.

Continue Reading

NEWS

Angela Merkel, lecție de modestie privind moștenirea sa politică. Ce și-ar dori cancelarul german să fie scris în cărțile de istorie despre ea: ”A încercat”

Published

on

© bundeskanzlerin/ Instagram

Angela Merkel a oferit marți o lecție de modestie privind activitatea sa în funcția de cancelar al Germaniei, care se întinde deja pe 14 ani, fiind, până în prezent, cel de-al patrulea cel mai longeviv cancelar.

În cadrul unui dezbateri organizate de publicația Ostsee Zeintung, Merkel, aflată în fruntea Executivului din noiembrie 2005, a fost întrebată ce speră că vor citi copiii despre ea în cărțile de istorie peste 50 de ani, informează Politico Europe. 

După ce a reflectat câteva secunde asupra întrebării, cancelarul german a răspuns zâmbind: „A încercat”, răspuns întâmpinat de publicul prezent la evenimentul găzduit de orașul Stalsund cu râsete și aplauze.

Șefa Guvernului de la Berlin a fost, de asemenea, întrebată care sunt planurile sale când se va retrage din funcție. Aceasta a reiterat că nu dorește să fie activă politic. ”Voi rămâne o persoană politică, dar nu voi avea un birou politic activ”, a precizat ea.

Angela Merkel a anunțat anul trecut că se retrage din funcția de cancelar al Germaniei, care se va încheia în toamna lui 2021.

Aflată de 14 ani la conducerea Executivului de la Berlin, fiind unul dintre cei mai longevivi cancelari, Angela Merkel a condus țara prin criza economico-financiară din 2008 și criza refugiaților din 2015, cea din urmă punându-și amprenta asupra popularității sale ca urmare a opoziției față de politica ușilor deschise.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending