EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Marian-Jean Marinescu a votat în PE pentru sprijinirea fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de impactul invadării Ucrainei de către Rusia
Published
2 years agoon
By
Teodora IonEurodeputatul Marian-Jean Marinescu a votat în Parlamentul European, reunit într-o mini-sesiune plenară în perioada 22-23 iunie, raportul privind Sprijinul temporar excepțional în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) ca răspuns la impactul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
”Fermierii și întreprinderile rurale au fost afectați de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia într-un mod fără precedent. Creșterea prețurilor în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, a creat perturbări economice în sectorul agricol și comunitățile rurale și a condus la probleme de lichiditate pentru fermieri și micile întreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole”, a explicat Marinescu.
Potrivit documentului adoptat, sprijinul ia forma unei sume forfetare care urmează să fie plătită până la 15 octombrie 2023, pe baza cererilor de sprijin aprobate de autoritatea competentă până la 31 martie 2023.
Rambursarea ulterioară de către Comisie se efectuează în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva finanțării disponibile. Nivelul plăților poate fi diferențiat pe categorii de beneficiari, în conformitate cu criterii obiective și nediscriminatorii: cuantumul maxim al sprijinului nu depășește 15 000 de euro per fermier și 100.000 de euro per IMM.
Atunci când acordă sprijin, statele membre trebuie să ia în considerare sprijinul acordat prin alte instrumente de sprijin naționale sau ale Uniunii sau scheme private pentru a răspunde impactului invadării Ucrainei de către Rusia.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Negociatorul-șef pentru bugetul UE, Victor Negrescu, a propus o creștere semnificativă a fondurilor alocate componentei de sănătate mintală din programele europene de sănătate
Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, va fi audiată pe 12 noiembrie în comisiile de specialitate ale Parlamentului European
Parlamentul European condamnă ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din R. Moldova
Eurodeputatul Gheorghe Falcă a votat pentru Regulamentul privind dezvoltarea capacității infrastructurii feroviare la nivel european: Un beneficiu direct pentru România
PE se reunește în sesiune plenară. Principalele teme: implicațiile reintroducerii controalelor la frontieră pentru viitorul Schengen, prioritățile președinției ungare a Consiliului UE, ingerința Rusiei în R. Moldova
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Published
11 hours agoon
October 11, 2024Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat vineri, prin intermediul unei postări pe Facebook, că a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție a fondurilor din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF) dincolo de anul 2026.
“Ne aflăm deja în pragul anului 2025, iar nivelul de absorbție al fondurilor la nivelul statelor membre este, îngrijorător, sub 50%. În România, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a ajuns la doar 30%. Fără o prelungire a termenului limită, riscăm să pierdem fonduri substanțiale”, a scris Motreanu, el subliniind că în cazul României, motivul principal pentru rata scăzută a implementării PNRR este prestația slabă a Guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Prim-vicepreședintele PNL a menționat că în perioada în care Nicolae Ciucă a fost premier și Marcel Boloș conducea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România a reușit să depună două cereri de plată prin PNRR.
“Datorită acestui start reușit, în septembrie 2023, România se afla printre cele șapte țări UE care încasaseră deja banii din două tranșe din PNRR. Trei tranșe încasase o singură țară. În conturile României intraseră, până anul trecut, 9,41 de miliarde de euro din PNRR (prefinanțarea plus primele două tranșe). Cu Marcel Ciolacu premier și ministru PSD la MIPE, tranșa a treia este în suspensie. Ciolacu și Câciu au adus României 0 euro în plus din PNRR. Mai mult, au apărut informații despre pierderea unor bani din tranșa a treia”, a atras atenția Dan Motreanu.
Europarlamentarul liberal a constatat că România a fost depășită de multe state UE în ceea ce privește absorbția fondurilor din PNRR. “Două țări au primit cinci tranșe, cinci țări au ajuns la patru tranșe, șapte țări au primit trei tranșe iar 15 țări au cel puțin două tranșe”, a conchis el.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Negociatorul-șef pentru bugetul UE, Victor Negrescu, a propus o creștere semnificativă a fondurilor alocate componentei de sănătate mintală din programele europene de sănătate
Published
15 hours agoon
October 11, 2024În cadrul unei intervenții în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și negociator-șef pentru bugetul UE, a propus o creștere semnificativă a fondurilor alocate pentru programele europene de sănătate cu scopul de a finanța componenta de sănătate mintală.
Negrescu a solicitat o majorare de 50 de milioane de euro pentru programele europene EU4Health și de 60 de milioane de euro pentru cercetarea în domeniul sănătății, subliniind necesitatea urgentă de a investi mai mult în politicile de sănătate mintală și în sprijinirea personalului din acest domeniu.
„Ziua sănătății mintale reprezintă o ocazie bună să reiterăm solicitarea Parlamentului European de a conștientiza importanța acestei problematici și necesitatea de a accelera investițiile în politicile și în sprijinirea personalului din domeniu”, a afirmat Negrescu.
În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE, el a subliniat că singurătatea, bullying-ul, stresul și presiunea profesională sau socială reprezintă riscuri majore pentru societate și a cerut o abordare mai coerentă și acces la asistență de specialitate, informare și prevenție.
„Trebuie să oferim acces la sprijin pentru toți cetățenii europeni, inclusiv pentru cei care trăiesc în alte state membre ale UE și au nevoie de asistență în limba maternă sau accesibilizarea serviciilor”, a adăugat Negrescu.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu anunță că va vota în favoarea planului de creștere pentru R. Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro
Published
1 day agoon
October 10, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), prezent la Chișinău alături de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat că va vota în favoarea pachetului de sprijin de 1,8 miliarde de euro pentru Republica Moldova, propus de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Chișinău, care urmează să fie discutat în Parlamentul European.
Comisia Europeană a adoptat joi un Plan de creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,8 miliarde de euro, susținut de un Mecanism de reformă și creștere pentru perioada 2025-2027.
Anunțul a fost făcut în timp ce președinta executivului european, Ursula von der Leyen, și președintele Partidului Național Liberal și al Senatului, Nicolae Ciucă, se aflau la Chișinău, cu doar zece zile înainte de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Acest plan, care este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE de care a beneficiat Republica Moldova de la obținerea independenței, va stimula economia acestei țări, o va aduce mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor și va oferi o asistență financiară semnificativă.
Finanțările oferite prin Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova vor viza: construirea de drumuri, poduri și căi ferate, conectarea la rețeaua de energie electrică a UE, subvenții pentru energie, asistența medicală, inclusiv construcția a două spitale noi, integrarea în zona UE de roaming la tarife naționale, sprijin pentru 25.000 de întreprinderi.
Consolidarea accesului la piața unică a UE se va face prin libera circulație a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare, facilitarea conexiunilor comerciale și de transport, integrarea pe piața energetică și digitală a UE, accesul la zona unică de plăți în euro.
Recent, și Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru această țară care se confruntă cu încercări constante ale Rusiei de a-i deraia traiectoria europeană.
Eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie.
Tot printr-o rezoluție, Parlamentul European a solicitat Consiliului să aprobe începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, la întâlnirea din 14-15 decembrie.
În cazul ambelor rezoluții, eurodeputatul Dan Motreanu s-a numărat printre inițiatori.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”
Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă
România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%
Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii
De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând
Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale
Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE
ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare
De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil
Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
Trending
- EDITORIALE5 days ago
Iulian Chifu: Durerile de cap ale lumii de mâine – pregătirea pentru cele mai negative scenarii
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
- ROMÂNIA1 week ago
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă și-a depus candidatura pentru Cotroceni, cu mesajul că va fi un “președinte responsabil și echilibrat”: România are nevoie de o viziune liberală și de dreapta