Connect with us

NATO

Marea Britanie va disloca aproape 20.000 de soldați în Europa de Est pentru a-și uni forțele cu aliații NATO: “Ne aflăm la o răscruce de drumuri, unde vechii dușmani sunt reanimați”

Published

on

© UK MoD

Regatul Unit a anunțat luni că va disloca aproximativ 20.000 de militari în Europa pentru a lua parte la cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender 24, programat să aibă loc în primăvara acestui an.

Dornic să sublinieze angajamentul Marii Britanii în lume, ministrul britanic al apărării Grant Shapps a declarat că Marea Britanie a angajat 20.000 de militari pentru a servi în Europa în cadrul unui exercițiu major al NATO în prima jumătate a acestui an, precum și nave de război și avioane de luptă.

Acest anunț vine în contextul în care Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO.

Anul acesta trebuie să marcheze un “punct de inflexiune” pentru a decide viitorul apărării britanice, a declarat luni ministrul Grant Shapps, stabilind măsuri pentru a proteja mai bine națiunea împotriva amenințărilor reprezentate de o serie de conflicte care “probabil vor crește”, citat de Reuters.

Într-un discurs în care și-a expus opinia că în 2024 lumea va deveni mai periculoasă și va fi nevoie ca Marea Britanie și aliații săi să facă față unor puteri “iraționale”, Shapps a declarat că guvernul se străduiește să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut – lucru pe care a îndemnat alte națiuni democratice să îl urmeze, informează și un comunicat al Guvernului de la Londra.

În contextul unei lumi din ce în ce mai periculoase, Grant Shapps a susținut luni un discurs important la Lancaster House, pentru a expune viziunea sa cu privire la Marea Britanie în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, rolul de lider printre aliați și apărarea Regatului Unit.

În urma loviturilor țintite ale Royal Air Force de săptămâna trecută împotriva Houthis din Yemen și a anunțului unui nou pachet de sprijin britanic de 2,5 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, ministrul britanic al apărării a anunțat că, în prima jumătate a anului 2024, 20.000 de militari din Marina Regală, Armata Britanică și Royal Air Force vor fi desfășurați în Europa pentru a participa la exercițiul Steadfast Defender 24.

 

În cadrul acestor exerciții, forțele armate britanice se vor alătura miilor de membri ai personalului din 31 de aliați NATO și din Suedia, care vor acționa în mai multe țări și vor coincide cu cel de-al 75-lea an al Alianței NATO.

În cadrul desfășurării, Regatul Unit va utiliza cele mai moderne avioane de luptă și de supraveghere ale RAF, cele mai avansate nave de război și submarine ale Marinei Regale și o gamă completă de capacități ale armatei – de la logistică la blindate și forțe pentru operațiuni speciale.

© Rt Hon Grant Shapps MP/ Twitter

Ne aflăm într-o nouă eră și trebuie să fim pregătiți să ne descurajăm inamicii, pregătiți să ne conducem aliații și pregătiți să ne apărăm națiunea ori de câte ori este nevoie. Astăzi, adversarii noștri își reconstruiesc cu sârg barierele. Vechii dușmani sunt reanimați. Liniile de luptă sunt redesenate. Tancurile sunt literalmente pe teritoriul Ucrainei. Iar fundamentele ordinii mondiale sunt zdruncinate până în măduva oaselor. Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Pot anunța astăzi că Marea Britanie va trimite aproximativ 20.000 de oameni pentru a lua parte la una dintre cele mai mari desfășurări ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece. Exercițiul Steadfast Defender. Armata noastră își va uni forțele cu cele ale omologilor din 30 de țări NATO, plus Suedia, oferind o asigurare vitală împotriva amenințării lui Putin”, a spus Shapps.

Consolidând coaliția dintre Marea Britanie și aliații săi din NATO, Steadfast Defender 24 va reuni națiunile NATO și va îndeplini promisiunile făcute la summitul NATO din 2023 de la Vilnius, mai arată sursa citată.

Forțele britanice vor contribui cu toate categoriile de trupe la acest efort.

Marina Regală britanică va desfășura opt nave de război și submarine și peste 2.000 de marinari. Un grup de atac al portavioanelor britanice, centrat pe un portavion din clasa Queen Elizabeth și grupul său aerian de avioane F-35B Lightning și elicoptere, și înconjurat de fregate și distrugătoare de escortă, va opera ca parte a unei puternice forțe navale de nave de război și submarine aliate în Atlanticul de Nord, Marea Norvegiei și Marea Baltică.

 

16.000 de soldați din armata britanică vor fi desfășurați în Europa de Est din februarie până în iunie 2024, însoțiți de tancuri, artilerie, elicoptere și parașute.

Vor avea loc manevre cu foc real, salturi cu parașuta, o forță comună de elicoptere a armatei și a marinei și forțe de operațiuni speciale ale armatei în desfășurare.

