Connect with us

NATO

Marea Britanie va disloca aproape 20.000 de soldați în Europa de Est pentru a-și uni forțele cu aliații NATO: “Ne aflăm la o răscruce de drumuri, unde vechii dușmani sunt reanimați”

Published

on

© UK MoD

Regatul Unit a anunțat luni că va disloca aproximativ 20.000 de militari în Europa pentru a lua parte la cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, programat să aibă loc în primăvara acestui an.

Dornic să sublinieze angajamentul Marii Britanii în lume, ministrul britanic al apărării Grant Shapps a declarat că Marea Britanie a angajat 20.000 de militari pentru a servi în Europa în cadrul unui exercițiu major al NATO în prima jumătate a acestui an, precum și nave de război și avioane de luptă.

Acest anunț vine în contextul în care Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO.

Anul acesta trebuie să marcheze un “punct de inflexiune” pentru a decide viitorul apărării britanice, a declarat luni ministrul Grant Shapps, stabilind măsuri pentru a proteja mai bine națiunea împotriva amenințărilor reprezentate de o serie de conflicte care “probabil vor crește”, citat de Reuters.

Într-un discurs în care și-a expus opinia că în 2024 lumea va deveni mai periculoasă și va fi nevoie ca Marea Britanie și aliații săi să facă față unor puteri “iraționale”, Shapps a declarat că guvernul se străduiește să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut – lucru pe care a îndemnat alte națiuni democratice să îl urmeze, informează și un comunicat al Guvernului de la Londra.

În contextul unei lumi din ce în ce mai periculoase, Grant Shapps a susținut luni un discurs important la Lancaster House, pentru a expune viziunea sa cu privire la Marea Britanie în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, rolul de lider printre aliați și apărarea Regatului Unit.

În urma loviturilor țintite ale Royal Air Force de săptămâna trecută împotriva Houthis din Yemen și a anunțului unui nou pachet de sprijin britanic de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, ministrul britanic al apărării a anunțat că, în prima jumătate a anului 2024, 20.000 de militari din Marina Regală, Armata Britanică și Royal Air Force vor fi desfășurați în Europa pentru a participa la exercițiul Steadfast Defender 24.

 

În cadrul acestor exerciții, forțele armate britanice se vor alătura miilor de membri ai personalului din 31 de aliați NATO și din Suedia, care vor acționa în mai multe țări și vor coincide cu cel de-al 75-lea an al Alianței NATO.

În cadrul desfășurării, Regatul Unit va utiliza cele mai moderne avioane de luptă și de supraveghere ale RAF, cele mai avansate nave de război și submarine ale Marinei Regale și o gamă completă de capacități ale armatei – de la logistică la blindate și forțe pentru operațiuni speciale.

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ne aflăm într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii, pregătiți să ne conducem aliații și pregătiți să ne apărăm națiunea ori de câte ori este nevoie. Astăzi, adversarii noștri își reconstruiesc cu sârg barierele. Vechii dușmani sunt reanimați. Liniile de luptă sunt redesenate. Tancurile sunt literalmente pe teritoriul Ucrainei. Iar fundamentele ordinii mondiale sunt zdruncinate până în măduva oaselor. Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Pot anunța astăzi că Marea Britanie va trimite aproximativ 20.000 de oameni pentru a lua parte la una dintre cele mai mari desfășurări ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Exercițiul Steadfast Defender. Armata noastră își va uni forțele cu cele ale omologilor din 30 de țări NATO, plus Suedia, oferind o asigurare vitală împotriva amenințării lui Putin”, a spus Shapps.

Consolidând coaliția dintre Marea Britanie și aliații săi din NATO, Steadfast Defender 24 va reuni națiunile NATO și va îndeplini promisiunile făcute la summitul NATO din 2023 de la Vilnius, mai arată sursa citată.

Forțele britanice vor contribui cu toate categoriile de trupe la acest efort.

Marina Regală britanică va desfășura opt nave de război și submarine și peste 2.000 de marinari. Un grup de atac al portavioanelor britanice, centrat pe un portavion din clasa Queen Elizabeth și grupul său aerian de avioane F-35B Lightning și elicoptere, și înconjurat de fregate și distrugătoare de escortă, va opera ca parte a unei puternice forțe navale de nave de război și submarine aliate în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei și Marea Baltică.

 

16.000 de soldați din armata britanică vor fi desfășurați în Europa de Est din februarie până în iunie 2024, însoțiți de tancuri, artilerie, elicoptere și parașute.

Vor avea loc manevre cu foc real, salturi cu parașuta, o forță comună de elicoptere a armatei și a marinei și forțe de operațiuni speciale ale armatei în desfășurare.

 

Forțele aeriene regale (RAF) vor utiliza unele dintre cele mai moderne aeronave ale sale, inclusiv avioane de atac F35B Lightning și aeronave de supraveghere Poseidon P8. RAF va exersa zborurile în scenarii de conflict simulate împotriva unor adversari apropiați, dovedindu-și capacitatea de descurajare și apărare împotriva amenințărilor.

Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO. VJTF a fost creată după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia şi a fost desfăşurată pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

Actualmente, Forța de Reacție Rapidă a NATO este dotată cu 40.000 de militari care pot fi mobilizați. Vârful de lance al acestei forțe – VJTF -, condus în 2022 de Franța, a fost dislocat în premieră în istoria Alianței, pe 26 februarie 2022, în România.

La summitul NATO de la Madrid din 2022, liderii aliați au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Published

on

© NATO

Secretarul de stat american Marco Rubio a discutat vineri la telefon cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, căruia i-a transmis că în lipsa unor progrese clare privind “o cale clară către pace, Statele Unite se vor retrage din eforturile de mediere a păcii” între Rusia și Ucraina.

Rubio a discutat cu Rutte pentru a-l informa despre propunerea de pace transmisă recent delegației ucrainene la Paris și oficialilor ruși prin convorbiri telefonice.

Inițiativa, susținută de președintele Donald Trump, vizează identificarea unei soluții diplomatice care să pună capăt conflictului din Ucraina.

“Secretarul și-a exprimat speranța președintelui Trump și a Statelor Unite ca această propunere să fie acceptată și să conducă la o pace durabilă și de lungă durată în Ucraina”, arată un comunicat al Departamentului de Stat consacrat convorbirii dintre șeful diplomației americane și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, Marco Rubio a transmis că, în ciuda angajamentului ferm al Washingtonului pentru sprijinirea unui proces de pace, în lipsa unor progrese clare, Statele Unite sunt pregătite să se retragă din rolul de mediator.

Deși națiunea noastră s-a angajat să contribuie la încheierea războiului, dacă nu va apărea în curând o cale clară către pace, Statele Unite se vor retrage din eforturile de mediere a păcii“, a punctat Rubio.

Și președintele americane Donald Trump a declarat că Statele Unite ar putea renunța la negocierile pentru a pune capăt războiului Rusia-Ucraina, reluând avertismentele secretarului de stat Marco Rubio, exprimate vineri la Paris.

Dacă, din anumite motive, una dintre cele două părți îngreunează foarte mult situația, vom spune doar ‘sunteți proști, sunteți nebuni, sunteți niște oameni oribili’ și vom renunța”, a declarat Trump.

Rubio a avertizat anterior că administrația este pregătită să abandoneze discuțiile în zilele următoare dacă devine clar că un acord este imposibil. Potențiala încetare a focului între cele două țări s-a destrămat în mare parte, deoarece Moscova și-a reluat ofensiva în războiul pe care l-a început.

Ajungem acum într-un punct în care trebuie să decidem și să determinăm dacă acest lucru este chiar posibil sau nu. Vorbesc despre o chestiune de zile, dacă acest lucru este fezabil sau nu în următoarele câteva săptămâni. Dacă este, suntem implicați. Dacă nu, atunci avem alte priorități pe care să ne concentrăm”, a declarat Rubio reporterilor la aeroport înainte de a părăsi Parisul, unde călătorise pentru a se coordona cu aliații.

Franța, prin președintele Emmanuel Macron, a găzduit joi discuții la nivel înalt pentru a discuta despre Ucraina și securitatea acesteia, prima dată de la învestirea președintelui Donald Trump când se știe că înalți oficiali americani, ucraineni și europeni s-au întâlnit pentru a discuta despre încetarea războiului. Întâlnirile au avut loc în timp ce preocupările europene cresc cu privire la disponibilitatea lui Trump de a se apropia de Rusia.

Remarcile lui Trump și ale lui Rubio sunt un alt semn al nerăbdării crescânde în cadrul administrației americane. În timpul campaniei sale electorale, Trump a promis să pună capăt rapid războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, însă discuțiile dintre Washington și Moscova au stagnat în ultimele săptămâni.

Moscova a refuzat efectiv să accepte o încetare a focului cuprinzătoare pe care Trump a promovat-o, iar Ucraina a aprobat-o. Rusia a condiționat-o de o încetare a eforturilor de mobilizare ale Ucrainei și de furnizarea de arme occidentale, cereri respinse de Ucraina. Totodată, Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.

Continue Reading

NATO

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

Published

on

© Andrzej Duda/ Twitter

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, vineri, potrivit Politico Europe.

Duda, care a arătat disponibilitatea Poloniei de a găzdui pe teritoriul său unele dintre armele nucleare ale Statelor Unite pentru a descuraja Rusia, a subliniat că focoasele franceze a putea, de asemenea, să consolideze apărarea poloneză.

”Cred că putem accepta ambele soluții. Aceste două idei nu sunt nici contradictorii, nici nu se exclud reciproc”, a declarat președintele pentru Bloomberg într-un interviu la Varșovia.

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat extinderea așa-numitei umbrele nucleare a Franței asupra aliaților săi europeni, pe fondul temerilor că o Rusie agresivă și-ar putea îndrepta într-o zi privirile dinspre Ucraina, pe care a invadat-o în 2014 și din nou în 2022, către flancul estic al Uniunii Europene.

Citiți și: O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron

Cu aproximativ 300 de focoase nucleare, Franța este singura țară membră a UE care deține astfel de arme și unul dintre cei trei membri NATO, alături de SUA și Regatul Unit.

Polonia și Danemarca și-au exprimat anterior deschiderea față de ideea de a se adăposti sub protecția nucleară a Franței.

În martie, prim-ministrul polonez Donald Tusk – care provine dintr-un partid rival cu Duda – a declarat că Polonia ”discută serios” cu Franța despre această posibilitate, care a prins contur după avertismentele din partea SUA conform cărora Casa Albă, aflată sub conducerea lui Donald Trump, ar putea să nu ofere garanții de securitate Europei în viitor.

Citiți și: Macron și Tusk vor semna, la Nancy, un tratat bilateral franco-polonez privind apărarea, securitatea, energia și energia nucleară

În ultimii ani, Varșovia și-a sporit dramatic efectivele militare convenționale în fața agresiunii Rusiei, forța sa de luptă de 200 000 de oameni fiind în prezent cea mai mare din UE – și speră să construiască o armată de o jumătate de milion de oameni în următorii ani.

Continue Reading

NATO

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Published

on

© White House

Personalul NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate ca măsură de precauție pentru a evita represaliile din partea administrației Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă, informează Politico Europe.

Frazele referitoare la climă, femei și securitate au fost reformulate în noua legislație a NATO elaborată de comitetele și grupurile sale de lucru într-un limbaj considerat a fi mai acceptabil pentru SUA, în contextul în care alianța se confruntă cu un viitor incert în timpul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.

Noua administrație a pornit un război împotriva așa-numitelor eforturi de diversitate, echitate și incluziune (DEI), încercând să blocheze finanțarea pentru universități și să elimine programele federale care includ aceste măsuri. De asemenea, Pentagonul este ”curățat” pentru a eradica toate vestigiile unor astfel de programe.

”Toată lumea vede la știri care este poziția administrației Trump; nu vrei să faci ceva care să te pună în dificultate”, a declarat un oficial.

”Tehnologiile ecologice” ar fi fost înlocuite cu ”tehnologii inovatoare”, în timp ce ”clima” a fost etichetată drept ”mediu operațional”, a declarat un alt oficial NATO. Oficialilor li s-a acordat anonimatul pentru a discuta aspecte sensibile.

Între timp, orice limbaj referitor la ”gen” sau „femei, pace și securitate” este evitat de oficialii care doresc ca lucrurile să fie adoptate de toate cele 32 de țări membre, inclusiv de SUA.

”Toată lumea știe că cel mai rău lucru pe care îl poți face este să-l prezinți ca pe o problemă de diversitate. Nu este o agendă a celor care sunt de acord, ci face parte dintr-o agendă militară, iar acum tot mai mulți oameni își ciulesc urechile pentru a se asigura că se vorbește despre aceasta în termeni militari”, a declarat unul dintre oficiali.

NATO are consilieri pentru climă care, în principal, consiliază personalul militar cu privire la provocările de mediu pe timp de război, cum ar fi temperaturile extreme care pot afecta capacitatea personalului sau afecta echipamentele. Până în prezent, aceștia au scăpat nevătămați.

Trump a anunțat că Europa trebuie să înceteze să mai fie „profitoare” față de SUA și să înceapă să plătească mai mult pentru apărare.

De asemenea, el a făcut presiuni pentru a crește obiectivul de cheltuieli pentru apărare al alianței la 5% din PIB de la obiectivul actual de cel puțin 2% – dar, în același timp, a subminat dispozițiile comune de apărare ale alianței amenințând cu abandonarea aliaților despre care crede că nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO8 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA9 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA1 day ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA1 day ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA1 day ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO1 day ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO1 day ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL1 day ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA5 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending