Europarlamentarul Maria Grapini (PSD, S&D) a salutat joi rezoluția privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, adoptată de Parlamentul European cu o ”majoritate impresionantă”.
Europarlamentarul Maria Grapini a semnat, alături de alți eurodeputați români, din toate cele trei grupuri politice mari, textul Rezoluției și a avut, recent, o intervenție percutantă în PE.
”Dați-mi voie, că este comemorare, să fac o plecăciune în fața miilor de morți, în fața timișorenilor care s-au sacrificat primii, în fața românilor care au ieșit fără arme, cu brațele deschise în fața celor care au venit să îi împuște, pur și simplu să îi împuște! Cred că avem datoria, dragi colegi și instituții europene, să respectați poporul român. Poporul român este proeuropean. Nu vă luați după informații și după anumiți conducători, poporul român este proeuropean. Locul nostru este în UE! Din respect, acum la 30 de ani, cer Comisiei, Consiliului și Parlamentului să respecte drepturile românilor – cetățeni europeni! Dați-ne credibilitate, pentru că, da, în 30 de ani, România s-a schimbat mult!”, a declarat europarlamentarului Maria Grapini, în cadrul dezbaterii din data de 16 decembrie, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Astăzi, după votul dat pe Rezoluția Revoluției, Maria Grapini a transmis de la Strasboug: “Este o zi memorabilă! Pentru trecut, pentru prezent, pentru România, pentru eroii Revoluției!”.
România a devenit joi prima țară din fostul bloc sovietic din Europa de Est pentru care Parlamentul European a votat o rezoluție prin care comemorează cei 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România fiind singura țară din Est care a trecut printr-o revoluție violentă și sângeroasă, iar peste 1.000 de oameni au fost uciși în manifestațiile lor pașnice pentru libertate.
Rezoluția a fost adoptată de plenul Parlamentul European, reunit la Strasbourg, cu o largă majoritate de 513 voturi pentru, 18 împotrivă și 87 de abțineri, din 618 voturi total.
Prin adoptarea acestei rezoluții, România se alătură Germaniei în rândul țărilor UE ale căror evenimente marcante din perioada căderii Cortinei de Fier sunt comemorate printr-un astfel de document juridic în hemiciclul democrației europene. În cazul Germaniei, Parlamentul European a adoptat, de-a lungul ultimilor treizeci de ani, rezoluții privind căderea Zidului Berlinului și privind reunificarea Vestului și cu Estul.
Rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta în premieră în privința Revoluției Române din decembrie 1989 solicită statului român să își intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului pe care o consideră ”o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană”, criticând faptul că statul român a tergiversat într-un mod care nu era necesar elucidarea și punerea la dispoziție a adevărului.
Rezoluția inițiată de europarlamentari români din cele trei grupuri politice majore ale Parlamentului European și susținută de toți eurodeputații români ”recunoaște sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989” care ”a permis tranziția României spre democrație, stat de drept, economie de piață, precum și integrarea ulterioară” în NATO și în Uniunea Europeană.
În expunerea de motive care argumentează această rezoluție se arată faptul că Revoluția din decembrie 1989 din România ”a marcat în mod tragic tranziția poporului român spre libertate și stat de drept, care a rezultat în pierderea a 1.142 de vieți omenești, 3.138 de persoane rănite grav și peste 760 de persoane deținute ilegal și torturate” și că ”a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier”.