 

Forțele aeriene regale (RAF) vor utiliza unele dintre cele mai moderne aeronave ale sale, inclusiv avioane de atac F35B Lightning și aeronave de supraveghere Poseidon P8. RAF va exersa zborurile în scenarii de conflict simulate împotriva unor adversari apropiați, dovedindu-și capacitatea de descurajare și apărare împotriva amenințărilor.

Marea Britanie a preluat, la 1 ianuarie 2024, conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO. VJTF a fost creată după anexarea unilaterală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia şi a fost desfăşurată pentru prima dată pentru apărarea colectivă după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie 2022.

Actualmente, Forța de Reacție Rapidă a NATO este dotată cu 40.000 de militari care pot fi mobilizați. Vârful de lance al acestei forțe – VJTF -, condus în 2022 de Franța, a fost dislocat în premieră în istoria Alianței, pe 26 februarie 2022, în România.

La summitul NATO de la Madrid din 2022, liderii aliați au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

Published

on

© Federal Government/Bergmann

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Germaniei și Europei să facă un efort mai mare în ceea ce privește apărarea și pregătirea pentru un atac din exterior, într-o declarație pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Descurajare, pregătire pentru apărare – ştiu că acestea sunt cuvinte neobişnuite venite din partea unui cancelar german. Cuvinte pe care noi, în Germania, nu le-am mai folosit de atât de mult timp, încât aproape că au fost uitate”, a afirmat Olaf Scholz într-un podcast. Dar aceste cuvinte reprezintă o sarcină foarte importantă: împreună cu aliaţii noştri, trebuie să fim atât de puternici încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace”, a adăugat el, amintind că „Rusia nu atacă doar Ucraina, ci distruge și pacea în Europa”. 

„Iar noi, Germania și Europa, facem mai mult – și trebuie să facem și mai mult – pentru a ne putea apăra în mod eficient”, a îndemnat acesta, subliniind că Ucraina va fi sprijinită în autoapărarea sa „atât timp cât va fi necesar”.

De asemenea, NATO este cea mai bună garanție de apărare „de ambele părți ale Atlanticului”, a susținut cancelarul german.

Scholz a indicat creșterea investițiilor în armata germană ca fiind un semn că aceasta își îndeplinește angajamentele față de NATO.

În acest an, Germania investește 2% din producția sa economică totală în armată, pentru prima dată în ultimele decenii, a declarat Scholz, făcând aluzie la un obiectiv de lungă durată al NATO.

„Și acest lucru va rămâne valabil și în următorii ani și decenii”, a promis liderul de la Berlin.

Citiți și În premieră după 1992, Germania alocă 2% din PIB pentru apărare în cadrul NATO. Olaf Scholz: Vom avea cel mai mare buget militar din Europa

Producția „constantă” de muniție – care în prezent este un subiect de mare dezbatere în Europa – este un element-cheie al apărării, a spus cancelarul german, iar țările europene ar trebui să își centralizeze comenzile.

La rândul său,într-o scrisoare transmisă miercuri miniștrilor de externe din statele membre ale UE, șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, i-a îndemnat să facă mai mult pentru a trimite muniție în Ucraina, în timp ce forțele Kievului, care sunt depășite numeric, se străduiesc să țină piept Rusiei. El a mai transmis că este pregătit să convoace o reuniune pe această temă.

Sprijinul viitor din partea celuilalt mare susținător al Kievului, în afară de UE, Statele Unite, este sub semnul întrebării, deoarece un pachet de 60 miliarde de dolari este blocat în Congres.

Apelul lui Borrell a fost făcut în paralel cu eforturile UE de a ajunge la un acord pentru a suplimenta cu 5 miliarde de euro Instrumentul European pentru Pace, un fond separat de bugetul european, folosit pentru a rambursa statele membre pentru armele trimise în Ucraina.

Creșterea finanțării a fost blocată de Germania, care dorea ca sprijinul său bilateral acordat Kievului să fie compensat cu noile contribuții la fondul UE.

Totuși, începând de anul trecut, UE a pus în aplicare un mecanism în cadrul căruia au fost elaborate 60 de contracte-cadru pentru a plasa comenzi pentru muniții de artilerie către industrie, iar aceste contracte sunt, de asemenea, finanțate în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

De asemenea, acest sistem-cadru de achiziție ar permite statelor membre să comande muniție de artilerie din afara Uniunii dacă găsesc o oferta mai bună și cu livrare mai rapidă. 

La începutul săptămânii, în marja Consilului Afaceri Externe, șeful diplomației europene a subliniat că industria așteaptă comenzi.

„Nu-mi spuneți că industria europeană nu are capacitatea necesară. Ba da, o are. Cel puțin așa ni se spune. Ceea ce așteaptă sunt comenzi concrete, unele au fost aprobate, altele nu au fost încă aprobate. Unele țări fac un efort mai mare decât altele, dar nu depinde de mine acum să spun cine și cum o fac”.

 

 

Continue Reading

NATO

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO subliniază solidaritatea cu Ucraina și reafirmă sprijinul neclintit al NATO pentru securitatea și stabilitatea acesteia, în contextul în care sâmbătă, 24 februarie, se împlinesc doi ani de la invazia rusă în țara vecină.

Într-o declarație făcută publică astăzi, secretarul general al NATO a adus un omagiu curajului cetățenilor ucraineni care și-au sacrificat viața sau au fost răniți în apărarea patriei lor. În pofida gravității situației, secretarul general a evidențiat reziliența Ucrainei, remarcând câștigurile teritoriale semnificative și capacitatea de a respinge forțele rusești din poziții strategice.

„Nu trebuie să ne pierdem curajul. Ucraina a demonstrat din nou și din nou abilități remarcabile și o determinare feroce. Ucraina nu s-a prăbușit în câteva săptămâni, așa cum mulți se temeau că va face. Ați recucerit jumătate din teritoriul confiscat de Rusia. Ați respins Rusia din zone întinse ale Mării Negre. Și ați provocat pierderi grele forțelor rusești”, a precizat el.

Cu toate acestea, secretarul general a subliniat că amenințarea reprezentată de ambițiile agresive ale președintelui Putin persistă, fără indicii ale unor pregătiri pentru pace. În ciuda acestui fapt, rămân speranța și determinarea: „Ucraina își păstrează libertatea și independența”, susținută de curajul și hotărârea poporului său, precum și de asistența militară și economică substanțială din partea aliaților NATO.

În ultimele zile și săptămâni, aliații NATO au anunțat pachete de ajutor substanțiale în valoare de miliarde de dolari, care acoperă capabilități militare vitale, cum ar fi muniție de artilerie, sisteme de apărare aeriană, bărci de luptă, echipamente F-16, drone și echipamente de deminare. Acest sprijin solid subliniază angajamentul NATO de a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei împotriva agresiunii externe.

În plus, secretarul general a subliniat eforturile NATO de a consolida interoperabilitatea Ucrainei cu forțele Alianței și de a aprofunda legăturile politice prin intermediul unor instituții precum Consiliul NATO-Ucraina. În acest sens, el a arătat că deschiderea iminentă a unui nou Centru Comun de Analiză, Instruire și Educație în Polonia semnifică angajamentul NATO de a consolida capabilitățile militare ale Ucrainei și parteneriatul strategic.

Abordând motivațiile președintelui Putin din spatele invaziei, Stoltenberg a afirmat că acțiunile Rusiei nu au făcut decât să întărească determinarea Ucrainei și să o aducă mai aproape de NATO. Cu claritate și convingere, secretarul general a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO „nu este o chestiune de dacă, ci de când”.

Pe măsură ce pregătirile pentru aderarea Ucrainei la NATO continuă, secretarul general a dat asigurări că NATO va rămâne alături de Ucraina, asigurându-i securitatea și contribuind la stabilitatea regională. „Pentru securitatea voastră și pentru a noastră”.

Continue Reading

NATO

Bulgaria și Turcia vor colabora pentru a asigura securitatea spațiului lor aerian deasupra Mării Negre

Published

on

© NATO

Bulgaria și Turcia au semnat joi, la Ankara, un acord de cooperare pentru supravegherea spațiului lor aerian în contextul intensificării zborurilor avioanelor militare ruse deasupra Mării Negre, anunță EFE, citat de Agerpres.

Conform prevederilor înțelegerii, avioanele celor două țări vor putea trece frontiera aeriană în timpul interceptării unui avion care încalcă spațiul aerian al Bulgariei sau Turciei, clarificând în egală măsură care sunt procedurile necesare a fi respectate în astfel de situații.

Flota aeriană a Bulgariei constă în 16 avioane vechi de vânătoare MiG-29, de producție rusească, dar doar șase dintre acestea sunt operaționale. În plus, durata lor de viață este diminuată în contextul în care mentenanța oferită de Moscova a încetat pe fondul sancțiunilor europene impuse ca urmare a războiului ilegal și neprovocat rus împotriva Ucrainei.

În acest context de război la granița UE și NATO, Bulgaria a ridicat din ce în ce mai des avioanele de la sol pentru a intercepta aeronavele rusești care veneau în proximitatea spațiului aerian bulgăresc, fapt ce a accentuat gradul de uzură al aparatelor MiG-29.

Acordul cu Turcia va permite cooptarea forţelor aeriene turce în misiunile de interceptare, protejând astfel capacităţile limitate ale aviaţiei militare bulgare.

Bulgaria a făcut deja pași în a-și moderniza și schimba flota de avioane, achiziționând opt avioane de luptă F-16 de la americani, dar se preconizează că acestea vor ajunge abia la jumătatea anului viitor și, oricum, durează instruirea piloților.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan2 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO4 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA7 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending